Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
Re: Ścieżka w ogrodzie
Zwróć jeszcze uwagę na niewielkie skomplikowanie wykonania oraz łatwy sposób naprawy. Bo:
- w przypadku przyklejania płytek będziesz miał problem z nadaniem odpowiedniego spadku - gwarantuję Tobie, że w wielu miejscach po deszczu będzie stała woda i potem zbierał się brud; będzie brzydko wyglądało,
- jakakolwiek wylewka wymaga nadkucia powierzchni, aby wolniej ;-) się odspajała; do tego musisz wykonać deskowanie,
- malowanie jest najłatwiejsze, ale nie zamaskuje nierówności i będzie się łuszczyło.
A deski tarasowe...: zachowując ok. 1 cm odstępu między układanymi deskami masz tolerancję na różnicę w nadanym spadku sąsiednich desek. Jak coś nie wyjdzie, źle się przykręci itp. - zmieniasz deskę, przykręcasz nową. Nawet po jakimś czasie. Listwy prowadzące w zasadzie są niewidoczne, więc tolerancja ich wykonania poza uzyskaniem jednego poziomu górnej powierzchni - spora. A żeby uzyskać równą górną powierzchnię możesz natomiast przymierzać listwy surowe, doszlifowywać, a dopiero przed samym położeniem pomalować bitumopodobnym czymś. Albo np. przykręcać je do podłoża co 50 cm i w miejscu mocowania wypoziomować je kilkoma podkładkami do śrub między listwą a betonem - tylko wtedy te listwy muszą być nieco mocniejsze, bo nie będą leżały całą długością na betonie (co ma swoje zalety, bo woda nie będzie stała). Hmmm.... Trochę przekombinowuję - to nie apteka. Jak się ułoży, to będzie dobrze. A zabawa z drewnem i wiertarką/wkrętarką na pewno jest przyjemniejsza od prac płytkarskich/betoniarskich.
- w przypadku przyklejania płytek będziesz miał problem z nadaniem odpowiedniego spadku - gwarantuję Tobie, że w wielu miejscach po deszczu będzie stała woda i potem zbierał się brud; będzie brzydko wyglądało,
- jakakolwiek wylewka wymaga nadkucia powierzchni, aby wolniej ;-) się odspajała; do tego musisz wykonać deskowanie,
- malowanie jest najłatwiejsze, ale nie zamaskuje nierówności i będzie się łuszczyło.
A deski tarasowe...: zachowując ok. 1 cm odstępu między układanymi deskami masz tolerancję na różnicę w nadanym spadku sąsiednich desek. Jak coś nie wyjdzie, źle się przykręci itp. - zmieniasz deskę, przykręcasz nową. Nawet po jakimś czasie. Listwy prowadzące w zasadzie są niewidoczne, więc tolerancja ich wykonania poza uzyskaniem jednego poziomu górnej powierzchni - spora. A żeby uzyskać równą górną powierzchnię możesz natomiast przymierzać listwy surowe, doszlifowywać, a dopiero przed samym położeniem pomalować bitumopodobnym czymś. Albo np. przykręcać je do podłoża co 50 cm i w miejscu mocowania wypoziomować je kilkoma podkładkami do śrub między listwą a betonem - tylko wtedy te listwy muszą być nieco mocniejsze, bo nie będą leżały całą długością na betonie (co ma swoje zalety, bo woda nie będzie stała). Hmmm.... Trochę przekombinowuję - to nie apteka. Jak się ułoży, to będzie dobrze. A zabawa z drewnem i wiertarką/wkrętarką na pewno jest przyjemniejsza od prac płytkarskich/betoniarskich.
Stara betonowa ścieżka w ogrodzie - pomysł na odnowienie?
Witam.
Na zdjęciu stara sciezka z betonu która mam na działce. Myślę o jej odnowieniu lub jakimś udekorowaniu by wyglądała lepiej ale nie chce jej burzyć. Czy macie moze jakieś pomysły co mozna było by z nią zrobić aby wyglądała przyjemnie dla oka?
Na zdjęciu stara sciezka z betonu która mam na działce. Myślę o jej odnowieniu lub jakimś udekorowaniu by wyglądała lepiej ale nie chce jej burzyć. Czy macie moze jakieś pomysły co mozna było by z nią zrobić aby wyglądała przyjemnie dla oka?
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ścieżka w ogrodzieJa
Ja bym ją zburzył i położył kostkę brukową Ale tak na serio to można by czymś obsadzić wzdłuż ścieżki (np. bukszpan, kocimiętka, lawenda, trzmielina, tawuła itd) by jej po prostu nie było tak widać.
A taka farba szybko się nie złuszczy pod wpływem deszczu i słońca?
