Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
[quote="Nela"]Krysiu ! Cepeliny to moje ulubione danie/ ja nie lubię mięsa!/ Tylko ja robię je ze słodzonym serem, bo niestety co mało słodkie to dla mnie be! /Ale te kluchy uwielbiam! Mogę ich tonę zjeść !
A potem leżę
Hihihi,ja też niestety.Tylko ja nie bardzo lubię słodkie,ale robię bo moi to lubią.Mowię tu o pierogach z serem na słodko.Podaję ze śmietaną.Takim żarełkiem mogę ich urobić jak plastelinę.
Ale spróbuj pierogów ruskich .Farsz jest z serem i ziemniakiem ,możesz dodać jakieś zioło.
A potem leżę
Hihihi,ja też niestety.Tylko ja nie bardzo lubię słodkie,ale robię bo moi to lubią.Mowię tu o pierogach z serem na słodko.Podaję ze śmietaną.Takim żarełkiem mogę ich urobić jak plastelinę.
Ale spróbuj pierogów ruskich .Farsz jest z serem i ziemniakiem ,możesz dodać jakieś zioło.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Więc powinnaś też lubić pyzy bez nadzienia.Ja specjalnie do nich gotuję sos z wołowiny.A na przystawkę kapusta zasmażana.Mój brat ,za takie jedzonko dał by się pokroić na talarki.
O!!przepraszam zapomniałam że nie lubisz mięsa.
O!!przepraszam zapomniałam że nie lubisz mięsa.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
No!!!!To mamy podobne smaki. Ja mówię na nie kluski kładzione. Pyszne.
Mam jeszcze jedną świąteczną propozycje. Ale to robię dzień przed wigilią. Muszę powiedzieć że połowa z tych pierogow nie dotrzyma wigilii.
28. Pierogi pieczone z kaszą gryczaną i ziemniakami
Ciasto:
Przygotować rozczyn z połowy mąki,ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem.Gdy podrosną,dodać resztę mąki i stopioną margarynę oraz sól,dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.Kaszę sparzyć wrzątkiem lub po prostu podgotować.Połączyć z ziemniakami i przesmażoną cebulą.Wbić jajko,przyprawić solą i pieprzem.Wyrobić.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować,szklanką wyciskać krążki i nakładać na nie po łyżce farszu.Sklejać pierogi i tym sklejonym miejscem układać na blasze,ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 min. do 180 st.
Ja je jem na zimno, podaję do mięs, do marynowanych śledzi w święta.Ale można je podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.
Na wszystkie sposoby są smaczne.
Mam jeszcze jedną świąteczną propozycje. Ale to robię dzień przed wigilią. Muszę powiedzieć że połowa z tych pierogow nie dotrzyma wigilii.
28. Pierogi pieczone z kaszą gryczaną i ziemniakami
Ciasto:
- - 30dkg. maki przennej
- 5 dkg.margaryny lub masła
- 2,5 dkg.drożdży,5 dkg.cukru
- pół szklanki mleka
- jajko,sól
- - 60dkg. ziemniaków
- 5 dkg.smalcu
- duża cebula
- 4 duże łyżki kaszy gryczanej ( ilość kaszy można podwoić)
- jajko ,sól,pieprz
Przygotować rozczyn z połowy mąki,ciepłego mleka i drożdży roztartych z cukrem.Gdy podrosną,dodać resztę mąki i stopioną margarynę oraz sól,dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.Kaszę sparzyć wrzątkiem lub po prostu podgotować.Połączyć z ziemniakami i przesmażoną cebulą.Wbić jajko,przyprawić solą i pieprzem.Wyrobić.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować,szklanką wyciskać krążki i nakładać na nie po łyżce farszu.Sklejać pierogi i tym sklejonym miejscem układać na blasze,ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 min. do 180 st.
Ja je jem na zimno, podaję do mięs, do marynowanych śledzi w święta.Ale można je podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.
Na wszystkie sposoby są smaczne.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
I jeszcze jeden przepis,i na dziś limit wyczerpany.Musze jakiś obiad przygotować.
29. Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto
Suchą kaszę gryczaną uprażyć na łyżce stopionego tłuszczu,zalać dwiema szklankami wrzącej wody, lekko osolić i gotować na małym ogniu,nie mieszając,aż wyparuje woda, po czym owinąć w koc i odstawić na ok. godzinę.
Następnie przesmażyć cebulkę do zeszklenia,połączyć z serem i kaszą dosmaczyć.
Z mąki jajka i soli zarobić ciasto, odstawić na 15 min.
Po czym rozwałkować, pociąć na kwadraciki,nakładać farsz, i zaklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie ok.10 min.
Podawać gorące z roztopionym masłem lub słoninką i surówkami
29. Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto
- - 30dkg. mąki przennej
- jajko,sól.
- - 1 szkl. kaszy gryczanej
- 15 dkg.sera białego
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- 2 cebule
- sól,pieprz
- masło lub słonina do polania.
Suchą kaszę gryczaną uprażyć na łyżce stopionego tłuszczu,zalać dwiema szklankami wrzącej wody, lekko osolić i gotować na małym ogniu,nie mieszając,aż wyparuje woda, po czym owinąć w koc i odstawić na ok. godzinę.
Następnie przesmażyć cebulkę do zeszklenia,połączyć z serem i kaszą dosmaczyć.
Z mąki jajka i soli zarobić ciasto, odstawić na 15 min.
Po czym rozwałkować, pociąć na kwadraciki,nakładać farsz, i zaklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie ok.10 min.
