To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zgodnie z obietnicą podaję przepisy.
MELBA
biszkoptz 4 jaj
1 litr mleka
250 ml kwaśnej śmietany
250g masła
4 jajka
1 szkl cukru pudru
2 kieliszki wódki
1 galaretka
2 łyżki kakao
wypestkowane wiśnie
Mleko zagotować, rozetrzeć śmietanę z jajkami, wlać do gotującego się mleka i ogrzewać na małym ogniu aż zrobi się twaróg, następnie odcisnąć go przez gazę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wódkę, ucierając dodawć zimny twaróg. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptem, skrpić ulubionym alkoholem. Na biszkopt polożyć białą masę, na to masę ciemną i owoce. Zalać tężejącą galaretką.
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
75 dag serka homogenizowanego
3 galaretki pomarańczowe
2 galaretki w kontrastowym kolorze np agrestowe
10 dag rodzynek
1/2 kg owoców (nie kiwi!)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
3 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, schłodzić, wymieszać z serkiem i rodzynkami. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem. Wlać masę serową, wstawic do lodówki.
2 pozostałe galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody. Wystudzić.
Przygotować owoce wg uznania, ułożyć na stęrzałym serze i zalać gęstniejącą galaretką.
Owoce można dodać również do masy serowej.
BANANOWY PIEGUSEK
50 g miękkiego masła
150 g cukru
150 ml jogurtu
1 jajko
2 dojrzałe banany
50 g maku lub siemienia lnianego
cukier wanilinowy
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Utrzeć masło z cukrami, dodać jajko, jogurt i rozgniecione widelcem banany. Wymieszać suche składniki i dodać do masy. Połączyć za pomocą drewnianej łyżki.
Foremkę ?keksową? wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec około 1 godz. w temp 170- 180 *C. Po ostygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto można również pokryć takim kremem.
KREM SEROWY
250 g serka typ Philadelphia
3 łyżki masła
200g cukru pudru
Sok z cytryny
Utrzeć masło z cukrem po czym dodawać serek i na koniec sok z cytryny. Pokryć ciasto i wstawić do lodówki
MELBA
biszkoptz 4 jaj
1 litr mleka
250 ml kwaśnej śmietany
250g masła
4 jajka
1 szkl cukru pudru
2 kieliszki wódki
1 galaretka
2 łyżki kakao
wypestkowane wiśnie
Mleko zagotować, rozetrzeć śmietanę z jajkami, wlać do gotującego się mleka i ogrzewać na małym ogniu aż zrobi się twaróg, następnie odcisnąć go przez gazę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wódkę, ucierając dodawć zimny twaróg. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptem, skrpić ulubionym alkoholem. Na biszkopt polożyć białą masę, na to masę ciemną i owoce. Zalać tężejącą galaretką.
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
75 dag serka homogenizowanego
3 galaretki pomarańczowe
2 galaretki w kontrastowym kolorze np agrestowe
10 dag rodzynek
1/2 kg owoców (nie kiwi!)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
3 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, schłodzić, wymieszać z serkiem i rodzynkami. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem. Wlać masę serową, wstawic do lodówki.
2 pozostałe galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody. Wystudzić.
Przygotować owoce wg uznania, ułożyć na stęrzałym serze i zalać gęstniejącą galaretką.
Owoce można dodać również do masy serowej.
BANANOWY PIEGUSEK
50 g miękkiego masła
150 g cukru
150 ml jogurtu
1 jajko
2 dojrzałe banany
50 g maku lub siemienia lnianego
cukier wanilinowy
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Utrzeć masło z cukrami, dodać jajko, jogurt i rozgniecione widelcem banany. Wymieszać suche składniki i dodać do masy. Połączyć za pomocą drewnianej łyżki.
Foremkę ?keksową? wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec około 1 godz. w temp 170- 180 *C. Po ostygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto można również pokryć takim kremem.
KREM SEROWY
250 g serka typ Philadelphia
3 łyżki masła
200g cukru pudru
Sok z cytryny
Utrzeć masło z cukrem po czym dodawać serek i na koniec sok z cytryny. Pokryć ciasto i wstawić do lodówki
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko poszukuję przepisu na kaczkę nadziewaną.
Jeśli masz to bardzo proszę o podanie.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mam przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami i drugi na kaczkę nadziewaną suszonymi owocami.
Ewuniu, który jest bliższy Twoim smakom? Zaznaczam, że w obydwu przypadkach kaczka jest wyśmienita.
Ewuniu, który jest bliższy Twoim smakom? Zaznaczam, że w obydwu przypadkach kaczka jest wyśmienita.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotka a możesz podać oba
Syn kupił mi dwie kaczki
Syn kupił mi dwie kaczki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O to super. Moje jeszcze biegają po ogrodzie.
