Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Kochana jesteś Naleweczko! Dziękuję za szybką odpowiedź!
Mmmmmm... ale zapachniało!
Czyli będzie pomidorowa z grzaneczkami (chyba można je dzień wcześniej zrobić i dać np. do słoja?) i posypana leciutko parmezanem.
Potem roladki z piersi kurczaka z szynką i mozzarellą panierowane w migdałach (hm.. albo bez panierki, bo przecież wtedy nie można użyć ani nitki ani szpilek no i panierka może rozmięknąć jak będzie z sosem).
Ciekawy musi być ten beszamelowy ze skórką z limonki.
Do tego zapiekane ziemniaczki i sałata zielona z ogókiem i pomidorem w sosie vinegret.
A na deser zaplanowałam bananowe ciasto bawarskie (bez pieczenia, chyba proste - nigdy go jeszcze nie robiłam ).
Imprezka w domu, kameralna (6 osób), świeczki kupione, o serwetkach zapomniałam , kwiatki kupię w sobotę, żeby nie zwiędły.
Oczywiście - menu może ulec modyfikacjom
Może faktycznie znajdziesz jeszcze coś ciekawego Naleweczko? A może Ula? Albo jeszcze ktoś?
Łosoś smacznie się zapowiada (i mało z nim roboty!), ale mój mąż nie przepada za rybą
Ale proszę o przepisy na:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
- Kotlety schabowe z jabłkami
Z góry baardzo dziękuję!
Mmmmmm... ale zapachniało!
Czyli będzie pomidorowa z grzaneczkami (chyba można je dzień wcześniej zrobić i dać np. do słoja?) i posypana leciutko parmezanem.
Potem roladki z piersi kurczaka z szynką i mozzarellą panierowane w migdałach (hm.. albo bez panierki, bo przecież wtedy nie można użyć ani nitki ani szpilek no i panierka może rozmięknąć jak będzie z sosem).
Ciekawy musi być ten beszamelowy ze skórką z limonki.
Do tego zapiekane ziemniaczki i sałata zielona z ogókiem i pomidorem w sosie vinegret.
A na deser zaplanowałam bananowe ciasto bawarskie (bez pieczenia, chyba proste - nigdy go jeszcze nie robiłam ).
Imprezka w domu, kameralna (6 osób), świeczki kupione, o serwetkach zapomniałam , kwiatki kupię w sobotę, żeby nie zwiędły.
Oczywiście - menu może ulec modyfikacjom
Może faktycznie znajdziesz jeszcze coś ciekawego Naleweczko? A może Ula? Albo jeszcze ktoś?
Łosoś smacznie się zapowiada (i mało z nim roboty!), ale mój mąż nie przepada za rybą
Ale proszę o przepisy na:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
- Kotlety schabowe z jabłkami
Z góry baardzo dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
48. Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
Składniki:
*Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku zimną wodą i odstawić na 4godz. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i obsmażyć na rozgrzanym oleju.. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Posolić, dodać ziarna pieprzu i dusić na małym ogniu dotąd, aż polędwiczki będą miękkie. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą.
Podawać z ryżem na sypko.
49. Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie.
Składniki:
"Mięso obsypujemy ziołami, solą i czarnym pieprzem. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy nieobrany czosnek. Kiedy olej się mocno rozgrzeje, wkładamy mięso i obsmażamy przez 2-3 minuty, obracając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i smażymy 7 minut. Dodajemy kostkę rosołową, wlewamy wino, zwiększamy ogień tak, by wino bulgotało i parowało. Kiedy wino w 2/3 odparuje, przykrywamy garnek. W tym momencie możemy zrobić przerwę (ale nie musimy). Przed podaniem przykrytą polędwicę podgrzewamy na małym ogniu 5-10 minut. Polędwica, pomimo duszenia, będzie ślicznie zrumieniona od zewnątrz i miękka i różowa w środku. Odgrzaną kroimy w plastry grubości 1/2 cm, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy oddzielnie w sosjerce. Jeżeli lubimy sos z zielonym pieprzem, pieprz wrzucamy do garnka w momencie, gdy wlewamy wino. Śmietanę mieszamy w kubeczku, a potem mieszamy z sosem w garnku, po wyjęciu gotowego mięsa.
Do polędwicy podajemy upieczone na maśle w piekarniku (ok. 1 godz.) ziemniaki."
50. Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Składniki:
"Skropić sznycle sokiem z cytryny, posypać pieprzem cayenne lub słodką papryką. Orzechy sparzyć, obrać ze skórek i drobniutko posiekać. Każdy sznycel umoczyć w rozbełtanym z wodą i solą jajku, obtoczyć w panierce z orzechów i lekko przygnieść ręką. Smażyć na oleju i maśle (pół na pół), po 4 min z każdej strony. Tak samo można usmażyć sznycelki z indyka lub kurczaka.
51. Kotlety schabowe z jabłkami
Składniki:
Podawać z delikatnym sosem z białego wina."
52. Sos z białego wina.
Składniki:
53. Schab z morelami
Składniki:
- - 1kg polędwiczek wieprzowych;
- 5dag suszonych borowików;
- 1 cebula (10dag);
- 1/2 szkl.kremówki;
- 4 łyżki oleju;
- 8-10 ziaren pieprzu;
- sól
*Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku zimną wodą i odstawić na 4godz. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i obsmażyć na rozgrzanym oleju.. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Posolić, dodać ziarna pieprzu i dusić na małym ogniu dotąd, aż polędwiczki będą miękkie. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą.
Podawać z ryżem na sypko.
49. Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie.
Składniki:
- - 1 kg pięknej polędwicy w kawałku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 kostki rosołowej,
- 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżka zielonego pieprzu,
- szałwia, rozmaryn,
"Mięso obsypujemy ziołami, solą i czarnym pieprzem. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy nieobrany czosnek. Kiedy olej się mocno rozgrzeje, wkładamy mięso i obsmażamy przez 2-3 minuty, obracając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i smażymy 7 minut. Dodajemy kostkę rosołową, wlewamy wino, zwiększamy ogień tak, by wino bulgotało i parowało. Kiedy wino w 2/3 odparuje, przykrywamy garnek. W tym momencie możemy zrobić przerwę (ale nie musimy). Przed podaniem przykrytą polędwicę podgrzewamy na małym ogniu 5-10 minut. Polędwica, pomimo duszenia, będzie ślicznie zrumieniona od zewnątrz i miękka i różowa w środku. Odgrzaną kroimy w plastry grubości 1/2 cm, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy oddzielnie w sosjerce. Jeżeli lubimy sos z zielonym pieprzem, pieprz wrzucamy do garnka w momencie, gdy wlewamy wino. Śmietanę mieszamy w kubeczku, a potem mieszamy z sosem w garnku, po wyjęciu gotowego mięsa.
Do polędwicy podajemy upieczone na maśle w piekarniku (ok. 1 godz.) ziemniaki."
50. Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Składniki:
- - 4 sznycle cielęce
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz cayenne lub słodka papryka
- olej i masło do smażenia
"Skropić sznycle sokiem z cytryny, posypać pieprzem cayenne lub słodką papryką. Orzechy sparzyć, obrać ze skórek i drobniutko posiekać. Każdy sznycel umoczyć w rozbełtanym z wodą i solą jajku, obtoczyć w panierce z orzechów i lekko przygnieść ręką. Smażyć na oleju i maśle (pół na pół), po 4 min z każdej strony. Tak samo można usmażyć sznycelki z indyka lub kurczaka.
51. Kotlety schabowe z jabłkami
Składniki:
- - 4 kotlety schabowe,
- 2 łyzki oleju,
- 2 jabłka,
- sok z 1 cytryny,
- 4 połówki orzechów włoskich,
- 4 grube plastry ementalera,
- sól, pieprz, mąka
Podawać z delikatnym sosem z białego wina."
52. Sos z białego wina.
Składniki:
- - 2 szalotki,
- 1 łyżka masła,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyzki tłustej śmietany
53. Schab z morelami
- - 1-1.2 kg schabu środkowego bez kości,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oliwy,
- 20 dag suszonych moreli (lub śliwek bez pestek),
- 2 łyżki tymianku
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
No i masz babo placek! A raczej mięso ... I co tu teraz wybrać?
Dzięki Naleweczko za przepisy!
Na pewno wszystkie je wypróbuje (aczkolwiek oczywiście nie wszystkie teraz )
Póki co, wypróbowywuję przepis na roladki (bez panierki) i córa już wsadza nosek w garnek,
bo ładnie jej pachnie, hihihi....
