Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Natknąłem się na takowy artykuł o mamutowcach w niemczyźnie. Niestety trza znać mowę.
http://www.alexander-wahl.de/blog-item/ ... anzen.html
i tam w komentarzach czytam, iż taki zamrażalnik faktycznie symuluje zimę. Co to za stratyfikacja w dodatniej temperaturze? Przecież nasiona z klimatu umiarkowanego, a nawet lekko cieplejszego doświadczają mrozu. Poza tym nie ma jakiegoś babrania się z ewentualną pleśnią przy minus dwudziestu. Nasiona glediczji mam ze strąków opadniętych z drzew rosnących w mieście, które nawet doświadczyły mrozów poniżej minus trzydziestu.
Przeto ogólnie z logiki by wynikało, iż stratyfikacja ma zasymulować mroźną zimę, żeby rozłożyć hormony hamujące wzrost nasion, a nie jakieś przedwiośnie. Po zamrożeniu niemal miesięcznym planuję je (być może też podpiłować) kilka dni w wodzie je potrzymać o temperaturze pokojowej.
Z nasionami glediczji poszły też nasiona buka i smreka. Niebawem potestuję też zamrażalnik na nasionach mamutowca, sekwoji, cedrzyńca decurrens, cyprysa bakeri oraz truskawkowca.
http://www.alexander-wahl.de/blog-item/ ... anzen.html
i tam w komentarzach czytam, iż taki zamrażalnik faktycznie symuluje zimę. Co to za stratyfikacja w dodatniej temperaturze? Przecież nasiona z klimatu umiarkowanego, a nawet lekko cieplejszego doświadczają mrozu. Poza tym nie ma jakiegoś babrania się z ewentualną pleśnią przy minus dwudziestu. Nasiona glediczji mam ze strąków opadniętych z drzew rosnących w mieście, które nawet doświadczyły mrozów poniżej minus trzydziestu.
Przeto ogólnie z logiki by wynikało, iż stratyfikacja ma zasymulować mroźną zimę, żeby rozłożyć hormony hamujące wzrost nasion, a nie jakieś przedwiośnie. Po zamrożeniu niemal miesięcznym planuję je (być może też podpiłować) kilka dni w wodzie je potrzymać o temperaturze pokojowej.
Z nasionami glediczji poszły też nasiona buka i smreka. Niebawem potestuję też zamrażalnik na nasionach mamutowca, sekwoji, cedrzyńca decurrens, cyprysa bakeri oraz truskawkowca.
- delosperma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytałeś, to odpowiedziałam, jak postępowałam z wysiewem nasion. Biorąc pod uwagę oczywiście wskazówki w dostępnych mi publikacjach. Nigdzie nie spotkałam się, żeby zalecano zamrażanie nasion.
Ale widzę, że masz zapał do eksperymentowania, co się chwali i może faktycznie wnieść coś nowego w temacie.
Trzymam kciuki za powodzenie w wysiewach.
Ps: Znalazłam jeszcze takie ciekawe strony traktujące o wpływie niskich temperatur na nasiona drzew hodowanych w Polsce. http://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/ ... nia-nasion . Miłego czytania.
Ale widzę, że masz zapał do eksperymentowania, co się chwali i może faktycznie wnieść coś nowego w temacie.
Trzymam kciuki za powodzenie w wysiewach.
Ps: Znalazłam jeszcze takie ciekawe strony traktujące o wpływie niskich temperatur na nasiona drzew hodowanych w Polsce. http://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/ ... nia-nasion . Miłego czytania.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- anastazja01
- 10p - Początkujący
- Od: 19 paź 2016, o 12:51
- Kontakt:
Mi udało się wyhodować i to przypadkiem bardzo dużo świerków- historia wysiewu była bardzo prosta, zebrałam szyszki by ozdobić nimi skalniak, było ich dość sporo bo uzbierałam dwa duże worki 50 kg jak rozsypałam w skalniaku tak trawa jakoś szczególnie omijała to miejsce a w kolejnym roku wyrosły piękne małe świerki - oczywiście dałam im nowe życie przesadzając do doniczek i tak teraz zdobią obejście wokół mojej działki
Poznam Regulamin Forum
Nasiona Igliczji oraz buka, smreka i jakiegoś świerka przeszły miesięczną stratyfikację przy minus osiemnastu. Dziś wylądowały na kilka dni w wodzie. Nasiona igliczji dodatkowo sparzę zamiast nacinać pilnikiem. Wysiew w tę niedzielę.
