Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

[quote="Nela"]Krysiu ! Cepeliny to moje ulubione danie/ ja nie lubię mięsa!/ Tylko ja robię je ze słodzonym serem, bo niestety co mało słodkie to dla mnie be! /Ale te kluchy uwielbiam! Mogę ich tonę zjeść ! :wink:

A potem leżę :wink:

Hihihi,ja też niestety.Tylko ja nie bardzo lubię słodkie,ale robię bo moi to lubią.Mowię tu o pierogach z serem na słodko.Podaję ze śmietaną.Takim żarełkiem mogę ich urobić jak plastelinę. :D

Ale spróbuj pierogów ruskich .Farsz jest z serem i ziemniakiem ,możesz dodać jakieś zioło.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2644
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

Oczywiście inne rzeczy też robię między innymi pierogi z różnymi farszami- ale napisałam że ja najbardziej lubię cepeliny :wink:
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Więc powinnaś też lubić pyzy bez nadzienia.Ja specjalnie do nich gotuję sos z wołowiny.A na przystawkę kapusta zasmażana.Mój brat ,za takie jedzonko dał by się pokroić na talarki. :D :D :D

O!!przepraszam zapomniałam że nie lubisz mięsa.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2644
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

OOOOOO ! Ja też! Mniam, mniam!

Ja czasem jak jestem sama /mąż w terenie/ to sobie utrę parę ziemniaczków, sok odcisnę , dodam mąki i to wymieszam dobrze, woda solona i kładę łyżką na wrzątek. Kraszę smażoną cebulką lub topioną słoninką. Bardzo proste- a dla mnie pyyyycha :wink:

Pozdrawiam ! :D
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

No!!!!To mamy podobne smaki. Ja mówię na nie kluski kładzione. Pyszne.
Mam jeszcze jedną świąteczną propozycje. Ale to robię dzień przed wigilią. Muszę powiedzieć że połowa z tych pierogow nie dotrzyma wigilii.

28. Pierogi pieczone z kaszą gryczaną i ziemniakami

Ciasto:
  • - 30dkg. maki przennej
    - 5 dkg.margaryny lub masła
    - 2,5 dkg.drożdży,5 dkg.cukru
    - pół szklanki mleka
    - jajko,sól
Nadzienie
  • - 60dkg. ziemniaków
    - 5 dkg.smalcu
    - duża cebula
    - 4 duże łyżki kaszy gryczanej ( ilość kaszy można podwoić)
    - jajko ,sól,pieprz
Robimy:
Przygotować rozczyn z połowy mąki,ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem.Gdy podrosną,dodać resztę mąki i stopioną margarynę oraz sól,dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.Kaszę sparzyć wrzątkiem lub po prostu podgotować.Połączyć z ziemniakami i przesmażoną cebulą.Wbić jajko,przyprawić solą i pieprzem.Wyrobić.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować,szklanką wyciskać krążki i nakładać na nie po łyżce farszu.Sklejać pierogi i tym sklejonym miejscem układać na blasze,ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 min. do 180 st.

Ja je jem na zimno, podaję do mięs, do marynowanych śledzi w święta.Ale można je podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.
Na wszystkie sposoby są smaczne.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

I jeszcze jeden przepis,i na dziś limit wyczerpany.Musze jakiś obiad przygotować.

29. Pierogi z kaszą gryczaną

Ciasto
  • - 30dkg. mąki przennej
    - jajko,sól.
Nadzienie
  • - 1 szkl. kaszy gryczanej
    - 15 dkg.sera białego
    - 2 łyżki tłuszczu do smażenia
    - 2 cebule
    - sól,pieprz
    - masło lub słonina do polania.
Robimy:
Suchą kaszę gryczaną uprażyć na łyżce stopionego tłuszczu,zalać dwiema szklankami wrzącej wody, lekko osolić i gotować na małym ogniu,nie mieszając,aż wyparuje woda, po czym owinąć w koc i odstawić na ok. godzinę.
Następnie przesmażyć cebulkę do zeszklenia,połączyć z serem i kaszą dosmaczyć.

