Fiołek wonny, fiołek pachnący (Viola odorata)
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fiołek wonny
Mój Heartthrob chyba padł ,nie widać po nim śladu,mam go 4 rok i ani razu nie zakwitł
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Renatko, na taki też jeszcze czekam, i na Kaukako - też mi nie kwitł. Byłam pewna, że "Koenigin Charlotte" jest cienmnoniebieska. Taki o ile pamiętam (ciemnoróżowy) też powinnam mieć, może się w tym roku ujawni .
Ten Kaukako to nawet mi się powysiewał, choć kwiatków nie widziałam, no taki los .
U mnie wszystkie fiołki są trzyletnie. W tamtym roku pierwszy rok zakwitł mi granatowy (teraz nawet pod stołem na "kamieniu" rośnie), w tym - kremowo-żółty.
Już, żebym doczekała pełnego, to nie śmiem marzyć .
Nie wiem, dlaczego wcale nie wspominam o białym.
Pozdrawiam
Ten Kaukako to nawet mi się powysiewał, choć kwiatków nie widziałam, no taki los .
U mnie wszystkie fiołki są trzyletnie. W tamtym roku pierwszy rok zakwitł mi granatowy (teraz nawet pod stołem na "kamieniu" rośnie), w tym - kremowo-żółty.
Już, żebym doczekała pełnego, to nie śmiem marzyć .
Nie wiem, dlaczego wcale nie wspominam o białym.
Pozdrawiam
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Czy zdarzyło się Wam, żeby fiołki zmieniły kolor?
W miejscach, gdzie rosły zwykłe fioletowe (na zdjęciach po prawej) pojawiły się ciemnoróżowe (na zdjęciach po lewej).
Nie powiem, ładne; nawet ładniejsze niż te fioletowe. Może te fioletowe po prostu wyginęły i na ich miejsce rozsiały się różowe?
Nie wiem jak to wytłumaczyć.
W miejscach, gdzie rosły zwykłe fioletowe (na zdjęciach po prawej) pojawiły się ciemnoróżowe (na zdjęciach po lewej).
Nie powiem, ładne; nawet ładniejsze niż te fioletowe. Może te fioletowe po prostu wyginęły i na ich miejsce rozsiały się różowe?
Nie wiem jak to wytłumaczyć.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziwne może odczyn ziemi się zmienił ale pewnie takie dwa kolory wyglądają interesująco.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Zależy w jakich warunkach, zależy jakie. U mnie w czasie słonecznej pogody przekwitają w ciągu trzech dni (na drzewach jeszcze nie ma liści, żeby je chronić przed słońcem), natomiast teraz, kiedy jest pochmurno, białe i fioletowe kwitną już od tygodnia i mam wrażenie, że jest ich coraz więcej Dużo zależy też od odmiany. Fiołki lila i lilaróż dopiero zaczynają kwitnienie, podobnie białe nakrapiane fioletem, a fiołek labradorski wypuszcza pierwsze listki, tak samo jak znacznie większy od pozostałych Mars. Zanim zaczną kwitnąć, miną ze dwa dwa tygodnie. W sumie więc kwitnienie wszystkich będzie trwało całkiem długo.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
A czy ktoś wie jak się pozbyć tych piękności ? Tak się niewinnie zaczyna od jednej kępki a za dwa lata całe łany gdzie trzeba i nie...
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Ja to na razie nie mogę się dohodować.