Dzięki Naleweczko za przepisy!
Na pewno wszystkie je wypróbuje (aczkolwiek oczywiście nie wszystkie teraz )
Póki co, wypróbowywuję przepis na roladki (bez panierki) i córa już wsadza nosek w garnek,
bo ładnie jej pachnie, hihihi....
Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Cieszę się bardzo Ale czy na pewno to moja zasługa? Eeee, nie, na pewno nie, sama przygotowałaś, dosmaczyłaś i podałaś z sercem (i nerwami, hihihi) na talerzu
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
54. Spaghetti Carbonara
Składniki
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy . Jajka roztrzepujemy i dodajemy przyprawy do smaku , starty ser i pietruszkę pokrojoną . Makaron gtujemy według przepisu . Do gorącego (odcedzonego) makaronu dodajemy boczek z cebula i roztrzepane jajka . Jeśli jajka się nie zetną stawiamy je na małym ogniu i chwilę podgrzewamy ciagle mieszając .
Smacznego .
Składniki
- - 35 dag boczku
- 5 jajek
- 1 cebula
- 10-15 dag sera żółtego
- makaron spaghetti (lub taki jaki najbardziej lubimy)
- sól
- pieprz
- oregano
- bazyliazielona pietruszka
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy . Jajka roztrzepujemy i dodajemy przyprawy do smaku , starty ser i pietruszkę pokrojoną . Makaron gtujemy według przepisu . Do gorącego (odcedzonego) makaronu dodajemy boczek z cebula i roztrzepane jajka . Jeśli jajka się nie zetną stawiamy je na małym ogniu i chwilę podgrzewamy ciagle mieszając .
Smacznego .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
55. Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 2 szklanki kaszy gryczanej suchej lub lekko podgotowanej
- 2 cebule
- pieczarki lub inne grzyby-pokrojone w kawałki
- szklanka mleka lub śmietany słodkiej
- 2 jajka
- 1/2 kg boczku (może być pół na pół surowy i wędzony), a może być też słonina,tak ze 30 dag-pokrojone w słupki lub kostkę.
- sól, pieprz
Robimy:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć jak na placki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać wszystko dokładnie.Włożyć do naczynia żaroodpornego . Piec pod przykryciem półtorej godziny w temp. 200 st.C
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 2 szklanki kaszy gryczanej suchej lub lekko podgotowanej
- 2 cebule
- pieczarki lub inne grzyby-pokrojone w kawałki
- szklanka mleka lub śmietany słodkiej
- 2 jajka
- 1/2 kg boczku (może być pół na pół surowy i wędzony), a może być też słonina,tak ze 30 dag-pokrojone w słupki lub kostkę.
- sól, pieprz
Robimy:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć jak na placki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać wszystko dokładnie.Włożyć do naczynia żaroodpornego . Piec pod przykryciem półtorej godziny w temp. 200 st.C
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6526
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Dziś zrobiłam coś podobnego, ale szybciej i bez piekarnika, bo go na działce nie mam Zrobiłam porządki w lodówce i z tego, co tam znalazłam wyszło całkiem niezłe, pełnowartościowe danie na obiad. Lekkie, szybkie i pachnące - polecam serdecznie.
Smacznego!!!
57. Wielkie sprzątanie w lodówce (obiad na 2-3 osoby)
Składniki:
- dwie nieduże piersi kurczaka
- dwie nieduże cukinie
- dwie spore marchewki
- jedna duża cebula
- kilka pieczarek
- łyżka oleju + druga łyżka oleju
- łyżeczka masła
- bułka tarta na panierkę
- tymianek siekany, ew. inne zioła świeże wg. życzenia
- przyprawa do drobiu (gotowa, marki Cykoria)
- sól
- ziemniaki (ugotowane osobno)
Robimy:
Ziemniaki obieramy, kroimy w duże kawałki, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy. Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki na jeden kęs i doprawiamy gotową przyprawą do drobiu i kroplą oleju, macerujemy w misce parę chwil. Obieramy jarzynki i kroimy: długie w ćwierćplasterki (na cztery wzdłuż, a potem w centymetrowe plastereczki), cebulę w duże kawałki (na pół, połówkę na cztery w pionie i w centymetrowe kawałeczki), pieczarki na podobne kawałki jak cebula.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju na dużym ogniu, wrzucamy cebulę, lekko podsmażamy, dodajemy marchewkę, mieszamy, dodajemy pieczarki, mieszamy, dodajemy cukinię, posypujemy tymiankiem i solą, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do "pyrkania".
