Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Piotrku jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej produkcji serów ( i nie tylko) Jestem pewna, że każdy jest znakomity.... ale to wyższa szkoła jazdy.... ja to tylko twarożek robię
Czosnek podnosi smak wielu potraw, uwielbiamy go i bardzo dużo zużywamy
Kasiu widziałam przepis na Twój chlebek i na pewno go zrobię, ale na razie mam fazę na chlebki na zakwasie i na takie szukam przepisów
Ja na razie z sałatek zrezygnowałam bo u mnie nie idą. Jedynym wyjątkiem jest z ogórkó z curry i tylko taką robię
Czosnek podnosi smak wielu potraw, uwielbiamy go i bardzo dużo zużywamy
Kasiu widziałam przepis na Twój chlebek i na pewno go zrobię, ale na razie mam fazę na chlebki na zakwasie i na takie szukam przepisów
Ja na razie z sałatek zrezygnowałam bo u mnie nie idą. Jedynym wyjątkiem jest z ogórkó z curry i tylko taką robię
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Justynko ja mam gruszę, która nie bardzo mi smakuje. Noszę się z zamiarem wykopania jej i posadzenia innej. Ale w tym roku i tak jakoś mało owoców. Dżemów nie robiłam, gruszki zawsze robię w syropie, z goździkami. Pyszne są do ciast i deserów i jako samodzielna przekąska, no i wspaniały pachnący soczek
Malinki uwielbiam w przetworach. Ja robię soczki i robiłam konfiturę do herbatki
Teraz u mnie wysyp jeżyn i zaczęłam je przerabiać, Na razie robiłam soki malinowo-jeżynowe i jeżynowe i chcę zrobić troszkę kompotów metodą Martusi koziorożca
DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINII
* 2 kg cukinii ( dyni)
* 4 pomarańcze
* 1 kg cukru
* 2 galaretki pomarańczowe
* sok z 2 cytryn
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
Pomarańczki wyszorować, sparzyć . Obrać , usunąć białą skórkę, miąższ pokroić w małe kawałeczki.
Skórki z 2 pomarańcz dokładnie odkroić od białej części, pokroić w drobniuteńkie paseczki i dodać do cukinii.
Cukinię ( ze skórką pomarańczową ) dusić do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać, w połowie duszenia dodać posiekany miąższ pomarańczy.
Gdy cukinia będzie miękka dodać cukier, gotować, aż całkiem się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Rozpuścić galaretki w odrobinie wrzątku ( ja zbieram sok z gotującej się cukinii i w tym rozpuszczam galaretki) i wlać do dżemu. Gorący dżem wlewać do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem.....i gotowe....Pycha
Malinki uwielbiam w przetworach. Ja robię soczki i robiłam konfiturę do herbatki
Teraz u mnie wysyp jeżyn i zaczęłam je przerabiać, Na razie robiłam soki malinowo-jeżynowe i jeżynowe i chcę zrobić troszkę kompotów metodą Martusi koziorożca
Iwonko oto przepis na dżemik w wersji, którą ja robiłam, na podstawie przepisu Dorotki, ale zmienionyheliofitka pisze: ...... jak wrócę, to na pewno pokuszę się o zrobienie cukiniowych dżemów.
Mam nadzieje, że do tej pory wstawisz przepis na ten pomarańczowy.
DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINII
* 2 kg cukinii ( dyni)
* 4 pomarańcze
* 1 kg cukru
* 2 galaretki pomarańczowe
* sok z 2 cytryn
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej.
Pomarańczki wyszorować, sparzyć . Obrać , usunąć białą skórkę, miąższ pokroić w małe kawałeczki.
Skórki z 2 pomarańcz dokładnie odkroić od białej części, pokroić w drobniuteńkie paseczki i dodać do cukinii.
Cukinię ( ze skórką pomarańczową ) dusić do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać, w połowie duszenia dodać posiekany miąższ pomarańczy.
Gdy cukinia będzie miękka dodać cukier, gotować, aż całkiem się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Rozpuścić galaretki w odrobinie wrzątku ( ja zbieram sok z gotującej się cukinii i w tym rozpuszczam galaretki) i wlać do dżemu. Gorący dżem wlewać do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem.....i gotowe....Pycha
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Jutro wstawię przepis na pyszne ciasto czekoladowe na bazie cukinii..... naprawdę pycha
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dziś podzielę się przepisem na wspaniałe, bardzo czekoladowe, niesamowicie wilgotne i pachnące ciasto z cukinią. Rewelacyjnie smakuje z kleksem bitej śmietany i malinami, ale i bez dodatków jest znakomite Polecam
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
* 115 g miękkiego masła
* pół szklanki oleju
* 250 g cukru
* cukier wanilinowy
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2 jaja
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* 300 g mąki pszennej
* 3 czubate łyżki kakao
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukinii startej na tarce jarzynowej
* tabliczka posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Suche produkty zmieszać w miseczce ( mąka, proszek, soda, kakao, kawa)
Masło zmiksować na puszystą masę, kolejno dodawać wciąż miksując aż produkty połączą się- olej, cukier i cukier wanil., jajka. Następnie wsypywać na zmianę zmieszane sypkie produkty i jogurt. Dokładnie wymieszać, dodać cukinię i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Posmarować blaszkę tłuszczem (22x33cm) , posypać bułką tartą, wylać ciasto - piec w 170*C przez 50-60 min - sprawdzać patyczkiem.
