Choroby storczyków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chore?Czy spalone?
Przede wszystkim zmień im podłoże, bo same z niego "wyskakują". Takie zmiany mogą być spowodowane przenawożeniem (raz w tygodniu to stanowczo za dużo).
Reasumując, proponuje na sam początek:
1. zmienić podłoże
2. obciąć sterylnym narzędziem wszystkie martwe korzenie
3. Liście jeśli nie czarnieją do środka to bym zostawiła (roślina czerpie z najstarszych liści składniki pokarmowe)
4. przestaw proszę storczyki z południowej wystawy na wschodnią lub zachodnią (lub trochę zacieniuj, teraz są mega upały i ta wystawa nie jest wskazana)
Nie martw się wszystko będzie dobrze trochę miłości i uwagi i powinno być ok
-- 30 lip 2014, o 14:00 --
P.S. przemyj też przesadzaną roślinę i zostaw do obeschnięcia
Reasumując, proponuje na sam początek:
1. zmienić podłoże
2. obciąć sterylnym narzędziem wszystkie martwe korzenie
3. Liście jeśli nie czarnieją do środka to bym zostawiła (roślina czerpie z najstarszych liści składniki pokarmowe)
4. przestaw proszę storczyki z południowej wystawy na wschodnią lub zachodnią (lub trochę zacieniuj, teraz są mega upały i ta wystawa nie jest wskazana)
Nie martw się wszystko będzie dobrze trochę miłości i uwagi i powinno być ok
-- 30 lip 2014, o 14:00 --
P.S. przemyj też przesadzaną roślinę i zostaw do obeschnięcia
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Dlaczego na liściach są tak wielkie krople wody? nie boisz się,że zalejesz stożek wzrostu? no i mam nadzieję ,że z mokrymi liśćmi nie stoją w słońcu....
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lis 2010, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmmm.....stozek wzrostu? Ras na jakis czas myje liscie I czekam az wyschna. Potem stawiam na oknie. Rozumiem ze inaczej sie to robi;) Bardzo dziekuje za podpowiedzi zaczne od zmiany kory. Tylko problem ze zmiana miejsca mam bo wszystkie okna z wyjatkiem 1 mam na poludnie. Czy te brzydzkie liscie tez sciasc czy zostawic tak jak jest?
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Tak stożek wzrostu jeśli do środka dostanie się woda,a jej nie usuniesz to może zgnić i już może być nie ciekawie...W żadnym wypadku nie usuwaj liści tak jak napisała natka roślina czerpie z najstarszych liści składniki pokarmowe,same odpadną najprawdopodobniej.
-
i oczywiście nigdy ale to nigdy nie zalewaj stożka wzrostu , a jak woda się tam dostanie to zbierz ją chusteczką, chyba że chcesz się pozbyć storczyka w dosyć brutalny sposób...
Dla mnie wyglądają na zalane - zacznij je przelewać, a nie namaczać. Jeśli jest zbyt mało korzeni w doniczce w której kora pochłonie dużo wody, to takie korzenie szybko gniją. Odkąd zaczęłam przelewać nie mam problemów z gniciem korzeni i odpadaniem liści. Lepiej mniej wody, jak więcej. Zresztą najlepiej obserwować korzenie - jak zielone - NIE podlewać, jak biało - szare - podlać. Po przelaniu korzenie nadal będą przez około 30 min. szare, ale później zrobią się zielone.
Nigdy nie pryskaj i nie myj storczyków kiedy świeci na storczyki słońce - plamy poparzeniowe murowane.
natka_211 dobrze mówi - nigdy nie zalej stożka wzrostu, a jeśli dostanie się woda do niego wysusz go papierem.
Trzymam kciuki.
Nigdy nie pryskaj i nie myj storczyków kiedy świeci na storczyki słońce - plamy poparzeniowe murowane.
natka_211 dobrze mówi - nigdy nie zalej stożka wzrostu, a jeśli dostanie się woda do niego wysusz go papierem.
