Ja do śledzi pokrojonych w kawałki dodaję posiekane cebulę i jajka plus ugotowane starte buraczki. Doprawiam solą i pieprzem. Zalewam majonezem wymieszanym ze śmietaną i jogurtem. W wersji eleganckiej w przezroczystej salaterce układa się rybę, warzywa i jajka warstwami, każdą warstwę smarując cienko sosem. Na wierzchu posypuje się posiekanymi jajkami.anida pisze:A jakaś sałatka ze śledzi w occie? Kupiłam śledzie w occie, ale nie chcę robić takiej z jabłkiem i ogórkiem, może ktoś coś podrzuci sprawdzonego?
Potrawy Wigilijne
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Potrawy Wigilijne
Pozdrawiam
Bea
Bea
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Potrawy Wigilijne
U nas bez sody,pieczone w prawdziwym piecu.Więc do powtórzenia i nawet robiłam kiedyś.Ale to tylko moje wspomnienie,nie mojego m.więc jakoś nie piekę.Dzieci nie lubią maku,więc tylko dla siebie-szkoda pracy.onectica pisze:Łamańce były na sodzie i koniecznie musiały być pieczone na kuchennym blacie. Teraz nie ma blatów, nie ma łamańców...
A takie pieczone na blacie kuchennym,to robiło się z ciasta na kluski.Gdy akurat kluski były do rosołu.W zwykły czas.Takie 'podpłomyki',cienkie placki,do pochrupania bez niczego.
- AnowiB
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 749
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: Potrawy Wigilijne
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/swi ... ledziowa-1anida pisze:A jakaś sałatka ze śledzi w occie? Kupiłam śledzie w occie, ale nie chcę robić takiej z jabłkiem i ogórkiem, może ktoś coś podrzuci sprawdzonego?
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Już za późno na wigilię ale fajny przepis nie tylko na święta
Sałatka ze śledzi warstwowa
1. pokrojone w kostkę ziemniaki
2. śledzie - w kostkę
3. cebula( najlepiej zetrzeć na tarce)
majonez
4. marchew w kostkę- posolić , popieprzyć
majonez
5. czerwone buraki- mogą być ze słoika
majonez
Używam śledzi matiasów przedtem wymoczonych- myślę że z takimi z octem też powinna smakować
Sałatka ze śledzi warstwowa
1. pokrojone w kostkę ziemniaki
2. śledzie - w kostkę
3. cebula( najlepiej zetrzeć na tarce)
majonez
4. marchew w kostkę- posolić , popieprzyć
majonez
5. czerwone buraki- mogą być ze słoika
majonez
Używam śledzi matiasów przedtem wymoczonych- myślę że z takimi z octem też powinna smakować
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Potrawy Wigilijne
Sałatka ze śledziami w occie ( zawsze za dużo się kupi,a później trzeba kombinować)
Sałatka z selerem :
Śledzie ilość wg uznania
słoik marynowanego selera
2/3 plastry ananasa z puszki
kilka sztuk orzechów włoskich ( 3/4 sztuki starczą)
pietruszka - nać
mała cebula
ok 2 łyżki startego sera żółtego
majonez
Śledzie i ananasa kroimy w kostkę, cebulę i orzechy drobno siekamy.
Wszystko mieszamy razem z odsączonym z zalewy selerem, dodajemy ser żółty i pietruszkę - mieszamy z majonezem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jest dobra jako sałatka jak i w ramach 'czegoś' na kanapkę zamiast pasty jajecznej
W ciągu roku przy braku śledzików można zamiast nich dodać pokrojoną w kostkę szynkę i ugotowane jajka.
Sałatka ze śledziami w oleju
Śledzie kilka sztuk wg uznania
Ugotowane buraki
Rukola
Ser feta (im twardszy tym lepszy)
Ocet balsamiczny
Kilka sztuk obranych migdałów (albo płatków migdałowych)
Jeżeli ktoś nie przepada za rukolą można użyć innej drobnej sałaty np. roszponki i zamiast migdałów dodać orzechy włoskie - chodzi o lekką goryczkę i orzechowy posmak.
Wersja podania I : Wszystko pokroić w kostkę, rukolę lekko poszarpać, fetę skruszyć, dodać migdały - polać wszystko octem balsamicznym i wymieszać.
Wersja podania II : Śledzie zostawić w płatach (ew. przy dużych przeciąć na pół), buraki zetrzeć na bardzo cienkie plastry (najlepiej gilotynką do kapusty)
Wykładamy talerz plastrami buraków, wykładamy na buraki kawałki śledzi, posypujemy wszystko delikatnie rukolą. Na wierzch kruszymy ser i migdały , polewamy lekko octem balsamicznym.
Osobiście zamiast czystego balsamico używam takiego z dodatkiem musu truskawkowego ( idealny do buraków) - jest gęstszy i ładniej wygląda na talerzu.
Przy dodawaniu rukoli trzeba uważać, zbyt duża ilość jest gorzka i nie każdy lubi - zawsze można wymieszać pół na pół z roszponką.
Feta im twardsza i bardziej 'sucha' tym lepsza - przy mieszaniu sałatki nie robi się maziowata i też ładniej wygląda.
