Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko
Wrzośce cudne ale ten grubaśny jegomość na nich jeszcze piękniejszy. ;:333
U mnie ok. 3 lata temu wrzośce nie przetrwały zimy i dałam sobie spokój.
Wrzosów parę mam ale też nie wszystkie dały radę pomimo posadzenia ich w kwaśnym podłożu.
Prymulki lubię bo zawsze w ogrodzie jest z nimi kolorowo.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Beatko, ja z pewnością na wrzośca się skuszę, niech go tylko zobaczę ;:138
Lewizję odnalazłam żywą :tan , przeniosłam do doniczki i mam nadzieję, że będzie jej się podobało i zakwitnie chociaż raz. ;:108
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Zima tego roku nie daje za wygraną i wprasza się do naszych ogrodów jak nigdy . Pani wiosna jest mało stanowcza najwidoczniej ;:306 . Bzyczki we wrzoścach fajnie wyglądają ;:224 . Kiedy ja doczekam się takich poduch ?? Piękne masz kępy ;:138 . Dogadzasz im jakoś specjalnie ?? Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i jak tu nie zaglądać do tak ciekawie i z rozmysłem zagospodarowanego ogrodu z przepięknie kwitnącymi roślinami-obrazy jak z rajskiego ogrodu ;:433
Podziwiam kolejne bardzo ładne i ciekawe kolaże z profesjonalnymi ujęciami bajecznie kolorowych roślin ;:333
Bardzo lubię kolaże i jakoś ostatnio mało ich u mnie ale jak widać Ty Beatko nadrabiasz za mnie zaległości ;:180
Pozdrawiam serdecznie :wit i miłej niedzieli życzę ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko1, no oczywiście, że to nie możliwe aby cały czas tak zimowo było.
Dzisiaj pod wieczór zrobiło się już u mnie w miarę ciepło. Nawet deszcz nie pada, ani śnieg nie sypie, no wielkie wiosenne wow!
Rośliny się ślimaczą, coś się w prawdzie tam dzieje na rabatach ale jak na prawie końcówkę kwietnia to jednak troszkę za mało.
Moje róże chyba nie zdążą w czerwcu mnie zachwycić pięknym kwieciem... No chyba, że się zawezmą.
Też jestem pełna optymizmu, że w końcu te nasze ogrody się rozkręcą.
Zdrówka życzę ;:196

Marysiu - życzenia spełnione na 100 %: ociepliło się u mnie, a ja się dzisiaj zatapiałam ..... w ogrodowym błocie. ;:306
Lewizje mam jeszcze w domu, ale obie mają kolejne pączki, może w przyszłym tygodniu już je wystawię do ogrodu, a na pewno po 25 kwietnia, bo wtedy ma być już ciepło. Zimnych ogrodników na pewno nie będzie.
Ten mój biały wawrzynek oczywiście też ma najpierw same kwiaty. Na zdjęciu już jest w fazie przekwitania, kiedy to zaczynają się pojawiać soczyście zielone listki. Śliczny jest.
Życzę pięknych i słonecznych widoków przez domowe okienka i radości z wiosennego ogrodu. ;:196

Halinko - u mnie było ciepło już od czwartku wieczorem, i miałam wolne więc wykorzystałam te dni na prace w ogrodzie. Zrobiłam co się dało i ile się tylko dało. No i potem, po niedzieli przyszło zapowiadane wielkie oziębienie, temperatury bliskie zeru... Dzisiaj jest znowu już troszkę cieplej i bez śniegowo. Ale wczoraj miałam na sobie jeszcze zimową ciepłą kurtkę.
Sprawdzałam tę moją brunnerę, nie przetrwała jednak zimy. W jej miejsce wsadziłam dwie bergenie.
Ha, Ty nadrobisz spóźnioną wiosnę w ogrodzie, ale ja mam w sumie możliwość głównie w niedziele.
Byleby dobre zdrówko nam dopisywało! ;:196
Pozdrawiam ;:3

Wandziu, wtedy był jeden grubasek, a w kolejnym dniu to się aż roiło od uwijających się pszczółek na tych wrzoścach.
Ta biała prymula już była w tym ogrodzie, to po poprzednikach, ale jest rzeczywiście trudna do skopiowania. Na razie mam tylko ten jeden śliczny egzemplarz. Bardzo jej dogodziłam ściółkowaniem jesienią skoszoną trawą. Sama jestem mile zaskoczona efektem.
Pozdrawiam ;:196

Andrzejku - mam nadzieję, że Jadzia przeczytała ten Twój wpis i czuje się, że jest naszym skarbem. ;:180
Taką mam wielką ochotę spróbować z jednej doniczki wziąć kilka tych jesiennych krokusów od Ciebie, może nie zginą w tłumie, są takie śliczne. Bo na razie są zadołowane w doniczkach, a fajnie by było jakby się porozchodziły po ogrodzie. No chyba, że mi potwierdzisz iż się ładnie wysiewają, to poczekam na ten moment.
Pozdrawiam życząc sporo słoneczka ;:3

Ewuś, u mnie prymule nie za bardzo chcą być. Nawet jak posadzę jakieś nowe jegomości to im nie spieszno do kwitnienia. Ale teraz sporo poczytałam o nich i eksperymentuję z nimi. Może się wreszcie dogadamy, bo bardzo je lubię. Na jesieni kupiłam kilka sztuk, mam je w kuwecie. Na razie wychodzą, jest dobrze.... ;:333
Też się cieszę każdą chwilą z wrzoścami na mojej rabacie, ale wiem, że to moment i ni ma...
Wrzosy traktuję jak jednoroczne, nawet ich nie sadzę do gruntu, ale są takie śliczne, że warto na jesieni się nimi otoczyć.

