Grzybowe przepisy FIGI
Re: Grzybowe przepisy FIGI
* 0,5 kg grzyby leśne,
* 2 cebule,
* 2 litry rosół z kostki,
* 150 ml śmietana do gotowania,
* sól, pieprz,
* natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno kroimy w kostkę, zeszklić na oleju, dodać oczyszczone i też pokrojone w kosteczkę grzyby.oprawiamy solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Wlewamy rozrobiony bulion Winiary z kostki i dalej dusić przez około 20 min. Zaprawić śmietaną i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
* 2 cebule,
* 2 litry rosół z kostki,
* 150 ml śmietana do gotowania,
* sól, pieprz,
* natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno kroimy w kostkę, zeszklić na oleju, dodać oczyszczone i też pokrojone w kosteczkę grzyby.oprawiamy solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Wlewamy rozrobiony bulion Winiary z kostki i dalej dusić przez około 20 min. Zaprawić śmietaną i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Grzybowe przepisy FIGI
Witaj...Sklepiegrzybowy
ale co z tego przepisu wychodzi? Czy to jest zupa grzybowa? Jeśli tak, to co do tego? Kluseczki, ziemniaki, a może sama w sobie wystarczy?
ale co z tego przepisu wychodzi? Czy to jest zupa grzybowa? Jeśli tak, to co do tego? Kluseczki, ziemniaki, a może sama w sobie wystarczy?
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Re: Grzybowe kotlety
Ale teraz mi burczy w brzuchy Szkoda tylko, że w lesie jeszcze nie ma grzybów, bo suszonych mam już malutko.FIGA pisze:Grzybowe kotlety
Grzyby przesmażyć tak żeby odparowały wodę .
W mleku namoczyć 2 małe bułki.
Cebulę przesmażyć .
Grzyby i bułkę przekręcić przez maszynkę .
Do masy dodać cebulę, 2 jajka , sól , pieprz > a jeśli jest zbyt rzadkie dodać bułki tartej .
Formować kotleciki obtaczać w bułce tartej > smażyć na patelni.
Smacznego
A ile w ogóle ma być grzybów do tego przepisu?
Re: Grzybowe przepisy FIGI
Chciałabym je jutro zrobić no ale znowu nie wiem ile dać grzybów (na dzień dzisiejszy suszonych)FIGA pisze: Przepis dostałam od koleżanki Ani :P
Kotlety z grzybów i kapusty kiszonej > nie tylko na Wigilię
* 1 kg kapusty kiszonej
* grzybów suszonych lub gotowanych
* 2 1/2 łyżki mąki
* 2 1/2 szklanki bułki tartej
* duża cebula przesmażona na 4 łyżkach oleju
* 3 jajka
* sól pieprz do smaku
Kapustę ugotować do miękkości > grzyby suszone też > jeśli mam świeże grzyby gotuję i dobrze odcedzam.
Kapustę dobrze odcisnąć i razem z grzybami drobno poszatkować lub przekręcić przez maszynkę z dużymi dziurami .
Dodać jajka, cebulę mąkę i bułkę tartą > dobrze wymieszać .
Formować kotleciki > obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni .
Wyśmienite na gorąco i zimno > na obiad kolację i jako danie wigilijne :P
Smacznego
Kasiu ile dajesz w tym przepisie grzybów (ile suszonych a ile świeżych)?
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Grzybowe przepisy FIGI
Tak jak wcześniej pisałam to daję tako około 1-2 kg świeżych
Reszta składników jest zależna od ilości grzybów > tak świeżych jak i suszonych lubię grzyby więc musi być ich dużo a resztę tak z umiarem żeby grzybowy smak był zdecydowany
Reszta składników jest zależna od ilości grzybów > tak świeżych jak i suszonych lubię grzyby więc musi być ich dużo a resztę tak z umiarem żeby grzybowy smak był zdecydowany
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Grzybowe przepisy FIGI
Ciekawe przepisy
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Grzybowe przepisy FIGI
A robił ktoś opieńki w jakiejkolwiek formie?
Ja w tym roku sprobowałem w zalewie octowej , pychota
oraz smażone z cebulka i jajkiem ,mniam,mniam
Ja w tym roku sprobowałem w zalewie octowej , pychota
oraz smażone z cebulka i jajkiem ,mniam,mniam
- kanclerz
- 500p
- Posty: 506
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Grzybowe przepisy FIGI
opienki smazone w klarowanym masle z dodatkiem soli i pieprzu
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Grzybowe przepisy FIGI
W następnym sezonie będą ścinał kosą , bo w tym roku drugi raz dopiero zbierałem.
A tyle ich było
ps. czy ktos smazył w całości kapelusze tak jak sowy, bo podobno sa niedobre tak duże opieńki.??
A tyle ich było
ps. czy ktos smazył w całości kapelusze tak jak sowy, bo podobno sa niedobre tak duże opieńki.??
Re: Grzybowe przepisy FIGI
Fajny przepis na kotlety grzybowe zrobię je na święta farsz podobny jak na pierogi pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Grzybowe przepisy FIGI
Ja jeszcze dodaję słodkiej śmietanki pychotka .kanclerz pisze:opienki smazone w klarowanym masle z dodatkiem soli i pieprzu
Ale wcześniej obgotowuję .
Najlepsze są mniejsze ale i większe też przyrządzam tylko kroję na 4 części ale zawsze same kapelusze.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Grzybowe przepisy FIGI
w opisach na temat opieńki miodowej przeważa opis:
UWAGI
dobry grzyb jadalny, do spożycia nadają się tylko młode kapelusze
UWAGI
dobry grzyb jadalny, do spożycia nadają się tylko młode kapelusze