Podawać gorące z roztopionym masłem lub słoninką i surówkami
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- alka
- 200p
- Posty: 375
- Od: 3 paź 2006, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Gdańska
Krysiu, potknęłyśmy się w kuchni na tej samej potrawie. Zaraz po ślubie, chciałam zaimponować mojemu mężowi pyzami z mięsem( właśnie kołdunowym). Też wcześniej pomagałam mamie więc wydawało mi się, że wszystko wiem. Wrzuciłam pyzy do wody i ...zniknęły. Do dziś nie wiem, jak to się stało, ale w garnku miałam kartoflankę z mięsnymi gałeczkami. Wyłowiłam kuleczki, okrasiłam i też się najedliśmy.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
30.Zupa gulaszowa (np. na ciepłą kolację)
Składniki:
Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, wygotować wodę.
Do mięsa dodać 0,5 masła, 2 łyżki oleju, podsmażyć. Dodać łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Po podsmażeniu zalewamy wodą, zagotować. Następnie dodać mrożonki, 2 kiszone ogórki, ziemniaczki, 2 kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować.
Na koniec rozrobić sosy pieczeniowe z wodą, wlać do zupy.
Doprawić do smaku,
Składniki:
- - 1kg mięsa/od szynki/
- 2 woreczki mrożonek/np. paprykarz, sałatka meksykańska/
- 3 sosy pieczeniowe, ciemne
- zioła prowansalskie
- przecier pomidorowy
- 0,5 masła
- 2 łyżki oleju
- 2 kiszone ogórki
- ziemniaki
- 2 kostki rosołowe
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, papryka
Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, wygotować wodę.
Do mięsa dodać 0,5 masła, 2 łyżki oleju, podsmażyć. Dodać łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Po podsmażeniu zalewamy wodą, zagotować. Następnie dodać mrożonki, 2 kiszone ogórki, ziemniaczki, 2 kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować.
Na koniec rozrobić sosy pieczeniowe z wodą, wlać do zupy.
Doprawić do smaku,
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
31. Inna zupa pomidorowa
Składniki:
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!).
Smacznego!!!
Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna. I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego
Składniki:
- - dwa ziemniaki
- dwie marchewki
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- papryka słodka w proszku i ew. sól
- kartonik albo puszka krojonych pomidorów bez skórki (nie przecier!)
- ew. kostka rosołowa plus woda, albo wywar z jarzyn na kościach
- natka pietruszki, świeża bazylia (razem po dwie łyżki na osobę)
- łyżka masła, ew. śmietanka albo tarty ser wędzony
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!).
Smacznego!!!
Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna. I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
32. Gołąbki bez zawijania
Składniki:
Kapustę poszatkować drobno i wymieszac z mięsem. Dodać jaja, kasze, ryż cebulę. Wymieszać, przyprawić. Formować małe kotlety, obtoczyć w bulce, usmażyć. Do żaroodpornego garnka wlać litr wody, dać przyprawy, przecier, tłuszcz. Dno wyłożyć liśćmi kapusty, potem warstwę kotletów, kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie. Przykryć liśćmii zapiekać około 2 godzin w temp.160 stopni.
Składniki:
- - pół kg mielonego miesa
- pół szkl ryżu
- pół szkl grysiku
- pół szkl kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 3 jaja
- pół główki kapusty
Kapustę poszatkować drobno i wymieszac z mięsem. Dodać jaja, kasze, ryż cebulę. Wymieszać, przyprawić. Formować małe kotlety, obtoczyć w bulce, usmażyć. Do żaroodpornego garnka wlać litr wody, dać przyprawy, przecier, tłuszcz. Dno wyłożyć liśćmi kapusty, potem warstwę kotletów, kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie. Przykryć liśćmii zapiekać około 2 godzin w temp.160 stopni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4858
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawy
33. Klopsy z kaszy jęczmiennej
Składniki:
Uwaga: lepiej gotować w garnku z grubym dnem
Następnie ugotowaną kaszę przerzucić do miski i wystudzić. Dodać dwa jajka, koperek, sól i pierz do smaku.
Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki najlepiej łyżką. posypać z jednej strony mąką i smażyć na oliwie na złoty kolor.
Sos:
Garść grzybów zalać 1.5 szklanki wody niech postoją aby namiękła nie wylewając wody ugotować grzyby do miękkości
Ostudzić i pokroić drobniutko dodać jeszcze 2 małe ogórki kiszone też drobno pokrojone. Wszystko razem podgotować dodając zioła do smaku wg własnego uznania i zaciągnąć sos.
Ja podaję z surówką z białej kapusty.
Składniki:
- - 30 dkg kaszy jęczmiennej zalać 3 szklankami wody
- dodać 2/5 kostki masła
Uwaga: lepiej gotować w garnku z grubym dnem
Następnie ugotowaną kaszę przerzucić do miski i wystudzić. Dodać dwa jajka, koperek, sól i pierz do smaku.
Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki najlepiej łyżką. posypać z jednej strony mąką i smażyć na oliwie na złoty kolor.
Sos:
Garść grzybów zalać 1.5 szklanki wody niech postoją aby namiękła nie wylewając wody ugotować grzyby do miękkości
Ostudzić i pokroić drobniutko dodać jeszcze 2 małe ogórki kiszone też drobno pokrojone. Wszystko razem podgotować dodając zioła do smaku wg własnego uznania i zaciągnąć sos.
Ja podaję z surówką z białej kapusty.