Parodia
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Parodia
Przepiękne
Bardzo mi się podoba taki odcień żółci jak ma Parodia horrida var. pluricentralis.
Moja Parodia malyana nadal kwitnie, ale niestety musiałam ją już wstawić na zimowisko
A to fotki z sezonu
Parodia subterranea f. ladae
Parodia setifera varieta ME97
Parodia schuetziana
Parodia sanagasta
Bardzo mi się podoba taki odcień żółci jak ma Parodia horrida var. pluricentralis.
Moja Parodia malyana nadal kwitnie, ale niestety musiałam ją już wstawić na zimowisko
A to fotki z sezonu
Parodia subterranea f. ladae
Parodia setifera varieta ME97
Parodia schuetziana
Parodia sanagasta
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super roślinki - rozjaśniają ten ponury dzień.
Parodia subterranea ladae w tym roku nie była łaskawa u mni zakwitnąć - dopiero teraz się zorientowałem
Parodia subterranea ladae w tym roku nie była łaskawa u mni zakwitnąć - dopiero teraz się zorientowałem
-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
Parodia cabracorallensis JL 280 to jedna z tych parodii które dla mnie są najładniejsze.
Pozdrawiam Jacek
- hen_s
To prawdziwa perełka dość rzadko spotykana w kolekcjach bo bywa kapryśna. Miałem więcej, pozostały trzy sztuki z różnych lokalizacji.
- hen_s
- Orszulka
- 200p
- Kontakt:
Wszystkie cudowne i takie dorodne Okrutnie Ci ich Henryku zazdroszczę!
Parodia subterranea przepiękna!
Mam ich ze 3 sztuki, ale kwitnie tylko Parodia subterranea v. ladae WR 634
Parodia subterranea przepiękna!
Mam ich ze 3 sztuki, ale kwitnie tylko Parodia subterranea v. ladae WR 634
-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
Zaciekawiła mnie Parodia fulviseta var. breviflora sobie 142 TL - ciekawe ciernie.
Pozdrawiam Jacek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Takie pytanko: jaką barwę kwiatu powinna mieć Parodia prestoensis. Jak byłem na stanowisku na zachód od Presto to rośliny kwitły tam na ciemno żółto. Siewki, które są z nasion przywiezionych z tamtego miejsca kwitną na pomarańczowo. Mam wątpliwości, czy nasiona się nam nie pomieszały.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
Wstawiam oryginalny opis - jeszcze z tych które tłumaczyłem w poprzednim wieku do artykułów pisanych wraz z Andrzejem M. do ŚK.
Parodia prestoensis BRANDT
Kaktus Danemark 11/1976/3 str. 54-55.
Korpus 8,0 cm wysoki, 10,0 cm ?, szeroko-kulisty, zielony, pojedynczy. Żeber 13, spiralne, o ostrych kantach, 1,5 cm wysokie i 1,5 cm szerokie. Areole 5 mm ?, na brodawkowatych, zgrubiałych wzgórkach, wełna gęsta, biała, krótka. Cierni skrajnych do 15, białe z brązowy-mi końcami, 1,5 cm długie. Cierni środkowych 8, cztery z nich ułożone w kształcie krzyża, dolny hakowaty, pozostałe ciernie środkowe w górnej części areoli, proste. Wszystkie ciernie środkowe żółtawo-brązowe, mocne, do 2,0 cm długie. Kwiat 3,0 cm ?, złoto-żółty. Owocnia 5 mm ?, żółtawo-brązowa, wełna biała i gęsta. Rurka kwiatowa 1,5 cm długa, żółtawo-brązowa, łuski zielone. Zewnętrzne płatki okwiatu 1,5 cm długie, żółte, wewnętrzne 2 cm dłu-gie, 4 mm szerokie, złoto-żółte. Pręciki złoto-żółte, pylniki białe. Słupek (12 mm długi) i zna-mię (4 mm długie) są koloru żółtego. Owoc brązowy, w twardej skorupce. Nasiona 1 mm długie, 0,7 mm szerokie, czarne.
Stanowisko naturalne: Boliwia, Dep. Chuquisaca, na górze pod Presto.
Numer polowy L384.
Tu pisze, że kwiat powinien być złoto-żółty. Mój taki podobny...
Roślinę mam z wysiewu 1999 z Mesa Garden pod pełną nazwą Parodia prestoensis L 384 Presto, Zudanez, Chuquisaca, Bolivia 2500-2600m
Parodia prestoensis BRANDT
Kaktus Danemark 11/1976/3 str. 54-55.
