Sezon 2015 - rozpoczęty
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sezon 2015 - rozpoczęty
Z nieukrywaną radością pragnę otworzyć nowy sezon powojnikowy 2015.
Z tej okazji życzę Wam samych radości przy podziwianiu tych cudownych pnączy, jak najwięcej pięknych kwitnień i masy kwiatów. Jak najmniej uwiądu, obyśmy nie musieli nic wycinać w nadchodzącym sezonie.
Zapraszam do aktywnego udzielania się w tym wątku.
Życzę Nam wszystkim również, byśmy zarażali clematoholizmem wszystkich dookoła. Ileż piękniejszy byłby wtedy świat...
Ze swojej strony pragnę podziękować Jurkowi, bo to On i jego sławetny clematisowy ogród rozbudził moją miłość do tych pnączy. Kupiłam wiosną 2013 roku kilka sztuk, trafiłam tutaj, do Jego ogrodu i popłynęłam...
Jurku dziękuję!
Z tej okazji życzę Wam samych radości przy podziwianiu tych cudownych pnączy, jak najwięcej pięknych kwitnień i masy kwiatów. Jak najmniej uwiądu, obyśmy nie musieli nic wycinać w nadchodzącym sezonie.
Zapraszam do aktywnego udzielania się w tym wątku.
Życzę Nam wszystkim również, byśmy zarażali clematoholizmem wszystkich dookoła. Ileż piękniejszy byłby wtedy świat...
Ze swojej strony pragnę podziękować Jurkowi, bo to On i jego sławetny clematisowy ogród rozbudził moją miłość do tych pnączy. Kupiłam wiosną 2013 roku kilka sztuk, trafiłam tutaj, do Jego ogrodu i popłynęłam...
Jurku dziękuję!
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Re: Powojniki -sezon 2015
A ja na poniedziałek zaplanowałam (mam nadzieję, że to dobry termin) cięcie powojników, których na razie mam aż dwa. Ale kolejne miejsca na kolejne powojniki już przygotowane, to postępujące zauroczenie
Pozdrawiam, Kasia
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Kasiu zgadzam się z Tobą w pełni u mnie to samo - mam na razie 3 a zamówionych 5 i podejrzewam , że to nie koniec . Zauroczyły mnie te rośliny a jak mi pójdzie z ich uprawą czas pokaże. Mam nadzieję , że będzie dobrze - zaczynam od tych łatwiejszych w uprawie .
- aneczka1979
Ewelina na to właśnie liczymy. Mam nadzieję, że wątek będzie obfitował w cudne zdjęcia jeszcze cudniejszych okazów i wiele pożytecznych rad.
Gaura mnie też rączki świerzbią ale poczekam do pierwszych dni marca z tym przycinaniem, choć prognozy długoterminowe nie zapowiadają nic strasznego.
Pochwalcie się dziewczyny jakie już macie a na jakie czekacie.
Clematoholizm to bardzo podstępna choroba, raczej niemożliwa do wyleczenia.
Ja swoje pierwsze dwa powojniki kupiłam w maju 2013r. Były to The President i Warszawska Nike. Potem dokupiłam jeszcze osiem. I tak zamknęłam sezon 2013. Zimą 2013/2014 trafiłam tu... i się zaczęło... sezon 2014 zamknełam już ze stanem 38 sztuk. Ach jak cudnie mi z tym!
Teraz oczekuję kolejnych 12 sztuk. I myślę, że większych szaleństw już nie będzie. Metraż nie pozwala.
Gaura mnie też rączki świerzbią ale poczekam do pierwszych dni marca z tym przycinaniem, choć prognozy długoterminowe nie zapowiadają nic strasznego.
Clematoholizm to bardzo podstępna choroba, raczej niemożliwa do wyleczenia.
Ja swoje pierwsze dwa powojniki kupiłam w maju 2013r. Były to The President i Warszawska Nike. Potem dokupiłam jeszcze osiem. I tak zamknęłam sezon 2013. Zimą 2013/2014 trafiłam tu... i się zaczęło... sezon 2014 zamknełam już ze stanem 38 sztuk. Ach jak cudnie mi z tym!
Teraz oczekuję kolejnych 12 sztuk. I myślę, że większych szaleństw już nie będzie. Metraż nie pozwala.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Ja wczoraj postanowiłem obciąć mojego w donicy. Po obejrzeniu zobaczyłem, że już wpuszcza pąki.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przypominam tylko uprzejmie,że jest to sekcja merytoryczna i o takie wypowiedzi tutaj się uprasza.
Wszelkie luźne rozmówki można prowadzić w innych sekcjach forum.
