Estetyka
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Estetyka
Ten temat przewija się w wielu wątkach, ale może w jednym podyskutujemy o tym, o czym podobno się nie dyskutuje, czyli o gustach.
Przechodzę często koło domu, przed którym jest nieduży kwietnik, otoczony cegłami, ustawionymi na sztorc. Kiedyś czytałam, że takie wykończenie jest bardzo be. Ale mnie się dziwnie podoba! Chyba dlatego,że jakieś wspomnienia z dawnych lat, jak to było mocno popularne. U siebie na działce z pewnością bym nic takiego nie zrobiła, nawet gdybym miała wagon pięknych cegieł - bo bałabym się tych ostrych kantów.
Zapraszam do dyskusji i śmiałych wypowiedzi oraz zamieszczania zdjęć, co Wam szczególnie się podoba, a co razi.
Przechodzę często koło domu, przed którym jest nieduży kwietnik, otoczony cegłami, ustawionymi na sztorc. Kiedyś czytałam, że takie wykończenie jest bardzo be. Ale mnie się dziwnie podoba! Chyba dlatego,że jakieś wspomnienia z dawnych lat, jak to było mocno popularne. U siebie na działce z pewnością bym nic takiego nie zrobiła, nawet gdybym miała wagon pięknych cegieł - bo bałabym się tych ostrych kantów.
Zapraszam do dyskusji i śmiałych wypowiedzi oraz zamieszczania zdjęć, co Wam szczególnie się podoba, a co razi.
Waleria
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Estetyka
dodaje opony pomalowane na biało a w środku czerwone pelargonie albo inne kolorowe ale...podobno o gustach się nie dyskutuje.Z tym,ze widzę takich obrazków co raz mniej
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja mam dość dziwny stosunek do kamieni w ogrodzie.
U innych często aż wzdycham, że tak pięknie wyglądają ale u siebie ich nie znoszę.
Pewnie dlatego że co roku wykopuję kolejne, jak tylko głębiej wbiję szpadel.
W ogóle nie przepadam za ozdobami w ogrodzie, choć u innych czasem coś mi się szczególnie spodoba to u siebie jakoś tego nie widzę. Być może dlatego, że mam działkę w ROD a nie przydomowy ogródek.
U innych często aż wzdycham, że tak pięknie wyglądają ale u siebie ich nie znoszę.
Pewnie dlatego że co roku wykopuję kolejne, jak tylko głębiej wbiję szpadel.
W ogóle nie przepadam za ozdobami w ogrodzie, choć u innych czasem coś mi się szczególnie spodoba to u siebie jakoś tego nie widzę. Być może dlatego, że mam działkę w ROD a nie przydomowy ogródek.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Jeśli chodzi o ozdoby - nie podobają mi się krasnoludki - na szczęście dużo ich w ogrodach nie ma. Szczerze - lubię oglądać ozdoby z kamienia, są ładniejsze niż te skrzaty.
- Waleria
No właśnie - czasami coś mi się spodoba, kupiłabym, jakby to było koło domu, ale na działkę tego nie dam w obawie przed złodziejami.
Waleria
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A takie zastosowanie opon w ogrodzie podoba się Wam? U nas to zaczyna być dosć modne, moim zdaniem jest na pewno pomysłowe, chociaż u mnie by nie pasowało...
( zdjęcie ze strony: http://aurinka.blogspot.com/2012/05/opo ... zyciu.html
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Waleria
Podoba się na krótką chyba metę i na zasadzie: ludzie to mają pomysły!
Może jako oryginalny prezent. Dla kogoś bardzo zaprzyjaźnionego i z poczuciem humoru.
Może jako oryginalny prezent. Dla kogoś bardzo zaprzyjaźnionego i z poczuciem humoru.
Waleria
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
100krotka pisze:A takie zastosowanie opon w ogrodzie podoba się Wam? U nas to zaczyna być dosć modne, moim zdaniem jest na pewno pomysłowe, chociaż u mnie by nie pasowało...
