Domowo i zdrowo
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1578
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze jako że mój M mówi, że najlepsze słodycze to schabowy (prawdziwy mięsożerca) Będę musiała się do Ciebie uśmiechnąć z pewnym zapytankiem jako, że planujemy ( w końcu ) weselicho
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1085
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze, czy skorupki mielisz w młynku do kawy? Wiem, że to najlepiej przyswajalne źródło wapnia, ale kiedyś odpowiednio przygotowałam, zmieliłam i nie wiedziałam co z tym zrobić, bo i tak ten "piasek" czułam w potrawie. Chociaż przyznam, że nie wpadłam na wykorzystanie go w chlebie.
pozdrawiam Ewa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewa
najpierw młynek żarowy, na którym mielę ziarna, a potem przesiewam przez drobne sitko, wychodzi pył.
Z młynka wyjdzie piasek.
najpierw młynek żarowy, na którym mielę ziarna, a potem przesiewam przez drobne sitko, wychodzi pył.
Z młynka wyjdzie piasek.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1085
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za odpowiedź, mam młynek żarnowy -przystawkę do Zelmera, następnym razem spróbuję nim, a potem na sitko, tak jak radzisz.
pozdrawiam Ewa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ja też mam, kupiłem kiedyś do śrutwania jęczmienia piwnego, ale wykorzystuję do mielenia różnych ziaren.
Ustaw pokrętło na 0.
Ustaw pokrętło na 0.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze .
Rozumiem, że piwo również warzyłeś ?
Pozdrawiam . Beata .
Rozumiem, że piwo również warzyłeś ?
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Zgadza się, piwo warzę od kilku lat, teraz przerwa, są inne priorytety.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Składniki:
4-6 ozorków wieprzowych
skóra wieprzowa
bulion mięsny 1,5 l
suszone warzywa (moja wersja : lubczyk,pasternak,marchew,por,seler)
peklosól 18g/kg mięsa
pieprz 2,5g/kg
czosnek suszony 2 g/kg
Wykonanie:
Ozorki przekuwamy szpikulcami od szaszłyków, powoduje to , że w czasie parzenia się nie powyginają.
Zalewamy bulionem, dodajemy skórę wieprzową, peklosól i suszone warzywa
Parzymy w temp. 85 - 90 C około 2 h.
Wyjmujemy ozorki i zdejmujemy z nich naskórek, ślinianki i wszytko co Nam się nie podoba
Jak widać na jednym (pierwszy od góry) ozorku, że są wystarczające zapeklowane.
Obrane ze skóry wkładamy ponownie do rosołu i parzymy 30 min,
w tym czasie peklosól dotrze i wybarwi mięso na jednolity kolor.
Ponownie wyjmujemy i po ostudzeniu wyjmujemy z nich metalowe szpikulce.
Ugotowane warzywa i skórę wieprzową miksujemy na jednolity płyn i gotujemy, aby zredukować ok 1/2 rosołu.
Przelewy go przez sito , do płynu dodajemy pieprz i czosnek (płyny powinno być ok 500 ml )
Ozorki wkładamy ścisło do osłonki fi 100 ( 4 szt wyjdą jak na fotach,
a 6 szt z mniejszą ilością galarety i wówczas 300 ml płynu do zalania wystarczy)
Parzymy 100 minut w temp 75-80 C, studzimy w temp. lodówki przez 10-12 h .
Tak wykony ozorek jest smacznym daniem na zimno.
Razem z ozorkami parzyła się mielonka wieprzowa w otoczce z galaretki wieprzowej.
Deser dla Gościa też się znajdzie i poczeka , takie przysmaki się nie starzeją :
Składniki:
4-6 ozorków wieprzowych
skóra wieprzowa
bulion mięsny 1,5 l
suszone warzywa (moja wersja : lubczyk,pasternak,marchew,por,seler)
peklosól 18g/kg mięsa
pieprz 2,5g/kg
czosnek suszony 2 g/kg
Wykonanie:
Ozorki przekuwamy szpikulcami od szaszłyków, powoduje to , że w czasie parzenia się nie powyginają.
