Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Beatko, zerknij do mojego kuchennego. W zeszłym roku z rajskich jabłuszek to był debiut, ale przyjęty entuzjastycznie. Takie małe słoiczki były też rozdawane w formie prezentu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki za odpowiedź. Wlazłam na Twój wątek i czytam od 1,5 godziny. Obiadu dziś chyba nie bedzie...
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy ktos moze podać sprawdzony przepis na jakaś pastę z czosnku?
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
tu masz :magda2013 pisze:Czy ktos moze podać sprawdzony przepis na jakaś pastę z czosnku?
http://forumogrodnicze.info/search.php?t=402
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ooo.. To faktycznie, może można byłoby dodać do każdego słoiczka cały, nie blanszowany tylko przekrojony strąk jakiejś mocno ostrej papryczki razem z nasionami? Olej wyciąga sporą część kapsaicyny, która się w nim rozpuszcza, pewnie to dlatego... Ale najważniejsze, że smakowało i eksperyment zaliczony
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
U mnie po blanszowaniu smak papryki nie zmienił się. Łatwiejsza była w 'wyginaniu'.
Dorotko w oleju rozpuści się pewnie cała kapsaicyna, kwestja czasu. A ja lubię ostre.. a tu nic I ten olej jest najwartościowszy, ale ja nie zauważyłam, żeby on był ostry. Muszę zrobić jeszcze jedno doświadczenie, dam więcej papryk, z ziołami i fetą, nie szaszłyczki.
I obowiązkowo w tym roku robię adżikę z orzechami włoskimi (może z odrobiną oliwy??).
Dorotko w oleju rozpuści się pewnie cała kapsaicyna, kwestja czasu. A ja lubię ostre.. a tu nic I ten olej jest najwartościowszy, ale ja nie zauważyłam, żeby on był ostry. Muszę zrobić jeszcze jedno doświadczenie, dam więcej papryk, z ziołami i fetą, nie szaszłyczki.
I obowiązkowo w tym roku robię adżikę z orzechami włoskimi (może z odrobiną oliwy??).
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, jak robisz adżikę z orzechami? Też bym popełniła
Co do tych szaszłyczków, to chyba źle się wyraziłam Nie chodziło mi o to, żeby zamiast papryki w szaszłykach dać nie blanszowaną z pestkami, tylko obok tych szaszłyków dołożyć po prostu do słoiczka po 1-2 całe strączki mocno ostrej, np. Cayenne. Tak zrobiłam do pomidorów w galarecie i do bakłażanów w oliwie. Naciągnęły ostrością mocno. Tylko te akurat przetwory u mnie dłużej stały i może też tutaj jest przyczyna.
A jeśli Jalapeno nie było mocno ostre jak próbowałaś na surowo, to też miało wpływ na efekt końcowy...
Co do tych szaszłyczków, to chyba źle się wyraziłam Nie chodziło mi o to, żeby zamiast papryki w szaszłykach dać nie blanszowaną z pestkami, tylko obok tych szaszłyków dołożyć po prostu do słoiczka po 1-2 całe strączki mocno ostrej, np. Cayenne. Tak zrobiłam do pomidorów w galarecie i do bakłażanów w oliwie. Naciągnęły ostrością mocno. Tylko te akurat przetwory u mnie dłużej stały i może też tutaj jest przyczyna.
A jeśli Jalapeno nie było mocno ostre jak próbowałaś na surowo, to też miało wpływ na efekt końcowy...
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Papryka była bardzo ostra, ale było jej stosunkowo mało, więci olej pewnie nie jest zbyt 'ostry'. Ale w smaku jest rewelacyjny.
Przepis na adżikę podam, tylko go wygrzebię.
Romaszko zebrałam info dotyczące Twojego pomysłu na
Małe korniszonki ze świeżą bazylią lub koprem
- 2 kg malutkich ogórków (do 3 cm) ze ściętą końcówką przy ogonku
- I wersja; posiekana grubo bazylia - duuużo
- II wersja: zielone gałązki kopru - duuużo
- zmiażdżona kolendra
- ew. kolorowa papryka (może być ostra - pół oczyszczonej papryki na 300 ml słoik)
Zalewa do maceracji na 2 kg ogóreczków:
- szklanka oleju (lub oliwy)
- szklanka octu 10%
lub: 0,5 szklanki octu 10%+0,5 szklanki octu winnego
lub: 0,5 szklanki cukru+0,5 szklanki octu winnego+2 szklanki soku jabłkowego po robieniu musu z jabłek ? nie dodawać już szklanki cukru
- szklanka cukru
- 3 łyżki soli lekko czubate
- 2 główki czosnku ? pokrojony w plasterki
- posiekana grubo bazylia lub gałązki zielonego kopru
Wykonanie
1. Do dużego słoja wrzucić ogóreczki, zalać zagotowaną gorącą zalewą do maceracji i macerować dobę wstrząsając czasem słojem.
