Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Sernik z jabłkami
Ciasto
Składniki
2 szkl maki
15 dag margaryny
1/2 szkl cukru kryształu
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka
Wykonanie
Ciasto zarobić jak na kruche . Rozwałkować i wyłożyć na formę . Obrane jabłka pokroić w ćwiartki i układać obok siebie .
Ser
Składniki
1 kg zmielonego sera
2 jajka
2 żółtak
1 margaryna
1 szkl cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtakmi dodawać zmielony ser , budyń i śmietanę . Na końcu piane z białek i lekko wymieszać . Całą masę serową wyłożyć na jabłka .
Piec w temp. 200* przez 45-50 minut .
Ciasto
Składniki
2 szkl maki
15 dag margaryny
1/2 szkl cukru kryształu
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka
Wykonanie
Ciasto zarobić jak na kruche . Rozwałkować i wyłożyć na formę . Obrane jabłka pokroić w ćwiartki i układać obok siebie .
Ser
Składniki
1 kg zmielonego sera
2 jajka
2 żółtak
1 margaryna
1 szkl cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtakmi dodawać zmielony ser , budyń i śmietanę . Na końcu piane z białek i lekko wymieszać . Całą masę serową wyłożyć na jabłka .
Piec w temp. 200* przez 45-50 minut .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Blaszke zwykłą daję , moja ma chyba 24 na 36 cm , ale na sto procent nie jestem pewna czy takie wymiary , ale tak mniej wiecej na pewno
A budyń wsypać w proszku i wymieszać razem z serem , możesz też dodać odrobinę aromatu śmietankowego
A budyń wsypać w proszku i wymieszać razem z serem , możesz też dodać odrobinę aromatu śmietankowego
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6516
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Ja do sernika (bez owoców) dodaję budyń waniliowy. Sernik jest wtedy bardziej kremowy (chodzi o kolor ), a poza tym lubię zapach wanilii, nawet jeśli to tylko wanilina, a więc "aromat identyczny z naturalnym"
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Mam taki przepis od Teściówki u mnie zmiana polega na tym,że można dać jogurt zamiast śmietany. I o ile pamiętam to cały, a nie 3 łyżki. Można także zamiast jabłek ułożyć na cieście pokrojone brzoskwinie z puszki.barbarka pisze:Sernik z jabłkami
Ser
Składniki
1 kg zmielonego sera
2 jajka
2 żółtak
1 margaryna
1 szkl cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
Sernik wychodzi wilgotny i aksamitny. I oczywiście pyszny
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Na stronie TVP znalazłam zdjęcia marcinka-ciasta. Program "Kawa czy herbata" gościł latem w Białowieży, stąd takie fotki. Nie wiem,czy mogę je zamieścić? Spróbuję, najwyżej Adminek mnie wyrzuci
(Nie wyrzuci, bo przed Świętami jest łagodny jak baranek Nalewka)
(Nie wyrzuci, bo przed Świętami jest łagodny jak baranek Nalewka)
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Naleweczko z orzechów włoskich dla Ciebie
Orzechowy z waflem
Ciasto
Składniki
7 białek
25 dag cukru
20 dag orzechów zmielonych
2 łyżki mąki pszennej
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wykonać ciasto biszkoptowe i upiec .
Masa orzechowa
Składniki
2 kostki masła
20 dag orzechów mielonych
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 paczki biszkoptów
1 suchy wafel
Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem , dodać orzechy - sparzyć . Masło utrzeć , dodając przestudzone orzechy . Masę podzielić na dwie części .
Przełożenie ciasta - kolejność.
Ciasto - masa - biszkopty - masa - wafel .
Orzechowy z waflem
Ciasto
Składniki
7 białek
25 dag cukru
20 dag orzechów zmielonych
2 łyżki mąki pszennej
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wykonać ciasto biszkoptowe i upiec .
Masa orzechowa
Składniki
2 kostki masła
20 dag orzechów mielonych
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 paczki biszkoptów
1 suchy wafel
Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem , dodać orzechy - sparzyć . Masło utrzeć , dodając przestudzone orzechy . Masę podzielić na dwie części .
Przełożenie ciasta - kolejność.
