Sundaville,-,Dipladenia - choroby i szkodniki
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sundaville,-,Dipladenia - choroby i szkodniki
Pani wiosna,mszyce po prostu ją opanowały.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Piszecie o chorobach sundavilli. Moja też w tym roku nie wygląda zbyt pięknie. Żółkną jej liście i opadają, ale znam przyczynę. Po raz pierwszy zimowałam ją w niezbyt jasnym i chłodnym garażu. Przeżyła, ale zrzuciła wszystkie liście. Wiosną nie mogła odbić, zaatakowały ją mszyce, dopiero teraz ruszyła i zaczyna kwitnąć.
Gdy u którejkolwiek z moich roślinek zauważę plamy, żółknące liście, to od razu podlewam roztworem z Miedzianem. Nie ma nic lepszego. W ten sposób uratowałam wiele roślin.
Jeśli roślinka ma robaki, to oprócz odpowiedniego oprysku, zawsze stosuję Miedzian, bo robale roznoszą choroby grzybowe.
W tym roku tak uratowałam moje begonie. Wiosną zaatakowały je gąsienice. Na początku były tylko dziury, ale po jakimś czasie zaczęły pojawiać się brązowe plamy, liście zamierały, paczki zasychały. Podlałam Miedzianem i roślinki po miesiącu zaczęły wytwarzać zdrowe pędy. Dziś pięknie kwitną.
Pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2017, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2017, o 13:28
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2008, o 10:11
Witam, czy mogę poprosić o pomoc w identyfikacji szkodnika, choroby w mojej Sundavilli.
Chodzi o te jasne plamki na liściach.
Chodzi o te jasne plamki na liściach.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
A jak od spodu wygladaja listki?
Dzien dobry.
Prosze o pomoc w sprawie mojej bialej i czerwonej Sundavilli.
Przejrzalam forum ale nie jestem w stanie zidentyfikowac czy to wciornistek czy lub moze cos innego (choroba grzybiczna?)
Robilam test z kartka papieru ale nie zauwazylam ze spadlo cos podejrzanego, liscie w bialej Sundavilli wydaja sie byc w porzadku, poza tymi 2 ktore znalazlam i sa na zdjeciu.
Za to kwiaty, jakby jeden od drugiego zaczynaja sie zarazac i obumieraja.
Jest szansa ze zostala przelana bo ostatnio byly bardzo obfite deszcze.
Z czerwona wszytko bylo w porzadku ale dzisiaj zauwazylam plame na kwiecie i listku.
Bardzo prosze o pomoc- nie wiem czy zaczynac oprysk czy moze zrobic cos innego?
Dziekuje
Na tym forum piszemy poprawnie po polsku i używamy wszystkich polskich liter/mod.N.
Prosze o pomoc w sprawie mojej bialej i czerwonej Sundavilli.
Przejrzalam forum ale nie jestem w stanie zidentyfikowac czy to wciornistek czy lub moze cos innego (choroba grzybiczna?)
Robilam test z kartka papieru ale nie zauwazylam ze spadlo cos podejrzanego, liscie w bialej Sundavilli wydaja sie byc w porzadku, poza tymi 2 ktore znalazlam i sa na zdjeciu.
Za to kwiaty, jakby jeden od drugiego zaczynaja sie zarazac i obumieraja.
Jest szansa ze zostala przelana bo ostatnio byly bardzo obfite deszcze.
Z czerwona wszytko bylo w porzadku ale dzisiaj zauwazylam plame na kwiecie i listku.
Bardzo prosze o pomoc- nie wiem czy zaczynac oprysk czy moze zrobic cos innego?
Dziekuje
Na tym forum piszemy poprawnie po polsku i używamy wszystkich polskich liter/mod.N.
Choroby najlepiej rozpoznać od spodu liścia.
Dzien dobry
pięknie prosze o pomoc
Moja Dipladenia, kupiona jakieś 3 miesiące temu, najpierw miała mszyce. Więc wystawilam ją na balkon i pryskałam. Udało się.
Ale dziś zauważyłam u niej kilka liści, które zaczynąją brązowieć od środka, potem to się rozrasta i obejmuje całe liście.
Czy to jakiś grzyb? Od spodniej strony sa takie mikro brązowe kropeczki, ale nie na wszystkich brązowych od wierzchu liściach...
Ania
pięknie prosze o pomoc
Moja Dipladenia, kupiona jakieś 3 miesiące temu, najpierw miała mszyce. Więc wystawilam ją na balkon i pryskałam. Udało się.
Ale dziś zauważyłam u niej kilka liści, które zaczynąją brązowieć od środka, potem to się rozrasta i obejmuje całe liście.
Czy to jakiś grzyb? Od spodniej strony sa takie mikro brązowe kropeczki, ale nie na wszystkich brązowych od wierzchu liściach...
Ania
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 maja 2021, o 13:37
Dzień dobry, od paru lat kupuję sobie sundaville na wiosnę. Każdego roku pięknie rosły, kompletnie nic się z nimi nie działo, musiałam tylko je podlewać. W tym roku moje sadzonki chorują i nie mam pojęcia dlaczego. Próbowałam znaleźć co to za choroba/szkodnik w internecie, ale nieskutecznie. Różne liście na różnych sadzonkach wyglądają inaczej - niektóre mają żółte plamy, niektóre brązowe, a niektóre czarne. Poza tym, liście zaczynają się też zwijać w "trąbki". Nie wiem nawet czy to różne choroby zaatakowały moje sundaville czy tylko jedna?
Jestem totalnie początkującą osobą (bez jakiejkolwiek wiedzy) jeśli chodzi o kwiaty i w ogóle jakiekolwiek ogrodnictwo, więc może to moja wina, że chorują? Może podlewam za dużo albo za mało?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w zidentyfikowaniu problemu
A tak wyglądają moje sadzonki
Jestem totalnie początkującą osobą (bez jakiejkolwiek wiedzy) jeśli chodzi o kwiaty i w ogóle jakiekolwiek ogrodnictwo, więc może to moja wina, że chorują? Może podlewam za dużo albo za mało?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w zidentyfikowaniu problemu
A tak wyglądają moje sadzonki