Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Poprzednia część 3 znajduje się tutaj https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=93951
Czy mogę teraz przyciąć malinę ? Mam odmianę jesienną.
Na pędach już pojawiły się liście. Czy nie jest za późno ?
Czy mogę teraz przyciąć malinę ? Mam odmianę jesienną.
Na pędach już pojawiły się liście. Czy nie jest za późno ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Trudno powiedzieć, zależy co chcesz mieć? Jeżeli nie wytniesz to te pędy będą owocować i jednocześnie nowe pędy wyrastające z ziemi tez w sierpniu zaczną owocować. Zrobi się okropny gąszcz. Kwiaty i owoce mogą być zaatakowane przez szarą pleśń, owoc będzie drobny, niezbyt dorodny.
Jeśli wytniesz, nie będzie gąszczu, młode odrosty wydadzą lepszy plon. Sam decyduj
A tak na przyszłość; po zbiorach, późną jesienią powycinaj wszystko i spal.
Jeśli wytniesz, nie będzie gąszczu, młode odrosty wydadzą lepszy plon. Sam decyduj
A tak na przyszłość; po zbiorach, późną jesienią powycinaj wszystko i spal.
Pozdrawiam! Gienia.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Od dwóch sezonów mam maliny jednoroczne, jesienne. Czytałam że one w przeciwieństwie do dwuletnich nie mają robaczywych owoców. U mnie niestety większość z robakiem. Chciałam mieć uprawę eko, ale rok temu miałam zatrzęsienie larw i dorosłych osobników siedzących na malinie. Na Kistnika działa tylko chemia?
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przytnij przy ziemi.
Dziwi mnie tylko że nie widać na tych patykach żadnych startujących liści. Przyjrzałaś się czy korzenie nie były przesuszone?
Dziwi mnie tylko że nie widać na tych patykach żadnych startujących liści. Przyjrzałaś się czy korzenie nie były przesuszone?
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Na dwóch są startujące liście, No może były. Bo jeden mi się ułamał i wsadzilam do ziemi, może się ukorzeni. Jutro przyjrzę się dokładniej . Sadzonki wsadzalam jakoś 2 tygodnie temu. Nie zauważyłam żeby korzenie były przesuszone, chociaż ekspertem nie jestem.
Asia
Asia
-
Przytnij Asiu trochę te suche patyki, ale nie całkiem przy ziemi - tak żebyś widziała w którym miejscu rosną. Maliny wystartują ale z opóźnieniem.
Proponuję coś zrobić z pokrzywami, wrosną korzeniami w maliny, i nie sposób będzie je wykorzenić. Konkurencja o pokarm ogromna- to raz a drugie ręki nie włożysz po owoce bo się poparzysz.
Obok już jakieś maliny rosną?
Proponuję coś zrobić z pokrzywami, wrosną korzeniami w maliny, i nie sposób będzie je wykorzenić. Konkurencja o pokarm ogromna- to raz a drugie ręki nie włożysz po owoce bo się poparzysz.
Obok już jakieś maliny rosną?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Gieniu , pokrzywy powyrywałam . Zdjęcie zrobiłam przed porządkami .Dzięki ,obetnę ,tak jak radzicie. A ten zielony odrost ,który mi się ułamał ukorzeni się ?
Asia
Asia
-
Raczej się nie ukorzeni jeśli nie miał ani kawałeczka korzenia.
Pozdrawiam! Gienia.
choroby malin jesiennych
Witam .Jak rosną Wasze maliny.Moje maliny rosną ładnie ,mam kilka nowych odmian w całkiem nowym miejscu.W tamtym roku mi chorowały na zamieranie pędów.Na tych nowych odmianach już musiałam opryskać bo mi "coś " zaczęło zjadać listki.Napiszcie coś.
-
Delniwa już pokazuje pąki! Poemat też ładnie się rozwija ale Polesie sadzone jesienią z bardzo dorodnych sadzonek nijak się nie może kopsnąć w górę. Tkwi przy ziemi jak zaczarowana. Chyba rozbudowuje system korzeniowy, wilgoci nie brakuje.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie polesie sadzone jesienią też siedzi przy ziemi ma z 5cm. Malin letnich czerwonych nie pojem w tym roku. Zostały zalane z 3 razy i pędy które miały owocować w tym roku zdechły
Pozdrawiam Paweł
Sadziłem w tym roku maliny. Sadzonki kupione z ogłoszenia od okolicznego rolnika. Niestety zapomniałem sie zapytać o gatunek. W jaki sposób moge teraz określić czy są to maliny letnie czy jesienne? Czy musze czekać do pierwszych owoców?