Czosnek, przetwory - pasty
Czosnek, przetwory - pasty
Zawsze mam kłopot z dłuuugim przechowywaniem główek czosnku i tak myślę czy by z niego teraz nie zrobić gotowych past
Poszukuję przepisów na pasty czosnkowe, takie co to by można wrzucić do słoiczków do długiego przechowywania, z zimą włącznie.
Może macie też przepisy na pasty bez pasteryzowania? Wszelkie kombinacje smakowe miele widziane
Poszukuję przepisów na pasty czosnkowe, takie co to by można wrzucić do słoiczków do długiego przechowywania, z zimą włącznie.
Może macie też przepisy na pasty bez pasteryzowania? Wszelkie kombinacje smakowe miele widziane
Re: CZOSNEK przetwory - pasty
Dla zainteresowanych - znalazłam w necie http://kuchnianagazie.blogspot.com/2009 ... osnek.html i zrobiłam.
Ma co prawda dopiero z tydzień, ale pycha, jak ktoś lubi 'męskie' jedzenie i czosnek w dodatkach. Jak na mój smak wcale nie jest bardzo słony i koniecznie trzeba dać najlepszej oliwy jaką się ma albo znajdzie w sklepie.
Składu nie modyfikowałam, tylko wszystko zrobiłam blenderem
-Trzy duże obrane główki czosnku + 3 łyżeczki soli jak to autor napisał - jak się próbuje, ma być o wiele bardziej słone, niż bylibyśmy w stanie uznać za stosowne + duży pęczek lub dwa posiekanej natki pietruszki.
Ja dałam tak na oko 2 pęczki, bo miałam w ogrodzie mnóstwo świeżej zeszłorocznej.
Czosnek pokroiłam byle jak, wrzuciłam do blendera z solą i już na tym etapie dodałam trochę oliwy,żeby mikser chwycił (zrobił się prawie krem) i dorzucałam pietruszkę. Włożyłam do słoika, zalałam oliwą i stoi w lodówce.
Dzisiaj spróbowałam - suuper, w ogóle nie jedzie surowym czosnkiem, smak arcyciekawy.
z tylu robi się sok truskawkowy jakby kto pytał
Ma co prawda dopiero z tydzień, ale pycha, jak ktoś lubi 'męskie' jedzenie i czosnek w dodatkach. Jak na mój smak wcale nie jest bardzo słony i koniecznie trzeba dać najlepszej oliwy jaką się ma albo znajdzie w sklepie.
Składu nie modyfikowałam, tylko wszystko zrobiłam blenderem
-Trzy duże obrane główki czosnku + 3 łyżeczki soli jak to autor napisał - jak się próbuje, ma być o wiele bardziej słone, niż bylibyśmy w stanie uznać za stosowne + duży pęczek lub dwa posiekanej natki pietruszki.
Ja dałam tak na oko 2 pęczki, bo miałam w ogrodzie mnóstwo świeżej zeszłorocznej.
Czosnek pokroiłam byle jak, wrzuciłam do blendera z solą i już na tym etapie dodałam trochę oliwy,żeby mikser chwycił (zrobił się prawie krem) i dorzucałam pietruszkę. Włożyłam do słoika, zalałam oliwą i stoi w lodówce.
Dzisiaj spróbowałam - suuper, w ogóle nie jedzie surowym czosnkiem, smak arcyciekawy.
z tylu robi się sok truskawkowy jakby kto pytał
Re: CZOSNEK przetwory - pasty
Moniko, ja robiłam kiszony czosnek, przepis z książki "Leki z Bożej apteki dzieciom". Zalewamy ząbki czosnku wodą z ogórków kiszonych i odstawiamy w ciemne miejsce.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: CZOSNEK przetwory - pasty
Monika apetycznie wygląda ta pasta, a że czosnku dostatek, muszę spróbować
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: CZOSNEK przetwory - pasty
Ciekawy przepis na pastę czosnkową .. a moze być użyty olej lniany wyciskany na surowo?
Re: Czosnek, przetwory - pasty
juda zapach i smak oliwy jest wyraźnie wyczuwalny w tym miksie, więc żebyś sobie nie popsuła.
Ja miałam najprawdziwszą oliwę z oliwek ręcznie tłoczoną (na moich oczach) z Włoch. W sklepie też można dostać bardzo dobrą oliwę, to tak na indywidualny gust.
A i pietruszka musi być baaardzo drobno posiekana, można jeszcze drobniej niż ja to zrobiłam i odradzam taką o karbowanych liściach, bo może być za twarda
Ta pasta w zamkniętym słoiku w lodówce baaardzo lekko jakby fermentuje, ale koloru nie zmienia. W zasadzie tego surowego czosnku się nie czuje, i przetestowałam - nie 'jedzie się czosnkiem następnego dnia
I jeszcze jedno - nie wiem jak będzie później, ale w tej chwili po ok 1,5 miesiąca w lodówce pasta jest rewelacyjna, bardzo się przegryzła
Tak teraz wygląda
Ja miałam najprawdziwszą oliwę z oliwek ręcznie tłoczoną (na moich oczach) z Włoch. W sklepie też można dostać bardzo dobrą oliwę, to tak na indywidualny gust.
