U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powracam do szaleństwa cukiniowego, bo wszędzie jej pełno i warto wykorzystać.

Dzisiaj cukinia faszerowana mojego pomysłu.

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku w łódeczkę

Farsz
paczka kaszki kus-kus
1 słoik pomidorów suszonych,
ser żółty 25 - 30 dag
zioła wg fantazji, sól, pieprz, łyżeczka masła

Odmierzyć odpowiednią ilość wody, zagotować, rozpuścić we wrzątku masło, zdjąć z ognia, wsypać kaszę, zamieszać, przykryć. Po 10 minutach zamieszać widelcem, zostawić do ostygnięcia.
Ser utrzeć na drobne wiórki, pomidory wyjąć z oliwy, pokroić drobno, ale bez przesady, dołożyć do kaszy pomidory, ser, wsypać zioła, przyprawić do smaku. Farsz słabo się klei, ale w czasie pieczenia ser zadziała jak lepiszcze.
Cukinie wypełnić farszem, zrobić górkę, posypać jeszcze trochę serka na wierzch dla ozdoby.
Foremkę natłuścić oliwą spod pomidorów, piec ok. 30 do 40 minut w temp. +-150 st. C – czas zależy od wielkości cukini.
Podawać z sosem, np. pomidorowym. Smaczne są również na zimno.
Obrazek
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pogoda paskudna, więc proponuję koktajl odpędzający smutki i przeziębienie.
Dla 1 osoby - 1 szklanka maślanki lub jogurtu naruralnego, 1 łyżka od zupy miodu pszczelego, sok z połowy cytryny, cieniutko obrana skórka do dekoracji (dowolnie).

Wszystkie składniki wymieszać, można łyżką, można blenderem - będzie bardziej puchaty, wlać do wysokiej szklanki, udekorować skórką z cytryny.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2939
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post »

Witaj - ciekawie zapowiada się ta strona ,placków takich nie jadłam...wiec na kolacje...lecę smażyć... Pozdrawiam Zyta.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie nadal pada i zimno, myślę, że w innych częściach Polski również. Wszelkie mikroby i inne paskudztwa czają się, żeby nas zaatakować. Nie damy się, bo przecież w ogródkach roboty huk.

A oto cudowna mikstura przeciwko przeziębieniom, wypróbowana wielokrotnie.
1 butelkę piwa (dużą), 2,3 lub nawet 4 łyżki miodu, sok z jednej cytryny, na czubek noża mielonego imbiru (do kupienia w każdym supermarkecie lub sklepie spożywczym).
Piwo wlać do garnka, podgrzewać umiejętnie, bo ucieka, na wolnym ogniu. Gdy będzie mocno ciepłe, ale nie gorące (ok. 40 st. C), zdjąć garnek z ognia, dodać miód, wymieszać dokładnie, wlać sok z cytryny, wsypać imbir. Zamieszać i gotowe.
Można użyć imbiru świeżego, wtedy kawałek wielkości łyżeczki do herbaty wrzucić do piwa i razem podgrzewać, usunąć przed nalaniem trunku do kubka.
Stosowanie: najpierw gorąca kąpiel, potem pyszna miksturka - dawka dowolna, wg potrzeb -i do łóżka. Cudnie się po tym śpi.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wino z winogron
Na działkach i w ogrodach najczęściej rosnie "Labruska", która nie bardzo nadaje się na wino, co nie znaczy, że nie można robić. Konieczne jest rozcieńczenie moszczu, ponieważ ten winogron ma zbyt dużą kwasowość. Najpierw należy owoce zebrać, ale lepiej poczekać aż będą dobrze dojrzałe, potem je umyć, pognieść, włożyć do fermentatora (duże wiadro z tworzywa z atestem do żywności, dodać drożdży winnych, pożywki, zabezpieczyć wiadro ściereczką, gazą i fermentować. Codziennie zamieszać, żeby "utopić" i rozbić tworzącą się czapę. Po 5-6 dniach wycisnąć moszcz (doskonale się sprawdza pielucha tetrowa), zmierzyć, wlać do balona. dodać wodę i cukier w postaci syropu. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której nalać wody.
Miazgę w fermentatorze fermentować bez dodatku cukru, ponieważ dożdże przerabiają cukier zawarty w owocach.
Cukier dać w dwóch ratach, najpierw 2/3, po 7- 8 dniach resztę.
Na 5 l moszczu dać 5 l wody i 2,20 kg cukru - to taka uproszczona wersja, ale ważne, żeby wino wyszło dobre. Ilość cukru zależy od zawartości cukru w owocach.
Po skończonej fermentacji, młode wino zlać znad osadu, balon wymyć i wlać do niego ponownie wino. Odstawić w chłodne miejsce do cichej fermentacji. Po 2-3 miesiącach ponownie ściągnąć wino znad osadu. Teraz, jeśli jest taka potrzeba, można dosłodzić.
Wino z labruski zyskuje po dodaniu - ok. 20% - aronii albo tarniny lub/i - ok.10% - owoców bzu czarnego
Jak rozpoznać labruskę? Ścisnąć w palcach jedną dojrzałą jagodę, jeśli ze skórki wyskoczy coś w rodzaju żelowej piłeczki, do tego ma cukierkowy aromat - labruska murowana!
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2378
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wieś pod Krakowem

Post »