Ciasto - masa - biszkopty - masa - wafel .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Marysieńka orzechowa
Placek 1
Składniki
7 jaj
1 szkl cukru
2 łyżki kakao ciemnego
5 łyżek mąki pszennej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ubić jak na biszkopt . piec w temp. 180* przez 30-40 min.
po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwie części .
Placek 2
Składniki
25 dag orzechów pokrojonych
5 białek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie
Białka ubić na sztywno dodac cukier chwilę ubijać i dodac reszte skłądników . Delikatnie wymieszać . Piec w 180* przez 30-40 minut .
Krem
Składniki
1/2l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
Wykonanie
Odlac pół szklanki mleka , a resztę zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka urzeć z cukrem , dodać mąkę i resztę mleka . Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń . Margaryne utrzeć dodać przestudzony budyń i chwilę ucierać . Krem podzielić na dwie części .
Masa orzechowa
Składniki
1 szkl mleka
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
1 i 1/2 szkl mielonych orzechów .
1 łyżka cukru
Wykonanie
3/4 szkl mleka zagotować , w pozostałum mleku wymieszać kaszę i wlać na gotujące sie mleko . Ugotowac . Gdy się już zagotuję dodać cukier i orzechy , dokładnie wymieszać . Pozostawić do ostygniecia. Masę podzielić na dwie części .
Przełożenie placka - kolejność.
1 placek - masa - krem - 2 placek - masa - krem - 1 placek.
Na wierzch polewa kakaowa
Placek 1
Składniki
7 jaj
1 szkl cukru
2 łyżki kakao ciemnego
5 łyżek mąki pszennej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ubić jak na biszkopt . piec w temp. 180* przez 30-40 min.
po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na dwie części .
Placek 2
Składniki
25 dag orzechów pokrojonych
5 białek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie
Białka ubić na sztywno dodac cukier chwilę ubijać i dodac reszte skłądników . Delikatnie wymieszać . Piec w 180* przez 30-40 minut .
Krem
Składniki
1/2l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
Wykonanie
Odlac pół szklanki mleka , a resztę zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka urzeć z cukrem , dodać mąkę i resztę mleka . Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń . Margaryne utrzeć dodać przestudzony budyń i chwilę ucierać . Krem podzielić na dwie części .
Masa orzechowa
Składniki
1 szkl mleka
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
1 i 1/2 szkl mielonych orzechów .
1 łyżka cukru
Wykonanie
3/4 szkl mleka zagotować , w pozostałum mleku wymieszać kaszę i wlać na gotujące sie mleko . Ugotowac . Gdy się już zagotuję dodać cukier i orzechy , dokładnie wymieszać . Pozostawić do ostygniecia. Masę podzielić na dwie części .
Przełożenie placka - kolejność.
1 placek - masa - krem - 2 placek - masa - krem - 1 placek.
Na wierzch polewa kakaowa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 15
- Od: 30 lis 2007, o 01:53
- Lokalizacja: Suwalszczyzna
Sernik (Który nie opada w środku)
1 kg sera twarogowego półtłustego
6-8 jaj
2 budynie śmietankowe z cukrem (razem ok. 100 gr.)
1 szklanka cukru
1 kostka masła śmietankowego
rodzynki i inne bakalie (np. orzechy, pokrojone w paski morele itp.)
Ser pokruszyć w misce, dodać cukier, chłodne roztopione masło, zmiksować blenderem na gładko. Miksując dodawać po jednym całym jajku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie się już całkowicie wmiesza, pod koniec dodać budynie i krótko zamieszać. Dodać omączone bakalie (wg. uznania) i zamieszać. Wlać do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia, albo do silikonowej formy (bez smarowania itp.). Piec ok. godzinę w temp. 150-160 stopni. Kiedy góra lekko, ale w miarę równomiernie się zrumieni, a środek będzie suchy (nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyk jest suchy, to sernik jest upieczony) wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić w nim do wystygnięcia. Potem można polać polewą, można namalować na nim czekoladowe wzory, można też zostawić saute. Pycha! Jest nieco "cięższy"niż sernik z pianą z białek, ale za to ma równą jak stół powierzchnię.