To jest jakaś lawina na rynku... w ciągu ostatniego miesiąca na 3/4 działkach to widziałem
- Waleria
Chyba tu została zachwiana proporcja: opakowanie, czyli kosz, jest efektowniejszy niż kwiatki. Chociaż w takim koszu.......jest ten kosz zbyt strojny. Opony do utylizacji!
Waleria
Podoba mi sie gdy ktos z ogrodu zrobi maly park. Taki z ladnymi drzewami, krzewami, laweczkami, gdzie przyjemnie sobie pochodzic i posiedziec.
Nie podoba mi sie pseudo-pole golfowe na posesji.
W wiekszych rezydencjach podoba mi sie, gdy jest staw obrosniety drzewami, z zadaszonym pomostem i lodkami.
Nie podoba mi sie gdy na posesji ktos buduje basen albo staw na planie prostokata, pomimo ze ma miejsce na ladny, fantazyjny ksztalt nabrzeza.
H.
Nie podoba mi sie pseudo-pole golfowe na posesji.
W wiekszych rezydencjach podoba mi sie, gdy jest staw obrosniety drzewami, z zadaszonym pomostem i lodkami.
Nie podoba mi sie gdy na posesji ktos buduje basen albo staw na planie prostokata, pomimo ze ma miejsce na ladny, fantazyjny ksztalt nabrzeza.
H.
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Deirde pisze:Jeśli chodzi o ozdoby - nie podobają mi się krasnoludki - na szczęście dużo ich w ogrodach nie ma. Szczerze - lubię oglądać ozdoby z kamienia, są ładniejsze niż te skrzaty.
Krasnale są popularne chyba tylko w części kraju. Zwyczaj pochodzi z Niemiec i na Opolszczyźnie jest ich sporo.
Alicja
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Najważniejsze zachować proporcje.Rabatki wykładane na "skos" cegłą bardzo wpisują się w wiejski ogród z roślinami jednorocznymi.Wygląda sielsko ale może to dlatego,że takie są wspomnienia tych ogrodów.W mojej wsi u starszych gospodarzy jest tego sporo ale jest jeden ogród zastawiony całą fauną .Zęby bolą jak na to patrzę
Kamienie-tak ale kamienie duże a nie pozbierane z pola małe rzucone byle jak jakaś roślinka i już jest skalniak.
Podobają mi się w ogrodach różanych ale takich romantycznych nie formalnych,sztywnych figurki [byleby nie za dużo] np.jakiegoś aniołka ale nie widzę go w ogrodzie gdzie jest tylko trawnik i iglaki.Tu może być jakaś rzeżba ale nie kicz.
Oponom zdecydowanie mówię NIE
Ale to wszystko rzecz gustu i upodobań-zawsze lepiej mniej niż więcej.Ogród "zwierzęcy"osoby którą wspomniałam powyżej kojarzy mi się z krzykliwą dama przesadnie umalowana i obwieszona biżuterią sztuczną .
Kamienie-tak ale kamienie duże a nie pozbierane z pola małe rzucone byle jak jakaś roślinka i już jest skalniak.
Podobają mi się w ogrodach różanych ale takich romantycznych nie formalnych,sztywnych figurki [byleby nie za dużo] np.jakiegoś aniołka ale nie widzę go w ogrodzie gdzie jest tylko trawnik i iglaki.Tu może być jakaś rzeżba ale nie kicz.
Oponom zdecydowanie mówię NIE
Ale to wszystko rzecz gustu i upodobań-zawsze lepiej mniej niż więcej.Ogród "zwierzęcy"osoby którą wspomniałam powyżej kojarzy mi się z krzykliwą dama przesadnie umalowana i obwieszona biżuterią sztuczną .
Oponom mówię nie, tak samo tralkom i ogrodzeniom tralkowym i innym kiczom.
Cegły mogą być, często je widzę w wersji białej, co jest ok pomysłem, jeśli farba nie odłazi i na rabacie są kwiaty bylinowe, bo do iglaków to moim zdaniem nie pasuje.
Cegły mogą być, często je widzę w wersji białej, co jest ok pomysłem, jeśli farba nie odłazi i na rabacie są kwiaty bylinowe, bo do iglaków to moim zdaniem nie pasuje.