Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
Witam wszystkich serdecznie w Nowym 2008 Roku.
Zapraszam do obejrzenia: Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz. - lata 2006 - 2007
Zapraszam do obejrzenia: Działeczka Erazma i nie tylko ... 1 cz. - lata 2006 - 2007
Pozdrawiam Andrzej.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Wpadłam do Ciebie na chwilkę w tym Nowym Roczku!
Dziękuję za życzenia . Tobie i Twoim bliskim również życzę wszystkiego najlepszego i żeby kreciki omijały szerokim
łukiem Twoją działkę (czego oczywiście i sobie życzę ).
No i ... byle do wiosny!
A jak tam mrozy w Twojej części Polski? Niestety śniegu mało... Niedobrze dla roślinek
Dziękuję za życzenia . Tobie i Twoim bliskim również życzę wszystkiego najlepszego i żeby kreciki omijały szerokim
łukiem Twoją działkę (czego oczywiście i sobie życzę ).
No i ... byle do wiosny!
A jak tam mrozy w Twojej części Polski? Niestety śniegu mało... Niedobrze dla roślinek
Pozdrawiam serdecznie
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Erazmie pamiętasz naszą listopadową dyskusję o kretach? Dzisiaj rano oglądałam program ogrodniczy na TVP1 i na końcu podano sposób stosowany przez panią, która z pochodzenia jest bodajże Ukrainką. Otóż bierze się łopatę ( taką dużą do piachu) i wali się 12 razy tą łopatą na płasko w każde kretowisko po kolei! Podobno poskutkowało na kilka lat. Krety się wyniosły. Mam zamiar wypraktykować na wiosnę. Jak nie pozbędę się kretów to chociaż kondycję sobie poprawię
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A to ciekawy sposób. Ale myślę, że ten sam efekt daje wdeptanie kopcow w ziemię, chyba że uderzenie łopatą wytwarza jakieś dżwięki pod ziemią , których boją się krety. Ciekawe czy poskutkuje.
U mnie jest - 4 stopnie i 10 cm śniegu. Wieje halny.
Pozdawiam.
U mnie jest - 4 stopnie i 10 cm śniegu. Wieje halny.
Pozdawiam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
O rany! -16 ?! U mnie nie było aż tak zimno, bo tylko -5! Na szczęście mrozy na razie w odwrocie. I lepiej niech już nie wracają.
No to szykuje się "krecia" ofensywa! Najpierw "walnę" je 12 razy łopatą a potem dam szmatki nasączone ropą. I nie będzie mnie obchodzić, co poskutkowało - byleby poskutkowało!
No to szykuje się "krecia" ofensywa! Najpierw "walnę" je 12 razy łopatą a potem dam szmatki nasączone ropą. I nie będzie mnie obchodzić, co poskutkowało - byleby poskutkowało!
Pozdrawiam serdecznie
-
Jest to "bajka"... Nawet jeżeli uderzenie łopatą przepłoszy kreta to jaki to ma wpływ na wizytę następnego który urodzi się dopiero lub ma inny rejon działania?amba19 pisze:...Otóż bierze się łopatę ( taką dużą do piachu) i wali się 12 razy tą łopatą na płasko w każde kretowisko po kolei! Podobno poskutkowało na kilka lat. Krety się wyniosły. ...
Szmat nasączonych ropą lepiej nie dawać w części warzywnej. Ropa jest szkodliwa i długo utrzymuje się w ziemi. Ja daję tylko na trawniku.Wisienka pisze:...a potem dam szmatki nasączone ropą. I nie będzie mnie obchodzić, co poskutkowało - byleby poskutkowało!
Pozdrawiam Andrzej.
Bielenie
Dzień dobry Erazmie
Przeglądając Twoją stronę zauważyłam, że w aktualnym czasie ubiegłego roku miałes już pobielone drzewa. Ja mam sad założony na wiosnę w 2006 niestety coś mi kiepsko idzie drzewka wmi powypadały zżarte chyba przez jakieś przędziorki. Na jesień dosadziłam drzewek i zupełnie nie wiem jak jest z tym bieleniem, po co, czy koniecznie i kiedy.
Twoja działka idealnie utrzymana, już dużo pomysłów od Ciebie podpatrzyłam.
Pozdrawiam
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
Wskazane jest bielenie drzewek na przełonie grudnia i stycznia. Zrób to jak najszybciej. Nawet te posadzone na jesieni.
O bieleniu drzew poczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1655
O bieleniu drzew poczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1655
Pozdrawiam Andrzej.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Na kreta moja teściowa słyszała o takim sposobie,że do korytarza wkłada się kulki naftaliny i kret wynosi sie bo nie lubi tego zapachu. Przetestowałyśmy to na myszach ,nie wchodzą do starej szafy stojącej w garażu chociaż dookoła ich pełno.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Popieram Erazma co do stosowania ropy. Zobaczcie tylko co robi ze środowiskiem ropa, która wycieka z uszkodzonych tankowców. To to samo tylko w skali mikro. Nawet kilka kropel ropy tworzy tłustą rozległą plamę i niszczy całą mikroflorę wokół. A co się stanie z drobiem kiedy zje coś nasączonego ropą ??????
Takich zabiegów raczej nie polecam.
Takich zabiegów raczej nie polecam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Witaj Eraźmie. Jak tam po sylwestrowych szaleństwach . Poczytałam sobie o bieleniu drzewek. Właśnie kiedyś zauważyłam, że dużo drzew w moim sadzie ma takie pionowe bruzdy na pniach. Czyżby to był skutek braku bielenia? Czy konieczne jest wapno? Mam białą farbę (nie emulsyjną). Bo jeśli chodzi tylko o promienie słoneczne, to może to wystarczy. Pytam, bo jak wiesz mam tu daleko do wszelkiego rodzaju sklepów.