Sałatka z selerem :
Śledzie ilość wg uznania
słoik marynowanego selera
2/3 plastry ananasa z puszki
kilka sztuk orzechów włoskich ( 3/4 sztuki starczą)
pietruszka - nać
mała cebula
ok 2 łyżki startego sera żółtego
majonez
Śledzie i ananasa kroimy w kostkę, cebulę i orzechy drobno siekamy.
Wszystko mieszamy razem z odsączonym z zalewy selerem, dodajemy ser żółty i pietruszkę - mieszamy z majonezem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jest dobra jako sałatka jak i w ramach 'czegoś' na kanapkę zamiast pasty jajecznej
W ciągu roku przy braku śledzików można zamiast nich dodać pokrojoną w kostkę szynkę i ugotowane jajka.
Sałatka ze śledziami w oleju
Śledzie kilka sztuk wg uznania
Ugotowane buraki
Rukola
Ser feta (im twardszy tym lepszy)
Ocet balsamiczny
Kilka sztuk obranych migdałów (albo płatków migdałowych)
Jeżeli ktoś nie przepada za rukolą można użyć innej drobnej sałaty np. roszponki i zamiast migdałów dodać orzechy włoskie - chodzi o lekką goryczkę i orzechowy posmak.
Wersja podania I : Wszystko pokroić w kostkę, rukolę lekko poszarpać, fetę skruszyć, dodać migdały - polać wszystko octem balsamicznym i wymieszać.
Wersja podania II : Śledzie zostawić w płatach (ew. przy dużych przeciąć na pół), buraki zetrzeć na bardzo cienkie plastry (najlepiej gilotynką do kapusty)
Wykładamy talerz plastrami buraków, wykładamy na buraki kawałki śledzi, posypujemy wszystko delikatnie rukolą. Na wierzch kruszymy ser i migdały , polewamy lekko octem balsamicznym.
Osobiście zamiast czystego balsamico używam takiego z dodatkiem musu truskawkowego ( idealny do buraków) - jest gęstszy i ładniej wygląda na talerzu.
Przy dodawaniu rukoli trzeba uważać, zbyt duża ilość jest gorzka i nie każdy lubi - zawsze można wymieszać pół na pół z roszponką.
Feta im twardsza i bardziej 'sucha' tym lepsza - przy mieszaniu sałatki nie robi się maziowata i też ładniej wygląda.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Śledzie z curry
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
1 łyżka curry
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.
Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.
Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 cebula pokrojona
Zalewa:
200 g cukru
50 ml octu
1 łyżka curry
Zagotować i po wystudzeniu dodać
100 ml oleju
100 ml mleka
Dokładnie wymieszać
Śledzie układać w słoiku, przekładając cebulą i polewać zalewą
Pozostawić na min 24h.
Śledzie z czerwoną cebulą
1/2 kg śledzi solonych, wymoczone i pokrojone na 2 cm kawałki
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona
Zalewa:
100 ml octu
200 g cukru
270 ml wody
2 - 3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
ew. kilka ziarenek pieprzu
Zagotować, do gorącej wrzucić marchew i cebulę
Zostawić do ostygnięcia
Układać w słoiku, przekładając cebulą i marchwią, uzupełnić zalewą.
Pozostawić na min 24h. Mogą stać do miesiąca w lodówce.
Z 1/2 kg śledzi wychodzi 1 l słoik
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Kolejny przepis od mojego syna. Norwedzy kochają słodkie.
Śledzie na słodko (norweskie)
4 marynowane śledzie w oleju
2 - 3 cebule
1 łyżka oliwy
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
2 - 3 łyżki rodzynek
sól, pieprz, cukier
Grzyby namoczyć, gotować przez 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski .
Śledzie pokroić na dzwonka .
Rodzynki sparzyć .
Cebulę pokroić w piórka .
Pora oczyścić i pokroić w paski.
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę i por .
Następnie wlać dwie łyżki wywaru z grzybów i dodać grzyby oraz rodzynki .
Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
Śledzie na słodko (norweskie)
4 marynowane śledzie w oleju
2 - 3 cebule
1 łyżka oliwy
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
2 - 3 łyżki rodzynek
sól, pieprz, cukier
Grzyby namoczyć, gotować przez 20 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski .
Śledzie pokroić na dzwonka .
Rodzynki sparzyć .
Cebulę pokroić w piórka .
Pora oczyścić i pokroić w paski.
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę i por .
Następnie wlać dwie łyżki wywaru z grzybów i dodać grzyby oraz rodzynki .
Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Sałatka z buraka i śledzia
Sałatka z cyklu ekonomia gastronomii.