Tak na wstępie to wypadałoby poczytać o stratyfikacji i skaryfikacji. U igliczni (Gleditsia) mamy twardą łupinę utrudniającą kiełkowanie i dlatego zaleca się moczenie nasion bezpośrednio przed siewem wodą o temperaturze 50-60 stopni C. przez kilka godzin (2-3 godziny powinny wystarczyć ) - tj. skaryfikacja tzw. fizyczna później nasiona wysiać. Dobra jest też skaryfikacja chemiczna przez moczenie nasion w stężonym kwasie siarkowym a następnie poddaje się je stratyfikacji w temp. +2 stop. C. Nasiona najlepiej wysiewać w maju do inspektu lub na zagony (ew. do doniczek) . Trzeci rodzaj to skaryfikacja mechaniczna - mechanicznie uszkadzanie łupiny (w przypadku igliczni może okazać się mało efektywny zbyt gruba łupina nasienna)- ale można próbować !
Pozdrawiam Janusz
Zastosowałem półtorej miesięczną stratyfikację przy -18stu oraz trzydniowe namaczanie oraz sparzenie nasion i nacinanie nasion cążkami do paznokci. Wysiałem około trzydziestu nasion- niektóre niedojrzałe. Około sześciu Igliczji już wykiełkowało.
Idą jak burza- mają sześć centymetrów Natomiast smreki oraz świerki nie chcą ruszyć.
sosna rozmnażanie z nasion
Mam garść nasion sosny koreańskiej jednak trochę przeschły w pudełku przez zimę.Czy mogę mieć nadzieję na jakiekolwiek sadzonki a jeżeli tak to jak przygotować nasiona i podłoże? Do jakiego podłoża je wysiewać i kiedy mogę rozpocząć wysiew. Mieszkam na terenie gdzie jest dość wietrznie a mrozy są do połowy kwietnia.
Na działce mam ziemię ciężką i gliniastą miejscami jest mieszanina torfu z piaskiem; czy taka ziemia się nadaje?
Na działce mam ziemię ciężką i gliniastą miejscami jest mieszanina torfu z piaskiem; czy taka ziemia się nadaje?
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
Dostałem od sąsiada szyszkę jodły koreańskiej ,dorodny okaz około 15m.Wysiałem i po 10 latach moje jodełki mają jedynie 40cm wysokości ,a przyrosty 4cm.U rośliny matecznej przyrosty do 30cm.Coś sie zmutowało i powstała miniatura.
Oto zdjęcie jodełki ,roślina mateczna w tym wieku miała około 4m.
Oto zdjęcie jodełki ,roślina mateczna w tym wieku miała około 4m.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
Dzięki za ciekawy komentarz do mojego wpisu,ale nawet jestem zadowolony że są takie małe . Siewek było około 30 ale w drugim roku po przesadzeniu do doniczek zostały tylko trzy i te rosną choć wszystkie sa karłowate. Pozdrawiam krajana.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
Wysiałam nasiona sosny Armanda jednak od 3 miesięcy nie wykazują jakiejkolwiek chęci życia.. Wysiane w tym samym czasie nasiona sosny koreańskiej wręcz przeciwnie 30% wzeszło . Proszę o wskazówki.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeśli nie przeprowadziłaś stratyfikacji to powód nasuwa się sam ale jeśli po przeprowadzonym zabiegu nasiona nie wykiełkowały to albo były nie płodne (puste) albo przestarzałe albo po prostu taka partia z roślinami nie rodzimymi jest tak że nie zawsze zawiązują dobre nasiona a nawet jak się pojawią to mogą być nie zdatne do siewu. w każdym razie próbuj dalej. ja też bawię się w hodowlę drzew z nasion więc jakbyś miała pytania to pisz z przyjemnością pomogę
Zebrane były z jednej szyszki która dopiero co spadła z drzewa więc czy mogły być martwe? Jak je zatem przechować do przyszłego roku? Czy jeżeli teraz wysiała gdy bym następną partię to wykiełkują i zdążą przygotować się do zimy czy też będę musiała je przechować przez zimę w domu?