W Bretonskiej kuchni u Gosi
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu jest bardzo dobre, taki pieczony budyń? trudno mi nazwać smak, którego przedtem nie znałam.
A ja nie wiedziałam, że maja być suszone śliwki ze świeżymi jest pyszne, następne zrobię z suszonymi to porównam smaki
A ja nie wiedziałam, że maja być suszone śliwki ze świeżymi jest pyszne, następne zrobię z suszonymi to porównam smaki
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Co by nie było, że tylko mnie smakowało haha u mojego syna jest teraz kolega i jedli obaj, mój Maks zapytał; "a co to było, budyń? dobre !!!"
Gosiu dawaj więcej przepisów szybko i prosto zrobiłam deserek a z pracy wróciłam przed 17,00.
Jeszcze się śmialiśmy, że dzisiaj w domu króluje Bretania, bo na główne danie fasolka po bretońsku , wiem, że ona od nas a nie z Francji ale nazewnictwo nam się idealnie zgrało zrobiłam ze świeżej fasoli, pychota.
Gosiu dawaj więcej przepisów szybko i prosto zrobiłam deserek a z pracy wróciłam przed 17,00.
Jeszcze się śmialiśmy, że dzisiaj w domu króluje Bretania, bo na główne danie fasolka po bretońsku , wiem, że ona od nas a nie z Francji ale nazewnictwo nam się idealnie zgrało zrobiłam ze świeżej fasoli, pychota.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Fela, powiem szczerze nigdy nie szukałam musztardy z "Meaux" nie mam pojęcia gdzie ja kupić Ale dla czystej ciekawosci popytam ludzi.
Beatkogenialnie ze wszystkim smakowało, nawet nie wiesz jak mnie duma rozpiera . Możliwe ze to ma konsystencje budyniu ha ha ! Czy jest wystarczająco upieczony ? Moj jest bardziej zarumieniony.
Mój M który baardzo lubi gotować i jest moim pierwszym krytykiem, mówił mi o innym ciastku bretońskim , muszę go przycisnąć by mi coś więcej o nim powiedział.
Z fasolka po bretońsku to rzeczywiście niezła historia. Kupiłam dla milej sąsiadki fasolkę w Polsce jako prezent, patrzyła się sceptycznie podziękowała. Po jakimś czasie jak się spotkałyśmy spytała czy nie mam do odsprzedania drugiego słoiczka! HA HA ! Tak jej smakowało!
Ja znalazłam fasole która przypomina te ze słoiczka i zrobiłam sama. Byla doskonała, przepis mam mi przesłała dla śmiechu. Na wiosnę wysieje ja u siebie w ogrodzie i będę jadła do syta.
I jak mówią Bretończycy smacznego Kalon digor
Beatkogenialnie ze wszystkim smakowało, nawet nie wiesz jak mnie duma rozpiera . Możliwe ze to ma konsystencje budyniu ha ha ! Czy jest wystarczająco upieczony ? Moj jest bardziej zarumieniony.
Mój M który baardzo lubi gotować i jest moim pierwszym krytykiem, mówił mi o innym ciastku bretońskim , muszę go przycisnąć by mi coś więcej o nim powiedział.
Z fasolka po bretońsku to rzeczywiście niezła historia. Kupiłam dla milej sąsiadki fasolkę w Polsce jako prezent, patrzyła się sceptycznie podziękowała. Po jakimś czasie jak się spotkałyśmy spytała czy nie mam do odsprzedania drugiego słoiczka! HA HA ! Tak jej smakowało!
Ja znalazłam fasole która przypomina te ze słoiczka i zrobiłam sama. Byla doskonała, przepis mam mi przesłała dla śmiechu. Na wiosnę wysieje ja u siebie w ogrodzie i będę jadła do syta.
I jak mówią Bretończycy smacznego Kalon digor
-
- 1000p
- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu tarta z jabłkami się piecze u ciebie na zdjęciu wygląda pysznie i na pewno takie będzie.