Robiłam barszcz czerwony na obiad (buraki pokrojone w grube plastry, gotowane tylko z warzywami), w którym tradycyjnie ugotowałam 3 całe buraki (przeważnie z przeznaczeniem na dodatek do drugiego dania na następny obiad). Było mi jednak żal wyrzucać te wygotowane plastry i tak powstała ta sałatka:
1 ugotowany burak pokrojony w kostkę
ok. 1 1/2 szklanki buraków z barszczu pokrojone w kostkę
2 plastry solonego śledzia (nie moczyłam, bo nie był bardzo słony) pokrojone w paski - można użyć śledzia w oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 - 3 ogórki konserwowe (u mnie zostały użyte ogórki watykańskie, bo akurat takie były w lodówce), można dać kiszone
Ew. pieczarki konserwowe, ale nie miałam
Majonez
Śmietana
Zielony koperek
Sól, pieprz
Wszystko wymieszać i zostawić na noc, aby przeszło smakami. Z soleniem ostrożnie, zawsze lepiej dosolić niż przesolić. Ten burak gotowany w całości można pominąć, bałam się, że sałatka nie będzie miała odpowiedniego koloru.
-- Cz, 5 października 2017, 20:15 --
Sałatka z cyklu ekonomia gastronomii.
Robiłam barszcz czerwony na obiad (buraki pokrojone w grube plastry, gotowane tylko z warzywami), w którym tradycyjnie ugotowałam 3 całe buraki (przeważnie z przeznaczeniem na dodatek do drugiego dania na następny obiad). Było mi jednak żal wyrzucać te wygotowane plastry i tak powstała ta sałatka:
1 ugotowany burak pokrojony w kostkę
ok. 1 1/2 szklanki buraków z barszczu pokrojone w kostkę
2 plastry solonego śledzia (nie moczyłam, bo nie był bardzo słony) pokrojone w paski - można użyć śledzia w oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 - 3 ogórki konserwowe (u mnie zostały użyte ogórki watykańskie, bo akurat takie były w lodówce), można dać kiszone
Ew. pieczarki konserwowe, ale nie miałam
Majonez
Śmietana
Zielony koperek
Sól, pieprz
Wszystko wymieszać i zostawić na noc, aby przeszło smakami. Z soleniem ostrożnie, zawsze lepiej dosolić niż przesolić. Ten burak gotowany w całości można pominąć, bałam się, że sałatka nie będzie miała odpowiedniego koloru.
-- Cz, 5 października 2017, 20:15 --
Ja dodaję podsmażoną cebulę i ugotowane, posiekane suszone grzyby. Doprawić do smaku ew. cukrem. Najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej.AnowiB pisze:http://www.mojegotowanie.pl/przepis/swi ... ledziowa-1anida pisze:A jakaś sałatka ze śledzi w occie? Kupiłam śledzie w occie, ale nie chcę robić takiej z jabłkiem i ogórkiem, może ktoś coś podrzuci sprawdzonego?
Beata
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2018
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: Potrawy Wigilijne
Bardzo smacznie to brzmi, cebulka podsmażona i grzybki. W tym roku grzybów suszonych mam wbród, niedługo sałatkę wypróbuję. Z marynowanymi grzybkami też można by było spróbować.
Dzięki.
Dzięki.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
anida specjalnie poszukałam dokładniejszy przepis.
Śledzie z grzybami
1 kg śledzi marynowanych
1 kg cebuli
10 dkg grzybów suszonych
1 łyżka cukru
2 - 3 łyżki oleju
sól, pieprz, ew. ocet
Grzyby namoczyć a następnie ugotować w małej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić. Wywaru nie wylewać. Grzyby pokroić w paseczki. Śledzie pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w wiórka i zeszklić na oleju dodając cukier. Po ostudzeniu połączyć ze śledziami i grzybami dodając wywar z gotowania. Czasem trzeba dodać trochę octu, ale to zależy od naszych upodobań. Zostawić na 10 - 12 godzin.
Śledzie z grzybami
1 kg śledzi marynowanych
1 kg cebuli
10 dkg grzybów suszonych
1 łyżka cukru
2 - 3 łyżki oleju
sól, pieprz, ew. ocet
Grzyby namoczyć a następnie ugotować w małej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić. Wywaru nie wylewać. Grzyby pokroić w paseczki. Śledzie pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w wiórka i zeszklić na oleju dodając cukier. Po ostudzeniu połączyć ze śledziami i grzybami dodając wywar z gotowania. Czasem trzeba dodać trochę octu, ale to zależy od naszych upodobań. Zostawić na 10 - 12 godzin.
Beata
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2018
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: Potrawy Wigilijne
Dzięki bardzo, małż będzie wniebowzięty, jest w niej wszystko co lubi najbardziej, ocet też.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Potrawy Wigilijne
A ja mam pytanie - jakie pierogi robi się u Was na święta ? Czy pierogi czy krokiety czy makiełki bo wiem że co dom to inaczej
U nas zawsze były pierogi z kapustą i grzybami , a od kilku lat odkąd sami (bez babci) szykujemy Wigilię to są jeszcze ruskie (ziemniaki,ser,cebulka)..i w sumie nie wiem czemu i kto na to wpadł,ale tak się utarło i zostało
U nas zawsze były pierogi z kapustą i grzybami , a od kilku lat odkąd sami (bez babci) szykujemy Wigilię to są jeszcze ruskie (ziemniaki,ser,cebulka)..i w sumie nie wiem czemu i kto na to wpadł,ale tak się utarło i zostało