Sernik można też wlać na spód upieczony z ciasta kruchego albo półkruchego z dodatkiem czekolady, ładniej wygląda po przekrojeniu, mniam
1 kg sera twarogowego półtłustego
6-8 jaj
2 budynie śmietankowe z cukrem (razem ok. 100 gr.)
1 szklanka cukru
1 kostka masła śmietankowego
rodzynki i inne bakalie (np. orzechy, pokrojone w paski morele itp.)
Ser pokruszyć w misce, dodać cukier, chłodne roztopione masło, zmiksować blenderem na gładko. Miksując dodawać po jednym całym jajku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie się już całkowicie wmiesza, pod koniec dodać budynie i krótko zamieszać. Dodać omączone bakalie (wg. uznania) i zamieszać. Wlać do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia, albo do silikonowej formy (bez smarowania itp.). Piec ok. godzinę w temp. 150-160 stopni. Kiedy góra lekko, ale w miarę równomiernie się zrumieni, a środek będzie suchy (nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyk jest suchy, to sernik jest upieczony) wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić w nim do wystygnięcia. Potem można polać polewą, można namalować na nim czekoladowe wzory, można też zostawić saute. Pycha! Jest nieco "cięższy"niż sernik z pianą z białek, ale za to ma równą jak stół powierzchnię.
Sernik można też wlać na spód upieczony z ciasta kruchego albo półkruchego z dodatkiem czekolady, ładniej wygląda po przekrojeniu, mniam
Może się czepiam, ale...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Kakaowo - nugatowy
Placek kakaowy
Jest to duży biszkopt z kakaem , który potem podzielimy na dwie części . Powinien być bardzo ciemny .
Placek nugatowy
Składniki
5 białek
15 dag cukru
1 łyżka miodu
35 dag orzechów posiekanych
1/3 szkl bułki tartej
Wykonanie
Białka ubić na sztywno dodać po łyżce cukier i dalej ubijać przez chwilę . Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać . piec w temp. 160-180* przez 30 minut.
Krem czekoladowy
Składniki
5 żółtek
1 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
1 i 1/2 kostki masła
4 łyżki kakao
50 ml spirytusu
wiśnie z konfitury lub soku .
Wykonanie
Wymieszać mleko około szklanki , cukier , mąki , żółtka i cukier waniliowy. Reszte mleka gotujemy i wlaeamy rozmieszaną masę . Gotujemy budyń . Odstawiamy do ostygniecia . Do kakao dodajemy tyle gorącej wody , by powstała gęsta masa . Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń i masę kakaową , a na
końcu spirytus . Wszystko delikatnie mieszamy .
Przełożenie placka - kolejność
Biszkopt kakaowy - wiśnie - krem - placek nugatowy - wiśnie - krem - biszkopt kakaowy - polewa .
Ja osobiście dość mocno nasączam biszkopty przestudzoną kawą rozpuszczalną .
Smacznego
Placek kakaowy
Jest to duży biszkopt z kakaem , który potem podzielimy na dwie części . Powinien być bardzo ciemny .
Placek nugatowy
Składniki
5 białek
15 dag cukru
1 łyżka miodu
35 dag orzechów posiekanych
1/3 szkl bułki tartej
Wykonanie
Białka ubić na sztywno dodać po łyżce cukier i dalej ubijać przez chwilę . Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać . piec w temp. 160-180* przez 30 minut.
Krem czekoladowy
Składniki
5 żółtek
1 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
1 i 1/2 kostki masła
4 łyżki kakao
50 ml spirytusu
wiśnie z konfitury lub soku .
Wykonanie
Wymieszać mleko około szklanki , cukier , mąki , żółtka i cukier waniliowy. Reszte mleka gotujemy i wlaeamy rozmieszaną masę . Gotujemy budyń . Odstawiamy do ostygniecia . Do kakao dodajemy tyle gorącej wody , by powstała gęsta masa . Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń i masę kakaową , a na
końcu spirytus . Wszystko delikatnie mieszamy .
Przełożenie placka - kolejność
Biszkopt kakaowy - wiśnie - krem - placek nugatowy - wiśnie - krem - biszkopt kakaowy - polewa .
Ja osobiście dość mocno nasączam biszkopty przestudzoną kawą rozpuszczalną .