Fajne przepisy, szczególnie ciekawa jestem roladek z cukinii, ciekawe czy uda mi się je zrobić jeszcze w tym roku .
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj "zrobiła"mi się fajna sałatka, taki trochę przegląd lodówki. Niestety, nie mam fotki, bo sałatka została natychmiast pożarta.
1 puszka fasoli - dałam bialą
5 jajek na twardo
4 ogórki kiszone
1 niezbyt duża cebula
pół słoika pomidorów suszonych w oliwie
7 pieczarek (tyle miałam)
sól, pieprz (świeżo zmielony), oliwa od pomidorów
Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie spod pomidorów, nie solić.
Fasolę odcedzić, przepłukać, resztę pokroić w kostki, posolić i popieprzyć, dać 3 łyżki oliwy spod pomidorów, wymieszać i koniec.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sobotę miałam mało czasu na wymyślanie obiadu, a dynię pod ręką, więc powstało takie danko:
dynia - tak ok. 3/4 kg, 1 czerwona papryka, 2 spore cebule, 1 puszka pomidorów krojonych, bazylia suszona, sól, pieprz, olej.
Wszystko pokrojone i duszone. Po pół godzinie był obiad. Próbowałam zimne, też pyszne.

Do tej pory z dyni piekłam ciasto i koniec, bo w marynacie nie lubię, a przecież dynia jest bardzo zdrowa, na wzrok, na cerę, ponoć hamuje procesy starzenia i tylko z tego względu zacznę wymyślać z niej potrawy. Jak mi wyjdą, to zamieszczę na forum.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6526
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

A choćby zupa-krem z dyni, mniam, mniam. Kiedyś już podawałam przepis na forum, teraz tylko w skrócie:
- dynię pokrojoną w kostkę ugotować razem z ziemniakiem i marchewką na rosołku (może być z kostki)
- zmiksować albo przetrzeć przez sito
- dodać łyżeczkę masła i mocno zagrzać, na talerzach kropnąć kroplę śmietanki i posypać siekanymi ziołami.
Można dodać siekany czosnek, albo słodką paprykę w proszku, można dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, albo paseczki z szynki, klopsiki, albo makaron wstążki, można domieszać tary ser żółty, albo posypać tartym suchym oscypkiem, można ugotować na słodko z rodzynkami i kroplą ekstraktu waniliowego, a można na słono z groszkiem ptysiowym. Wariacji jest sporo, smacznego :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O,dziękuję Beatko! Spróbuję zupki na ostro i pochalę się (albo opiszę klęskę).
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1222
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Danusiu, w rewanżu za te wszystkie przepisy moj przepis na rybę zapiekaną w sosie serowym z makaronem i brokułami.

Na dwie osoby należy wziąć:
2 filety z pangi - wiem, że panga jest na indeksie, ale nic nie poradzę, że mi najlepiej smakuje. Mogą byc oczywiście filety z innej ryby.
1 trójkąt sera pleśniowego np Lazur czyli 10 dkg
1 opakowanie małe śmietany np Piątnica 18%
makaron typu tagliatelle czyli wstążki
brokuł.

!. Rozmrozić rybę. Umyć, posolić i polać sokiem z cytryny.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
3. W garnuszku, na małym gazie, rozpuścić pokrojony na małe kawałki ser pleśniowy, mieszając, żeby nie przypalił się. Nie musi rozpuścić się do końca. Dodać śmietanę, podgrzać, odstawić z gazu.
4. Surową rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem.
5. Wstawić do piekarnika w odkrytym naczyniu. Piec 25 min, góra 30 min. Ja piekę 25 min.
6. Nastawić wodę na makaron i na brokuły.
7.Brokuły gotuję w sporych cząstkach, wkładam do gotującej się wody posolonej i lekko posłodzonej - 1 łyżeczka cukru. Od momentu zawrzenia gotuję 5 minut, nie dłużej.
8. Odcedzić brokuły i makaron. Brokuły ułożyć dekoracyjnie na rybie a właściwie na powierzchni sosu. Rybę z brokułami podawać w naczyniu do zapiekania. W osobnej salaterce makaron. Koniec.
Zalety potrawy.
1. Delikatny smak ryby, ostrawy smak sosu, który idealnie komponuje się z makaronem.
2.Czas produkcji 30 min. nie licząc czasu rozmrażania się filetów.
3. Po wykonaniu potrawy jest do umycia 1 naczynie do zapiekania, 2 garnki (po brokułach i po makaronie) i garnuszek po sosie, 1 pólmisek, na którym były solone i polewane cytryna ryby. I dlatego lubię i często robię to danie. :D
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, lubię takie smaki. Oczywiście zaraz zrobię. Dziękuję!
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1770
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na prośbę kubanki przepis na bułki, które upiekłam z gotowej mieszanki na chleb razowy, nieco modyfikując przepis.
Połowę paczki mieszanki, 1/2 mąki pszennej, maślanka, drożdże świeże.
Zrobiłam rozczyn z drożdży, gdy ruszył dodałam do mąki, a zamiast wody z przepisu dodałam maślankę i mąkę pszenną, żeby bułki były lżejsze. Wyrobiłam ciasto i poczekałam aż urośnie, chociaż w przepisie nie zalecają czekania, dziwne.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 części, uformowałam bułki, posmarowałam wodą i posypałam makiem.
Włączyłam piekarnik i włożyłam od razu bułki, po 20. minutach były gotowe. Dla pewności dziubnęłam patyczkiem.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”