Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
34. Naleśniki a'la lazania ze szpinakiem
Składniki:
Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, partiami dodać umyte liście szpinaku bez łodyżek, na małym ogniu poddusić, aby nabrały pięknego, ciemnozielonego koloru, dodać sól, czosnek i paprykę do smaku. Zestawić z ognia, dolać mleko, dołożyć twarożek, wsypać mąkę i mieszać rózgą do uzyskania gładkiego sosu z zielonymi "wodorostami".
Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w rulon, albo układać jeden na drugim w wysmarowanym naczyniu do zapiekania. Na patelni powinno zostać 1/4 nadzienia, należy nim pokryć naleśniki ułożone ciasno w naczyniu. Wierzch posypujemy tartym, ostrym serem (oscypek, parmezan, pecorino, tylżycki) i kilkoma wiórkami masła. Zapiekamy na lekko rumiano tj. ok. 15 minut w 175 st.C.. Kroimy jak lazanię, albo jak tort.
Smacznego!!!
Składniki:
- - naleśniki (mogą być gotowe, ze sklepu) - ok. 10szt.
- cebula (albo dwie)
- łyżka oleju albo oliwy
- świeży szpinak ok. 1kg
- twarożek Figura 450gr (Turek)
- mleko - niecała szklanka
- czosnek siekany, sól, papryka słodka,
- mąka (czubaty widelec)
- tarty ostry ser i masło w wiórkach do zapiekania
- - patelnia
- naczynie do zapiekania
- tarka do sera
- rózga do mieszania
- i cała reszta sprzętu kuchennego
Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, partiami dodać umyte liście szpinaku bez łodyżek, na małym ogniu poddusić, aby nabrały pięknego, ciemnozielonego koloru, dodać sól, czosnek i paprykę do smaku. Zestawić z ognia, dolać mleko, dołożyć twarożek, wsypać mąkę i mieszać rózgą do uzyskania gładkiego sosu z zielonymi "wodorostami".
Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w rulon, albo układać jeden na drugim w wysmarowanym naczyniu do zapiekania. Na patelni powinno zostać 1/4 nadzienia, należy nim pokryć naleśniki ułożone ciasno w naczyniu. Wierzch posypujemy tartym, ostrym serem (oscypek, parmezan, pecorino, tylżycki) i kilkoma wiórkami masła. Zapiekamy na lekko rumiano tj. ok. 15 minut w 175 st.C.. Kroimy jak lazanię, albo jak tort.
Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Krysiu ja znowu potrzebuję Twojej pomocy. Mój dziwny mąż kupił sobie dzisiaj jakieś serca z indyka - Boże jakie to okropne! Ja w ogóle nie mam pojęcia co mam z tym dalej robić. Przeczytałam już wszystkie książki kucharskie, jakie miałam ;:70 ale nigdzie tego nie znalazłam. Ja chyba oszaleję z tym moim chłopem.
Proszę poradź mi co można z tego czegoś zrobić i jak się w ogóle do tego zabrać?
Proszę poradź mi co można z tego czegoś zrobić i jak się w ogóle do tego zabrać?
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Spokojnie Aurynko,Twój chłop wie co dobre. Właśnie dzisiaj robiłam mojemu chłopu gularz z żołądków drobiowych.
35. Gulasz z podrobów drobiowych
Składniki:
Serca, dobrze wymoczyć,przekroić na cztery, lub w kostkę.
Słoninkę pokroić w kostkę 1x1x1,podsmażyć.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,dołożyć do słoninki .
Kiedy już się lekko zeszkli,wybrać do osobnego naczynia.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć podroby aż się zetną. Wybrać i do garnka.
Na tym samym tłuszczu (jeśli jeszcze jest) podsmażyć ogóreczek pokrojony w kostkę. Dołożyć do garnka. Nie zapomnij o grzybach.
To wszystko zalać taką ilością rosołu lub wywarem z warzyw aby była taka sama ilość nad mięsem co mięsa.Doprawić solą,pieprzem, papryką.Liściem laurowym,zielem angielskim.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Na koniec zrobić zatrzepkę z łyżki mąki i wody,zalać.
Jeśli ktoś lubi można zalać gęstą kwaśną śmietaną.Nie gotować już.
