Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Szynka i kiełbasa wędzona i parzona, a na drugim planie polędwica. Fajnie uwędzone Tylko trochę się podjarały, ale to szczegół.
Jak masz taką wolną lodówkę, to pomyśl o zrobieniu salami, wprawdzie to wyższa szkoła jazdy, ale chętnie pomogę.
Jak masz taką wolną lodówkę, to pomyśl o zrobieniu salami, wprawdzie to wyższa szkoła jazdy, ale chętnie pomogę.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Może i zjarane, bo jak dla mnie ciut suche Najpierw muszę sie nauczyć dobrze robic rzeczy mniej skomplikowane, jak się pewniej poczuję jako masarnia, zwrócę się o pomoc w wyższej szkole
Pozdrawiam - BabajAGA
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
A u nas śledzi nie mozna kupić Strasznie wieje i nikt w morze nie wypływa...
Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Pasztet się pieczę, więc zaczynam:
Śledzie w śmietanie
Śledzie przygotowujemy kilka dni wcześniej w następujący sposób:
Moczymy co najmniej x 2 , za każdym razem próbując, czy są ok.
Po wymoczeniu rozkładamy na deskę , odcinamy cienkie od strony brzucha i grubsze od strony grzbietu powłoki z tłuszczem, wyrównujemy filety z góry i dołu, osuszamy ręcznikiem papierowym i skraplamy sokiem z cytryny każdy z filetów.
Po ok 30 min czynność powtarzamy z drugą stroną.
Po kolejnych 30 min śledzie kroimy na 2-3 cm kawałki i układamy do słoika, zalewamy olejem.
Nie dodajemy nic do środka.Wkładamy do lodówki.
Dzień przed Imprezą śledzie wyjmujemy i przygotowujemy sos śmietanowy około 200ml całość.
1 część gęstej dobrej śmietany mieszamy z 1 częścią dobrego oleju (ja ostatnio używam rzepakowego tłoczonego na zimno)
dodajemy na smak trochę cukru, powiedzmy 1/2 płaskiej łyżeczki, mieszamy aby uzyskać emulsję. Najlepiej będzie jak składniki będą miały taką samą temperaturę.
Wykładamy :
na dno naczynia cienka warstwa sosu, na to śledzie, na to cienka warstwa sosu, na cienko pokrojona w półplasterki cebula itd. Na gorze jest sos śmietanowy i dekoracja np z natki pietruszki.
Śledzie w śmietanie przed podaniem, powinny być 24h w temp lodówki.
Śledzie w śmietanie
Śledzie przygotowujemy kilka dni wcześniej w następujący sposób:
Moczymy co najmniej x 2 , za każdym razem próbując, czy są ok.
Po wymoczeniu rozkładamy na deskę , odcinamy cienkie od strony brzucha i grubsze od strony grzbietu powłoki z tłuszczem, wyrównujemy filety z góry i dołu, osuszamy ręcznikiem papierowym i skraplamy sokiem z cytryny każdy z filetów.
Po ok 30 min czynność powtarzamy z drugą stroną.
Po kolejnych 30 min śledzie kroimy na 2-3 cm kawałki i układamy do słoika, zalewamy olejem.
Nie dodajemy nic do środka.Wkładamy do lodówki.
Dzień przed Imprezą śledzie wyjmujemy i przygotowujemy sos śmietanowy około 200ml całość.
1 część gęstej dobrej śmietany mieszamy z 1 częścią dobrego oleju (ja ostatnio używam rzepakowego tłoczonego na zimno)
dodajemy na smak trochę cukru, powiedzmy 1/2 płaskiej łyżeczki, mieszamy aby uzyskać emulsję. Najlepiej będzie jak składniki będą miały taką samą temperaturę.
Wykładamy :
na dno naczynia cienka warstwa sosu, na to śledzie, na to cienka warstwa sosu, na cienko pokrojona w półplasterki cebula itd. Na gorze jest sos śmietanowy i dekoracja np z natki pietruszki.
Śledzie w śmietanie przed podaniem, powinny być 24h w temp lodówki.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Kurczak faszerowany
najlepiej własnego chowu ok 2 kg tuszka,
Myjemy , oczyszczamy, przygotowujemy solankę 4%, czyli na 5 l wody 200g soli.
Tak 3-mamy kurczaka w temp lodówki 24h.
Wyjmujemy, płuczemy w wodzie , wieszamy , aby wysechł.
Nadzienie:
100 g wątróbek drobiowych
150 g świeżych pieczarek
2 surowe jajka
2 jajka ugotowane na twardo
20 g masła
1 średnia cebula pokrojona w cienką kostkę podsmażona na klarowanym maśle
1 bułka namoczona w mleku
pęczek natki i kopru
sól , pieprz
słodka papryka w proszku
klarowane masło
Wykonanie:
Smażymy pokrojone w kostkę drobną kostkę pieczarki.
Kroimy w kostkę jajka na twardo.
Przesmażamy cebulkę.
Oczyszczoną wątróbkę, wyciśniętą bułkę, cebulkę przekręcamy przez maszynkę na sitku 4,6 (nie jest to najmniejsze sitko)
Masło ucieramy z żółtkami, osobno ubijamy białka.
Szatkujemy koper i natkę pietruszki.
Wszystko łączymy, na koniec dodajemy pokrojone jajka i ubite białka. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Kurczak
luzujemy z kręgosłupa z szyją (zostawiamy skórę) i wszystkim co uda Nam się usunąć nie uszkadzając skóry.
Nacieramy słodką papryką w proszku.
