Sezon 2013 - rozpoczęty
Re: Powojniki - Sezon 2013
Jeśli mają rosnąć w donicy to je zadołuj w ogrodzie z donicą dadzą radę ,albo posadż na
stałe miejsce.co do tego jak ciąć spróbuj zidentyfikować swoje powojniki.Jest na forum
taki wątek.
stałe miejsce.co do tego jak ciąć spróbuj zidentyfikować swoje powojniki.Jest na forum
taki wątek.
pozdrawiam Karina
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Inne już tracą liście, a ten wziął i zakwitł...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
ŚLICZNY...
Jest w moich planach zakupowych na wiosnę.
Chcę go dosadzić po bokach przy moich białych i różowych powojnikach.
Czy jesteś z niego zadowolona, jaki ma zapach, jest wyczuwalny z bliska, czy z daleka?
Pozdrawiam serdecznie!
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beefanto Sweet Summer Love mam od dwóch sezonów. Jego atutem jest późne kwitnienie, (przynajmniej u mnie)w połowie sierpnia pokrywa się mnóstwem małych kwiatków, przebarwiających się od czerwieni do fioletu. Na pewno pachnie, ale czy intensywnie? Trudno mi powiedzieć, jako że mój ogródek jest z zapachami na bakier...nawet maciejka i wieczornik słabo pachną
Powojnik ten należy do grupy flammula i przycina się go wiosną do ok. 20 cm, więc nie radziłabym Ci sadzenia go między wielkokwiatowe clematisy, których cięcie jest ograniczone. Rośnie dość intensywnie i nie będziesz w stanie wyplątać jego pędów spomiędzy łodyg wielkokwiatowych...no chyba, że masz wielkokwiatowe późnokwitnące, które również tnie się nisko.
Powojnik ten należy do grupy flammula i przycina się go wiosną do ok. 20 cm, więc nie radziłabym Ci sadzenia go między wielkokwiatowe clematisy, których cięcie jest ograniczone. Rośnie dość intensywnie i nie będziesz w stanie wyplątać jego pędów spomiędzy łodyg wielkokwiatowych...no chyba, że masz wielkokwiatowe późnokwitnące, które również tnie się nisko.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
Dziękuję Ci Basiu za cenne informacje.
Swoje powojniki przycinam na wysokość 50-70 cm, więc myślę, że z tym wplątywaniem nie będzie problemu.
A ile przyrasta w ciągu sezonu?
Zaskoczyłaś mnie tylko tym zapachem, byłam pewna, że jest dosyć wyczuwalny...
Swoje powojniki przycinam na wysokość 50-70 cm, więc myślę, że z tym wplątywaniem nie będzie problemu.
A ile przyrasta w ciągu sezonu?
Zaskoczyłaś mnie tylko tym zapachem, byłam pewna, że jest dosyć wyczuwalny...
- basjak
Przycięty wiosną prawie do ziemi odrósł na jakieś 2,5 m, dwukrotnie szerzej, niż w roku poprzednim.
Naprawdę nie sugeruj się brakiem intensywnego aromatu w moim ogródku, jak już wyżej pisałam, u mnie panuje kalectwo zapachowe. Nie mam pojęcia, co jest tego przyczyną rośliny rozsiewające woń na odległość w innych ogrodach, u mnie pachną po włożeniu nosa w środek kwiatka
Naprawdę nie sugeruj się brakiem intensywnego aromatu w moim ogródku, jak już wyżej pisałam, u mnie panuje kalectwo zapachowe. Nie mam pojęcia, co jest tego przyczyną rośliny rozsiewające woń na odległość w innych ogrodach, u mnie pachną po włożeniu nosa w środek kwiatka
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Czy zniesie on lekki półcień i towarzystwo 50 letniej sosny? Pasowałby mi tam a u Ciebie rośnie w pełnym słoneczku.basjak napisał(a):
Najpóźniej rozkwitający u mnie powojnik Sweet Summer Love
Kwitnie od dwóch tygodni, a kwiatów wciąż przybywa
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla rozweselenia szarych barw zimo - jesieni ..... moje powojniki
Mr President - zakwitł jako pierwszy
Dołączył Piilu
Kiri Te Kanawa - młodziutki ale jaki dzielny . Nie rośnie już przy sośnie - przesadziłam bo źle mu tam było
Diamond Ball (obok Piilu)
I NN z Biedr.... - posadzony wczesnym latem jako 15 cm gałązka - podrósł i zakwitł maleńkimi, bordowymi kwiatkami.
Mr President - zakwitł jako pierwszy
Dołączył Piilu
Kiri Te Kanawa - młodziutki ale jaki dzielny . Nie rośnie już przy sośnie - przesadziłam bo źle mu tam było
Diamond Ball (obok Piilu)
I NN z Biedr.... - posadzony wczesnym latem jako 15 cm gałązka - podrósł i zakwitł maleńkimi, bordowymi kwiatkami.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Piękne, na prawdę cudne! Już nie mogę się doczekać ocieplenia Ciekawa jestem jak moje powojniki zakwitną w tym, aż drugim dla nich sezonie. Największe nadzieje pokładam we fioletowym Biedronkowym "Etoille Violette?" (nie było tam nazwy...), który kwitł najobficiej z "pierwszaków"
Przed posadzeniem każdego Clemka dałam na dno dołka obornik i tak się zastanawiam czy na wiosnę jakoś je zasilić?
Przed posadzeniem każdego Clemka dałam na dno dołka obornik i tak się zastanawiam czy na wiosnę jakoś je zasilić?
PIĘKNE...
Co sadzicie swoim powojnikom w nóżkach?
Co najbardziej sprawdza się na słonecznym miejscu?
Co sadzicie swoim powojnikom w nóżkach?
Co najbardziej sprawdza się na słonecznym miejscu?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Polecam wszelkiej maści aksamitki. Szybko rosną, rozkrzewiają się tworząc małe krzewiki, które dobrze zacieniają podłoże. Odmiany nieco wyższe będą jeszcze lepsze. Poza tym aksamitki są najbardziej bezproblemowe i odstraszaja niektóre szkodniki
- basjak
Mój rośnie w bliskiej odległości od drzew owocowych, rzucających mniejszy lub większy cień, zależnie od pory dnia i roku. Być może dlatego zakwita dopiero w sierpniu.whitedame pisze: Sweet Summer Love
Czy zniesie on lekki półcień i towarzystwo 50 letniej sosny? Pasowałby mi tam a u Ciebie rośnie w pełnym słoneczku.
Dobrym zadarniaczem jest marzanka wonna, nie korzeni się głęboko i jest ładna cały sezon.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zaciekawiło mnie to co napisała Ruda2011
Czemu ta sosna nie była dobrym sąsiedztwem?Kiri Te Kanawa - młodziutki ale jaki dzielny . Nie rośnie już przy sośnie - przesadziłam bo źle mu tam było
Beata