Do przyprawionego kurczaka dodajemy łyżkę albo i dwie bułki tartej, mieszamy rozdzielając kawałki i niestarannie oblepiając mięsko bułką.
Odlewamy ugotowane ziemniaki, lekko je odparowujemy i zostawiamy w garnku. Jarzyny na patelni mieszamy, dodajemy masło, mieszamy jeszcze raz i zdejmujemy do salaterki, posypując świeżymi ziołami. Salaterkę przykrywamy. Patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem i wlewamy drugą łyżkę oleju, solidnie rozgrzewamy, wkładamy po kilka kawałków kurczaka naraz, a nie wszystkie jednocześnie, żeby nie przerywać szybkiego smażenia, rumienimy mięsko z obu stron, dosmażamy chwilę na mniejszym ogniu.
Wykładamy na talerze ziemniaki, dokładamy mięsko, posypujemy ziółkami, jarzyny podajemy w salaterce. Jemy oblizując się co chwila
(To strasznie długi opis, ale jedzonko robi się znacznie szybciej, zapewniam. Jakieś 30 - 40 minut od umycia pierwszych warzyw, do podania na stół, jednoosobowo. Jeżeli z pomocą, to zapewne szybciej...).
Smacznego!!!
57. Wielkie sprzątanie w lodówce (obiad na 2-3 osoby)
Składniki:
- dwie nieduże piersi kurczaka
- dwie nieduże cukinie
- dwie spore marchewki
- jedna duża cebula
- kilka pieczarek
- łyżka oleju + druga łyżka oleju
- łyżeczka masła
- bułka tarta na panierkę
- tymianek siekany, ew. inne zioła świeże wg. życzenia
- przyprawa do drobiu (gotowa, marki Cykoria)
- sól
- ziemniaki (ugotowane osobno)
Robimy:
Ziemniaki obieramy, kroimy w duże kawałki, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy. Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki na jeden kęs i doprawiamy gotową przyprawą do drobiu i kroplą oleju, macerujemy w misce parę chwil. Obieramy jarzynki i kroimy: długie w ćwierćplasterki (na cztery wzdłuż, a potem w centymetrowe plastereczki), cebulę w duże kawałki (na pół, połówkę na cztery w pionie i w centymetrowe kawałeczki), pieczarki na podobne kawałki jak cebula.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju na dużym ogniu, wrzucamy cebulę, lekko podsmażamy, dodajemy marchewkę, mieszamy, dodajemy pieczarki, mieszamy, dodajemy cukinię, posypujemy tymiankiem i solą, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do "pyrkania".
Do przyprawionego kurczaka dodajemy łyżkę albo i dwie bułki tartej, mieszamy rozdzielając kawałki i niestarannie oblepiając mięsko bułką.
Odlewamy ugotowane ziemniaki, lekko je odparowujemy i zostawiamy w garnku. Jarzyny na patelni mieszamy, dodajemy masło, mieszamy jeszcze raz i zdejmujemy do salaterki, posypując świeżymi ziołami. Salaterkę przykrywamy. Patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem i wlewamy drugą łyżkę oleju, solidnie rozgrzewamy, wkładamy po kilka kawałków kurczaka naraz, a nie wszystkie jednocześnie, żeby nie przerywać szybkiego smażenia, rumienimy mięsko z obu stron, dosmażamy chwilę na mniejszym ogniu.
Wykładamy na talerze ziemniaki, dokładamy mięsko, posypujemy ziółkami, jarzyny podajemy w salaterce. Jemy oblizując się co chwila
(To strasznie długi opis, ale jedzonko robi się znacznie szybciej, zapewniam. Jakieś 30 - 40 minut od umycia pierwszych warzyw, do podania na stół, jednoosobowo. Jeżeli z pomocą, to zapewne szybciej...).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Cukinia z chili i nie tylko...
Witam, chciałam podzielić się przepisami.
58. Cukinia z chli.
Składniki:
Cukinię pokroić na paski, na taką długość, jak wysoki jest słoik/tu mam na myśli 0,5 l lub te od dżemu/
posolić i przemieszać odstawić na 3 godziny.Czasami mieszając.
