Kurkuma,ostryż (Curcuma)
- iwonaxp
- 1000p
- Posty: 1467
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Krakowa
Kurkuma,ostryż (Curcuma)
http://www.muratordom.pl/zdjecia/zielon ... _3_1_.jpeg
http://www.kwiatyogrodowe.prv.pl/mniejsze/IMG_0242.jpg
Ten oryginalny, egzotyczny kwiat występuje w ponad 70 gatunkach. Rośnie dziko w wilgotnych lasach i na porośniętych trawą wzgórzach Indii, Półwyspu Malajskiego i Australii. Jego wysokość dochodzi do 70 cm. W okresie suszy rośliny zamierają i wchodzą w stan spoczynku. Gdy spadną pierwsze deszcze z podziemnych kłączy ponownie wyrastają liście.
Odmiany kurkumy nadające się do uprawy w doniczkach możemy czasem dostać w naszych kwiaciarniach (a także cięte kwiaty kurkumy, które są niezwykle trwałe w wazonie). Rośliny
uprawiane w doniczkach wymagają dużo rozproszonego światła i stale lekko wilgotnego podłoża
(UWAGA: podlewamy z wyczuciem, aby nie przelać rośliny).
Aby roślina ponownie zakwitła należy jesienią przestać ją podlewać. Po zaschnięciu liści kłącze musi przejść 3 mies. okres spoczynku w temperaturze ok. 14 ° C. W lutym lub w marcu sadzimy kłącze dość płytko do doniczki wypełnionej lekką, żyzną ziemią. Ważne jest ,żeby pamiętać o warstwie drenażu na dnie naczynia. Następnie przenosimy roślinę do temperatury 24 ° C i umiarkowanie, ale regularnie podlewamy. Gdy pojawią się nowe liście stawiamy ją w słonecznym miejscu i co 2 tygodnie zasilamy ją nawozami wieloskładnikowymi. Zwykle po 3 mies. kurkuma ponownie zakwita.
Czy wiecie że?
Z młodych rozgałęzień kłączy kurkumy otrzymuje się przyprawę o tej samej nazwie, od wieków znaną głównie w kuchni azjatyckiej. Aby ją otrzymać młode kłącza parzy się wrzątkiem, a następnie suszy na słońcu. Później usuwa się z nich skórkę, a resztę mieli się na drobny proszek. Na wschodzie kurkuma jest popularną przyprawą do fasoli czy soczewicy. Na zachodzie stosuje się ją do potraw z drobiu, wątróbki, krabów, omletów, serów, sałatek, a także do ryżu, który zdecydowanie lepiej wtedy smakuje. Ponadto kurkuma wchodzi w skład popularnej przyprawy Curry, sosu Worchester i wielu gatunków musztardy.
Smaczna i zdrowa kurkuma zdobyła tez uznanie jako środek rozkurczowy i bakteriobójczy. Współcześnie prowadzone badania wykazały, że związki zawarte w kłączu kurkumy długiej działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby. Pomagają w walce z otyłością, obniżają poziom cholesterolu, a czasami hamują nawet rozwój komórek nowotworowych. Dlatego ten gatunek kurkumy wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, jako lek żółciopędny czy działający osłonowo na wątrobę.
autor: Paweł Siedlecki
http://www.kwiatyogrodowe.prv.pl/mniejsze/IMG_0242.jpg
Ten oryginalny, egzotyczny kwiat występuje w ponad 70 gatunkach. Rośnie dziko w wilgotnych lasach i na porośniętych trawą wzgórzach Indii, Półwyspu Malajskiego i Australii. Jego wysokość dochodzi do 70 cm. W okresie suszy rośliny zamierają i wchodzą w stan spoczynku. Gdy spadną pierwsze deszcze z podziemnych kłączy ponownie wyrastają liście.
Odmiany kurkumy nadające się do uprawy w doniczkach możemy czasem dostać w naszych kwiaciarniach (a także cięte kwiaty kurkumy, które są niezwykle trwałe w wazonie). Rośliny
uprawiane w doniczkach wymagają dużo rozproszonego światła i stale lekko wilgotnego podłoża
(UWAGA: podlewamy z wyczuciem, aby nie przelać rośliny).
Aby roślina ponownie zakwitła należy jesienią przestać ją podlewać. Po zaschnięciu liści kłącze musi przejść 3 mies. okres spoczynku w temperaturze ok. 14 ° C. W lutym lub w marcu sadzimy kłącze dość płytko do doniczki wypełnionej lekką, żyzną ziemią. Ważne jest ,żeby pamiętać o warstwie drenażu na dnie naczynia. Następnie przenosimy roślinę do temperatury 24 ° C i umiarkowanie, ale regularnie podlewamy. Gdy pojawią się nowe liście stawiamy ją w słonecznym miejscu i co 2 tygodnie zasilamy ją nawozami wieloskładnikowymi. Zwykle po 3 mies. kurkuma ponownie zakwita.
Czy wiecie że?
Z młodych rozgałęzień kłączy kurkumy otrzymuje się przyprawę o tej samej nazwie, od wieków znaną głównie w kuchni azjatyckiej. Aby ją otrzymać młode kłącza parzy się wrzątkiem, a następnie suszy na słońcu. Później usuwa się z nich skórkę, a resztę mieli się na drobny proszek. Na wschodzie kurkuma jest popularną przyprawą do fasoli czy soczewicy. Na zachodzie stosuje się ją do potraw z drobiu, wątróbki, krabów, omletów, serów, sałatek, a także do ryżu, który zdecydowanie lepiej wtedy smakuje. Ponadto kurkuma wchodzi w skład popularnej przyprawy Curry, sosu Worchester i wielu gatunków musztardy.
Smaczna i zdrowa kurkuma zdobyła tez uznanie jako środek rozkurczowy i bakteriobójczy. Współcześnie prowadzone badania wykazały, że związki zawarte w kłączu kurkumy długiej działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby. Pomagają w walce z otyłością, obniżają poziom cholesterolu, a czasami hamują nawet rozwój komórek nowotworowych. Dlatego ten gatunek kurkumy wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, jako lek żółciopędny czy działający osłonowo na wątrobę.
autor: Paweł Siedlecki