Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Niestety Aniu,tej zupy nie jestem w stanie przełknąć.Mam to od dzieciństwa.Poza tym żadnych krwistych potraw nie znoszę.Lubię i bardzo często jemy ryby.Mogę ci dać przepis na bardzo smaczne i proste danie, paluszki rybne

9. Paluszki rybne

Składniki:
-
  • Ryba
    - Cebula
    - Kilka oliwek
    - Jajko całe+żółtko
    - Sól,pieprz
    - Środek całej bułki
    - Duża łyżka miękkiego masła
    - Zielenina /pietruszka,koper,bazylia/
Sposób przyrządzania:
Z ryby usunąć wszystkie ości,nasolić i wstawić na ok.2 godziny do lodówki.
Potem zemleć w maszynce,dodać cebulkę drobniutko pokrojoną ,zeszkloną Środek bułki ,namoczonej i odciśniętej,sól,pieprz, jajka,masło i na końcu dużą łyżkę magi oraz oliwki,dużo zieleniny
Wymieszać i formować małe paluszki,
Obtaczać delikatnie rolując na desce,posypanej bułką tartą z mąką.
Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Już gotowe,można jeść, do woli i bezkarnie. :D
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Jeszcze wpiszę jeden przepis,będzie co czytać.

10.Kulki mięsne
  • - Mięso z rosołu, zupy
    - Całe jajko + żółtko
    - Sól,pieprz
Mięso zmielić,dodać przyprawy i jajka, jeśli mięso jest tłustawe,można dodać żąbek czosnku i sporo majeranku.
Formować malutkie kuleczki.
Na deskę wysypać trochę mąki kuleczki otulać w niej.

Zagotować wodę z dodatkiem jarzynki albo kostki rosołowej.
Kulki wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną na wierzch.Wyjmujemy z wody na półmisek.
Podawać z czerwonym barszczem zagęszczonym łyżką mąki i dobrą kwaśną śmietaną.

Można je podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym, chrzanowym, pomidorowym i.t.d..

Można też kulki zamoczyć w cieście naleśnikowym z przyprawami i smażyć w głębokim tłuszczu.
Podawać z surówkami.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

11. Zupa chrzanowa

Surowce:
- kości drobiowe, wieprzowe albo mieszane
- kawałek mięsa surowego (o tym dalej)
- włoszczyzna
- ziemniaki
- słoiczek chrzanu na kwasku cytrynowym
- śmietana (niekoniecznie)
- przyprawy (sól, pieprz i majeranek, lubczyk, cząber, oregano czy co kto ma w ogrodzie

Robimy:
Na kościach i jarzynach ugotować lekki rosół. Przecedzonym zalać ziemniaki pokrojone w kostkę. Na dogotowaniu dołożyć kuleczki z mięsa. Mogą być ze zmielonego surowego np. pół na pół wołowe z wieprzowym, wtedy tylko wyrobić na gładko i uformować w kulki wielkości orzecha laskowego, mogą też być z gotowanego np. drobiowego, wtedy zmielić z bułeczką namoczoną i doprawić ziołami. Po ugotowaniu ziemniaków i kulek-pulpecików dodać do zupy chrzan i ponownie zagotować (krótko). Proporcje użytych składników są dowolne, jedni lubią na gęsto, jak krupnik, inni raczej czystą zupkę z kilkoma kulkami. Smak chrzanu ma być wyczuwalny, ale leciutko. Na talerzu można dodać kleks śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Nooooo Naleweczko!
Tą zupą trafiła byś natychmiast do serca mojego męża,I mnie taka zupa też pasuje,nawet bez śmietany,wszystko co z chrzanem u mnie jest na plus.Pamiętam smak sosu chrzanowego,który często przygotowywała moja babcia,ja choć już sama jestem babcią ,ciągle czuje te babcine smaki,ale sama już nie potrafię ich wydobyć,choć są zbliżone.
Pamiętam jeszcze zupę chrzanową podawaną z takimi maleńkimi kluseczkami,ale była pyszna.O ,i jeszcze zupkę z dyni.Też nam bardzo smakowała,Dlaczego ja nie podglądałam jak ona to robiła ?
No widzisz ,tą zupą przywołałaś moje dzieciństwo.Dziękuję.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

12.Potrawka /zapiekanka/ rybno-ziemniaczana

- Ryba -wyfiletowana,pokrojona w dość dużą kostkę,lub paski.
- Ziemniaki -ugotowane w skórkach,wystudzone,pokrojone w plasterki.
- Kubek dobrej śmietany.
- Sól,pieprz,dużo zielonego szczypioru,kopru,pietruszki..do wyboru.
- Masło.

