Co zrobić z kwiatami po przekwitnięciu, czy moge je teraz usunąć? Mam odmiane grandiflora od zeszłego roku i nie wiem jak i kiedy ją przycinać. Chciałym wyprowadzić forme drzewiastą z jednym grubym pniem albo przynajmniej taką która ma kilka grubych pedów przy podstawie zamiast wiele cieńkich jak to zrobić ? Na wielu stronach piszą aby przycinąc wczesną wiosną do wysokości 30-40cm nad ziemią ale ja che aby moja hortensja cały czas się powiększała tak aby wyrósł z niej duży krzak z grubymi pędami. Czy przycinanie nalezy przeprowadzić koniecznie wiosną ?
Jeżeli będziesz co roku przycinać nisko to będzie miała formę krzewu/wysokiej byliny z wieloma cieńszymi pędami, ale większymi kwiatostanami.Jak chcesz mieć wyższą z jednocześnie grubszymi pędami to trzeba wiosna obcinać tylko przekwitłe kwiatostany, nie ciąć gałązek, wtedy kwiatostanów będzie więcej, ale będą mniejsze.Pokrój zależy też od konkretniej odmiany - jeśli wierzyć metkom, bo często przywieszają metkę gdzie zgadza się tylko gatunek, ale odmiana już nie. U mnie np. Tardiva rośnie bardziej drzewiasto, a Grandiflora krzewiasto (kwiatostany są na krótszych pędach), natomiast Unique wygląda jak bylina, puszcza długie 1,20m pędy, ale mam ją pierwszy rok i kupiłam mocno przyciętą.Jednak tamte dwie od początku nie puszczały tak długich pędów tylko rosły bardziej zwarto, inna rzecz, że ja nie tnę ich nisko, wiec nie mają motywacji do silnego odbijania.
Kupiłam latem taką biedotę w NOMI-posadziłam podlewałam,zasilałam odwdzięczyła się jednym kwiatem.Jest inny od tych które mam - czy mogę prosić o pomoc :P co kupiłam ??
Wiem, że już listopad, ale może kogoś to zainteresuje. Byłam w sobotę w chorzowskiej Castoramie i mieli wyprzedaż resztek hortensjii-Kyushu. Krzewy od ponad tygodnia, może nawet kilkunastu dni trzymane w budynku, podlewane. Krzaczki dość ładnie rozgałęzione, częściowo przycięte. Kupiłam 2 - jedną posadziłam, drugą mam zamiar przetrzymać do wiosny. Kosztują 9zł. Mieli też kilka ogrodowych, bez kwiatów, zdrowe listki (swoją pierwszą kupiłam właśnie tam w takiej samej doniczce - zdjęcie kilka stron wcześniej -wtedy były dostępne jeszcze pełne, w kolorze purpurowo-fioletowym i niebieskim).
Witam,
planuję wsadzenie hortensji ogrodowej do dużych donic i w związku z tym mam pytanie.
W jakich donicach taka hortensja (planuję kwitnienie na niebiesko) prezentuje sie najładniej? Chodzi mi zarówno o kształt jak i kolor. Może ktoś mógłby się pochwalić zdjęciem? Albo podesłać jakieś linki?
dziękuję,
no właśnie też nie chcę, żeby mi się coś gryzło, ale żeby podkreślało urodę,
widziałam na niektórych wystawach kwiatów doniczkowe włożone w różne osłonki, ten sam kwiat prezentował sięalbo koszmarnie albo donica go ubogacała, a nie chcę eksperymentować, bo taka donica to też niemały wydatek
hortesja w donicy ...to kłopot, głównie z utrzymaniem wilgoci albo zalaniem, kłopot z przesadzaniem bo wytrzyma tak ze dwa lata w jednej donicy, no i zabezpieczenie zimą. Chyba że jakaś malutka ale co to za efekt w donicy. Chcesz niebieską...też kłopot, bo żeby była niebieska ziemia powinna mieć odczyn kwaśny pH 5-5,5 i dodawać trzeba siarczan glinu do podlewania (łatwo można spalić korzenie), woda do podlewania też powinna byc lekko kwaśna, odpada więc donica betonowa.
nie żebym Cię zniechęcała, ale eksperymentować można
co do doniczek i osłonek ja się nie wypowiem bo każdemu co innego się podoba photosnet