A i pietruszka musi być baaardzo drobno posiekana, można jeszcze drobniej niż ja to zrobiłam i odradzam taką o karbowanych liściach, bo może być za twarda
Ta pasta w zamkniętym słoiku w lodówce baaardzo lekko jakby fermentuje, ale koloru nie zmienia. W zasadzie tego surowego czosnku się nie czuje, i przetestowałam - nie 'jedzie się czosnkiem następnego dnia
I jeszcze jedno - nie wiem jak będzie później, ale w tej chwili po ok 1,5 miesiąca w lodówce pasta jest rewelacyjna, bardzo się przegryzła
Tak teraz wygląda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Czosnek, przetwory - pasty
Dzięki za informację .. spróbuję malutki słoik zrobić bo może tak być ze sama będę jadła
Na razie zalałam czosnek wodą z kiszonych ogórków bo jeszcze nie zdarzyłam kupić oliwy
Na razie zalałam czosnek wodą z kiszonych ogórków bo jeszcze nie zdarzyłam kupić oliwy
Re: Czosnek, przetwory - pasty
i masz rację to naprawdę specyficzny smak i zapach, trzeba to samemu ocenić. Na grzankach, do mięs, sosów rewelacja. No i wiadomo - to świeży czosnek, ja jednak opory mam, bo muszę bywać między ludźmi (a raczej odwrotnie ) a czosnek uwielbiam. Dobrze że moje towarzystwo też, więc jak jest tylko okazja katujemy się razem
No i rzecz gustu, ja uwielbiam mocne ostre potrawy, słodkie też pichcę..ale już nie tykam bo nie lubię, no czasami jakieś ciacho ale najchętniej z kwaskowatymi owocami
No i rzecz gustu, ja uwielbiam mocne ostre potrawy, słodkie też pichcę..ale już nie tykam bo nie lubię, no czasami jakieś ciacho ale najchętniej z kwaskowatymi owocami
Re: Czosnek, przetwory - pasty
Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Czosnek, przetwory - pasty
Wypróbowałam przepis na pastę i moim zdaniem jest rewelacyjna. Muszę się przyznać, że po prostu zajadam się kanapkami z tym specjałem . A czosnkowy zapaszek bardzo szybko się ulatnia Polecam wszystkim, którzy chcą bezkarnie jeść czosnek
Pozdrawiam Justyna
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Czosnek, przetwory - pasty
Monika właśnie zrobiłam pastę czosnkową (przy okazji zepsułam sobie blender...buuuu) i wyszło mi tej pasty tak do 200 ml słoiczka - a z tego co widzę u Ciebie to jest prawie 0,5 l słój??? Tego oleju tak na oko? czy do pełna?
Pastę zrobiłam z nadzieją że nie będę musiała robić każdego dnia sosu czosnkowego (mój M. go uwielbia i życzy sobie do każdej potrawy - bez tego nic mu nie smakuje)
Pastę zrobiłam z nadzieją że nie będę musiała robić każdego dnia sosu czosnkowego (mój M. go uwielbia i życzy sobie do każdej potrawy - bez tego nic mu nie smakuje)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Re: Czosnek, przetwory - pasty
proporcje są na słoik majonezowy - w tym linku autor napisał i mój też jest mw taki, chyba 300 ml, i jak to posułaś blender?? no rozumiem robiąc konfiturę z róży ale miksując czosnek ech blender naszą drugą prawą ręką jest..
a lałaś w trakcie oliwę? Ja trochę na czuja z oliwą, lalam cieniutkim strumieniem. Tak jak napisałam, żeby blender chwycił..może raptem ze 2 łyżki wyszło do miksowania. Jak już się zaczął robić krem to dałam spokój bo w czosnku jest duzo soku. potem wierzch zalałam. Ta oliwa potem jest wchłonięta szybko przez czosnek, wymieszałam i dolałam jeszcze odrobinę olwy na wierzch chyba po tygodniu. Później wymieszałam i tak już stoi w lodówce, bardzo rzadko mieszam jak używam, i właśnie mi się kończy. Teraz zrobię ze 3 takie słoiki, bo pasta jest smaczniejsza jak trochę postoi
a lałaś w trakcie oliwę? Ja trochę na czuja z oliwą, lalam cieniutkim strumieniem. Tak jak napisałam, żeby blender chwycił..może raptem ze 2 łyżki wyszło do miksowania. Jak już się zaczął robić krem to dałam spokój bo w czosnku jest duzo soku. potem wierzch zalałam. Ta oliwa potem jest wchłonięta szybko przez czosnek, wymieszałam i dolałam jeszcze odrobinę olwy na wierzch chyba po tygodniu. Później wymieszałam i tak już stoi w lodówce, bardzo rzadko mieszam jak używam, i właśnie mi się kończy. Teraz zrobię ze 3 takie słoiki, bo pasta jest smaczniejsza jak trochę postoi
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Czosnek, przetwory - pasty
Monika bo ja miałam taki pseudo blender z Biedronki, któremu zawsze pomagam blendować - trzepię nim bo wydaje mi się, ze nie działa. No i dzisiaj tak zatrzepałam, ze się rozleciał. Ale części znalazłam i będę naprawiać ;)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko