Pyszności Hanki
Re: Pyszności Hanki
Wszystko przeczytane,zapisane i teraz tylko brać się do roboty.
Miał być przepis na rogaliki drożdżowe!!!Co prawda mam własny ale może Twój będzie lepszy
Haniu pozdrawiam -lubię piec,kocham jeść słodkości(i tak wyglądam ).Karczek w kapuście-mniam-w najbliższym czasie wybróbuję.
Miał być przepis na rogaliki drożdżowe!!!Co prawda mam własny ale może Twój będzie lepszy
Haniu pozdrawiam -lubię piec,kocham jeść słodkości(i tak wyglądam ).Karczek w kapuście-mniam-w najbliższym czasie wybróbuję.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Pyszności Hanki
Koniecznie u mnie wszyscy oblizywali palcean-ka pisze:Wszystko przeczytane,zapisane i teraz tylko brać się do roboty.
Miał być przepis na rogaliki drożdżowe!!!Co prawda mam własny ale może Twój będzie lepszy
Haniu pozdrawiam -lubię piec,kocham jeść słodkości(i tak wyglądam ).Karczek w kapuście-mniam-w najbliższym czasie wybróbuję.
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Na specjalne życzenie Ani
Rogaliki krucho-drożdżowe
1 kg mąka
2 kostki margaryny
10 dag drożdże
1 proszek do pieczenia
4 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
5-7 łyżek kwaśnej śmietany
5-7 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka soli
marmolada
drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i pozostawić do ruszenia.Margarynę posiekać z mąką dodać pozostałe składniki również wyrośnięte drożdże i krótko wyrabiać./ciasto ma być gęste/,Zostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość-wałkować partiami,wykrawać trójkąty i smarować marmoladą.serem lub kto co woli.Zwinąć na rogalika i piec w temp.150-160 przez 20-30 min-do zrumienienia.
Rogaliki drożdżowe
1 kg maki
2 jaja
2-3 łyżki cukru
10 dag drożdże
18 łyżek mleka
szczypta soli
marmolada
Jaja ubić z cukrem,drożdże rozrobić w mleku i wszystko razem wymieszać /nie koniecznie trzeba się napracować jak przy innej drożdżówce-wystarczy,że wszystkie składniki stworzą jednolitą masę/
Włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godz.Wałkować partiami wykrawać trójkąty i lepić rogaliki.Piec w temp 180 -20-25 min-na złoto.
Ciasto to może leżeć w lodówce nawet dwa dni i nic nie traci ze swojej atrakcyjności.
Rogaliki z serem
30dag mąka
30 dag sera białego /musi być dobrze odciśnięty/
1 łyżka cukru
30 dag margaryna
marmolada lub powidła
Mąkę posiekać z margaryną,pokruszyć ser i szybko zarobić ciasto.Wałkować małymi partiami.kroić w trójkąty i robić rogaliki wkładając marmoladę lub powidła.Smarować po wierzchu jajkiem i posypać grubym cukrem.Piec na złoto w temp.220-250
SMACZNEGO
Zdjęcia wstawię jak będę robić-dziś nie mam takowych
Rogaliki krucho-drożdżowe
1 kg mąka
2 kostki margaryny
10 dag drożdże
1 proszek do pieczenia
4 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
5-7 łyżek kwaśnej śmietany
5-7 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka soli
marmolada
drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i pozostawić do ruszenia.Margarynę posiekać z mąką dodać pozostałe składniki również wyrośnięte drożdże i krótko wyrabiać./ciasto ma być gęste/,Zostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość-wałkować partiami,wykrawać trójkąty i smarować marmoladą.serem lub kto co woli.Zwinąć na rogalika i piec w temp.150-160 przez 20-30 min-do zrumienienia.
Rogaliki drożdżowe
1 kg maki
2 jaja
2-3 łyżki cukru
10 dag drożdże
18 łyżek mleka
szczypta soli
marmolada
Jaja ubić z cukrem,drożdże rozrobić w mleku i wszystko razem wymieszać /nie koniecznie trzeba się napracować jak przy innej drożdżówce-wystarczy,że wszystkie składniki stworzą jednolitą masę/
Włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godz.Wałkować partiami wykrawać trójkąty i lepić rogaliki.Piec w temp 180 -20-25 min-na złoto.
Ciasto to może leżeć w lodówce nawet dwa dni i nic nie traci ze swojej atrakcyjności.