Kurczaka nadziewamy luźno, zaszywamy , przekładamy do brytfanny i pieczemy w 180C ok 1 h,
na ostatnie 10 min odkrywamy pokrywę, aby skóra się zarumieniła. Można również dołożyć ziemniaki.
tu wyraźnie widać, że za dużo dałem farszu i pękła skóra.
Ja zawsze robię większą ilość farszu, piekę go w podłużnej blaszce, świetnie smakuje na zimno.
najlepiej własnego chowu ok 2 kg tuszka,
Myjemy , oczyszczamy, przygotowujemy solankę 4%, czyli na 5 l wody 200g soli.
Tak 3-mamy kurczaka w temp lodówki 24h.
Wyjmujemy, płuczemy w wodzie , wieszamy , aby wysechł.
Nadzienie:
100 g wątróbek drobiowych
150 g świeżych pieczarek
2 surowe jajka
2 jajka ugotowane na twardo
20 g masła
1 średnia cebula pokrojona w cienką kostkę podsmażona na klarowanym maśle
1 bułka namoczona w mleku
pęczek natki i kopru
sól , pieprz
słodka papryka w proszku
klarowane masło
Wykonanie:
Smażymy pokrojone w kostkę drobną kostkę pieczarki.
Kroimy w kostkę jajka na twardo.
Przesmażamy cebulkę.
Oczyszczoną wątróbkę, wyciśniętą bułkę, cebulkę przekręcamy przez maszynkę na sitku 4,6 (nie jest to najmniejsze sitko)
Masło ucieramy z żółtkami, osobno ubijamy białka.
Szatkujemy koper i natkę pietruszki.
Wszystko łączymy, na koniec dodajemy pokrojone jajka i ubite białka. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Kurczak
luzujemy z kręgosłupa z szyją (zostawiamy skórę) i wszystkim co uda Nam się usunąć nie uszkadzając skóry.
Nacieramy słodką papryką w proszku.
Kurczaka nadziewamy luźno, zaszywamy , przekładamy do brytfanny i pieczemy w 180C ok 1 h,
na ostatnie 10 min odkrywamy pokrywę, aby skóra się zarumieniła. Można również dołożyć ziemniaki.
tu wyraźnie widać, że za dużo dałem farszu i pękła skóra.
Ja zawsze robię większą ilość farszu, piekę go w podłużnej blaszce, świetnie smakuje na zimno.
-
- 100p
- Posty: 185
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Kurczaczek faszerowany wygląda bardzo apetycznie. Ale jeszcze lepiej smakuje.
Piotrze, czy cebulkę, którą przekładasz warstwami śledzika w śmietanie, wcześniej blanszujesz we wrzątku? Czy może wykorzystujesz tzw. słodką cebulę?
Piotrze, czy cebulkę, którą przekładasz warstwami śledzika w śmietanie, wcześniej blanszujesz we wrzątku? Czy może wykorzystujesz tzw. słodką cebulę?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Renata,
w śmietanie cebuli nie blanszuję, ona przechodzi sosem , stając się zarazem łagodną i kruchą.
Blanszuję cebulę i robię inny sos do śledzia po japońsku.
w śmietanie cebuli nie blanszuję, ona przechodzi sosem , stając się zarazem łagodną i kruchą.
Blanszuję cebulę i robię inny sos do śledzia po japońsku.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotruś wielkie dzięki za przepis na kurczaczka, na pewno jest pyszny. Zrobię na Nowy Rok , to jednocześnie moje urodzinki
Śledzik na pewno pyszny, ja robię jeszcze z dodatkiem jabłka
Śledzik na pewno pyszny, ja robię jeszcze z dodatkiem jabłka
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ogólnie , obawiam się jednak, że przy krojeniu się rozpada.
Następną zrób tak:
Kiełbasa drobiowa
75% udzca z indyka <pokrój w kostkę 2 x 2 cm>
25% udka z kurczaka <pokrój dwolnie, bo po pobycie 24-48h w lodówce, zmiel na sitku fi 2,7 - do maku>
sól niejodowana 16g/kg <ja jestem niskosodowy>
Przyprawy na 1 kg wyrobu
Pieprz biały, najlepiej świeżo mielony 2g
Gałka muszkatałowa 0,5g
Kminek mielony 0,5g
Glukoza 1g
Sól dobrze wetrzyj w mięso i osobno do lodówki na 24-48h, proponuję 24h.
Po wyjęciu udka z kurczaka zmiel na sitku, dodaj 5% zimnej wody + wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
Dodaj pokrojonego w kostkę indyka i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
Można użyć maszyny, np.takiej jak pokazałem foty szynki konserwowej.
Podaj wymiary szynkowara, to Ci napiszę ile czasu w temp 80 C należy parzyć.
Następną zrób tak:
Kiełbasa drobiowa
75% udzca z indyka <pokrój w kostkę 2 x 2 cm>
25% udka z kurczaka <pokrój dwolnie, bo po pobycie 24-48h w lodówce, zmiel na sitku fi 2,7 - do maku>
sól niejodowana 16g/kg <ja jestem niskosodowy>
Przyprawy na 1 kg wyrobu
Pieprz biały, najlepiej świeżo mielony 2g
Gałka muszkatałowa 0,5g
Kminek mielony 0,5g
Glukoza 1g
Sól dobrze wetrzyj w mięso i osobno do lodówki na 24-48h, proponuję 24h.
Po wyjęciu udka z kurczaka zmiel na sitku, dodaj 5% zimnej wody + wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj.
Dodaj pokrojonego w kostkę indyka i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
Można użyć maszyny, np.takiej jak pokazałem foty szynki konserwowej.
Podaj wymiary szynkowara, to Ci napiszę ile czasu w temp 80 C należy parzyć.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.