Możesz też zrobić z dodatkiem warzyw jeśli lubisz.
Warzywa :marchew,seler por,pietruszka.Zetrzesz na tarce jarzynowej z grubymi okami,podsmażysz na oliwie i dalej postępujesz jak wyżej.Można pokroić je w kosteczkę.Możesz dolać troszkę mniej rosołu,ale to już musisz wypróbować co ci lepiej będzie odpowiadało.
Życzę smacznego.
35. Gulasz z podrobów drobiowych
Składniki:
- - Podroby - serca lub żołądki
- kawałek słoniny lub boczku.Może być smalec lub oliwa.
- cebula
- grzyby suszone lub pieczarki
- ogórek kiszony bez środka
- płaska łyżeczka pasty pomidorowej ( nie koniecznie )
- płaska łyżeczka zmielonej słodkiej papryki.
- sól,pieprz
- łyżka mąki do zatrzepki
- śmietanka
Serca, dobrze wymoczyć,przekroić na cztery, lub w kostkę.
Słoninkę pokroić w kostkę 1x1x1,podsmażyć.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,dołożyć do słoninki .
Kiedy już się lekko zeszkli,wybrać do osobnego naczynia.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć podroby aż się zetną. Wybrać i do garnka.
Na tym samym tłuszczu (jeśli jeszcze jest) podsmażyć ogóreczek pokrojony w kostkę. Dołożyć do garnka. Nie zapomnij o grzybach.
To wszystko zalać taką ilością rosołu lub wywarem z warzyw aby była taka sama ilość nad mięsem co mięsa.Doprawić solą,pieprzem, papryką.Liściem laurowym,zielem angielskim.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Na koniec zrobić zatrzepkę z łyżki mąki i wody,zalać.
Jeśli ktoś lubi można zalać gęstą kwaśną śmietaną.Nie gotować już.
Możesz też zrobić z dodatkiem warzyw jeśli lubisz.
Warzywa :marchew,seler por,pietruszka.Zetrzesz na tarce jarzynowej z grubymi okami,podsmażysz na oliwie i dalej postępujesz jak wyżej.Można pokroić je w kosteczkę.Możesz dolać troszkę mniej rosołu,ale to już musisz wypróbować co ci lepiej będzie odpowiadało.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Nie wiem gdzie umieścić ten przepis ,ale chyba najstosowniej będzie tutaj.
Jest to przepis pani Biruty Markuzy,która zbierała je wszystkie od wiejskich gospodyń w okolicach Puńska,Białegostoku i Przemyśla.Są w nich bardzo stare receptury na potrawy proste i na takie które mogły by się znaleść na najwytworniejszych stołach.
Mowa o przepisie niżej
Tutaj zacytowałam część ( niedosłownie ) przedmowy pani Biruty Markuzy do książeczki"Bliny,Cepeliny,Kołduny"
Często korzystam z tej książeczki i nie tylko.
Po mojej teściowej odziedziczyłam książkę z której ona także uczyła się gotować.Ale to tylko jako ciekawostka.
Jak widzicie,książka jest bardzo już stara.A jest to wydanie dwudzieste drugie.Rok wydania 1911.Więc ile muszą mieć lat te przepisy.
Mam z czego czerpać.
Jak znajdę więcej wolnego czasu,to napiszę wam jak ongiś gotowano rosół.Też potraktujmy to jako ciekawostkę.Dziś ,ugotować taki rosół, nie do pomyślenia.
Jest to przepis pani Biruty Markuzy,która zbierała je wszystkie od wiejskich gospodyń w okolicach Puńska,Białegostoku i Przemyśla.Są w nich bardzo stare receptury na potrawy proste i na takie które mogły by się znaleść na najwytworniejszych stołach.
Mowa o przepisie niżej
Tutaj zacytowałam część ( niedosłownie ) przedmowy pani Biruty Markuzy do książeczki"Bliny,Cepeliny,Kołduny"
Często korzystam z tej książeczki i nie tylko.
Po mojej teściowej odziedziczyłam książkę z której ona także uczyła się gotować.Ale to tylko jako ciekawostka.
Jak widzicie,książka jest bardzo już stara.A jest to wydanie dwudzieste drugie.Rok wydania 1911.Więc ile muszą mieć lat te przepisy.