Mi w sumie wpadł do głowy jeszcze jeden pomysł, ale nje wiem czy wykonalny. Myślałem żeby obniżyć poziom ścieżki podkopem o jakies 20 cm i wtedy na to położyć kostkę. Odszedł by problem z wyrzuceniem gruzu i byłby stabilny grunt pod kostkę. Pytanie tylko jak wykonać taki podkop żeby było sprawnie i bezpiecznie. Musiał bym chyba z jednej strony ścieżki zrobić wykop głęboki i wtedy podbierac ziemie po kawałku spod ścieżki co jakiś czas zabezpieczając to wszystko np. kawalkami drewna żeby na ręce albo podbierak sie nie zawaliła wcześniej niż to planowane.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wróżę dobrze takiej robocie Nie widać, czy ta ścieżka ma dyletacje, bo jeśli nie, to jeszcze gorzej. No i nie wiadomo, jaka jest grubość betonu.
Mam od 9-ciu lat pomalowany farbą do betonu mur betonowy, narażony na opady i wystawiony na południowe słońce. Nic się z farbą nie dzieje. Ale nie wyobrażam sobie pomalowanej ścieżki Chyba, że w jakąś ...mozaikę.
Ja bym z obu stron dosypała ziemi i obsadziła roślinami płożącymi, aby zakryły te proste linie. W szpary w betonie można posiać/posadzić np. macierzankę , jakieś rozchodniki lub mchy.
Inna możliwość, to przykrycie deskami.
Mam od 9-ciu lat pomalowany farbą do betonu mur betonowy, narażony na opady i wystawiony na południowe słońce. Nic się z farbą nie dzieje. Ale nie wyobrażam sobie pomalowanej ścieżki Chyba, że w jakąś ...mozaikę.
Ja bym z obu stron dosypała ziemi i obsadziła roślinami płożącymi, aby zakryły te proste linie. W szpary w betonie można posiać/posadzić np. macierzankę , jakieś rozchodniki lub mchy.
Inna możliwość, to przykrycie deskami.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
Dokładnie o tym pomyślałem. Najpierw skuć ten beton, potem korytowanie z odpowiednimi spadkami, następnie skruszony beton użyć jako podkład, ubić, piasek, ubić, kostka, ubić i będzie pięknie. Ja bym jeszcze dodatkowo zrobił te nasadzenia po bokach ścieżki by było ciekawiej.robsson86 pisze:Odszedł by problem z wyrzuceniem gruzu i byłby stabilny grunt pod kostkę.
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Przeczytałam wątek, ale i tak potrzebuję pomocy. Mam taką ścieżkę betonową, jak na zdjęciu robssona. Problem polega na tym, że kruszy się fragmentami. Nie ma opcji, żebym ją skuwała w całości. Będzie uzupełniana częściowo. Chcę zrobić beton z zatopionymi kamieniami, takimi niezbyt dużymi.
I właśnie tutaj się zastanawiam, z czego mam to zrobić? Klasycznie cement+piasek+woda? Czy są jakieś gotowe mieszanki betonu? Wydawało mi się, że gdzieś takie widziałam - facet wlewał suchą mieszankę do dołka i zalewał wodą. Dla mnie byłaby ta wersja najlżejsza. Ale nie mogę tego odnaleźć.
Czy ktoś z Was coś takiego robił?
I właśnie tutaj się zastanawiam, z czego mam to zrobić? Klasycznie cement+piasek+woda? Czy są jakieś gotowe mieszanki betonu? Wydawało mi się, że gdzieś takie widziałam - facet wlewał suchą mieszankę do dołka i zalewał wodą. Dla mnie byłaby ta wersja najlżejsza. Ale nie mogę tego odnaleźć.
Czy ktoś z Was coś takiego robił?
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
-
- 200p
Chodzi Ci o gotową zaprawę/wylewkę betonową? Można kupić w workach 25kg za mniej niż 10zł. Miesza się ją z wodą przy pomocy mieszadła i jest gotowa do użycia.
-
- 200p
- Kontakt:
No właśnie o coś takiego. Czyli faktycznie takie mieszanki są. Dopytam w budowlanym. Dzięki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Takie workowane mieszanki dobre są na małe poprawki. Przy większym zużyciu nijak się to nie opłaca. Tona piachu kosztuje od 30 - 50 zł. Do tego cement i woda. Całość na pewno wyjdzie taniej.
Zacząć musisz od wyliczenia ile potrzebujesz materiału. Długość x szerokość x wysokość planowanej ścieżki. Uwzględniając objętość kamieni, od wyliczonej kubatury należy ją odjąć.
Taki prosty rachunek pozwoli Ci się zorientować ile worków musisz kupić i czy to się opłaci, czy nie lepiej kupić osobno piach i cement.
Zacząć musisz od wyliczenia ile potrzebujesz materiału. Długość x szerokość x wysokość planowanej ścieżki. Uwzględniając objętość kamieni, od wyliczonej kubatury należy ją odjąć.
Taki prosty rachunek pozwoli Ci się zorientować ile worków musisz kupić i czy to się opłaci, czy nie lepiej kupić osobno piach i cement.
-
- 200p
- Kontakt:
To będą tylko fragmenty. Około 3 m2, a że będę robić to sama to chciałabym jak najlżejszym sposobem. Dlatego ta sucha mieszanka byłaby chyba dla mnie idealna.