Wpisy odbiegające od merytoryki jak choćby odnotowywanie faktu odwiedzenia tego wątku, będą moderowane i usuwane.
Zaznaczenie wątku w celu możliwości bieżącego obserwowania dyskusji, dokonuje się nie za pomocą posta lecz kliknięcia w opcję "Obserwuj"
Prosimy o zachowanie w tematach merytorycznych przejrzystości
Wszelkie luźne rozmówki można prowadzić w innych sekcjach forum.
Wpisy odbiegające od merytoryki jak choćby odnotowywanie faktu odwiedzenia tego wątku, będą moderowane i usuwane.
Zaznaczenie wątku w celu możliwości bieżącego obserwowania dyskusji, dokonuje się nie za pomocą posta lecz kliknięcia w opcję "Obserwuj"
Prosimy o zachowanie w tematach merytorycznych przejrzystości
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Aniu, skoro tak piszesz, to może poczekam jeszcze kilka dni z cięciem.aneczka1979 pisze:
Ja mam Ernest Markham i 2 szt. Błękitnego Anioła. Myślałam o Warszawskiej Nike, Westerplatte, Pillu, a co w rękę i oko wpadnie zobaczymy.
Pozdrawiam, Kasia
- aneczka1979
Błękitny Anioł jest moim niekwestionowanym faworytem! Uwielbiam go za całkowitą bezproblemowość, bujny wzrost i obfite kwitnienie.
...i te jego pogniecione kwiaty... ech uwielbiam!
Dodam z własnych obserwacji, że warto go sadzić w miejscach zacisznych, gdyż kwitnie na do dość długich łodyżkach, które pod wpływem silniejszych wiatrów wyłamują się podczas obfitego kwitnienia.
...i te jego pogniecione kwiaty... ech uwielbiam!
Dodam z własnych obserwacji, że warto go sadzić w miejscach zacisznych, gdyż kwitnie na do dość długich łodyżkach, które pod wpływem silniejszych wiatrów wyłamują się podczas obfitego kwitnienia.
Ja mam ich niewiele - dopiero w tym roczku zamówiłam większa ilość i czekam z niecierpliwością na lato
mam Presidenta
Warszawską Nike
Madame Julia Coveron z nasionka- na zdjęciu roczna siewka
Multi Blue nie zakwitł pelnymi kwiatami
Jan Paweł II
Rouge Cardinal
Vyvyan Pennell zakupiony jesienią w zeszłym roku
mam Presidenta
Warszawską Nike
Madame Julia Coveron z nasionka- na zdjęciu roczna siewka
Multi Blue nie zakwitł pelnymi kwiatami
Jan Paweł II
Rouge Cardinal
Vyvyan Pennell zakupiony jesienią w zeszłym roku
Pozdrawiam. Ewa
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Ewuś, ślicznotki. Bardzo ładne zdjęcia robisz. Ja prezydenta ciągle mylę z Polish Spirit. A to zła pomyłka, bo prezydenta nie mam .
Jakie zdrowiutkie listeczki .
Jakie zdrowiutkie listeczki .
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
W zeszłym roku posadziłam Błękitnego Anioła ale szału nie było ( może dlatego , że młody). Urósł do niecałego metra i miał niewiele kwiatków. Czekam aż pokaże co potrafi. Z kolei Jackmanii wcale nie kwitł a President tylko jednym kwiatem. Mślicie , że to dlatego , że młode czy wybrałam im złe miejsce - krata na południowej ścianie. Presidenta przesadzam do donicy a z resztą się zastanawiam czy aby nie lepiej posadzić je w inne miejsce . W kwietniu dotrą do mnie Villa de Lyon , Jan Paweł II , Polish Spirit, Niobe i Bill McKenzie . Zobaczymy co z tego wyjdzie bo jestem początkująca.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Uważam że są młode. Daj im trochę czasu to się rozhuśtają . Jak nie, to tnij nisko. Wzmocnią się.
- aneczka1979
Zdecydowanie nie powinniśmy skreślać powojnika po jego pierwszym sezonie.
Mój Błękitny Anioł też w pierwszym sezonie był taki jak opisujesz Ewelino. W następnym był nie do poznania. Teraz liczę na prawdziwy spektakl.
Mewo Twój Multi Blue rzeczywiście zakwitł inaczej niż mój, nie mniej nie można mu odmówić uroku. Śliczny jest!
Mój Błękitny Anioł też w pierwszym sezonie był taki jak opisujesz Ewelino. W następnym był nie do poznania. Teraz liczę na prawdziwy spektakl.
Mewo Twój Multi Blue rzeczywiście zakwitł inaczej niż mój, nie mniej nie można mu odmówić uroku. Śliczny jest!