Mam z czego czerpać.
Jak znajdę więcej wolnego czasu,to napiszę wam jak ongiś gotowano rosół.Też potraktujmy to jako ciekawostkę.Dziś ,ugotować taki rosół, nie do pomyślenia.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
36. Knysze z kapustą włoską
Ciasto
Dodać drożdże utarte z odrobiną cukru,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
3 całe jaka i żółtka roztrzepać i dodać do wyrośniętego rozczynu razem z resztą mąki.Osolić i dokładnie wyrobić.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Główki kapusty rozkroić na ćwiartki,umyć i włożyć do osolonego wrzątku i ugotować..Gdy będą miękkie,odcedzić na sicie,posiekać i podsmażyć na patelni na łyżce tłuszczu wraz z posiekaną cebulką.
Wbić jaja,wymieszać,doprawić solą i świeżo zmielonym zielem angielskim.
Z lekko podrośniętego ciasta formować nieduże placki.W środku zrobić wgłębienie i nakładać po łyżce nadzienia,brzegi zacisnąć,powierzchnię wyrównać i posmarować roztrzepanym jajem.
Knysze ułożyć na wysmarowanej blasze,a gdy podrosną ?wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20-30 min.
Przed podaniem można polać roztopionym masłem.
Są to po prostu bułki nadziewane różnymi farszami.
Mogą być takie.
Mogą być też takie.
I takie.
Ciasto
- - 3 szklanki mąki przennej
- 2 szklanki mleka
- 3 dkg.drożdży
- 4 calę jajka
- 2 żółtka
- sól,cukier
- tłuszcz do posmarowania blachy
- - 2 główki kapusty włoskiej
- duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki masła lub margaryny
- pieprz,sól,ziele angielskie
Dodać drożdże utarte z odrobiną cukru,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
3 całe jaka i żółtka roztrzepać i dodać do wyrośniętego rozczynu razem z resztą mąki.Osolić i dokładnie wyrobić.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Główki kapusty rozkroić na ćwiartki,umyć i włożyć do osolonego wrzątku i ugotować..Gdy będą miękkie,odcedzić na sicie,posiekać i podsmażyć na patelni na łyżce tłuszczu wraz z posiekaną cebulką.
Wbić jaja,wymieszać,doprawić solą i świeżo zmielonym zielem angielskim.
Z lekko podrośniętego ciasta formować nieduże placki.W środku zrobić wgłębienie i nakładać po łyżce nadzienia,brzegi zacisnąć,powierzchnię wyrównać i posmarować roztrzepanym jajem.
Knysze ułożyć na wysmarowanej blasze,a gdy podrosną ?wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20-30 min.
Przed podaniem można polać roztopionym masłem.
Są to po prostu bułki nadziewane różnymi farszami.
Mogą być takie.
Mogą być też takie.
I takie.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Co prawda już po świętach, ale może przyda ci sie na przyszłość taki patent, który mam na udka kurczaka - myślę, że z powodzeniem można je zastąpić indyczymi . Bardzo prosta potrawa.Elizabetka pisze:Planowałam kupić na święta filet z indyka a dostałam udka indycze.
Macie jakiś pomysł jak je usmażyć tzn. jakich przypraw użyć żeby było zjadliwe.
Dzięki i pozdrawiam.
3-4 udka kurczaka pokrojone na paseczki
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula pokrojona na plasterki
biała końcówka pora pokrojona na plasterki (ja daję sporo tego pora bo bardzo lubimy)
czerwona papryka pokrojona w paseczki
przyprawy: pieprz, odrobina soli czosnkowej odrobina slodkiej papryki, curry
Udka podsmażamy na patelni lub w woku na złotobrązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę, pora, paprykę, przyprawiamy do smaku curry, odrobiną soli czosnkowej, słodką papryczką i pieprzem, i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5 do 8 minut...
To przepis oryginalny, ja te udka najpierw gotuję - jest z nich świetny rosołek - a potem dodaję pokrojone w niewielkie kawałki mięso do wcześniej podsmażonych warzyw i na końcu wszystko doprawiam.
Polecam - PRZEPYCHOTA!
