Richie i Orchidee
Re: Richie i Orchidee
Co niektórzy teraz pewnie będą się ze mnie śmiać, ale co mi tam. Ten storczyk w sumie nie był planowany. To taka "pocieszajka", dzisiaj mam słaby humor i tak wyszło.
Marto, również gratuluję łowów. Tylko ty napisałaś "Phal. Equestris Patricii Lillian", natomiast wiem, że jego nazwa to po prostu Phalaenopsis Patricia Lillian. Kwiaty do złudzenia przypominają Phal. equestrisa, jednak equestrisa mają w genach
Marto, również gratuluję łowów. Tylko ty napisałaś "Phal. Equestris Patricii Lillian", natomiast wiem, że jego nazwa to po prostu Phalaenopsis Patricia Lillian. Kwiaty do złudzenia przypominają Phal. equestrisa, jednak equestrisa mają w genach
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Pocieszajka"
Equestris, equestris.... ja je wszędzie widze i uwielbiam- więc i się w nazwie znalazł ale czy to Phalaenopsis Patricia Lillian też nie mam pewności bo fiszki nie ma więc powinien być Phal Equestris w typie Patricia Lillian i szczerze na moje oko to nie Patricia Lillian ale ocenie jak u mnie zakwitnie....
Equestris, equestris.... ja je wszędzie widze i uwielbiam- więc i się w nazwie znalazł ale czy to Phalaenopsis Patricia Lillian też nie mam pewności bo fiszki nie ma więc powinien być Phal Equestris w typie Patricia Lillian i szczerze na moje oko to nie Patricia Lillian ale ocenie jak u mnie zakwitnie....
Widzisz Marto, udało mi się ciebie rozbawić Tak to prawda taka "pocieszajka" z tego storczyka.
Chyba wzięło mnie znów na Dendrobia
Chyba wzięło mnie znów na Dendrobia
- zabkamarta
Lepsza taka "pocieszajka" niż taka co to "idzie w boczki"
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
I je zostawiłeś ? Twój zakup świetny, chociaż mi osobiście środkowy z poprzednich zdjęć się podoba.
Pozdrawiam - Justyna
Justynko. wybierałem najdorodniejszą roślinę. Ten o którym ty mówisz miał podgnite pseudobulwy i po kwitnieniu by padł.
Wolałem z takim nie ryzykować, sam rozumiesz. Jak każdy storczykomaniak wybieram okazy przede wszystkim zdrowe.
Jednak ten ma z 2-3 ślimaczki oraz jakiegoś pajączka. Więc przesadzenie nie będzie wymagało zachodu, tak jak z tamtym
Chciałem ze sobą przytargać tego pierwszego bo ma takie małe kwiatki wywinięte do tego dwa pędy i kilka nowych przyrostów.
Cóż nie można mieć wszystkiego. Kiedy wybierałem to fioletowe Dendrobium poczułem się jak 11 lat tamu kiedy zazynałem przygodę z storczykami
Wolałem z takim nie ryzykować, sam rozumiesz. Jak każdy storczykomaniak wybieram okazy przede wszystkim zdrowe.
Jednak ten ma z 2-3 ślimaczki oraz jakiegoś pajączka. Więc przesadzenie nie będzie wymagało zachodu, tak jak z tamtym
Chciałem ze sobą przytargać tego pierwszego bo ma takie małe kwiatki wywinięte do tego dwa pędy i kilka nowych przyrostów.
Cóż nie można mieć wszystkiego. Kiedy wybierałem to fioletowe Dendrobium poczułem się jak 11 lat tamu kiedy zazynałem przygodę z storczykami
Na moim parapecie wielkiego "ruchu" nie ma. Robi się coraz ciaśniej, to fakt Dlatego pokaże to co kwitnie.
To najpierw zacznę od mojej ulubionej hybrydy Phal. marie x pulchra 'Red'
Phalaenopsis Taida Smile 'Taide Little Green'
Na koniec zostawiłem Dendobium Phalaenopsis Sankol Blue
Takie tam na parapecie
To najpierw zacznę od mojej ulubionej hybrydy Phal. marie x pulchra 'Red'
Phalaenopsis Taida Smile 'Taide Little Green'
Na koniec zostawiłem Dendobium Phalaenopsis Sankol Blue
Takie tam na parapecie
- zabkamarta
Phalaenopsis Taida Smile 'Taide Little Green' lubię takie zielonkawe klimaty
-- 16 wrz 2017, o 14:11 --
I widzę, że Phal. marie x pulchra 'Red obdarzyła Cię potomstwem
-- 16 wrz 2017, o 14:11 --
I widzę, że Phal. marie x pulchra 'Red obdarzyła Cię potomstwem
Z tego okazu Zostały już oddzielone dwie młode rośliny. Na zdjęciu w powyższym moim poście widać już dorodny keik. nr3.
Natomiast widzę, że na kolejnym pędzie będzie jeszcze jedna młoda roślina
Natomiast widzę, że na kolejnym pędzie będzie jeszcze jedna młoda roślina
- zabkamarta
Czworaczki gratuluję
Właśnie ostatnio marzy mi się by mieć w doniczce kilka okazów tego samego storczyka. W tym przypadku Phal. Almap. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zastanawiam się nad zakupem kolejnych roślin i właśnie posadzeniem ich razem. Czasem dla oszczędności miejsca sadzałęm dwie roślinki razem. Tak jak poniżej widać Phal. Dreieich Star (lueddemanniana x bastianii) to ten z przodu jest razem z Phal. bastianii - ten z tyłu
- zabkamarta
co to człowiek nie wymyśli jak parapet jest za mały a próbowałeś je później rozdzielić, czy już zostają tak na amen ?
Tak już zostaną, nie chce ich już przesadzać. Ewentualnie razem przeniosę do większej doniczki jak się zabiorą za wzrost liści jak i korzeni