Do wysmarowanego masłem naczynia wszystko układamy warstwowo:
Warstwa ryby
warstwa ziemniaków
sól,pieprz
zielenina
i od nowa to samo....
Na końcu zalewamy wszystko śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st. na ok 30-40 min.

Można też piec na ogniu pod przykryciem ,na dość wolnym ogniu,pilnując by się nie przypaliło
Tak przygotowaną zalewamy śmietaną i możemy wstawić do piekarnika.
Już gotowe,można jeść. Podajemy z surówkami.

Życzę smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Naleweczko
Wpisz sobie numer przepisu,nasz admin tego wymaga dla zachowania porządku w przepisach.
To będzie 17 numer,ja przeskoczyłam już na 18.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Po sprawdzeniu kilku przepisów,uznałam że żaden mi nie pasuje i nie będę polecać niesprawdzonego.A więc podam ci mój sprawdzony,może ci posmakuje.

13.Strogonof

Do rondla wlać oliwę, dość sporo.
Polędwica wołowa - pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2x2 obsmażyć aż się mięso zetnie, wrzucić do innego rondla.
Cebula - pokroić w kostkę , zeszklić,dołożyć do mięsa.
Pieczarki lub grzyby - pokroić, obsmażyć na tym samym tłuszczu, dołożyć do mięsa.
Ogórek kiszony ? pokroić w kostkę i obsmażyć na tym samym tłuszczu.
Wsypać łyżkę czerwonej , sproszkowanej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

To wszystko zalać rosołem lub innym wywarem mięsnym,albo warzywnym.
Gotować na wolnym ogniu pod półprzykryciem do miękkości.
Na koniec można zrobić delikatną zatrzepkę z 1łyżki mąki albo zasmażkę.Zalać kubkiem dobrej śmietany.

Należy pamiętać, żeby nie solić mięsa ani innych składników do smażenia. To można zrobić póżniej.

Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

I obiecana kapusta czerwona zasmażana.

14.Kapusta czerwona zasmażana

Składniki:
- Główka czerwonej kapusty
- Kawałek świeżej słoninki ok.10dkg.
- Średniej wielkości cebula
- Sok z cytryny
- Duża łyżka cukru
- Duża łyżka mąki
- Sól ,pieprz,magi
- Szklanka wywaru-warzywnego,mięsnego albo rosołu.
- Dużo zielonej pietruszki
Sposób przyrządzania:
Kapustę poszatkować,ugotować w słonej wodzie.Odcedzić.
Słoninę pokroić,wysmażyć,wrzucić pokrojoną cebulę,zezłocić i od razu wsypać łyżkę mąki.Chwilę mieszać aż zasmażka zacznie nabierać lekko złotawego koloru.To wlać do kapusty.
Dodać resztę składników,zalać wywarem.Dosmaczyć.
Trzymać jeszcze chwilę na ogniu pilnując by się nie przypaliło.
Jeśli kapusta będzię zbyt gęsta,można jeszcze podlać odrobinę wywaru.

Tym sposobem można zrobić kapustę białą,tylko zamiast cytryny ,dodaję duże kwaśne jabłko,starte na jarzynówce dużymi łezkami i dodaję duuużo kopru. Albo łyżkę koncentratu pomidorowego.

Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

15. Sznycelki cielęce

Mięso cielęce bez tłuszczu i błon,kroimy na kawałki i rozbijamy jak schab.
Solimy,pieprzymy i odstawiamy na ok. godzinkę.
Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz /oliwa,smalec/.
Mięso obtaczamy ze wszystkich stron w mące i kładziemy na patelnie.Mięso musi dobrze skwierczeć.Smażymy z dwóch stron bardzo krótko /aby się lekko zezłociły/ i odkładamy do głębszego rondelka, jeden na drugim ,przykrywając pokrywką.
Na tym samym tłuszczu obsmażamy cebulę pokrojoną w dość grube piórka,do zeszklenia.
Dodajemy sól,pieprz, majeranek.
Wysypujemy do rondelka z mięsem.
Na patelnię wlewamy troszeczkę wody żeby ją, mówiąc zwyczajnie, popłukać.
To wlewamy do mięsa, bardzo delikatnie mieszamy.Przykryć szczelnie i zostawić na rozgrzanej płycie.Ok 10 min.Nie dopuścić do zagotowania.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Jeszcze wam dodam na noc,będziecie miały o czym myśleć.

16. Medaliony z polędwicy

Składniki:
  • - Polędwica wieprzowa
    - 3 cedbule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 kieliszek koniaku
    - 1 łyżka masła
    - sól,pieprz
Wykonanie
Poledwice pociąć na plastry grubości ok.3 cm.,rozgniesć ręką,/po prostu trochę rozbić/posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Cebule pokroić w piórka,lekko podsmażyć aż się zeszkli.Wrzucić lekko rozgnieciony czosnek,posolić ,popieprzyć.Na koniec wlać kieliszek koniaku.Przykryć i odstawić.
Polędwice otoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie lub smalcu.
Medaliony układać w naczyniu z cebulką.Na koniec dodać łyżkę masła,przykryć i na kilka minut postawić na gorącej płycie ,lub na minimalnym ogniu.Dosłownie kilka minut 3-5 min.Jeśli zajdzie potrzeba ,dosolić.

Gotowe medaliony układam na talerzu a na nich cebulkę.
Podaje z ziemniakami pure i surówką z kiszonej kapusty.

Poledwice smażymy bardzo krótko bo inaczej stwardnieje.
Takie medaliony można robić też z polędwicy wołowej.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

17. Koszyczki z pstrąga (porcja dla dwóch osób)

Składniki:
  • - 2-3 ryby (np. pstrąg i sum )może być jeden gatunek.
    - 2 cebule
    - 1 por
    - 1 liść kapusty
    - 2-3 pomidory
    - sól, pieprz,
    - bazylia,pietruszka
    - czosnek
Robimy:
Rybę przeciąć wzdłuż grzbietu,wyfiletować,posolić,popieprzyć,delikatnie skropić cytryną.Odstawić.
Resztę ryby posiekać(pokroić w drobne kawałeczki),dodać podsmażoną na maśle cebulkę,sól,pieprz,bazylię i pietruszkę.Skropić cytryną,wymieszać.
Filet z pstrąga układamy na kawałku liścia kapusty,rybę zawijamy tak by powstał koszyczek.Do koszyczka wkładamy farsz z ryby,owijamy długim liściem pora,
zawiązujemy.
Na wierzch kładziemy kawałeczek świeżego masła.
Koszyczki z podstawkami z kapusty układamy w naczynku żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika ok.200st. na 35-40 min.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy po włosku.
Świetnie smakują też jako zimna przekąska.
Tym sposobem można robić inne ryby.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

18. Sos pomidorowy sposobem włoskim

Składniki:
2-3 dorodne pomidory
cebula,czosnek
oliwa ok. 4-5 łyżek
sól,pieprz
bazylia (dużo)
Robimy:
Pomidory należy sparzyć,usunąć skórkę i gniazda nasienne.Kroimy w kostkę.
Czosnek i cebulę kroimy drobniutko.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek,potem cebulkę,nastęnie pomidorki.Solimy,pieprzymy do smaku i dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu,cały czas sprawdzając,by się nie przypalił.Po 10-15 min. powinien być już gotowy.

Po wyjęciu ryby z piekarnika ,polewamy sosem
Podaję z dowolną surówką.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

19. Rybka w cieście naleśnikowym

Rybę filetować, nasolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Posypać przyprawą włoską, lub ziołami jakie lubimy.
Odstawić na ok. 1 godzinę.
Przygotować ciasto naleśnikowe z solą i ziołami.
Rybę kroimy na niezbyt małe kawałki,nadziewamy na patyczki,zanurzamy w cieście i smażymy w glębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”