Warzywa mało znane w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8514
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

To faktycznie nie tak dużo .
Mnie w marynowanej papryce nie pasował .
Napiszę o moim tegorocznym odkryciu cebuli siedmiolatce z długą białą częścią .
Wywodzi się ponoć z Japonii . Tylko czy przetrwa zimę ?
Zrobiłam wczoraj sałatkę z buraków , właśnie ta cebulka , ziemniaki , ogórek kiszony ,
fasola , majonez .
U mnie teraz 1000 potraw z buraka , tak to jest jak się za dużo uprawia .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

dorkasz1 pisze:SOS ORTOLANA

Ja też bardzo dziękuję za przepis. :D
dorkasz1
500p
500p
Posty: 504
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Miłoszyce
Kontakt:

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

Ooo ja też w marynowanej papryce nie lubię oleju. Jeśli już robię marynowaną, to najpierw ją opiekam, obieram ze skóry i robię lekką marynatę na bazie octu jabłkowego własnej produkcji. Ale w tym roku wszystko przerobiłam na pasty, a część ususzyłam.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8514
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

Do robienia past polecam wolnowar .
Opiekaną paprykę robię z czosnkiem w oleju , matko jakie to dobre . Po zapasteryzowaniu
przechowuję w lodówce . Nie mam jakoś pewności , że nie skiśnie . Staram się
szybko zużyć i nie robić dużo . Do pizzy super , szczególnie ostrawa np. Del Piquillo .
Ma grubą skórkę , w tym przypadku to zaleta bo łatwo schodzi . W przetworach bez octu
używam czosnku suszonego .
Siedmiolatka , którą uprawiałam ze względu na długą białą część nazywa się Long White
Koshigaya .
Mam dylemat czy i jakich olejów używać w takich potrawach , przetworach ?
Oliwa wiadomo ma zdecydowany smak , do smażenia dobra . Te z omega 6 , ponoć pro zapalne .
Rzepakowy nieszczęsny glifosat . Z lnianki na surowo nie smakuje mi .
dorkasz1
500p
500p
Posty: 504
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Miłoszyce
Kontakt:

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

Ja najczęściej używam z pestek winogron. Tego lidlowego. Czasem bywa na promocjach. Poza tym, używam słonecznikowego i rzepakowego lidlowego z pierwszego tłoczenia.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8514
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

Wczoraj kupiłam do śledzia olej rzepakowy tłoczony na zimno , chociaż miałam
wątpliwości , ale pewnie idealnego wyboru nie ma . Ja takiego nie znam .
Moim tegorocznym odkryciem są winogrona jako owoce w syropie . To nawet nie syrop
tylko lekko posłodzona woda , dodałam też witaminę c . To jest pyszne , moim zdaniem taki
przetwór można wykorzystać na różne sposoby . Żałuię , że zrobiłam tak mało . ;:174
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4134
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Warzywa mało znane w kuchni

Post »

Witam Mam yakon bulwki od zeszłego roku tak rośnie.Yakon jest bardzo zdrowy dla osób borykających się z cukrzycą. bardzo zdrowe są suszone liście zaparzać jako herbatkę, mój jest oskubany z liści bo je suszę na herbatkę Bulwy są jadalne na surowo
Obrazek
pozdrawiam Halina

*spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”