Mospilan - łączenie z innymi środkami
Mospilan - łączenie z innymi środkami
Mam pytanie który jest lepszy na popularne szkodniki w ogrodzie np.mszyce,wciornastki ,ponieważ zastanawiam się nad kupnem któregoś z nich ,argumentem który mnie przekonuje do kupna calypso jest to ,że jest on w płynie a mospilan w proszku którego nie wyobrażam sobie odważać.Dotąd stosowałem Decis 2,5 EC który sprawdzał się bezproblemowo na wszystko jednak jego wadą jest to ,że działa tylko powierzchniowo, więc pomyślałem o zmianie.Chyba ,że według was taka jest niepotrzebna?
Witam.
I jeden i drugi będzie zdecydowanie lepszy od Decisu-choć wszstkiego nie wybiją,jak Decis.W zasadzie ich spektrum działania jest zbliżone,zważywszy na formulację zdecydowanie wygodniejszy dla działkowca będzie Calypso.Należy jednak pamiętać o temperaturze podczas i kilka godzin po zabiegu-musi być powyżej 10 stopni.
Pozdrawiam.
I jeden i drugi będzie zdecydowanie lepszy od Decisu-choć wszstkiego nie wybiją,jak Decis.W zasadzie ich spektrum działania jest zbliżone,zważywszy na formulację zdecydowanie wygodniejszy dla działkowca będzie Calypso.Należy jednak pamiętać o temperaturze podczas i kilka godzin po zabiegu-musi być powyżej 10 stopni.
Pozdrawiam.
No to co można zrobić aby nie tworzyły się galasy bo są brzydkie a na moim świerku który ma ok 1.8m jest ich około 200.
A stężenie tego środka opryskując warzywa mam dać jak na mszyce występujące na drzewach.A karencja jest na warzywach taka sama jak na drzewach? Czyli 14 dni?Mam jeszcze pytanie czy ktoś używa Calypso na warzywa?
A stężenie tego środka opryskując warzywa mam dać jak na mszyce występujące na drzewach.A karencja jest na warzywach taka sama jak na drzewach? Czyli 14 dni?Mam jeszcze pytanie czy ktoś używa Calypso na warzywa?
Na galasy jest jeden sposób - 1.-wyrywać póki zielone. 2-czekać aż zaczną pękać i wylecą ochojniki 3- spróbuj na świerki confidor jest to środek układowy, dobry i skuteczny naochojniki i czerwce które na świerkach pojawiają się pod koniec maja. Krąży on w roślinie chyba trzy tygodnie, ochlapać możesz część rośliny bo i tak wejdzie w układ rośliny, możesz też podlać.
pozdrowienia EG
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic w ulotce na ten temat nie ma.lukaszx95 pisze:A Calypso sprawdza sie również do podlewania?
Wg ulotki, na szkodnika działa kontaktowo i żołądkowo., w roślinie układowo, najlepiej w temp. powyżej 10 st C.
Bez względu na temp. i warunki pogodowe działa Actara 25WG (ale to jest granulat) i na dodatek szkodliwy dla pszczół.
Re:
A mogę wiedzieć dlaczego Decis jest zły? Właśnie w ubiegłym tygodniu zrobiłam nim oprysk nieświadoma tego,że jest to zły środek.Krzysztof usun. pisze:Witam.
Pozdrawiam.