Martuś, to teraz za wrzoścem się trzeba rozglądać, póki kwitną. Daj znać jak je podejdziesz.
Co do lewizji to ja w ogóle je traktuję jako kwitnące raz a porządnie , czyli długo i pięknie. ;:167
To tak chyba tylko w poprzednim sezonie mi się trafiło, że kwitła i kwitła w kółko. Teraz znowu mają pączki, są cudne.
Cieszę się, że i Twoja wspaniale przezimowała. ;:215
Miłego tygodnia ;:196

Ewelinko - dzisiaj patrzyłam na moje paprocie, a tu ich ani widu ani słychu, a przecież zwykle już ruszały pastorały o tej porze. Taka to leniwa tegoroczna wiosna.
Wrzośce sadziłam do zwykłej ziemi, na rabacie, tylko obsypałam je korą. Rosną w pełnym słońcu. Dogadzam im tylko kawą. A tak to na razie nic z nimi nie robiłam, nawet jeszcze ich nie przycinałam nigdy. Kawę im daję tak 3-4 razy w roku.
Na ich widok oczy same się śmieją... ;:167
Miłego tygodnia życzę ;:196

Arkadius - nie wiem czy wiesz, że mój ogród to w dużej mierze taki donicowy jest. Tylko tak mogę mieć te rośliny co mi pasują. I wcale nie piszę tu o jakiś wyszukanych egzemplarzach. po prostu u mnie m.in. nornice grasują i chwytają się dosłownie wszystkiego, od hortensji bukietowych, poprzez co piękniejsze róże czy hosty, aż nawet do zwykłych szałwii czy floksów wiechowatych.
Bardzo dziękuje za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam. ;:3

Nawet żagwin mam w doniczkach, przynajmniej i nim mogę się cieszyć

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudnie kwitł wawrzynek to samo wrzośce .Może jak dopadnę gdzieś w markecie jesienią to sobie sprawię aby 2 sztuki bo cudnie wyglądają kwitnące spod śniegu .Sprawiłam sobie też lewizje, bo te moje stare padły z nadmiaru deszczu .Na razie siedzą w donicach i w akwarium ale są na dworze. Czytałam ze ogrodowe rośliny nie powinny przebywać zbyt długo w domu .Jestem ciekawa ich kwitnienia jednak chyba przesadzę do większych donic. Zdróweczka Beatko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, te krokusy jesienne chyba mnie polubiły - rozłażą się wszędzie. Teraz sporo pozbierałem i mam naszykowane w doniczkach do wydania. Będziesz miała, tym bardziej, że jeszcze będę wykopywał cebulki jak liście zaczną przysychać.
O paprocie się nie martw. Też byłem zdziwiony, że ich nie widać i już się doczekałem - po prostu nie miały ochoty na ziąb nosów wystawiać :wink:
Trzymaj się ciepło i zdrowo.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, proponuję jeszcze teraz się rozejrzeć za wrzoścami. Jesienią może ich nie być, a teraz wiesz, że kwitną i wiadomo co się kupuje.
Też jestem tego zdania, że ogrodowe rośliny nie zawsze lubią być w domku. Nawet fuksji, itp. nie wstawiam wiosną do pokoju, cały czas są na ganeczku. Albo niektóre roślinki są między oknami, mają się jak w szklarni ;:108
Nornice znowu poszalały, zajadały się floksami wiechowatymi, kolejnym powojnikiem, różami. Teraz sporo roślin mam w donicach, ale czy ja wyrobię z takim podlewaniem latem ;:65 Mawiają: "coś za coś".
Kupiłam sobie wreszcie czerwoną aksamitkę, ależ ona ma mocny zapach.
Ciekawa jestem jakie kolorki będą miały Twoje lewizje. ;:196

Andrzejku, a chyba jednak nie zaryzykuję z tymi jesiennymi krokusami, zostawiam je w donicach, przynajmniej mam pewność, że będą. A może się wysieją to wtedy sobie same miejscówkę wybiorą.
Oj, ociągają się te paprocie, ociągają.
Tereska też sobie zrobiła wolniejsze od kwitnienia, może za dwa tygodnie pokaże kwiaty. Ale i tak będzie jedną z pierwszych róż, które zakwitną w tym sezonie.
Pozdrawiam ;:3

Troszkę zachmurzonego ogrodu z wczoraj, a lewizje z dzisiejszego ranka.

Żagwiny

Obrazek

Cudne szafirki ;:167

Obrazek

Jeszcze się trzyma jarmuż, ale nie zostawiam go dłużej, będzie pesto

Obrazek

Lewizje

Obrazek

Złotlin

Obrazek

Jasnota

Obrazek