KACZKA Z JABŁKAMI
1 kaczka
5 dag smalcu
ząbek czosnku
sól, majeranek, pieprz
1/2 kg kwaskowych jabłek np. reneta
sok jabłkowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć rozciętym czosnkiem i przyprawami. Odstawić na 1 godz.Jabłka obrać, poproic na ćwiartki, usunąc gniazda nasienne. Cząstki jabłek włożyć do kaczk, tuszkę zaszyć bawełnianą nicią.
W brytfance rozgrzac smalec, włożyć kaczkę, polać tłuszczem, skropić wodą i wstawić do nagrzanego do 170 *C piekarnika na 1,5 godz. W czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem. Jeśli wyparuje uzupełniamy wodą lub rozcieńczonym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Przed wyjęciem sprawdzamy kaczkę nakłuwając patyczkiem, wypływający sos powinien być różowy. Upieczoną kaczuszkę dzielimy na cząstki. Jabłka przetrzeć i połączyć z odtłuszczonym sosem spod kaczki. Polewamy mięso lub sos podajemy w sosjerce.
KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI OWOCAMI
1 KACZKA
250 g suszonych owocó (śliwki, morele, rodzynki, daktyle, banay, skórka pomarańczowa itp.)
1/2 szkl białego wina
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki konfitury morelowej lub pomarańczowej
szałwia, ostra papryka
1 szkl rosołu
50ml brandy (lub inny podobny alkohol)
sól, pieprz
Owoce zalać winem, dodać cukier i tyle wody aby były całkowicie przykryte. Odstawić na kilka godz. następnie gotować przez 10-15 min, odcedzić, płyn zachować. Piekarnik nagrzać do 180*C.
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, napełnić owocami, zaszyć. Ułożyć w brytfance, polać olejem, skropić wodą, wstawić do piekarnika i piec 1 godz. 15 min pod przykryciem. Konfiturę morelową wymieszać z brandy, szałwią i papryką, posmarowac kaczkę (piersi) i wsunąć z powrotem do piekarnika, podlewając pozostałym kompotem z owoców. Kaczkę zrumienić, już bez pokrywki. Sos odtłuścić i podawać w sosjerce. Owoce są fenomenalne.
Przepisy na te kaczki nie są skomplikowane i co ważne zawsze wychodzi pyszna soczysta kaczuszka.
KACZKA Z JABŁKAMI
1 kaczka
5 dag smalcu
ząbek czosnku
sól, majeranek, pieprz
1/2 kg kwaskowych jabłek np. reneta
sok jabłkowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć rozciętym czosnkiem i przyprawami. Odstawić na 1 godz.Jabłka obrać, poproic na ćwiartki, usunąc gniazda nasienne. Cząstki jabłek włożyć do kaczk, tuszkę zaszyć bawełnianą nicią.
W brytfance rozgrzac smalec, włożyć kaczkę, polać tłuszczem, skropić wodą i wstawić do nagrzanego do 170 *C piekarnika na 1,5 godz. W czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem. Jeśli wyparuje uzupełniamy wodą lub rozcieńczonym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Przed wyjęciem sprawdzamy kaczkę nakłuwając patyczkiem, wypływający sos powinien być różowy. Upieczoną kaczuszkę dzielimy na cząstki. Jabłka przetrzeć i połączyć z odtłuszczonym sosem spod kaczki. Polewamy mięso lub sos podajemy w sosjerce.
KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI OWOCAMI
1 KACZKA
250 g suszonych owocó (śliwki, morele, rodzynki, daktyle, banay, skórka pomarańczowa itp.)
1/2 szkl białego wina
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki konfitury morelowej lub pomarańczowej
szałwia, ostra papryka
1 szkl rosołu
50ml brandy (lub inny podobny alkohol)
sól, pieprz
Owoce zalać winem, dodać cukier i tyle wody aby były całkowicie przykryte. Odstawić na kilka godz. następnie gotować przez 10-15 min, odcedzić, płyn zachować. Piekarnik nagrzać do 180*C.
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, napełnić owocami, zaszyć. Ułożyć w brytfance, polać olejem, skropić wodą, wstawić do piekarnika i piec 1 godz. 15 min pod przykryciem. Konfiturę morelową wymieszać z brandy, szałwią i papryką, posmarowac kaczkę (piersi) i wsunąć z powrotem do piekarnika, podlewając pozostałym kompotem z owoców. Kaczkę zrumienić, już bez pokrywki. Sos odtłuścić i podawać w sosjerce. Owoce są fenomenalne.
