Domowo i zdrowo cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

sara44,
????? ??????????? to najczystszy ekologicznie olej wytwarzany z owoców rokitnika według specjalnie opracowanej i opatentowanej technologii bez udziału chemii. Owocki rokitnika, zwane rosyjskim ananasem, pochodzące z Syberii, to cud i fenomen natury. Zawierają w swoim składzie ogromną ilość aktywnych biologicznie składników. Skoncentrowane są w nich przede wszystkim: antyoksydanty, prowitaminy i witaminy, mikroelementy i NKT.
Wspaniałe działanie olejku rokitnikowego wypróbowałam na sobie. Dzięki niemu i bezcennym informacją od Wspaniałego Rolnika, który pierwszy w Polsce rozpoczął uprawę krzewów rokitnika, wyleczyłam się skutecznie z refluksu żołądkowo-przełykowego. Zostało to potwierdzone badaniem rtg przewodu pokarmowego - tzw. pasaż.
Dużo można byłoby pisać o zaletach tego olejku i jego właściwościach prozdrowotnych. Kilkanaście lat temu "zakochałam się" w tych krzewach. I jest to "miłość" odwzajemniona. Owocują niezawodnie każdego roku.
Szkoda, że tak wiele lat trwało przekonywanie polskich producentów do zainteresowania się tym "ałtajskim złotem".

Drugim takim syberyjskim fenomenem jest olej uzyskiwany z orzeszków cedrowych. Jest on tłoczony na zimno, co nie pozbawia go cennych składników.
I podobnie jak olejek rokitnikowy ma już ugruntowaną swoją pozycję w kuchni, kosmetologii i farmacji.

We wszystkich takich kuracjach olejkiem rokitnikowym i/lub cedrowym wymagana jest systematyczność.

A tak wygląda mój rokitnik w zimowej szacie. Cieszą się nim teraz różne ptaszki.

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rtk10 a jak stosujesz olej rokitnikowy?
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

Po 1 łyżeczce od herbaty rano i wieczorem, pół godziny przed jedzeniem. I tak przez 10 dni. Następnie 10 dni przerwy. Powtórzyć w takich trzech seriach. A po takiej kuracji zrobić 3 miesiące przerwy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dzięki, zanotowałam. :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Nalewka z Rokitnika

Co do Rokitnika , to warto dodać, że jego pozdrowotne właściwości pozyskuje się również przez ekstraktację alkoholową.
Rosjanie robią nalewki na wiele rożnych sposobów, kilka przerabiam i najbardziej odpowiedni dla mojego smaku wybiorę.
Mój od kilku lat przepis to 60% spirytus (żytni, pszeniczny lub kukurydziany) 1:1 z owocami (Rokitnik przemrażam), po miesiącu pobytu w lochu i częstym mieszaniu zlewam nalew , a owoce zasypuję niewielką ilością (200g/1kg) cukru trzcinowego lub dodaję taką samą ilość miodu gniazdowego. Zastawiam na świetle w cieple i często mieszam.
Po kolejnym miesiącu łączę 2 nalewy i odstawiam do chłodnego lochu co najmniej na rok.

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PIOTRZE w moim piekarniku siedzi KUGEL zrobiony na wędzonym kurczaku z wiejskiej wędzarni a jakie zapachy po domu się rozchodzą ;:36 jak tylko zasiądziemy do smakowania uwiecznię i pokażę.
Piotrze my wędzarnię to mamy tylko brak nam odwagi. Jest ona w pomieszczeniu gospodarczym a poprzedni właściciel ile świnek w niej przerobił bym chyba nie zliczyła.
Jak już jestem w wędzarni to powiem, że ja z tej wędzarni korzystałam i smakołyki kupowałam. Drewno owocowe do wędzarni na stryszku składowane czeka na natchnienie mojego eMa.
Problem chyba w tym, że nie wiemy jak się do tego zabrać, muszę poczytać o peklowaniu, najgorsze to chyba jak rozniecić ten ogień co by wszystko w komin nie uciekło i osiedla nie zadymiło.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Ser twarogowy z grzybka tybetańskiego

Post »

Krystyna, pokaż proszę jak wygląda ta wędzarnia, może Ci pomogę w jej uruchomieniu.

Przedstawiam , jak robię Ser twarogowy z GT (grzybek tybetański)

Składniki:
2 części GT
1 część świeżego, prosto od krowy lub pasteryzowanego mleka, mleko UHT odpada.

Wykonanie:

świeże mleko podgrzewamy do temp 72 C i wlewamy do naczynia z GT, mieszamy i odstawiamy na 1 h.
Następnie przecedzamy na sicie:

Obrazek

Masę serową odciskamy, tutaj najlepiej zdaje egzamin prasa do serów, niemniej siła grawitacji tez swoje zrobi.

Obrazek

Ser w smaku jest l.kwaskowaty, tłusty, kremowy, w zupełności pozbawiony soli, smaczny.

