Witajcie, ostatnio robiłem pierwszy raz grządki wzniesione (wys na 60cm), warstwy jakich użyłem to:
Pierwsza warstwa to gałęzie i grubsze kawałki drewna, a to wszystko zasypane zrębkami z drzew liściastych (całość warstwy jakieś 25cm),
kolejna to już ziemia rodzima (glina) wymieszana z obornikiem granulowanym i zakupioną ziemią do warzyw (z worka).
Mam jednak wątpliwość dotyczącą zrębki której użyłem, ponieważ zauważyłem że w zrębkach były grzyby (zdjęcia)
mam do was pytanie czy jest możliwe że ewentualne szkodliwe substancje z grzybów lub grzybni dostaną się do uprawianych roślin?
Podłoże do warzyw idealne
- Baltazar
- 500p
- Posty: 741
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Re: Podłoże do warzyw idealne
Ja bym się tymi grzybkami zupełnie nie przejmował a nawet cieszył. One są zainteresowane martwa materia i robią z niej próchnicę na której Tobie zależy.
Re: Podłoże do warzyw idealne
To rozumiem że grzybnia rozkłada martwą materię, bardziej zastanawia mnie sytuacja w której na zrębkach mamy trujące grzyby które w swoim składzie mają toksyny (np. muchomor lub jemu podobne), czy w taka zrębka z grzybnią nie niesie ryzyka przedostania się toksyn do gleby a następnie do roślin?
-
- 200p
- Posty: 212
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Podłoże do warzyw idealne
Ja co roku do grządek wzniesionych i szklarni sypię od 0.5 do 1m3. Grzybki czasem się pojawiają ale szkodliwych efektów nie zauważyłem. Raczej w 2 stronę. Dostarczamy próchnicę, która bardzo długo się rozkłada i możemy bawić się w no dig, bo gleba ze zrębką się nie zasklepia. W lato podlewanie co max 2 dni, bo takie podłoże dosyć szybko obsycha. Na twoim miejscu trochę bym wymieszał tej zrębki z gleba rodzimą.