Przepisy na te kaczki nie są skomplikowane i co ważne zawsze wychodzi pyszna soczysta kaczuszka.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mam pytanie odnośnie kaczki. Kiedyś piekłam taką poporcjowaną (oczywiście podlaną wodą) i była dość sucha i bardzo zmniejszyła swoją objętość. Zastanawiam się czy nie piekłam jej za długo , a może każda kaczka w pieczeniu tak się zachowuje . Znów naszła mnie ochota na kaczuszkę , więc pomyślałam, że może ktoś doświadczony się wypowie jak to jest z tą kaczką.
Pozdrawiam Justyna
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
porzeczkaa, każda kaczka kurczy się podczas pieczenia, bo wytapia się tłuszcz i to naturalne. Jeśli jednak była sucha to zdecydowanie za długo pieczona, a może zbyt wysoka temperatura pieczenia. Ja mięso piekę w temperaturze nie wyższej niż 180*C. Piekę nawet tuszki indycze takie 7 - 8 kg, mięso jest soczyste i kruche. Kiedy po raz pierwszy postanowiłam takiego indyka upiec w całości, teściowa powiedziała, że w życiu się nie upiecze choćbym i cały dzień trzymała w piekarniku, bo to za duża tuszka. iedy jednak indyk był gotowy w porze obiadowej nie mogła uwierzyć, że jednak się da. Dodam, że indyk był wstawiony o godz 8 do piekarnika i na 13 był gotowy.
acia1065 miałam już takie propozycje. Ja jednak chciałabym przynajmniej uporządkować te przepisy zakładając nowy "zeszyt", bo stary już nadgryziony zębem czasu.
acia1065 miałam już takie propozycje. Ja jednak chciałabym przynajmniej uporządkować te przepisy zakładając nowy "zeszyt", bo stary już nadgryziony zębem czasu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Żeby nie było, że tylko piekę i gotuję... zapraszam na nalewkę wiśniową. Cudem udało się ją uratować przed wypiciem, chociaż w sumie zostało tylko 1 litr.
Trudno uchwycić kolor, ale uwierzcie na słowo, że jest niesamowity. O smaku nie wspomnę.
Trudno uchwycić kolor, ale uwierzcie na słowo, że jest niesamowity. O smaku nie wspomnę.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję za odpowiedź Wydaje mi się, że za długo piekłam tą kaczkę z obawy, żeby nie była surowa. Teraz już będę wiedziała co i jak.szarotka66 pisze:porzeczkaa, każda kaczka kurczy się podczas pieczenia, bo wytapia się tłuszcz i to naturalne. Jeśli jednak była sucha to zdecydowanie za długo pieczona, a może zbyt wysoka temperatura pieczenia. Ja mięso piekę w temperaturze nie wyższej niż 180*C. Piekę nawet tuszki indycze takie 7 - 8 kg, mięso jest soczyste i kruche. Kiedy po raz pierwszy postanowiłam takiego indyka upiec w całości, teściowa powiedziała, że w życiu się nie upiecze choćbym i cały dzień trzymała w piekarniku, bo to za duża tuszka. iedy jednak indyk był gotowy w porze obiadowej nie mogła uwierzyć, że jednak się da. Dodam, że indyk był wstawiony o godz 8 do piekarnika i na 13 był gotowy.
Oj wierzę, bo też robiłam wiśniową nalewkę i trudno od niej się oderwać , przywodzi wspomnienie lataszarotka66 pisze:Żeby nie było, że tylko piekę i gotuję... zapraszam na nalewkę wiśniową. Cudem udało się ją uratować przed wypiciem, chociaż w sumie zostało tylko 1 litr.
Trudno uchwycić kolor, ale uwierzcie na słowo, że jest niesamowity. O smaku nie wspomnę.
Pozdrawiam Justyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Swięta za pasem,nawet nie ma czasu na FO posiedzieć.
Dorotko,chce upiec Twojego makowca Japońca.Jeszcze go nigdy nie robiłam.
Czy starte jabłka trzeba z soku wycisnać jak do jabłecznika?Te co kupiłam maja bardzo dużo soku.
Dorotko,chce upiec Twojego makowca Japońca.Jeszcze go nigdy nie robiłam.
Czy starte jabłka trzeba z soku wycisnać jak do jabłecznika?Te co kupiłam maja bardzo dużo soku.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Moniko do tego makowca nie trzeba jabłek wyciskać z soku, właśnie dzięki soczystym jabłkom ciasto jest pysznie wilgotne, ale nie mokre.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko nawet jak mają dużo soku? Bo jak trę na tarce to aż sok cieknie.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeśli są naprawdę soczyste i masz obawy to proponuję wyłożyć na sitko i nadmiar soku się odsączy, to wystarczy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim