Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolku - u mnie to podpalenie raczej nie wchodzi w grę, bo przy moim skromnym areale z dymem mogłby pójść cały ogródek. A to już nie byłoby takie fajne. Podobno bambus kwitnie raz na 100 lat a po kwitnieniu umiera - gdzieś to przeczytałam, już nie pamiętam gdzie - i myślałam, że może tak się stanie i skończy się mój problem z bambusem, ale gdzie tam . Dwa lata temu zakwitł i rośnie dalej, a więc to nieprawda.

Alutko - nie wiem jaki Ty masz gatunek bambusa, ale tem mój rośnie prosto do góry bez rozgałęzień bocznych i robi długie wąskie liście, które są bardzo ostre z boków i trzeba uważać aby się na nim nie skaleczyć. Rośnie wolno na boki i raczej w zwartej kempie, nie rozchodząc się za bardzo na boki. Dół oczywiście po wykopaniu bambusa zasypałam i teraz rośnie w nim winogrono.

Guciu - dokładnie nie pamiętam ale chyba w moim wątku nie ma tego bambusa. Mam bambusa w doniczce, bo jak przesadzałam to zrobiłam na wszelki wypadek sadzonki, więc mogę Ci posłać tylko nie zapomnij się przypomnieć wiosną. Poszukam jeszcze w starszych fotkach to jak go znajdę to wkleję.
Kiedy odrasta to może być niszczony przez ludzi, ale kiedy ma już około 1,5 m wysokości to żeby go zniszczyć trzeba by to zrobić z premedytacją. No i nieżle się pokaleczyć na jego ostrych krawędziach liści.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Super, dzięki, na pewno się przypomnę. Powinnam tam posadzić chyba drut kolczasty, chociaż też nie wiadomo, czy by pomógł!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
old_I-s
200p
200p
Od: 7 paź 2007, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bambus który rośnie w ogrodzie? :shock: pierwsze słyszę . Mogę się zapytać co to takiego i jak wygląda ;:10
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, to chyba mój jest inny. Nie kaleczy i bardzo się rozrasta. Zobacz jak wyglądał, gdy go tylko posadziłam (zdjęcie z 25.04.2006- za leżącym pniem drzewa) i jak wygląda w tej chwili (to ta duża, jasnozielona kępa, w głębi, obok kompostownika).

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ignis - witaj w kogrobuszu. No to jeden bambus już znasz. W poprzednim poście pokazała go Fleur. Ten jednak bardzo trudno jest uhodować w olsce ze względu na klimat. A jeżeli już gdzieś rośnie, to w zacisznym, bardzo nasłonecznionym miejscu i mocno okryty na zimę. Ja też go miałam ale przetrwał tylko jedną zimę. :cry:

Alutko - znam tego bambusa ale ja mam inny. U nas nazywana jest ta roślina bambusem albo miskantem olbrzymim,chociaż wydaje mi się że z tym drugim nie ma nic wspólnego. Bo mój bambus robi zamiast łuskowatych rozłogów bulwiaste korzenie, które nie są ekspansywne i korzenią się głęboko w odróżnieniu do miskantów. Ale mogę się mylić.
Niestety nie znalazłam zdjęć mojego bambusa, bo nie wydaje mi się tak atrakcyjny jak inne rośliny. Mam go jedynie ze względu na tyczki, które ścinam wiosną przy ziemi i używam ich jako podpórek do roślin kwitnących lub do dekoracji. Ale widziałam go już u kogoś na forum, tylko nie mogę sobie przypomnieć u kogo. ;:124

Może ktoś go ma to proszę wstawić fotkę w moim imieniu. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
old_I-s
200p
200p

Post »

Dziękuję,to już na temat bambusa wszystko wiem .U mnie na południowym wschodzie sie nie uchowa :( nie ma szans :(
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

u mnie w ogródku było widać patyki - bambusa - ale jeszcze nie urósł - bo był dopiero co posadzony jesienią
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak urośnie, liczę, że zamieścisz na forum zdjecia! :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ignis - możesz spróbować hodować bambusa w pojemniku i na zimę chować go do piwnicy lub garażu przy domu. Wtedy jest możl;iwość hodowania go ale nie będzie tak dorodny i wysoki jak ten który rośnie w ziemi. Ale jak mówią na próbie zależy.

Karolku - jakoś nie zauważyłam u Ciebie tego bambusa, chyba będę musiała jeszcze raz sprawdzić i przejrzeć stronki twojego wątku. A jak tam dekoracje świąteczne, czy już coś możesz pokazać ?

Alutko - na pewno urośnie ale będziesz musiała poczekać aż do jesieni, bo dopiero wtedy jest okazały. Chociaż nie wiem jaki urośnie po przesadzeniu w tym roku. Może być trochę mniejszy niż zwykle.

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:
Alutko - na pewno urośnie ale będziesz musiała poczekać aż do jesieni, bo dopiero wtedy jest okazały. Chociaż nie wiem jaki urośnie po przesadzeniu w tym roku. Może być trochę mniejszy niż zwykle.
Nie ma sprawy, poczekam! :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

pewnie że mogę :P tylko nie teraz bo zaraz wychodzę na chemię na uczelnię :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

k-c pisze:pewnie że mogę :P tylko nie teraz bo zaraz wychodzę na chemię na uczelnię :)
Karolku, nawet dni rektorskich Wam nie zafundowali!!!! Bardzo nieładnie z ich strony!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
old_I-s
200p
200p

Post »

kogra pisze:Ignis - możesz spróbować hodować bambusa w pojemniku i na zimę chować go do piwnicy lub garażu przy domu. Wtedy jest możl;iwość hodowania go ale nie będzie tak dorodny i wysoki jak ten który rośnie w ziemi. Ale jak mówią na próbie zależy.
Dobry pomysł,tak zrobię :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”