Obrazek

Z uzyskanej serwatki po podgrzaniu do 85C i zakwaszeniu 80% kwasem mlekowym w ilości 20 ml uzyskałem ricottę:

Obrazek

Gdybym nie podgrzewał serwatki do 85 C, tylko pił tą uzyskaną z odciśniętego sera twarogowego byłaby by ona bardziej zdrowotna dla naszego organizmu, gdyż zawierałaby rożne białka, a przede wszystkim cysteinę , która jest składnikiem cennego glutationu. Tutaj jednak ogrzanie spowodowało denaturację białek. Dokładnie tak samo się dzieje, jak zbyt mocno podgrzejemy świeże lub pasteryzowane mleko. Warto to zapamiętać.
Moje wątki
Festina Lente
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Witam. Ładnie Ci to wychodzi. Twarożki wyglądają apetycznie (prawie jak moje :wink: ).Ale faktycznie zainteresowało mnie coś innego. Właśnie widzę, że używasz naczyń ze stali nierdzewnej . Ja mam jakiś opór ,bo nie jestem pewna czy się nadają do przechowywania i kwaszenia mleka przez kilka dni. Z przyzwyczajenia używam emaliowane naczynia lub szklane do wyrobów z mleka. Jednak mam też ze stali nierdzewnej i chętnie bym ich użyła, gdybym miała pewność, że serwatka lub maślanka oraz garnki na tym nie stracą. Jeżeli możesz to podziel się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Używasz takie garnki tylko na czas ogrzewania twarogu ,czy również przechowujesz i kwasisz w nich mleko ?
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Piotrze :wit Chętnie bym zrobiła taki ser twarogowy z GT a póżniej z serwatki ricottę ale gdzie kupiC GT i kwas mlekowy 80 % :?:
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Telimenka pisze:Witam. Ładnie Ci to wychodzi. Twarożki wyglądają apetycznie (prawie jak moje :wink: ).Ale faktycznie zainteresowało mnie coś innego. Właśnie widzę, że używasz naczyń ze stali nierdzewnej . Ja mam jakiś opór ,bo nie jestem pewna czy się nadają do przechowywania i kwaszenia mleka przez kilka dni. Z przyzwyczajenia używam emaliowane naczynia lub szklane do wyrobów z mleka. Jednak mam też ze stali nierdzewnej i chętnie bym ich użyła, gdybym miała pewność, że serwatka lub maślanka oraz garnki na tym nie stracą. Jeżeli możesz to podziel się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Używasz takie garnki tylko na czas ogrzewania twarogu ,czy również przechowujesz i kwasisz w nich mleko ?
Ten większy garnek z kwasówki służył do mieszania składników. GT przechowuję w szkle, a świeże mleko pasteryzuję w mniejszym garnku z kwasówki. Emalia jeśli ne jest obita, jest wg mnie ok. Kwasówka nie reaguje z serwatką, garnkom nic nie będzie, zresztą cały proces trwa b.krótko.
Ewiczka52 pisze:Piotrze :wit Chętnie bym zrobiła taki ser twarogowy z GT a później z serwatki ricottę ale gdzie kupiC GT i kwas mlekowy 80 % :?:

GT mogę Ci wysłać, jak Ci się rozrośnie to potem Ty się podzielisz z Następcami, kwas mlekowy kupisz w sklepie z akcesoriami piwnymi. Nic tylko chcieć.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, tylko pasteryzowane 3.2 % tłuszczu.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Piotrze

U nas kefir z GT schodzi na bieżąco , pomysł ze zrobieniem twarogu błąkał mi się gdzieś po głowie , teraz po Twojej fotorelacji już pewne , że go zrobię .
Podpowiedz tylko z ilu dniowego kefiru robiłeś ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Grzybek Tybetański

Post »

Beata, mój GT z podwójną ilością pracowników pracowali w 2 x w 2 l słojach stał najpierw 12 h w temp 23 C, potem 4 dni w temp lodówki (5 C) , w smaku był niewiele kwaśniejszy niż gotowy produkt. Mleko do GT używałem prosto od krowy, zawsze pasteryzowane 30 min w 62 C.

Wariacji z sera jest wiele, u mnie następne będą ruskie pierogi, choć miał być sernik lub rolada z wędzonego łososia przekładanego szpinakiem i twarogiem.

Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Piotrek nareszcie konkretny przepis,dobrze że napisałeś o odpowiednich temp.,okazuje się że przepisu z netu nie zawsze są dobre.
Chociaż serek z GT wyszedł niezły/smakował nam bardzo/to jednak z Twojego przepisu wyszedł super,aż byłam zaskoczona ;:oj
Okazuje się,że nie trzeba mieć wielkiego talentu,tylko b.dobry przepis :D
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Biotit pisze:Ten większy garnek z kwasówki służył do mieszania składników. GT przechowuję w szkle, a świeże mleko pasteryzuję w mniejszym garnku z kwasówki. Emalia jeśli ne jest obita, jest wg mnie ok. Kwasówka nie reaguje z serwatką, garnkom nic nie będzie, zresztą cały proces trwa b.krótko.
Piotrze dziękuję za fatygę ,ale co do tego nie mam wątpliwości. Mi chodziło : czy mleko, takie prosto od krowy mogę wlać do naczynia ze stali nierdzewnej (mam takie garnki,wiaderka 5l i różne miski) i pozostawić w takim naczyniu (tradycyjnie) nie na godzinkę, lecz na kilka dni, aż do ukwaszenia.Z tymi emaliowanymi obchodzę się jak z jajkiem, żeby nie obić.
Biotit pisze: Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
Do zwykłego twarogu, zamiast tetry lub gazy ,wydają mi się praktyczniejsze cedzidełka tiulowe. Używam mocniejszego tiulu , takiego jak na firanki .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”