Zalewamy bulionem, dodajemy skórę wieprzową, peklosól i suszone warzywa
Parzymy w temp. 85 - 90 C około 2 h.
Wyjmujemy ozorki i zdejmujemy z nich naskórek, ślinianki i wszytko co Nam się nie podoba
Jak widać na jednym (pierwszy od góry) ozorku, że są wystarczające zapeklowane.
Obrane ze skóry wkładamy ponownie do rosołu i parzymy 30 min,
w tym czasie peklosól dotrze i wybarwi mięso na jednolity kolor.
Ponownie wyjmujemy i po ostudzeniu wyjmujemy z nich metalowe szpikulce.
Ugotowane warzywa i skórę wieprzową miksujemy na jednolity płyn i gotujemy, aby zredukować ok 1/2 rosołu.
Przelewy go przez sito , do płynu dodajemy pieprz i czosnek (płyny powinno być ok 500 ml )
Ozorki wkładamy ścisło do osłonki fi 100 ( 4 szt wyjdą jak na fotach,
a 6 szt z mniejszą ilością galarety i wówczas 300 ml płynu do zalania wystarczy)
Parzymy 100 minut w temp 75-80 C, studzimy w temp. lodówki przez 10-12 h .
Tak wykony ozorek jest smacznym daniem na zimno.
Razem z ozorkami parzyła się mielonka wieprzowa w otoczce z galaretki wieprzowej.
Deser dla Gościa też się znajdzie i poczeka , takie przysmaki się nie starzeją :
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, ale trafiłeś, dziękuję, bardzo lubię ozorki. Zwykle robiłam w sosie chrzanowym albo zwyczajnie w galarecie "na płasko". Te prezentują się świetnie. Mam osłonkę fi90, chyba też się nada.
Zrobiłam kiełbasę drobiową, studzi się. Już widzę, że trochę powietrza zostało, ale na pewno będzie pyszna.
Zrobiłam kiełbasę drobiową, studzi się. Już widzę, że trochę powietrza zostało, ale na pewno będzie pyszna.
Pozdrawiam, Kasia
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Hi hi, u mnie właśnie leżą i peklują się ozorki Przepis więc bardzo na czasie.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Agniecha
jak peklujesz bez nastrzyku, to peklosól do końca nie zapekluje mięsa, naskórek nie przepuści.
Ja zrobiłem na szybko, peklosól nie zabarwiła idealnie mięsa, ale dzięki temu, że po obraniu wróciły do rosołu mają przyzwoity kolor, ale nie jest jeszcze ideał.
jak peklujesz bez nastrzyku, to peklosól do końca nie zapekluje mięsa, naskórek nie przepuści.
Ja zrobiłem na szybko, peklosól nie zabarwiła idealnie mięsa, ale dzięki temu, że po obraniu wróciły do rosołu mają przyzwoity kolor, ale nie jest jeszcze ideał.
Re: Domowo i zdrowo
Pysznie wyglądają ozorki,szkoda tylko,że u mnie nikt nie chce jeść
Zrobiłam podobną mielonkę wieprzowo-drobiową,/zmodyfikowana drobiowa parzona-takie akurat miałam mięso/,gościom i domownikom b.smakowało.
Twoje przepisy są super
Piotrek czy można zrobić nalewkę na śmietanie z owoców mrożonych?
Mam w zamrażarce dużo jagód i truskawek.
Zrobiłam podobną mielonkę wieprzowo-drobiową,/zmodyfikowana drobiowa parzona-takie akurat miałam mięso/,gościom i domownikom b.smakowało.
Twoje przepisy są super
Piotrek czy można zrobić nalewkę na śmietanie z owoców mrożonych?
Mam w zamrażarce dużo jagód i truskawek.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewa jasne, że możesz zrobić , owoce rozmroź w temp lodówki, sok z rozmrożonymi owocami zważ, powinno być więcej ok 10-20% więcej niż świeżych, dalej postępuj jak napisałem wcześniej.