W tym czasie pokrojony w kostkę czosnek lekko usmażyć na 4 łyżkach oleju.
Po 3 godzinach zlać ten sok z cukinii i wylać/nie będzie potrzebny/ dodać 1łyżkę chili , pomieszać i pakujemy do słoików / mi wyszło 3 słoiczki od dżemu/. Cukier z octem gotujemy aż się rozpuści i gorącą zalewą zalewamy.
pasteryzować na wolnym ogniu do 15 minut od zagotowania
(zdjęcie wycięte z fotosika Nalewka
na zdjęciu - pierwsze z prawej to właśnie cukinia w zalewie z chili
pozdrawiam
Ewa
58. Cukinia z chli.
Składniki:
- - 1 kilogram cukinii/ oczywiście już obranej i wydrążonej /
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka chili
- 1 główka czosnku obranego i pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki oleju
- - 20 dag cukru i 1/3 szklanki octu 10%
Cukinię pokroić na paski, na taką długość, jak wysoki jest słoik/tu mam na myśli 0,5 l lub te od dżemu/
posolić i przemieszać odstawić na 3 godziny.Czasami mieszając.
W tym czasie pokrojony w kostkę czosnek lekko usmażyć na 4 łyżkach oleju.
Po 3 godzinach zlać ten sok z cukinii i wylać/nie będzie potrzebny/ dodać 1łyżkę chili , pomieszać i pakujemy do słoików / mi wyszło 3 słoiczki od dżemu/. Cukier z octem gotujemy aż się rozpuści i gorącą zalewą zalewamy.
pasteryzować na wolnym ogniu do 15 minut od zagotowania
(zdjęcie wycięte z fotosika Nalewka
na zdjęciu - pierwsze z prawej to właśnie cukinia w zalewie z chili
pozdrawiam
Ewa
59. Cukinia marynowana przepis na 2 cukinie /około 4 kilogramy
Składniki:
- cukinia
-3 łyżki soli
Wykonanie:
cukinie obrać ze skórki, wydrążyć pestki. Pokroić wzdłuż na ok. 10cm paski o grubości 1cm. Zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 5/6 godzin aż puści sok. Zlać sok / nie będzie potrzebny/. Do słoików wsypać przyprawę do konserwowania ogórków- na opakowaniu pisze ile na jeden słoik- i marchewkę pokrojoną w krążki , cukinię ułożyć pionowo i ciasno do słoików.W razie braku przyprawy do konserwowania ogórków można dodać do zalewy liście laurowe-po 1 na słoik,ziele angielskie również po 1 na słoik, i 2 łyżki gorczycy. A do słoika wraz z marchewką dodać po ząbki pokrojonego czosnku.
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
Składniki zagotować i gorącą zalewą zalać cukinię. Po ostygnięciu zakręcić i pasteryzować do 15 minut od zagotowania /ale na małym ogniu/
SMAK JAK OGÓRKI KONSERWOWE TYLKO BARDZIEJ DELIKATNY
na zdjęciu w poprzednim poście -2 słoje od lewej
Składniki:
- cukinia
-3 łyżki soli
Wykonanie:
cukinie obrać ze skórki, wydrążyć pestki. Pokroić wzdłuż na ok. 10cm paski o grubości 1cm. Zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 5/6 godzin aż puści sok. Zlać sok / nie będzie potrzebny/. Do słoików wsypać przyprawę do konserwowania ogórków- na opakowaniu pisze ile na jeden słoik- i marchewkę pokrojoną w krążki , cukinię ułożyć pionowo i ciasno do słoików.W razie braku przyprawy do konserwowania ogórków można dodać do zalewy liście laurowe-po 1 na słoik,ziele angielskie również po 1 na słoik, i 2 łyżki gorczycy. A do słoika wraz z marchewką dodać po ząbki pokrojonego czosnku.
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 5 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
Składniki zagotować i gorącą zalewą zalać cukinię. Po ostygnięciu zakręcić i pasteryzować do 15 minut od zagotowania /ale na małym ogniu/
SMAK JAK OGÓRKI KONSERWOWE TYLKO BARDZIEJ DELIKATNY
na zdjęciu w poprzednim poście -2 słoje od lewej