Nawadnianie punktowe
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2014, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawadnianie punktowe
Witam
Mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia nawadniania punktowego bez wchodzenia w drogie rozwiązania znanej na rynku firmy. Nie interesuje mnie linia kroplująca taka jak pod np. pomidory, bo jak wiadomo, krzaki w ogrodzie są rozmieszczone w sposób nieregularny.
Zrobiłem sobie w jednym miejscu z dwóch normalnych węży kupionych w biedronce taką linię. Nakłułem tam gdzie chcę i już. Natomiast ten sposób ma wiadomo swoje wady. Ciężko jest zrobić odpowiednie otwory, żeby pod każdy z 15 punktów leciała woda równomiernie. No i jest to sposób trochę za drogi.
Proszę o porady czy warto kupić może przez internet rurę PCV i samodzielnie ją znowu nakłuwać. Czy może jest potrzebna na początku jakaś redukcja?
No po prostu proszę o porady.
Mam pytanie czy istnieje możliwość zrobienia nawadniania punktowego bez wchodzenia w drogie rozwiązania znanej na rynku firmy. Nie interesuje mnie linia kroplująca taka jak pod np. pomidory, bo jak wiadomo, krzaki w ogrodzie są rozmieszczone w sposób nieregularny.
Zrobiłem sobie w jednym miejscu z dwóch normalnych węży kupionych w biedronce taką linię. Nakłułem tam gdzie chcę i już. Natomiast ten sposób ma wiadomo swoje wady. Ciężko jest zrobić odpowiednie otwory, żeby pod każdy z 15 punktów leciała woda równomiernie. No i jest to sposób trochę za drogi.
Proszę o porady czy warto kupić może przez internet rurę PCV i samodzielnie ją znowu nakłuwać. Czy może jest potrzebna na początku jakaś redukcja?
No po prostu proszę o porady.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nawadnianie punktowe
Zaglądałeś tutaj,poznałeś tamte dyskusje? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=48516
Mogą być pomocne, jak sądzę w Twoim przedsięwzięciu.
Mogą być pomocne, jak sądzę w Twoim przedsięwzięciu.
Wchodzisz na portal aukcyjny.. kupujesz reduktor ciśnienia za kilka złotych, rurę 16mm lub 25mm jeśli masz bardzo dużo tych krzaków i kroplowniki do wbicia w tą rurę (takie które mają stały wydatek wody), ot i cała filozofia... Ilość kroplowników dobierasz do zapotrzebowania krzaka/drzewa na wodę...
Jest to rozwiązanie nie tylko tej znanej firmy
Jest to rozwiązanie nie tylko tej znanej firmy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2021, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Z tym kroplownikiem to jest tak, że można wybrać sobie przepustowość np. 2 l/h co rozwiązywałoby problem równomiernego nawadniania. Dodatkowo cena to ok. 1 pln za sztukę więc raczej nie da rady nic taniej wymyślić.
Pozdrawiam.
Z tym kroplownikiem to jest tak, że można wybrać sobie przepustowość np. 2 l/h co rozwiązywałoby problem równomiernego nawadniania. Dodatkowo cena to ok. 1 pln za sztukę więc raczej nie da rady nic taniej wymyślić.
Pozdrawiam.