37. Sałatka z kurczaka
Składniki:
Pierś ugotować z odrobiną wegety. Ryż też ugotować. Pierś pokroić i wymieszać z ryżem, pokrojonymi ananasami, kukurydzą. Majonez wymieszać w szklaneczce z wodą z ananasa (ok 1/3 wody z puszki - lub do smaku) i z przyprawą curry.
Polecam gorąco. Pychotka,
Składniki:
- - ok 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- majonez
- przyprawa curry do kurczaka
Pierś ugotować z odrobiną wegety. Ryż też ugotować. Pierś pokroić i wymieszać z ryżem, pokrojonymi ananasami, kukurydzą. Majonez wymieszać w szklaneczce z wodą z ananasa (ok 1/3 wody z puszki - lub do smaku) i z przyprawą curry.
Polecam gorąco. Pychotka,
- krzysztofjasik
- 100p
- Posty: 153
- Od: 22 lut 2007, o 12:41
- Lokalizacja: Toruń
A ja podam Wam przepis na "kotleciki",które ostatnio mają duże powodzenie w moim domu.Potrzeba;pierś z kurczaka(średnia),25dkg pieczarek,25dkg sera żółtego(twardego),3 średnie cebule,5 łyżek mączki ziemniaczanej,2 jajka(surowe),sól,pieprz(do smaku),Pierś kroimy w kostkę-obsmażamy.To samo robimy z cebulą i pieczarkami.Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do miski.Dodajemy jajka,pokrojony w kostkę ser,sól,pieprz,mączkę ziemniaczaną.Cała ta masa musi być dośc gęsta(ewentualnie dodać mączki).Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką placuszki,smażymy z dwóch stron na złoty kolor.Smakuja na ciepło,ale na zimno jeszcze lepiej!Smacznego!!
Pozdrawiam.Magda.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
38. Kulki mięsne w sosie pomidorowym (dietetycznie, czyli bez tłuszczu)
Składniki:
Obraną cebulę, opłukane i pokrojone mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. W misce wymieszać mięso, cebulę, przyprawy, bułkę tartą, jajka i bułkę tartą. Dodać wodę mineralną tak, aby masa była dość luźna. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, olej rozgrzać na teflonowej patelni, smażyć kulki ze wszystkich stron, kiedy lekko rumiane - zdjąć z patelni. Teraz na tej samej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, włożyć usmażone kulki, skropić wodą i grzać kilka minut. Kiedy gorące - dodać łyżkę masła i posypać siekaną zieleniną. Podawać z bagietką, ryżem, albo z "wiosennymi" jarzynami z wody, albo na parze (marchewki, kalafior, fasolka itd.)
Smacznego
Składniki:
- - 1/2 kg mięsa wieprz. b/kości (łopatki , od szynki, w miarę nie tłustego)
- 1/2 kg piersi z indyka
- 1 cebula (jeśli ktoś lubi, może dodać też czosnek)
- 1 lub 2 jajka (zależy od ich wielkości)
- 4 łyżki bułki tartej
- przyprawy ziołowe, sól
- woda mineralna z gazem
- kartonik przecieru albo puszka krojonych pomidorów
- kilka pieczarek
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
- siekana zielenina (natka pietruszki, bazylia, melisa, kolendra, seler, mięta, szałwia, tymianek itp. do posypania dania)
Obraną cebulę, opłukane i pokrojone mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. W misce wymieszać mięso, cebulę, przyprawy, bułkę tartą, jajka i bułkę tartą. Dodać wodę mineralną tak, aby masa była dość luźna. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, olej rozgrzać na teflonowej patelni, smażyć kulki ze wszystkich stron, kiedy lekko rumiane - zdjąć z patelni. Teraz na tej samej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, włożyć usmażone kulki, skropić wodą i grzać kilka minut. Kiedy gorące - dodać łyżkę masła i posypać siekaną zieleniną. Podawać z bagietką, ryżem, albo z "wiosennymi" jarzynami z wody, albo na parze (marchewki, kalafior, fasolka itd.)
Smacznego
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ma ktoś jakis dobry sposób na krewetki??
