Domowy chleb
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
jokaer - no własnie tak robię, ale start był inny. Nie kumałam zakwas - zaczyn.
Administrator - spróbuję na pewno , dodawałam też mąki owsianej bo gdzieś wyczytałam, że chleb będzie dłużej świeży, ale nie zauważyłam żeby cokolwiek mąka owsiana zmieniła.
Teraz piekę głównie pszenno żytnie, więcej pszennej mąki daję bo dzieciaki tak wolą i też wolą z tej mąki typ 600 niż wyższe. Czasami przemycam orkiszowy (ten ja najbardziej lubię).
Administrator - spróbuję na pewno , dodawałam też mąki owsianej bo gdzieś wyczytałam, że chleb będzie dłużej świeży, ale nie zauważyłam żeby cokolwiek mąka owsiana zmieniła.
Teraz piekę głównie pszenno żytnie, więcej pszennej mąki daję bo dzieciaki tak wolą i też wolą z tej mąki typ 600 niż wyższe. Czasami przemycam orkiszowy (ten ja najbardziej lubię).
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7446
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Galaxy, ja dodaję / jak nie zapomnę / płatki owsiane, zalane gorącą wodą i zostawione do napęcznienia.
Nie kruszy się tak, dobry jest.
Z ziemniakiem nie piekłam, ale wypróbuję.
Natomiast też można część mąki zaparzać, ale to trzeba ją na noc wtedy zostawić i też nie piekłam,
bo ponoć łatwo zakalce wychodzą
A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas i muszę nastawić na nowo,
bo jednak na zakwasie lepiej mi chleb smakuje.
Nie kruszy się tak, dobry jest.
Z ziemniakiem nie piekłam, ale wypróbuję.
Natomiast też można część mąki zaparzać, ale to trzeba ją na noc wtedy zostawić i też nie piekłam,
bo ponoć łatwo zakalce wychodzą
A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas i muszę nastawić na nowo,
bo jednak na zakwasie lepiej mi chleb smakuje.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Jola a jakie typy mąki preferujesz?
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7446
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Domowy chleb
Galaxy, wstyd się przyznać, ale nie za bardzo sie znam na tych typach.
Poleciałam popatrzeć co pisze na torebkach
No i tak:
poznańska typ 500- bardzo mi pasuje
graham 1850- odsiewam otręby na rzadkim sitku, bo jak dla mnie ma ich za dużo
chlebowa 750- jakaś ona dziwna jest i przemycam jej tylko trochę, żeby zużyć
tortowa 450- bardzo dobra do wszystkiego i do chleba i na wypieki słodkie
orkiszowa nie pisze jaki typ- ale jej nie można dać za dużo bo robi się chleb kluchowaty
Żytnią z kolei to tylko do tego zakwasu i zaczynu używam.
Ostatnio kupiłam też razowej żytniej.
Ogólnie jest to też może i ważne, że to jest mąka kupowana w tutejszym pobliskim młynie
i ona jest bardzo dobrej jakości, bez jakichkolwiek dodatków. Sama mąka.
Poleciałam popatrzeć co pisze na torebkach
No i tak:
poznańska typ 500- bardzo mi pasuje
graham 1850- odsiewam otręby na rzadkim sitku, bo jak dla mnie ma ich za dużo
chlebowa 750- jakaś ona dziwna jest i przemycam jej tylko trochę, żeby zużyć
tortowa 450- bardzo dobra do wszystkiego i do chleba i na wypieki słodkie
orkiszowa nie pisze jaki typ- ale jej nie można dać za dużo bo robi się chleb kluchowaty
Żytnią z kolei to tylko do tego zakwasu i zaczynu używam.
Ostatnio kupiłam też razowej żytniej.