Trzymam kciuki.
-
a-moroso z pewnością i ty masz racje, bo jeśli podłoże nie było zmieniane przez 2-3 lata to jest zbite i nie przesycha pomiędzy kąpielami i korzenie mogły gnić i również mogły zostać spalone przez nadmiar nawozu. Tak czy inaczej pierwszym krokiem jaki trzeba by było poczynić jest przesadzenie.
Paph. Prince Edward of York
Witam serdecznie, czytam Wasze forum od dawna, postanowiłam się zarejestrować, gdyż z moim ulubieńcem dzieje się coś niedobrego.
Od roku posiadam w swojej kolekcji Paph. Prince Edward of York, który pięknie się zaaklimatyzował, rósł, wypuszczał liście. Wczoraj jednak ze zgrozą ujrzałam takie coś ( stało się to w ciągu góra dwóch dni )
Czy ktoś z Was wie może co mu dolega i jak mogę go ratować? Nie chciałabym go stracić. Z góry dziękuję, za każdą poradę.
Od roku posiadam w swojej kolekcji Paph. Prince Edward of York, który pięknie się zaaklimatyzował, rósł, wypuszczał liście. Wczoraj jednak ze zgrozą ujrzałam takie coś ( stało się to w ciągu góra dwóch dni )
Czy ktoś z Was wie może co mu dolega i jak mogę go ratować? Nie chciałabym go stracić. Z góry dziękuję, za każdą poradę.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Paph. Prince Edward of York
To mi wygląda na chorobę bakteryjną.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 cze 2011, o 13:07
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
Sprawdź, czy jest pajęczynka, bo na dwóch zdjęciach jest coś co ją przypomina.
No i zajrzyj pod spód liści, jak będą białe lub pomarańczowe kropeczki to przędziorki -moi "ulubieńcy". I to chyba w bardzo dużej ilości.
Co do korzeni - przydałyby się zdjęcia tych co są w doniczce. Wygląda na przenawożonego lub zasolonego. Jeśli jest podlewany kranówką.
No i zajrzyj pod spód liści, jak będą białe lub pomarańczowe kropeczki to przędziorki -moi "ulubieńcy". I to chyba w bardzo dużej ilości.
Co do korzeni - przydałyby się zdjęcia tych co są w doniczce. Wygląda na przenawożonego lub zasolonego. Jeśli jest podlewany kranówką.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 cze 2011, o 13:07
Nie widać żadnych robaczków chyba że są takie maleńkie. Pajęczyny też nie ma. Korzenie w środku są normalne jak w innych storczykach tylko ten wyjątkowo ma te zewnętrzne korzenie takie dziwne. A podlewane są odstaną wodą kranową.
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
Dla mnie jest ewidentne żerowanie szkodników. Przędziorki są prawie niewidoczne gołym okiem.
Przędą pajęczyny, co czasem wygląda jak przykurzone liście. Zajrzyj jeszcze z lupą, czy szkłem powiększającym. Ja białe punkty widzę nawet gołym okiem na zdjęciach.
Na telefon można pobrać aplikację z lupą i cyknąć zdjęcie nawet, tylko dobre światło musi być.
Ale jeśli jesteś pewna, że robactwa nie ma, a korzenie w doniczce są zdrowe, to wymień wierzchnią warstwę podłoża i podlewaj tylko przegotowaną, odstaną wodą.
Przędą pajęczyny, co czasem wygląda jak przykurzone liście. Zajrzyj jeszcze z lupą, czy szkłem powiększającym. Ja białe punkty widzę nawet gołym okiem na zdjęciach.
Na telefon można pobrać aplikację z lupą i cyknąć zdjęcie nawet, tylko dobre światło musi być.
Ale jeśli jesteś pewna, że robactwa nie ma, a korzenie w doniczce są zdrowe, to wymień wierzchnią warstwę podłoża i podlewaj tylko przegotowaną, odstaną wodą.