Znowu pokusiłam się i kupiłam krewetki... spędziłam prawie godzinę w kuchni by zrobic obiad i... znowu jestem bez obiadu
Bardzo lubię krewetki ale sama nie potrafię ich przygotować Podobno to co z nich robię jest "jadalne" a przynajmniej "M" nie marudzi tylko wcina "aż mu się uszy trzęsą".
Natomiast ja nie mogę - śmierdzi mi ta potrawka... Ile bym czosnku nie dała to zapach i tak pozostaje i prędzej by mi wątroba padała od nadmiaru czosnku niż pozbyłabym się zapachu. Białe wiono też już przerabiałam i bez efektu.
Musi być jakiś sposób na krewecie bez "odorku".
POMOCY!!
Znowu pokusiłam się i kupiłam krewetki... spędziłam prawie godzinę w kuchni by zrobic obiad i... znowu jestem bez obiadu
Bardzo lubię krewetki ale sama nie potrafię ich przygotować Podobno to co z nich robię jest "jadalne" a przynajmniej "M" nie marudzi tylko wcina "aż mu się uszy trzęsą".
Natomiast ja nie mogę - śmierdzi mi ta potrawka... Ile bym czosnku nie dała to zapach i tak pozostaje i prędzej by mi wątroba padała od nadmiaru czosnku niż pozbyłabym się zapachu. Białe wiono też już przerabiałam i bez efektu.
Musi być jakiś sposób na krewecie bez "odorku".
POMOCY!!
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
39. Krewetki pachnące pomarańczą
Składniki:
- 20 odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Marynata:
Przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki naokoło 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał.
40. Krewetki ogniste
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W rondlu rozgrzać masło z olejem, dodać grubo pokruszone papryczki chili, czosnek, sok z cytryny. Chwilę razem poddusić, dodać krewetki, zamieszać. Krewetki ułożyć na żaroodpornym półmisku i zapiekać przez 10 minut w piekarniku, polewać pozostałym ze smażenia tłuszczem.
41. Omlet z krewetkami
Składniki:
Jaja ubić z małym dodatkiem zimnej wody (ok. 2 łyżek), posolić i wymieszać z krewetkami. Z pieczarek i i cebuli przygotować podsmażoną na oleju mieszankę. Po przygotowaniu mieszanki domieszać resztę składników (sos sojowy ok. 1 łyżeczki) przyprawiając do smaku solą i papryką. Teraz wszystko na patelnię i smażymy omlet.
Składniki:
- 20 odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Marynata:
- - 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki otartej skórki z pomarańcza
- 1 łyżka soku cytrynowego
- łyżeczki z soli
- szczypta papryki
- szczypta chili
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżka oliwy,
- 3 łyżek soku pomarańczowego,
- skórka z pomarańcza,
- sól, kminek, pieprz, papryka, sok cytrynowy
Przygotować marynatę, zamarynować w niej krewetki naokoło 10 minut. Odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować) Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć na nim krewetki po 2 minuty z każdej strony. Wyłożyć na półmisek, na patelnię wlać marynatę, pozostały sok pomarańczowy i szybko odparować aby zgęstniał.
40. Krewetki ogniste
- - 30 dkg średnich krewetek
- 2 łyżki masła
- olej
- ząbek czosnku
- 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W rondlu rozgrzać masło z olejem, dodać grubo pokruszone papryczki chili, czosnek, sok z cytryny. Chwilę razem poddusić, dodać krewetki, zamieszać. Krewetki ułożyć na żaroodpornym półmisku i zapiekać przez 10 minut w piekarniku, polewać pozostałym ze smażenia tłuszczem.
41. Omlet z krewetkami
Składniki:
- - 15 dkg świeżych krewetek (od biedy marynowane),
- 3 jajka,
- nieco pieczarek,
- kiełki fasoli,
- cebula,
- sos sojowy,
- olej,
- sól,
- papryka
Jaja ubić z małym dodatkiem zimnej wody (ok. 2 łyżek), posolić i wymieszać z krewetkami. Z pieczarek i i cebuli przygotować podsmażoną na oleju mieszankę. Po przygotowaniu mieszanki domieszać resztę składników (sos sojowy ok. 1 łyżeczki) przyprawiając do smaku solą i papryką. Teraz wszystko na patelnię i smażymy omlet.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012