Polać czekoladą.... SMACZNEGO
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
* 115 g miękkiego masła
* pół szklanki oleju
* 250 g cukru
* cukier wanilinowy
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 2 jaja
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* 300 g mąki pszennej
* 3 czubate łyżki kakao
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 2 szklanki cukinii startej na tarce jarzynowej
* tabliczka posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Suche produkty zmieszać w miseczce ( mąka, proszek, soda, kakao, kawa)
Masło zmiksować na puszystą masę, kolejno dodawać wciąż miksując aż produkty połączą się- olej, cukier i cukier wanil., jajka. Następnie wsypywać na zmianę zmieszane sypkie produkty i jogurt. Dokładnie wymieszać, dodać cukinię i posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Posmarować blaszkę tłuszczem (22x33cm) , posypać bułką tartą, wylać ciasto - piec w 170*C przez 50-60 min - sprawdzać patyczkiem.
Polać czekoladą.... SMACZNEGO
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja też ostatnio piekłam ciasto z cukinią.Przepis miałam nieco inny ale i ten z chęcią wypróbuję Takie ciasto to świetny pomysł na przemycenie warzyw dzieciom
- Andzia84
- 1000p
- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś ciasto zrobiłam-jesteśmy właśnie po konsumpcji Zrobiłam dokładnie według tego samego przepisu. Fajny sposób na wykorzystanie cukinii, ale jak dla mnie to wyszło trochę za mało słodkie i może przełożenie jakimś dżemem by się przydało, żeby troszkę zmniejszyć tę jego ciężkość Tak poza tym to super, chociaż ilość masła, oleju i śmietany (bo w moim przepisie była śmietana zamiast jogurtu) jest zatrważająca....i przemycenie tej niewielkiej ilości cukinii tu nie zrównoważy ilości kalorii
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aniu ciasto jest przepyszne i naprawdę polecam Musiałam schować blachę, bo mimo, że robiłam z podwójnej porcji, to na dziś nawet do kawy by nie starczyło
Czy możesz podzielić się przepisem , tego Twojego?
Andziu tak sobie myślę, że tu nie bardzo sprawdzi się pomysł przełożenia dżemem, ponieważ ono jest niesamowicie wilgotne i chyba nawet nie dałoby się przekroić na pół....
Ono jest faktycznie takie ciężkie i mokre.... całkiem w stylu brownie, ja uwielbiam takie ciasta
Tak myślę, jeśli jest dla Was mało słodkie, to po prostu następnym razem zwiększ troszkę ilość cukru i powinno być ok. Cudownie smakuje z bitą śmietaną i malinami, wtedy śmietanę można też bardziej posłodzić
Co do ilości kalorii..... no ciacho to ciacho, tu nie ma miejsca na niskokaloryczność, to czysta rozpusta
Czy możesz podzielić się przepisem , tego Twojego?
Andziu tak sobie myślę, że tu nie bardzo sprawdzi się pomysł przełożenia dżemem, ponieważ ono jest niesamowicie wilgotne i chyba nawet nie dałoby się przekroić na pół....
Ono jest faktycznie takie ciężkie i mokre.... całkiem w stylu brownie, ja uwielbiam takie ciasta
Tak myślę, jeśli jest dla Was mało słodkie, to po prostu następnym razem zwiększ troszkę ilość cukru i powinno być ok. Cudownie smakuje z bitą śmietaną i malinami, wtedy śmietanę można też bardziej posłodzić
Co do ilości kalorii..... no ciacho to ciacho, tu nie ma miejsca na niskokaloryczność, to czysta rozpusta
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2300
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko
fajne ciacho, chociaż ja z ciach najlepiej lubię golonkę.
Dzisiaj biorę się za pieczenia chleba na zakwasie, trochę wyższego niż Twój.
fajne ciacho, chociaż ja z ciach najlepiej lubię golonkę.
Dzisiaj biorę się za pieczenia chleba na zakwasie, trochę wyższego niż Twój.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Piotrku golonka jest pyszna
Czy może wstawiałeś przepis na chlebek u siebie ? Ja mam właśnie ochotę upiec jakiś bardziej puszysty i lekki, ale koniecznie na zakwasie. Moja rodzinka trochę się buntuje, bo najbardziej lubią właśnie ten który pokazałam, ale myślę, że odmiana będzie fajna. Ja robię przeważnie z 2 różnych przepisów, a bardzo lubię testować nowe
Już do Ciebie biegnę w poszukiwaniu przepisu
Czy może wstawiałeś przepis na chlebek u siebie ? Ja mam właśnie ochotę upiec jakiś bardziej puszysty i lekki, ale koniecznie na zakwasie. Moja rodzinka trochę się buntuje, bo najbardziej lubią właśnie ten który pokazałam, ale myślę, że odmiana będzie fajna. Ja robię przeważnie z 2 różnych przepisów, a bardzo lubię testować nowe
Już do Ciebie biegnę w poszukiwaniu przepisu
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2300
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dziś golonkę będę miał na obiad, marynowała się dobę w lodówce w occie malinowym i przyprawach, pieczona będzie w piwie mojej produkcji, jakimś ciemnym , może wybiorę Guinnessa.