Teraz podam ci przepis na placuszki z dyni
-200 g. dyni oczyszczonej i startej na dużych oczkach
-1 jajko
-1,5 łyżki masła
-około 1/2 szklanki mąki
-1-2 łyżeczki startego imbiru (ew. sproszkowany)
-sól,pieprz
-olej do smażenia
Żółtka oddzielić od białka ,utrzeć z masłem.Białko ubić na sztywno .Dynię wymieszać z żółtkiem , przesianą mąką,imbirem,doprawić solą i pieprzem( według własnego uznania) .Delikatnie połączyć z pianą .Placuszki nakładać łyżką (niewielkie porcje) i smażyć z obu stron .
Podawać np. z sosem pomidorowym sos pomidorowy : Na patelni na dwóch łyżkach oliwy zrumienić posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli (ja biorę więcej bo lubię i czosnek i cebulę) .Dodać jedną puszkę pomidorów bez skórki.Doprawić solą i pieprzem oraz łyżką brązowego cukru.Dusić pod przykryciem przez około 15-20 min. aż powstanie gęsty sos. Na koniec wymieszać z bazylią lub oregano ale niekoniecznie
Uwaga można się od nich uzależnić
Teraz podam ci przepis na placuszki z dyni
-200 g. dyni oczyszczonej i startej na dużych oczkach
-1 jajko
-1,5 łyżki masła
-około 1/2 szklanki mąki
-1-2 łyżeczki startego imbiru (ew. sproszkowany)
-sól,pieprz
-olej do smażenia
Żółtka oddzielić od białka ,utrzeć z masłem.Białko ubić na sztywno .Dynię wymieszać z żółtkiem , przesianą mąką,imbirem,doprawić solą i pieprzem( według własnego uznania) .Delikatnie połączyć z pianą .Placuszki nakładać łyżką (niewielkie porcje) i smażyć z obu stron .
Podawać np. z sosem pomidorowym sos pomidorowy : Na patelni na dwóch łyżkach oliwy zrumienić posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli (ja biorę więcej bo lubię i czosnek i cebulę) .Dodać jedną puszkę pomidorów bez skórki.Doprawić solą i pieprzem oraz łyżką brązowego cukru.Dusić pod przykryciem przez około 15-20 min. aż powstanie gęsty sos. Na koniec wymieszać z bazylią lub oregano ale niekoniecznie
Uwaga można się od nich uzależnić
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Kasiu, przepis zapisałam ! Jak tylko będę miała dynię to zrobię bo przepis mi wygląda baaardzo apetycznie ! Piszesz o imbirze dla ciekawości, można dostać świeży bez problemu ?
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu u nas świeży imbir jest przez cały rok ( w moim sklepiku też
-
- 1000p
- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
U mnie z imbirem też raczej niema problemu, ale ja z wygody a może z zapominalstwa często używam takiego z torebki sproszkowanego .Za niedługo podam ci jeszcze przepis na ciasto z dyni jest może troszkę tłustawe ale nawet moje koleżanki które notorycznie się odchudzają zajadają je ze smakiem jak zrobię.Gosiu a ja czekam na dalsze przepisy z cukinij .Kto by pomyślał że jeszcze kilka lat wstecz nie lubiłam tego warzywa
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4583
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu donoszę że upiekłam ciastko z jabłkami .Syn zachwycony
- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1716
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Też upiekłam, pychotka.gosia07 pisze:Gosiu donoszę że upiekłam ciastko z jabłkami .Syn zachwycony
Pozdrawiam, Halina
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Dziewczyny genialnie !!!!
Zaczynam nowy tydzień z dobrymi wiadomościami !
Zaczynam nowy tydzień z dobrymi wiadomościami !
-
- 1000p
- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3919
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu, nabyłam wreszcie ciasto francuskie i dzisiaj na kolację będzie kisz Zaraz pędzę do kuchni...
- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1716
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Mnie nie, piekłam na papierzekatarzynka575 pisze:Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
Pozdrawiam, Halina