Z mąki jajka i soli zarobić ciasto, odstawić na 15 min.
Po czym rozwałkować, pociąć na kwadraciki,nakładać farsz, i zaklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie ok.10 min.
Podawać gorące z roztopionym masłem lub słoninką i surówkami
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Posty: 375
Od: 3 paź 2006, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Południe Gdańska

Post »

Krysiu, potknęłyśmy się w kuchni na tej samej potrawie. Zaraz po ślubie, chciałam zaimponować mojemu mężowi pyzami z mięsem( właśnie kołdunowym). Też wcześniej pomagałam mamie więc wydawało mi się, że wszystko wiem. Wrzuciłam pyzy do wody i ...zniknęły. Do dziś nie wiem, jak to się stało, ale w garnku miałam kartoflankę z mięsnymi gałeczkami. Wyłowiłam kuleczki, okrasiłam i też się najedliśmy. :D
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Hihihi no tak Alu,ty z kolei mogłaś nie dodać ziemniaków surowych startych :D :D :D
Ale teraz mamy co wspominać. :D
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2644
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

30.Zupa gulaszowa (np. na ciepłą kolację)

Składniki:
  • - 1kg mięsa/od szynki/
    - 2 woreczki mrożonek/np. paprykarz, sałatka meksykańska/
    - 3 sosy pieczeniowe, ciemne
    - zioła prowansalskie
    - przecier pomidorowy
    - 0,5 masła
    - 2 łyżki oleju
    - 2 kiszone ogórki
    - ziemniaki
    - 2 kostki rosołowe
    - liść laurowy, ziele angielskie
    - sól, pieprz, papryka
Robimy:
Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, wygotować wodę.
Do mięsa dodać 0,5 masła, 2 łyżki oleju, podsmażyć. Dodać łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Po podsmażeniu zalewamy wodą, zagotować. Następnie dodać mrożonki, 2 kiszone ogórki, ziemniaczki, 2 kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować.
Na koniec rozrobić sosy pieczeniowe z wodą, wlać do zupy.
Doprawić do smaku,
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

31. Inna zupa pomidorowa

Składniki:
  • - dwa ziemniaki
    - dwie marchewki
    - 1 cebula
    - 2 łodyżki selera naciowego
    - papryka słodka w proszku i ew. sól
    - kartonik albo puszka krojonych pomidorów bez skórki (nie przecier!)
    - ew. kostka rosołowa plus woda, albo wywar z jarzyn na kościach
    - natka pietruszki, świeża bazylia (razem po dwie łyżki na osobę)
    - łyżka masła, ew. śmietanka albo tarty ser wędzony
Robimy:
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!).

Smacznego!!!

Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna. I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2644
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

32. Gołąbki bez zawijania

Składniki:
  • - pół kg mielonego miesa
    - pół szkl ryżu
    - pół szkl grysiku
    - pół szkl kaszy gryczanej
    - 1 cebula
    - 3 jaja
    - pół główki kapusty
Robimy:
Kapustę poszatkować drobno i wymieszac z mięsem. Dodać jaja, kasze, ryż cebulę. Wymieszać, przyprawić. Formować małe kotlety, obtoczyć w bulce, usmażyć. Do żaroodpornego garnka wlać litr wody, dać przyprawy, przecier, tłuszcz. Dno wyłożyć liśćmi kapusty, potem warstwę kotletów, kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie. Przykryć liśćmii zapiekać około 2 godzin w temp.160 stopni.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4858
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

33. Klopsy z kaszy jęczmiennej

Składniki:
  • - 30 dkg kaszy jęczmiennej zalać 3 szklankami wody
    - dodać 2/5 kostki masła
Całość gotować tak długo aby kasza wodę wypiła i była miękka

Uwaga: lepiej gotować w garnku z grubym dnem
Następnie ugotowaną kaszę przerzucić do miski i wystudzić. Dodać dwa jajka, koperek, sól i pierz do smaku.
Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki najlepiej łyżką. posypać z jednej strony mąką i smażyć na oliwie na złoty kolor.

Sos:
Garść grzybów zalać 1.5 szklanki wody niech postoją aby namiękła nie wylewając wody ugotować grzyby do miękkości
Ostudzić i pokroić drobniutko dodać jeszcze 2 małe ogórki kiszone też drobno pokrojone. Wszystko razem podgotować dodając zioła do smaku wg własnego uznania i zaciągnąć sos.
Ja podaję z surówką z białej kapusty.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Mariola54 pisze: zaciągnąć sos.
Czym? Śmietaną?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”