- Andzia84
- 1000p
- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś poleciałam do sklepu po śmietankę 30%, ubiłam, dołożyłam malin i poziomek i teraz to jest to Pyyyyycha, i już nie jest tak mało słodkie
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Podaję przepis który podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym
Ciasto z cukinią
* 6 jajek
* 2 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżeczki kakao
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżeczki cynamonu
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka oleju
* 3 szklanki startej cukinii
Całe jajka ubić,dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej miksując powoli wlewać olej.Dodać przesianą mąkę z proszkiem,cynamonem i kakao,delikatnie wymieszać łopatką.Na końcu dodać startą cukinię,wymieszać.Piec 45-50 minut w temperaturze około 190 stopni. Można polać polewą czekoladową.
U mnie blacha ciast zniknęła w ciągu dwóch godzin.Na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie,może nie wygląda tak apetycznie jak Twoje ale super smakuje i jest proste w wykonaniu.
Ciasto z cukinią
* 6 jajek
* 2 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżeczki kakao
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżeczki cynamonu
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka oleju
* 3 szklanki startej cukinii
Całe jajka ubić,dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej miksując powoli wlewać olej.Dodać przesianą mąkę z proszkiem,cynamonem i kakao,delikatnie wymieszać łopatką.Na końcu dodać startą cukinię,wymieszać.Piec 45-50 minut w temperaturze około 190 stopni. Można polać polewą czekoladową.
U mnie blacha ciast zniknęła w ciągu dwóch godzin.Na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie,może nie wygląda tak apetycznie jak Twoje ale super smakuje i jest proste w wykonaniu.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
ZUPA Z CUKINII Z CURRY I SERKIEM TOPIONYM
* 2 spore cukinie ze skórką ( ok 3 kg )
* duża cebula
* kilka ząbków czosnku
* czubata łyżeczka curry
* łyżka vegety ( ja używam własnej produkcji )
* 2 serki topione hochland
* grzaneczki z bułki lub chleba razowego ( pokroić pieczywo w kostkę, podprażyć na suchej patelni )
Cebule pokroić na pół i w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać curry, wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, zalać wodą, tak aby cukinia nie była nawet do końca przykryta, pogotować do miękkości ( około 20 min ) Pod koniec gotowania wcisnąć czosnek, dodać serki, doprawić vegetą, solą jeśli jest taka potrzeba . Zupkę zmiksować. Podawać posypaną grzankami, lub groszkiem ptysiowym.
Naprawdę polecam, zupka jest przepyszna
Piotrze Ty jesteś ,,człowiek orkiestra,, już wcześniej pisałam, że jestem pod ogromnym wrażeniem jedzonka, które sam robisz
Ja dziś przelewałam nalewki i jestem niesamowicie rozczarowana pigwowcówką..... kwasota, aż dziób wykręca. Chyba będę dodawała jej odrobinkę do marynowania mięsa przed pieczeniem, bo do picia nie nadaje się
Andziu bardzo sie cieszę, że bardziej wypasiona wersja spełniła Twoje oczekiwania
Aniu ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie i z przyjemnością wykorzystam przepis i wypróbuję, póki jeszcze cukinii pod dostatkiem Bardzo dziękuję za przepis
* 2 spore cukinie ze skórką ( ok 3 kg )
* duża cebula
* kilka ząbków czosnku
* czubata łyżeczka curry
* łyżka vegety ( ja używam własnej produkcji )
* 2 serki topione hochland
* grzaneczki z bułki lub chleba razowego ( pokroić pieczywo w kostkę, podprażyć na suchej patelni )
Cebule pokroić na pół i w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju.
Dodać curry, wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, zalać wodą, tak aby cukinia nie była nawet do końca przykryta, pogotować do miękkości ( około 20 min ) Pod koniec gotowania wcisnąć czosnek, dodać serki, doprawić vegetą, solą jeśli jest taka potrzeba . Zupkę zmiksować. Podawać posypaną grzankami, lub groszkiem ptysiowym.
Naprawdę polecam, zupka jest przepyszna
Piotrze Ty jesteś ,,człowiek orkiestra,, już wcześniej pisałam, że jestem pod ogromnym wrażeniem jedzonka, które sam robisz
Ja dziś przelewałam nalewki i jestem niesamowicie rozczarowana pigwowcówką..... kwasota, aż dziób wykręca. Chyba będę dodawała jej odrobinkę do marynowania mięsa przed pieczeniem, bo do picia nie nadaje się
Andziu bardzo sie cieszę, że bardziej wypasiona wersja spełniła Twoje oczekiwania
Aniu ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie i z przyjemnością wykorzystam przepis i wypróbuję, póki jeszcze cukinii pod dostatkiem Bardzo dziękuję za przepis