Ogólnie jest to też może i ważne, że to jest mąka kupowana w tutejszym pobliskim młynie
i ona jest bardzo dobrej jakości, bez jakichkolwiek dodatków. Sama mąka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Ja teraz głównie pszenna 600, ale już były cięższe od 1800. Jednak te ciężkie zniechęciły dzieciaki, więc wróciłam na 600. Mąkę kupuję w podlaskim młynie bo sklepowej nie da się używać do niczego. Zakwas robię na pszennej lub żytniej od 1800 w górę. Domowego chleba na zakwasie jak zjesz kromkę, to wiesz że zjadłaś. Sklepowy chleb wrąbiesz pół bochenka i nic.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Posty: 4051
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Domowy chleb
Też już piekę na nowym, bo poprzedni z tego co wyczytałam był zagłodzony choć dokarmiałam dość regularnie tylko zmniejszyłam ilość mąkijokaer pisze:A teraz w ogóle zagłodziłam zakwas i muszę nastawić na nowo,
i to mogło być powodem, (albo mąka była z dodatkami, bo miałam różne), że nie wyrastał a jak zaczęłam piec to wtedy urósł tylko strasznie głęboko pękał.
Teraz ten nowy zakwas jest dużo lepszy, chlebek wyrasta zarówno jak robię zaczyn( tu błyskawicznie rośnie) jak i bez nastawiana zaczynu na noc.
W kwietniu jak zaczęłam piec to moim(mąż, syn) też trudno było się przestawić z kupnego puszku na czysto żytnie a nawet czysto razowe na zakwasie,galaxy pisze: te ciężkie zniechęciły dzieciaki,
Domowego chleba na zakwasie jak zjesz kromkę, to wiesz że zjadłaś. Sklepowy chleb wrąbiesz pół bochenka i nic.
bo takie kocham najbardziej. Choć teraz to robię różne kombinacje.
To prawda, że takim chlebem to można się najeść nie to co sklepowym.
Kto z Was piecze z płaskurki albo samopszy
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Domowy chleb
Nie próbowałam samopszy ani płaskurki, ale może być to fajny chlebek.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3066
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Domowy chleb
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9831
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowy chleb
Julian! Chleb wyszedł cudowny! Mnie się nie udało jeszcze takiego zrobić. Ale idę w dobrym kierunku.
Jakie dawałeś proporcje wody i mąki?
Jakie dawałeś proporcje wody i mąki?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 7 kwie 2021, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Domowy chleb
Cześć, macie doświadczenie z pieczeniem chleba pełnoziarnistego/razowego? Muszę takowy jeść a ciężko dostać dobry w piekarni,
tylko nie wiem jak przebrnąć przez te "cięższe mąki".
tylko nie wiem jak przebrnąć przez te "cięższe mąki".
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Tylko co tu posmarować jak prawie same dziury?--julian-- pisze:Mój chleb pieczony na święta. Piekłem i robiłem trochę inaczej niż zwykle. Jestem bardzo zadowolony z tych licznych dziurek wewnątrz. Muszę popracować jeszcze nad utrzymaniem kształtu bochenka, bo trochę mi się rozlał.
Beata
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Domowy chleb
Wszystko zależy od tego jaki dokładnie chleb Cię interesuje? Chcesz piec żytni, a może pszenno żytni, na zakwasie, na drożdżach, a może połączyć i upiec na zakwasie i drożdżach i oczywiście czy wolisz dać samą mąkę czy również jakieś dodatki. Ogólnie to pieczenie chleba nie jest strasznie trudne, ale chleb pełnoziarnisty chlebowi pełnoziarnistemu nie jest równy, zależy co się lubi. Ja wolę dać czystszą mąkę, ale więcej ziaren. Jest natomiast jedna podstawowa zasada do której się stosuję, daję takie dodatki żeby mi smakowałomilkapaula pisze:Cześć, macie doświadczenie z pieczeniem chleba pełnoziarnistego/razowego? Muszę takowy jeść a ciężko dostać dobry w piekarni,
tylko nie wiem jak przebrnąć przez te "cięższe mąki".
Pozdrawiam Justyna