Korpus 8,0 cm wysoki, 10,0 cm ?, szeroko-kulisty, zielony, pojedynczy. Żeber 13, spiralne, o ostrych kantach, 1,5 cm wysokie i 1,5 cm szerokie. Areole 5 mm ?, na brodawkowatych, zgrubiałych wzgórkach, wełna gęsta, biała, krótka. Cierni skrajnych do 15, białe z brązowy-mi końcami, 1,5 cm długie. Cierni środkowych 8, cztery z nich ułożone w kształcie krzyża, dolny hakowaty, pozostałe ciernie środkowe w górnej części areoli, proste. Wszystkie ciernie środkowe żółtawo-brązowe, mocne, do 2,0 cm długie. Kwiat 3,0 cm ?, złoto-żółty. Owocnia 5 mm ?, żółtawo-brązowa, wełna biała i gęsta. Rurka kwiatowa 1,5 cm długa, żółtawo-brązowa, łuski zielone. Zewnętrzne płatki okwiatu 1,5 cm długie, żółte, wewnętrzne 2 cm dłu-gie, 4 mm szerokie, złoto-żółte. Pręciki złoto-żółte, pylniki białe. Słupek (12 mm długi) i zna-mię (4 mm długie) są koloru żółtego. Owoc brązowy, w twardej skorupce. Nasiona 1 mm długie, 0,7 mm szerokie, czarne.
Stanowisko naturalne: Boliwia, Dep. Chuquisaca, na górze pod Presto.
Numer polowy L384.
Tu pisze, że kwiat powinien być złoto-żółty. Mój taki podobny...
Roślinę mam z wysiewu 1999 z Mesa Garden pod pełną nazwą Parodia prestoensis L 384 Presto, Zudanez, Chuquisaca, Bolivia 2500-2600m
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
No właśnie. Ja mam fotki z natury, gdzie kwiat jest ciemnożółty. Przykład poniżej, mam jeszcze fotkę z Andrzejem, jak robi jej zdjęcie:
TB533.2 Parodia prestoensis
Presto to Pasopaya, Chuquisaca, Bolivia, 2892m
To, co mam w kolekcji kwitnie nieco ciemniej. Niestety nie zrobiłem jeszcze tym siewkom zdjęć. Może się uda je pstryknąć w przyszłym roku.
TB533.2 Parodia prestoensis
Presto to Pasopaya, Chuquisaca, Bolivia, 2892m
To, co mam w kolekcji kwitnie nieco ciemniej. Niestety nie zrobiłem jeszcze tym siewkom zdjęć. Może się uda je pstryknąć w przyszłym roku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
Dawno tutaj nic nowego nie było więc może pokażę kilka wspomnień z poprzedniego sezonu.
Parodia microsperma LOK 74/07
Parodia microsperma var. cafayatensis MN 9
Parodia fuscato-viridis P 239
Parodia saint-pieana TL, Salta, Argentina
Parodia herzogii TB 738.2
Parodia sanguiniflora fma. TB 445.2 I
Parodia talaensis Lau 559
Parodia microsperma LOK 74/07
Parodia microsperma var. cafayatensis MN 9
Parodia fuscato-viridis P 239
Parodia saint-pieana TL, Salta, Argentina
Parodia herzogii TB 738.2
Parodia sanguiniflora fma. TB 445.2 I
Parodia talaensis Lau 559
- Orszulka
- 200p
- Kontakt:
Cudowne wszystkie, Henryku!
U mnie, nie licząc Parodii chrysacanthion (która kwitnie już w kwietniu) , najwcześniej zakwita zawsze Parodia saint pieana
Nie mogę doczekać się już kwitnienia obu
Parodia glischrocarpa f. guachipasana TB416.1 ma bardzo duże kwiaty w porównaniu z korpusem
i ten kolor czerwono-pomarańczowy
Ogromnie mi się podoba też kolor u Parodii weberiana TB420.1
Parodia malyana zadziwia mnie zawsze mnogością kwiatów
U mnie, nie licząc Parodii chrysacanthion (która kwitnie już w kwietniu) , najwcześniej zakwita zawsze Parodia saint pieana
Nie mogę doczekać się już kwitnienia obu
Parodia glischrocarpa f. guachipasana TB416.1 ma bardzo duże kwiaty w porównaniu z korpusem
i ten kolor czerwono-pomarańczowy
Ogromnie mi się podoba też kolor u Parodii weberiana TB420.1
Parodia malyana zadziwia mnie zawsze mnogością kwiatów
- hen_s
Wspaniałe kwiaty.
U mnie również sezon rozpoczynają te właśnie parodie o których piszesz - już na P. saint-pieana widzę pąki. Blisko - coraz bliżej!
U mnie również sezon rozpoczynają te właśnie parodie o których piszesz - już na P. saint-pieana widzę pąki. Blisko - coraz bliżej!