2. Włożyć ogórki do małych słoiczków z całą zawartością zalewy i zalać zalewą do maceracji, wsypać kolendrę, dodać ew. pokrojoną paprykę,
3. Słoiki Pasteryzować 15 min (250-300 ml.)
Ten sam przepis, można wykorzystać do większych ogórków, wtedy kroimy je np wzdłuż na pół itp, w zależności od wielkości ogórków albo robimy sałatkę szwedzką.
Przepis na adżikę podam, tylko go wygrzebię.
Romaszko zebrałam info dotyczące Twojego pomysłu na
Małe korniszonki ze świeżą bazylią lub koprem
- 2 kg malutkich ogórków (do 3 cm) ze ściętą końcówką przy ogonku
- I wersja; posiekana grubo bazylia - duuużo
- II wersja: zielone gałązki kopru - duuużo
- zmiażdżona kolendra
- ew. kolorowa papryka (może być ostra - pół oczyszczonej papryki na 300 ml słoik)
Zalewa do maceracji na 2 kg ogóreczków:
- szklanka oleju (lub oliwy)
- szklanka octu 10%
lub: 0,5 szklanki octu 10%+0,5 szklanki octu winnego
lub: 0,5 szklanki cukru+0,5 szklanki octu winnego+2 szklanki soku jabłkowego po robieniu musu z jabłek ? nie dodawać już szklanki cukru
- szklanka cukru
- 3 łyżki soli lekko czubate
- 2 główki czosnku ? pokrojony w plasterki
- posiekana grubo bazylia lub gałązki zielonego kopru
Wykonanie
1. Do dużego słoja wrzucić ogóreczki, zalać zagotowaną gorącą zalewą do maceracji i macerować dobę wstrząsając czasem słojem.
2. Włożyć ogórki do małych słoiczków z całą zawartością zalewy i zalać zalewą do maceracji, wsypać kolendrę, dodać ew. pokrojoną paprykę,
3. Słoiki Pasteryzować 15 min (250-300 ml.)
Ten sam przepis, można wykorzystać do większych ogórków, wtedy kroimy je np wzdłuż na pół itp, w zależności od wielkości ogórków albo robimy sałatkę szwedzką.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mizeria z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
Ile ma być tego octu w wersji wyjściowej?
-- 22 lip 2013, o 12:20 --
-- 22 lip 2013, o 12:21 --
Coś mi się namieszało ale ponawiam pytanie.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
Ile ma być tego octu w wersji wyjściowej?
-- 22 lip 2013, o 12:20 --
Ile ma być tego octu w wersji wyjściowej?chmara3 pisze:Witam ale tu przepisów, a mnie korci sałatka z cukini słodko kwaśna skoro tak zachwalacie to pewnie zrobie
Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może być do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.
95. Mizeria z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Zalewa:
3 szklanki wody
? szklanki octu
1 szklanka cukru
1 słoik przecieru pomidorowego (200g Pudliszki)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony do smaku
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
-- 22 lip 2013, o 12:21 --
Coś mi się namieszało ale ponawiam pytanie.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 200p
- Posty: 331
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pojezierze Chełmińskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Przejrzałem wątki warzywne i jako , że na działce obrodziła mi cukinia szukam przepisów czym można je nadziewać. Przepisy umieszczone w tym wątku już przejrzałem i mam zamiar je wypróbować, ale wciąż poszukuje nowych inspiracji.
Pozdrawiam Jarek
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A może takie 'rolmopsy' z pesto Cię zainteresują? http://www.google.pl/search?q=Grilled+Z ... tAaL4YGgCQ
ja narobiłam pesto z kopru, z kopru i czosnku itp, w różnych wariacjach, i ostatnio narobiłam tych rolmopsów z dodatkami. Furorę zrobiły
ja narobiłam pesto z kopru, z kopru i czosnku itp, w różnych wariacjach, i ostatnio narobiłam tych rolmopsów z dodatkami. Furorę zrobiły
-
- 200p
- Posty: 331
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pojezierze Chełmińskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
O dziękuję na pewno skorzystam.
Ja przyznam szczerze jako mięcho żerca faszeruję je mielonym. Całej rodzince smakuje i każdego roku czekamy na rozpoczęcie sezonu cukiniowego, no ale ile można jeść tą sama potrawę.
Ja przyznam szczerze jako mięcho żerca faszeruję je mielonym. Całej rodzince smakuje i każdego roku czekamy na rozpoczęcie sezonu cukiniowego, no ale ile można jeść tą sama potrawę.
Pozdrawiam Jarek