Rogaliki z serem
30dag mąka
30 dag sera białego /musi być dobrze odciśnięty/
1 łyżka cukru
30 dag margaryna
marmolada lub powidła
Mąkę posiekać z margaryną,pokruszyć ser i szybko zarobić ciasto.Wałkować małymi partiami.kroić w trójkąty i robić rogaliki wkładając marmoladę lub powidła.Smarować po wierzchu jajkiem i posypać grubym cukrem.Piec na złoto w temp.220-250
SMACZNEGO
Zdjęcia wstawię jak będę robić-dziś nie mam takowych
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Napiszę Was jeszcze fajny przepis na wykorzystanie wołowiny z rosołu.U mnie nie chcieli jeść,marudzili,że sucha
A więc
50 dag pieczarek usmażyć na maśle z 1 większą cebulą.Doprawić solą pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.Wołowinę ułożyć w żaroodpornym, posmarować obficie musztardą,wyłożyć na to usmażone pieczarki ,posypać startym żółtym serem i zapiec.
Jeśli ktoś nie lubi musztardy można smarować majonezem.
Gdybym ja miała więcej czasu-zasypałabym Was fajnymi przepisami.
Ale jeśli ktoś ma specjalne życzenie na coś fajnego-proszę pisać-postaram się pomóc.
A więc
50 dag pieczarek usmażyć na maśle z 1 większą cebulą.Doprawić solą pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.Wołowinę ułożyć w żaroodpornym, posmarować obficie musztardą,wyłożyć na to usmażone pieczarki ,posypać startym żółtym serem i zapiec.
Jeśli ktoś nie lubi musztardy można smarować majonezem.
Gdybym ja miała więcej czasu-zasypałabym Was fajnymi przepisami.
Ale jeśli ktoś ma specjalne życzenie na coś fajnego-proszę pisać-postaram się pomóc.
Re: Pyszności Hanki
Dziękuję-ten 2 przepis od razu do mnie przemówił.Pierwszy przepis jest podobny do mojego tylko b ez proszku .
Haniu a Ty który preferujesz.(smakowo ,który lepszy).
Haniu a Ty który preferujesz.(smakowo ,który lepszy).
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
-
- 1000p
- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Pyszności Hanki
Dzięki Haniu ,tyle pyszności ,pozdrawiam i wracam do przepisów
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13452
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Pyszności Hanki
Haniu - wracaj mi tutaj :P
Zapodaj coś nowego bo mi się wątek gubi.
Szukałam i znalazłam bo oczywiście zapomniałam gdzie był ten przepis na pyszne powidła śliwkowe.
Jadłam u koleżanki karkówkę z kapustą kiszoną - rewelacja !
Tylko ona robiła karkówkę pokrojoną w plastry.
Nigdy bym nie pomyślała że to aż takie pyszne
W tym roku mam buraczki, ale już nie są małe - masz jakiś przepisik ?
Zapodaj coś nowego bo mi się wątek gubi.
Szukałam i znalazłam bo oczywiście zapomniałam gdzie był ten przepis na pyszne powidła śliwkowe.
Jadłam u koleżanki karkówkę z kapustą kiszoną - rewelacja !
Tylko ona robiła karkówkę pokrojoną w plastry.
Nigdy bym nie pomyślała że to aż takie pyszne
W tym roku mam buraczki, ale już nie są małe - masz jakiś przepisik ?
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
M z wnukami pojechali na kajaki a więc mam chwilę "dla siebie".
Dziś danie pracochłonne ale jakże pyszne
Krumber pierogi
farsz jak na ruskie pierogi a więc
50 dag sera
ugotowane ziemniaki /najlepsze z poprzedniego dnia/
15 dag boczek wędzony
15 dag kiełbasa
1 duża cebula
cebulę zezłocić na tłuszczu i na tym zasmażyć kiełbasę i boczek przekręcone przez maszynkę
doprawić solą i nie żałować pieprzu.Wszystko połączyć razem
ciasto jak na pyzy
1 kg ziemniaków zetrzeć,odcisnąć sok /na cedzaku/ dodać ugotowane ziemniaki /na oko/ dodać jajko,sól,pieprz.
Nadziewać farszem jak pyzy i gotować w osolonej wodzie 3 do 5 min od czasu wypłynięcia.
Podawać ze skwarkami
Dziś danie pracochłonne ale jakże pyszne
Krumber pierogi
farsz jak na ruskie pierogi a więc
50 dag sera
ugotowane ziemniaki /najlepsze z poprzedniego dnia/
15 dag boczek wędzony
15 dag kiełbasa
1 duża cebula
cebulę zezłocić na tłuszczu i na tym zasmażyć kiełbasę i boczek przekręcone przez maszynkę
doprawić solą i nie żałować pieprzu.Wszystko połączyć razem
ciasto jak na pyzy
1 kg ziemniaków zetrzeć,odcisnąć sok /na cedzaku/ dodać ugotowane ziemniaki /na oko/ dodać jajko,sól,pieprz.
Nadziewać farszem jak pyzy i gotować w osolonej wodzie 3 do 5 min od czasu wypłynięcia.
Podawać ze skwarkami