Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Zawsze mnie zadziwia, że z takich małych nasionek wyrastają tak różne rośliny... Kurczę przeglądając wątki na FO widzę, że wysiewy w toku, tylko u mnie - jak zawsze - opóźnione, pewnie pomidory w weekend majowy wysieję :wink: Muszę się jakoś zmobilizować, ale powoli brakuje mi słońca.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milka a na jakiej stronie świata masz te siewki wystawione? Moje to się robię takie długaśne, wywracają się na boki zniechęca mnie taka robota
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

To cieszy mnie, że udało mi się przypomnieć nazwę. :D
Moje siewki też się wyciągają, ostatnio słońca brak i nieważne, że stoją na południowym oknie. ;:185
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MIŁKA a gdzie organizujecie ten zlot daliowy :?:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłko powiedz, co to za ptaszki o tej porze roku, z wieczora, tak pienie śpiewają?, czy to kosy?, ostatnio z M słuchaliśmy, a już szarawo było, no coś pięknego :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Iwonko! Pewnie kosy gwiżdżą! One lubią i z rana, i z wieczora!

Krysiu! Jaki tam zlot!!! Jak będą kwitnąć dalie, a będzie pogoda, gdzieś tam w sierpniu lub wrześniu, w jakąś sobotę, zapraszam do oglądania. Kto ma ochotę obejrzeć i podyskutować, zapraszam do mojego ogrodu. Jeszcze dam znać.
Siewki hmmm... Od północy, ale rozproszonego światła sporo, potem pójdą do pokoju syna, gdzie okno dachowe od południa.

Kasia! Ja się specjalnie nie przejmuje nigdy wyciąganiem. Pójdą do gruntu - wydobrzeją! Gorsze jest złe podłoże z patogenami lum ubogie. To niszczy siewki.

Sylwia! Ja tylko paprykę, por i bazylię posiałam. Trochę spanikowałam, bo w zeszłym roku za późno się za to wzięłam ;:223 Pamiętam, że paprykę (chili) wsadzałam w maju i miała 4cm i dłuuuugo rosła i późno owocowała. Pora tak wysiałam, bo stwierdziłam, że rozsadę rwaną sobie zrobię, ale nie wiem, co z tego wyjdzie ;:306

Jutro odbieram nawóz do dalii. Zamówiłam 25 kg, będzie na dłużej. Wytestuję, a jak będzie ok - polecę! To efekt poszukiwań na Gardenii. Jest dedykowany dla roślin cebulowych i bulwiastych. Przy okazji podsypię wiosenne cebulowe po kwitnieniu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko ja niedawno wyczytałam taką poradę aby ziemię do wysiewu wypiekać w piekarniku i tak zrobiłam, no i oczywiście lepsza ziemia do wysiewu i pikowania niż uniwersalna itp. Bo podobno ta pierwsza jest bardziej "czysta" . Ja dopiero też wczoraj jak wysiewałam sałaty znalazłam w woreczku zaprawę nasienną, gdybym wcześniej wiedziała, że mam taki specyfik to potraktowałabym też tym pomidorki i paprykę a tak skoro nie miałam pod ręką - trudno. A i dzisiaj sobie deszczówki nałapałam na podlewanie. Choć jeden pożytek z marnej pogody.

Ciekawi mnie ten Twój nawóz, ja w ubiegłym roku podlewałam pomarańczowym krystalonem no i pięknie mi się dalie rozkrzewiały, w tym wyprosiłam jeszcze dla siebie polifoskę 6 - przy wymianie zboża.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MIŁKA Ty wiedziałaś po co na Gardenię jechałaś, nie tak jak ja się gapiłam a nic nie kupiłam poza darniakiem i drobnymi narzędziami.
Nawet nie pomyślałam aby przystanek przy nawozach zrobić ;:223
Ale za mnie to załatwiłaś i teraz pójdę na łatwiznę, przyjadę dalie obejrzeć a i o nawozie się wszystkiego wywiedzieć ;:108 ;:108

życzę ;:3 ;:3 bo już czas na nie
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Kasiu w zeszłym roku miałam specjalną ziemię do wysiewów - większość siewek mi padła. Wiele osób narzekało w zeszłym roku na ziemię do wysiewów. Po tak przykrym doświadczeniu postanowiłam używać tylko uniwersalnej.
Miłko jak tam się karpy przechowują? Zaglądałaś do nich?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja wczoraj jedną z moich zakupionych dalii wsadziłam do doniczki, miała już duży wyrośnięty w ciepłym sklepię pęd.
Posadziłam dość płytko, by go nie uszkodzić.
Miłko, czy wysadzając ją później do ziemi mogę zadołować głębiej, czy już trzeba będzie tak płytko jak teraz?
A tak w ogóle to jak głęboko sadzi się dalie? Ile pod ziemią musi być góra bulwek z której wyrosną pędy? ;:131
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

No i narzekałaś, a tu proszę, widzę piękne siewy warzyw i ziół. Ja moje pory :lol: musiałam pikować, bo chłopaki miały za gęsto i się pokładały. Posieję też bezpośrednio do gruntu, ale zimową odmianę.
Ciekawa jestem nawozu :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Małgoś! Z tymi porami to nie wiadomo, co będzie! Ja marnuję zasiewy na róznych etapach wegetacji ;:306 (ciekawość Twoją zaspokajam poniżej!)

Zuza! Możesz posadzić głębiej. Nawet czasami trzeba, bo płytko posadzone dalie z gatunku tych wysokich i solidnie zbudowanych potrafią się wyłamywać z bulw przy wietrze. Ja musze zajrzeć dziś do moich dalii i te mizeraki wysadzić do doniczek, ale nie za bardzo mam gdzie trzymać doniczki, bo parapet zaanektowały mi fiołki afrykańskie - wszystkie do wydania, ale jeszcze muszę kilka rozsadzić ;:223 Kiedy to wszystko robić??? ;:219

Kasiu! Zajrzę dziś, ale patrzałam tak kilkanaście dni temu i są OK. Będę analizować tak po świętach, bo wcześniej zajrzę, może nawet dziś, ale przebierać zbyt nie będę. Mam taką skrzynkę z mizerakami - tu muszę sprawdzić, co się dzieje.
Ziemię kupuje do wysiewów, bo właśnie w uniwersalnej mi siewki gniły. Ale ziemia ziemi nierówna. :wink:

Krysiu! Darniak - dobra rzecz! ;:333 Ja byłam na Gardenii jeszcze w piątek i wtedy przy tym stoisku się chwilę zatrzymałam. Wiesz, że mam wyczulony wzrok na kształt kwiatów dalii. Na jednym z opakowań na stoisku były dalie więc zagadnęłam. No i okazało się, ze to poznańska firma i mogę sobie u nich zamówić i odebrać bezpośrednio. Sklep internetowy powstaje, ale może zainteresowani moga po prostu zadzwonić. Te nawozy są również dostępne w sklepach i sklepach internetowych z artykułami ogrodniczymi.
Słońca brak, a ja chciałam porobić w ogrodzie, na dodatek pada śnieg z deszczem... :evil:

Lady Kasiu! Ja kupuję co roku podłoże do wysiewu w Auchan. Nie mam do niej uwag. Słyszałam o pieczeniu podłoża w piekarniku, ale chyba bym się nie odważyła... ;:306

Obiecałam pokazać nawóz. Dostałam jeszcze na wypróbowanie gratisy do innych roślin niż dalie. Ten do dalii (i innych cebulowych i bulwiastych) to mam w wielkim plecionkowym worze, który nie jest fotogeniczny i nie chciało mi się go targać do światła, żeby mu zrobić zdjęcie. Na razie trudno mi cokolwiek o nim powiedzieć, ale będę obserwować i zobaczymy jak będzie w sezonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O ale tego nawozu jeszcze nie znam, z dodatkiem tego co ptaszki nawyczyniały :lol: Myślę, że dzięki temu powinien być dobry.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Miłko - kilka dni temu wsadziłam bezpośrednio do gruntu 3 dalie zakupione w jakimśtam markecie. Spodobały mi się u Ciebie i postanowiłam zobaczyć, jak będą wyglądać u mnie. ( Gdybyś miała jakieś niższe do wydania, to chętnie przygarnę). Czy nie za wcześnie? W razie czego najwyżej wyjmę :;230
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

O matko --cebulowe zawsze głodne :!: a ja nigdy nie nawożę. Widzę ,ze Ty nawozu kupiłaś o ho ho , a może i więcej :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”