Czosnek, przetwory - pasty

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Zawsze mam kłopot z dłuuugim przechowywaniem główek czosnku i tak myślę czy by z niego teraz nie zrobić gotowych past :roll:

Poszukuję przepisów na pasty czosnkowe, takie co to by można wrzucić do słoiczków do długiego przechowywania, z zimą włącznie.
Może macie też przepisy na pasty bez pasteryzowania? Wszelkie kombinacje smakowe miele widziane
:wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: CZOSNEK przetwory - pasty

Post »

Dla zainteresowanych - znalazłam w necie http://kuchnianagazie.blogspot.com/2009 ... osnek.html i zrobiłam.
Ma co prawda dopiero z tydzień, ale pycha, jak ktoś lubi 'męskie' jedzenie i czosnek w dodatkach. Jak na mój smak wcale nie jest bardzo słony i koniecznie trzeba dać najlepszej oliwy jaką się ma albo znajdzie w sklepie.

Składu nie modyfikowałam, tylko wszystko zrobiłam blenderem
-Trzy duże obrane główki czosnku + 3 łyżeczki soli jak to autor napisał - jak się próbuje, ma być o wiele bardziej słone, niż bylibyśmy w stanie uznać za stosowne + duży pęczek lub dwa posiekanej natki pietruszki.
Ja dałam tak na oko 2 pęczki, bo miałam w ogrodzie mnóstwo świeżej zeszłorocznej.
Czosnek pokroiłam byle jak, wrzuciłam do blendera z solą i już na tym etapie dodałam trochę oliwy,żeby mikser chwycił (zrobił się prawie krem) i dorzucałam pietruszkę. Włożyłam do słoika, zalałam oliwą i stoi w lodówce.
Dzisiaj spróbowałam - suuper, w ogóle nie jedzie surowym czosnkiem, smak arcyciekawy.
Obrazek
z tylu robi się sok truskawkowy jakby kto pytał
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CZOSNEK przetwory - pasty

Post »

Moniko, ja robiłam kiszony czosnek, przepis z książki "Leki z Bożej apteki dzieciom". Zalewamy ząbki czosnku wodą z ogórków kiszonych i odstawiamy w ciemne miejsce.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 682
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: CZOSNEK przetwory - pasty

Post »

Monika apetycznie wygląda ta pasta, a że czosnku dostatek, muszę spróbować :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: CZOSNEK przetwory - pasty

Post »

Ciekawy przepis na pastę czosnkową .. a moze być użyty olej lniany wyciskany na surowo?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

juda zapach i smak oliwy jest wyraźnie wyczuwalny w tym miksie, więc żebyś sobie nie popsuła.
Ja miałam najprawdziwszą oliwę z oliwek ręcznie tłoczoną (na moich oczach) z Włoch. W sklepie też można dostać bardzo dobrą oliwę, to tak na indywidualny gust.
A i pietruszka musi być baaardzo drobno posiekana, można jeszcze drobniej niż ja to zrobiłam i odradzam taką o karbowanych liściach, bo może być za twarda

Ta pasta w zamkniętym słoiku w lodówce baaardzo lekko jakby fermentuje, ale koloru nie zmienia. W zasadzie tego surowego czosnku się nie czuje, i przetestowałam - nie 'jedzie się czosnkiem następnego dnia :D

I jeszcze jedno - nie wiem jak będzie później, ale w tej chwili po ok 1,5 miesiąca w lodówce pasta jest rewelacyjna, bardzo się przegryzła
Tak teraz wygląda
Obrazek
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Dzięki za informację .. spróbuję malutki słoik zrobić bo może tak być ze sama będę jadła :;230
Na razie zalałam czosnek wodą z kiszonych ogórków bo jeszcze nie zdarzyłam kupić oliwy
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

i masz rację :D to naprawdę specyficzny smak i zapach, trzeba to samemu ocenić. Na grzankach, do mięs, sosów rewelacja. No i wiadomo - to świeży czosnek, ja jednak opory mam, bo muszę bywać między ludźmi (a raczej odwrotnie :D ) a czosnek uwielbiam. Dobrze że moje towarzystwo też, więc jak jest tylko okazja katujemy się razem :lol:

No i rzecz gustu, ja uwielbiam mocne ostre potrawy, słodkie też pichcę..ale już nie tykam bo nie lubię, no czasami jakieś ciacho ale najchętniej z kwaskowatymi owocami
robala
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 20
Od: 9 sie 2012, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Wypróbowałam przepis na pastę i moim zdaniem jest rewelacyjna. Muszę się przyznać, że po prostu zajadam się kanapkami z tym specjałem :lol: . A czosnkowy zapaszek bardzo szybko się ulatnia :tan Polecam wszystkim, którzy chcą bezkarnie jeść czosnek ;:215
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Monika właśnie zrobiłam pastę czosnkową (przy okazji zepsułam sobie blender...buuuu) i wyszło mi tej pasty tak do 200 ml słoiczka - a z tego co widzę u Ciebie to jest prawie 0,5 l słój??? Tego oleju tak na oko? czy do pełna?
Pastę zrobiłam z nadzieją że nie będę musiała robić każdego dnia sosu czosnkowego (mój M. go uwielbia i życzy sobie do każdej potrawy - bez tego nic mu nie smakuje) ;:3
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

proporcje są na słoik majonezowy - w tym linku autor napisał i mój też jest mw taki, chyba 300 ml, i jak to posułaś blender?? no rozumiem robiąc konfiturę z róży :D ale miksując czosnek :? ech blender naszą drugą prawą ręką jest..
a lałaś w trakcie oliwę? Ja trochę na czuja z oliwą, lalam cieniutkim strumieniem. Tak jak napisałam, żeby blender chwycił..może raptem ze 2 łyżki wyszło do miksowania. Jak już się zaczął robić krem to dałam spokój bo w czosnku jest duzo soku. potem wierzch zalałam. Ta oliwa potem jest wchłonięta szybko przez czosnek, wymieszałam i dolałam jeszcze odrobinę olwy na wierzch chyba po tygodniu. Później wymieszałam i tak już stoi w lodówce, bardzo rzadko mieszam jak używam, i właśnie mi się kończy. Teraz zrobię ze 3 takie słoiki, bo pasta jest smaczniejsza jak trochę postoi
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Monika bo ja miałam taki pseudo blender z Biedronki, któremu zawsze pomagam blendować ;:14 - trzepię nim bo wydaje mi się, ze nie działa. No i dzisiaj tak zatrzepałam, ze się rozleciał. Ale części znalazłam i będę naprawiać ;)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”