Co to za choroba na gruszy
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 wrz 2010, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za choroba na gruszy
Witam prosiłbym o pomoc w identyfikacji choroby/szkodnika na mojej gruszy. Wpierw się pojawiły czarne plamy na liściach widoczne na zdjęciach na całej koronie (tak okolo maja), następnmie młode listki mocno porosły i były ładne, po miesiącu zrobiły sie takie same jak starsze. W międzyczasie liście dostały troche rdzawych plam ale to chyba od iglaków w sąsiedztwie. Poraźcie co robić probowałem oprysków Miedzianem 50WP oraz karate, decis nic nie pomaga
Oto jak wyglądają teraz liście (w sierpniu):
Oto jak wyglądają teraz liście (w sierpniu):
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za choroba na gruszy
Wygląda mi to na rdzę gruszy.
Proszę przeczytaj ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 12&start=0
Proszę przeczytaj ten wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 12&start=0
-
W tym wątku znalazłem, że to nie jest rdza tylko :
brunatna plamistość liści gruszy
Czy mam rację?
Właśnie na poczatku były same czarne plamki od spodu i od góry liścia. Ten rdzawy kolor dostały dookoła czarnych plamek jakiś miesiąc temu.
brunatna plamistość liści gruszy
Czy mam rację?
Właśnie na poczatku były same czarne plamki od spodu i od góry liścia. Ten rdzawy kolor dostały dookoła czarnych plamek jakiś miesiąc temu.
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie, to typowa rdza gruszy i jałowca, najpierw rdzawe plamy, a potem grube brązowe twory w środku
-
Właśnie u mnie było odwrotnie. Najpierw były czarne plamki a później pojawił sie rdzawy kolor
-
A jak postępować z tą chorobą? jakie opryski i kiedy?
Czy jeszcze w tym roku warto robić opryski czy wystarczy, że zbiore wszystkie liście opadłe i je spale a wiosną rozpoczne opryski naprzemiennie Topsinem i Miedzianem? I kiedy robić te opryski?
Czy jeszcze w tym roku warto robić opryski czy wystarczy, że zbiore wszystkie liście opadłe i je spale a wiosną rozpoczne opryski naprzemiennie Topsinem i Miedzianem? I kiedy robić te opryski?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
To znaczy, że miałeś dwie choroby- czarne, to parch gruszy a rdzawe, to rdza gruszy. Walcz z parchem, bo masz realne straty, a z drugiej strony- szansę wygrać; rdzą można się nie przejmować.Elendill pisze:Właśnie u mnie było odwrotnie. Najpierw były czarne plamki a później pojawił sie rdzawy kolor
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)