Smacznego
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Sernik z piernikami i brzoskwiniami
Ciasto
Składniki
3 szkl mąki
margaryna
2 zółtka
1 jajko
3/4 szkl cukru kryształu
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczeki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto zagnmieść jak kruche i podzielić na dwie części . Wstawic do lodówi by sie chłodziło . A najlepiej na niecała godzinke do zamrażarki . Powinno być dość mocno schłodzone .
Ser
Składniki
1 kg sera ( nie całę okolo 90 dag)
1 i 1/3 szkl cukru kryształu
margaryna
5 jajek
budyń waniliowy
aromat waniliowy
paczka pierników w czekoladzie
brzoskwinie pokrojone
Wykonanie
Margaryne i cukier ( 1 szkl ) utrzeć na puch , następnie dodać żółtka chwile ucierać dodać sre i pozostałe składniki . Na końcu dodać pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem .
Przygotowanie do pieczenia
W formie wyklądamy jedna część ciasta , a na niej ukladamy w szchownice pierniki i brzoskwinie
Następnie ścieramy na tarce drugą część ciasta
Na to już wlewamy serową masę i pieczemy w piekarniku okolo godziny w 180* .
Po upieczeniu zajadamy , moje jeszcze ciepłe Smacznego!!!
Ciasto
Składniki
3 szkl mąki
margaryna
2 zółtka
1 jajko
3/4 szkl cukru kryształu
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczeki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto zagnmieść jak kruche i podzielić na dwie części . Wstawic do lodówi by sie chłodziło . A najlepiej na niecała godzinke do zamrażarki . Powinno być dość mocno schłodzone .
Ser
Składniki
1 kg sera ( nie całę okolo 90 dag)
1 i 1/3 szkl cukru kryształu
margaryna
5 jajek
budyń waniliowy
aromat waniliowy
paczka pierników w czekoladzie
brzoskwinie pokrojone
Wykonanie
Margaryne i cukier ( 1 szkl ) utrzeć na puch , następnie dodać żółtka chwile ucierać dodać sre i pozostałe składniki . Na końcu dodać pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem .
Przygotowanie do pieczenia
W formie wyklądamy jedna część ciasta , a na niej ukladamy w szchownice pierniki i brzoskwinie
Następnie ścieramy na tarce drugą część ciasta
Na to już wlewamy serową masę i pieczemy w piekarniku okolo godziny w 180* .
Po upieczeniu zajadamy , moje jeszcze ciepłe Smacznego!!!
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Ja mam taki przepis :
Ambasador
Upiec cienki jasny biszkopt .
Masa
Składniki
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyzki mąki pszennej
2 całe jajka
2 żółtka
2 margaryny
20 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki kakao
orzechy krojone
bakalie
czekolada
ananasy z puszki
sok z cytryny
Wykonanie
W szklance mleka roztrzepać budyn , mąke , jaja i żółtka . Pozostalę mleko zagotować i przygotować budyń .
Ostudzony dodać do utartych na puch margaryn z cukrem . Masę dzielimy na dwie części . Do jednej dajemy kakao , orzechy krojone , rodzynki, pokrojoną czekoladę .
Do drugiej dodajemy bakalie , czekoladę , pokrojone ananasy , do smaku soku z cytryny .
Przełożenie placka - kolejność
Biszkopt - masa ciemna - masa jasna .
Można przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą .
Ambasador
Upiec cienki jasny biszkopt .
Masa
Składniki
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyzki mąki pszennej
2 całe jajka
2 żółtka
2 margaryny
20 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki kakao
orzechy krojone
bakalie
czekolada
ananasy z puszki
sok z cytryny
Wykonanie
W szklance mleka roztrzepać budyn , mąke , jaja i żółtka . Pozostalę mleko zagotować i przygotować budyń .
Ostudzony dodać do utartych na puch margaryn z cukrem . Masę dzielimy na dwie części . Do jednej dajemy kakao , orzechy krojone , rodzynki, pokrojoną czekoladę .
Do drugiej dodajemy bakalie , czekoladę , pokrojone ananasy , do smaku soku z cytryny .
Przełożenie placka - kolejność
Biszkopt - masa ciemna - masa jasna .
Można przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki