Przymierzam się do zrobienia takiego karczku ale nie wiem czy boczek to ma być surowy ???Hanka 1 pisze: Karczek duszony w kapuście
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli,pieprzu do smaku,kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce.Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu.Na karczek kładziemy plastry boczku,przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki.Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą.Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka
Robiłam jesienią powidła według Twojego patentu i wyszły super
Od tej pory nastała nowa era dla robienia powideł
Powidła się robią a gospodyni siedzi na forum ;:54