Masz rację. Ale w tych naleśnikach chyba dodaje im puszystości - takie przynajmniej mam wrażenie. Chętnie poczekam, aż ktoś to zweryfikuje, bo może to tylko moja subiektywna ocena.tralaluszy pisze:Generalnie dodanie odrobiny masła poprawia smak wszystkiego- mięs, ryb, jarzyn.
Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
cukier i masło to typowy dodatek do oryginalnych francuskich naleśników na słodko...
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kokolidku, ja smażę cieniuteńkie naleśniki, grubych u mnie nikt nie chce jeść
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko - nie próbowałam smażyć cienkich, bo one są tak fajnie "puszyste".
Aldonko - w przepisie nie ma cukru, chociaż przywieziony jest z francji.
Aldonko - w przepisie nie ma cukru, chociaż przywieziony jest z francji.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mówicie, że z masłem naleśniki lepsze? muszę spróbować, całe życie smażyłam wg prostego przepisu - wszystkiego po 2 - 2 szklanki płynów (szklanka mleka, szklanka wody), 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli i szczypta cukru - też razem dwie Jak dotąd było ok. No to dorzucę 2 łyżki stopionego masła.
A patelnię smaruję słoninką nadzianą na widelec
A patelnię smaruję słoninką nadzianą na widelec
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Nie mogę już edytować to dodam
Jeszcze mam taki patent, żeby naleśniki były mięciutkie - usmażonego przekładam na duży talerz i od razu drugim talerzem przykrywam, i tak w kółko. Potem jak już są wszystkie usmażone to talerze z zawartością odwracam do góry nogami, znaczy pierwszy usmażony naleśnik jest na wierzchu. Są miękkie, nie łamią się i dobrze się roluje, składa czy jak tam kto lubi
Jeszcze mam taki patent, żeby naleśniki były mięciutkie - usmażonego przekładam na duży talerz i od razu drugim talerzem przykrywam, i tak w kółko. Potem jak już są wszystkie usmażone to talerze z zawartością odwracam do góry nogami, znaczy pierwszy usmażony naleśnik jest na wierzchu. Są miękkie, nie łamią się i dobrze się roluje, składa czy jak tam kto lubi
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ślicznie wygląda. U mnie w domu niestety nie posmakował nikomu a sama całej blaszki przecież nie zjem- wiosna idzie...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
U mnie posmakował wszystkim.No ,ale każdy ma inny gust kulinarny.Poza tym w moim domu wszyscy przepadają za słodkościami więc nawet zakalec znika.To ciacho puszyste i z owocami sezonowymi idealne.Z jogurtami tez robiłam i też smakowało wybornie.Posmak sera i konsystencja jest ,ale koneserzy serników(jak ja)jednak są nienasyceni
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4615
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aldonko prosze, podaj przepis na serniczek
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8013
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aldonko a ja pójdę dalej niż moja poprzedniczka i poproszę o gotowy już serniczek.
Leżę w łóżku, ruszyć się nie mogę, ale taki smakowity serniczek by się przydał na deser po obiadku.
Leżę w łóżku, ruszyć się nie mogę, ale taki smakowity serniczek by się przydał na deser po obiadku.