Domowo i zdrowo cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1049
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Jak mogłam nie zauważyć, że tu już tyle II części wątku :wink:
wracam do lektury, może się czegoś nauczę :wink:
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2296
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Acia, nie zapomniałem o obietnicy :D

Kotlety pożarskie z kurcząt

duma polskiej gastronomii ery Gierka, mi jako dziecku bardzo smakowały z frytkami i zielonym groszkiem.

Oryginalny przepis z książki z przepisami kulinarnymi dla zakładów gastronomicznych Społem CZSS:


ObrazekObrazek

Ja tylko zmniejszyłem ilość soli do 17g/kg


Obrazek

Tym razem w wersji z colesławem:

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 20161
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Piotrze tyle u Ciebie ciekawych rzeczy dowiedzieć się można, tyle fajnych przepisów, a jeszcze wszystkiego nie przeczytałam, więc na razie wpisuję się i idę dalej czytać :wit
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 741
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Ja to jestem w ogóle pod wrażeniem talentu kulinarnego :) Ech gdyby mój M taki obiadek podał :))))
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2296
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Dostałem od Drozda dużą pakę z roślinnymi wspaniałościami i nalewkę.
Janusz dziękuję.

Mam pytanie i zarazem prośbę o przepis na Twoją nalewkę z Cytryńca Chińskiego, wszak o nim mówią owoc o pięciu smakach.


Obrazek

Słodycz i alkohol wyrównane, pierwszy smak to l.goryczka grejpfruta, potem dochodzą nuty cytryny i słodycz.
Ma rok, czuję , ze jest na bazie cukru białego , gdyby go zamienić na brązowy i jeszcze kilka lat potrzymać w lochu.... ;:224
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4181
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Nie spodziewałem się,że moja nalewka trafi na łamy forum. Skoro już jesteśmy w tym temacie to muszę się pochwalić,że miałem przyjemność degustacji Piotrusia wyrobów wędliniarskich. Cóż powiedzieć - "Niebo w gębie" Nie ominęły mnie także nalewki - "Poezja". Trzeba mieć szczególne zdolności do tworzenia takich specjałów.

Przepis mojej nalewki jest bardzo prosty,bez żadnych udziwnień. Uważam,że owoc cytryńca posiada w sobie tyle smaków,że nie potrzeba dodatkowo wprowadzać inne owoce czy przyprawy ale to rzecz gustu.

Cytryniec Chiński - nalewka, przepis:

1 i 1/2 Szklanki owoców Cytryńca
1 i 1/2 " wody
1 i 1/2 " spirytusu
1 " cukru
garść liści

Wodę wraz cukrem rozpuścić na małym ogniu i gotować z liśćmi 10 min.
Zestawić do ostudzenia.
Umyte owoce wrzucamy do słoja.
Ostudzoną mieszanką zalewamy owoce dodając spirytus i kilka świeżych zielonych zdrowych liści.
Odstawić na 4 tygodnie w ciemnym miejscu wstrząsając słojem przynajmniej raz w tygodniu .....i gotowa
Nie ulega wątpliwości,że im dłużej jest przechowywana tym walory smakowe są większe.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
RenataC
100p
100p
Posty: 106
Od: 24 sie 2012, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

O matko,jakie pyszności serwujesz,Piotrze. Twoja szynka konserwowa jest genialna ;:138
Dla mnie to wyższa szkoła jazdy,ale śliwki afrodyzjaki zapisałam :tan
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2296
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Pachwina z praski

Konkurentka dla boczku o ciekawym smaku, najlepszy i najchudszy odcinek jest w okolicy łopatki :

Peklowana na sucho 20g mieszanką sól/peklosól 70/30 w temp lodówki 5 dni, kilka razy należy mięso obrócić :


Obrazek

Wkładamy do praski, między dwoma kawałkami jest kolagen wieprzowy, pieprz i czosnek suszony:




Obrazek

Parzymy 100 min w temp 75-80 C, zwalniamy sprężynę , studzimy.

Tak po 24 h wygląda produkt gotowy, nic się nie rozpada, po bokach widać cienki pasek galaretki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

w połączeniu z tartym, świeżym chrzanem tworzy smaczny duet:

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2296
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Golonka po warszawsku

mój przepis na szybkie konkretne danie, później je zmodyfikowałem o 3 dniowe peklowanie. *

1.Peklowanie 5% solanka 30/70 sól /peklosól 3 dni z nastrzykiem, temp lodówki.

2.Obróbka termiczna, dodajemy liść laurowy, pieprz czarny w ziarnach,ziele angielskie.
(Szybkowar) 30 min. Tutaj mały niuans, ja mam Zeptera, wiem, że inne szybkowary gotują dłużej.


Obrazek

3. Przekładamy do pieczenia, nacinamy skórę w kratkę, pieczemy 30 min ,podlewamy rosołem z gotowania termoobieg 180 C. Dajemy mięsu odpocząć ok 10-15 min.
Po 15 min nacieramy skórę dobrym miodem, włączamy górną grzałkę, wyłączając termoobieg.

Po 1 h z małym hakiem minutowym mamy taki obiad:


Obrazek

* zamiast peklowania można dodać sól do szybkowara, ale taka golonka jest mniej krucha.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Posty: 546
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: między Wschową a Głogowem

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Witaj Piotrze podczytuję cię od jakiegoś czasu,podobają mi się twoje przepisy.
Właśnie skopiowałam sobie twój przepis na golonkę,muszę wypróbować,jakoś nigdy nie mam na nią pomysłu.
Zostają mi na sam koniec w zamrażarce po ubiciu świniaka ;:306
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Posty: 155
Od: 1 lut 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Piotrze :wit
a jak długo gotować w zwykłym garnku :?: Chyba prawie do miękkości, bo to dość krótkie pieczenie ma znaczenie raczej wykańczające ?
Jeśli peklosól wsypać do gotowania w zwykłym garnku, to czy też nastrzykiwać ?
Peklowane golonki gotuję zawsze z włoszczyzną, czy Ty jej nigdy nie dodajesz ?
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2296
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Rzadko gotuję golonkę, ale jeśli to robię, to trwa to kilka h, bo trzymam temp 80C, nie do miękkości, bo 30 min w piekarniku tez jest ważne. Jeśli chodzi o gotowanie to:im więcej wody, tym więcej dobrego z golonki przejdzie do niej. Można wrzucić ją na wrzątek i chwilkę pogotować , aby się zamknęły białka. Potem zmniejszamy temp do 80C i dalej jw.
Włoszczyzna jest wskazana, ale ja ja tylko dodaję latem i jesienią, kiedy jest świeża.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Malagenia
100p
100p
Posty: 155
Od: 1 lut 2011, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Poznań, czyli enklawa ciepła - USDA 7a :)

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Gotuję identycznie jak napisałeś, pod koniec wrzucając przyprawy i włoszczyznę. Gotuję, aż mięso zaczyna odchodzić od kości, czyli jeśli jeszcze ma się piec, to trochę wcześniej musiałabym wyjąć.
Nie napisałeś mi co z tą solą peklującą ;:130 - stężenie takie samo jak do szybkowara ? nastrzyknięcie ?
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”