Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2149
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Köln
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Moje na razie zdrowe i dobrze zawiązują owoce (odmiana Ophelia).
Trzy owoce już zerwane, z każdego krzaczka po jednym.
Trzy owoce już zerwane, z każdego krzaczka po jednym.
-
- 500p
- Posty: 651
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Pryskasz może tym wyciągiem z czosnku inne warzywa?kacona pisze:Ja opryskiwałam co 3 dni
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 200p
- Posty: 373
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Za dużo wyszło? Tak, inny warzywa również. I działa. Na kapuścianych przeciwko mszycy, a i pomidory i cukinii dostali. Tylko trzeba robić systematycznie. Do lepszej przyczepności warto dodać trochę mydła w płynie.
Pozdrawiam Ekaterina
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Piękne, w przyszłym roku spróbuję w gruncie, bo w tunelu kwitną i nie wiążą jak na razie.
Iza
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Zapylaj pędzelkiem, wiele razy czytałam tu w wątku, że pod folią tak trzeba robić.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Robię Widocznie słabo mi to wychodzi
Ale widzę, że chyba się jeden smyrany zapylił, bo okwiat opadł a reszta się trzyma
Ale widzę, że chyba się jeden smyrany zapylił, bo okwiat opadł a reszta się trzyma
Iza
-
- 500p
- Posty: 610
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Przepraszam że tak spytam ale co można zrobić z bakłażanem? Jeszcze tego nie widziałem.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Ja dziś zrobiłam adżikę z bakłażanem.
Możesz robić marynowany w oliwie, ajwar, rozmaite sosy z pomidorami, papryką, itp., pasty, smażone na ostro, roladki z serem, co chcesz.
Możesz robić marynowany w oliwie, ajwar, rozmaite sosy z pomidorami, papryką, itp., pasty, smażone na ostro, roladki z serem, co chcesz.
Iza
-
- 50p
- Posty: 89
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Można przyrządzić a'la śledzie Dziś robiłam takie
-
- 50p
- Posty: 89
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Bakłażana pieczemy w całości zawiniętego w folię, w temperaturze 180-200 stopni. Po ok pół godziny, wyciągamy, studzimy i obieramy ze skóry po czym kroimy w plasterki szerokości śledzia, ok 0.5 cm.
Ja doprawiam cebulką, solą, pieprzem i mieszam z jogurtem. W sumie to tak do smaku, aż zacznie smakować jak śledzik
Widziałam na internecie przepisy na wersję po cygańsku, kaszubsku itp. Warto kombinować ze smakami
Dobrze wychodzi taki bakłażan, jak postoi chwile w jogurcie z czosnkiem i cytryną - coś co namiętnie jadłam będąc w Bułgarii.
Znalazłam ciekawy przepis na bakłażana na parze na jakiejś hiszpańskojęzycznej stronce. Mogę przetłumaczyć, ale jest tam parę składników nie do przeskoczenia raczej
Ja doprawiam cebulką, solą, pieprzem i mieszam z jogurtem. W sumie to tak do smaku, aż zacznie smakować jak śledzik
Widziałam na internecie przepisy na wersję po cygańsku, kaszubsku itp. Warto kombinować ze smakami
Dobrze wychodzi taki bakłażan, jak postoi chwile w jogurcie z czosnkiem i cytryną - coś co namiętnie jadłam będąc w Bułgarii.
Znalazłam ciekawy przepis na bakłażana na parze na jakiejś hiszpańskojęzycznej stronce. Mogę przetłumaczyć, ale jest tam parę składników nie do przeskoczenia raczej
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
Fajny przepis. Na pewno wypróbuję.
A hiszpański znam, więc podaj linka proszę.
A hiszpański znam, więc podaj linka proszę.
Iza