Czosnek, przetwory - pasty

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czosnek, przetwory - pasty

Post »

Powiem Wam, że jeszcze trochę pasty mam i świetnie nadaje się też do szpinaku + cośtam np do naleśników itp.
A teraz już myślę o pesto z pędów czosnku
:wit
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja również muszę w tym roku zrobić pastę z pędów już się doczekać nie mogę.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie jestem po próbie zrobienia pesto z pędów czosnku i u mnie wyglądało to tak .
11 szt dorodnych pędów i pół szklanki uprażonych ziaren (głównie słonecznik + troszkę siemienia i z 10 szt migdałów) włożyłam do słoika i końcówką do miksowania bo blendera nie posiadam próbowałam to zmiksować . Niestety całość była za sucha więc wyrzuciłam wszystko ze słoja i wybrałam pędy ,dodałam jeszcze z 5 szt i trochę ziaren ,trochę oliwy i ciepłej wody i jakoś powoli zaczęło mi się miksować .
Summa summarum pędów użyłam z 15 sztuk, ok 1/3 pestek zadanej ilości nie dodałam, oliwę lałam na oko a poza tym musiałam dodać z 1/3 szklanki wody , oczywiście dodałam sól ale sera nie dodałam bo już mi się przestało mieścić w słoiku ( słoik dżemowy pewnie ok 300ml). Po próbie smakowej dodałam jeszcze aceto balsamico - teraz po kilku godzinach w lodówce ma konsystencje prawie masła 8-) .
Następnym razem najpierw zmiksuję same pędy z oliwą a potem stopniowo dodam ziaren - może teraz orzechów włoskich .
x-xm-a

Post »

Chudziak uważaj żeby nie zaczęło fermentować, z wodą może być do krótkiego przechowywania. Zresztą pesto długo się nie przechowa. Mój jeden słoik stoi w lodówce 10 dni, resztę zamroziłam.
Orzechy dają lekką goryczkę i wg mnie pesto jest dużo lepsze w smaku jeśli dodatki są prażone.
Szkoda, że nie zmieliłaś najpierw przez maszynkę a potem dopiero mix. To chyba najlepszy sposób jak się nie ma malaksera.

Ja przekleję swój sposób tutaj, pędów nie trzeba kroić tylko od razu przez maszynkę
- 300 ml (ok. 180 g) pędów czosnku z kulką przyszłego kwiatostanu
- 1/2 szklanki lekko uprażonych obranych, uprażonych migdałów
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 100 g dobrego żółtego sera długodojrzewającego
- sól (ok.1/2 łyżeczki) i szczypta ostrej papryki do smaku
- garść bazylii
Pędy czosnku umyłam, zmieliłam z bazylią, migdałami i serem maszynką elektryczną, dodałam przyprawy, wymieszałam i stopniowo dolewając oliwę zmiksowałam blenderem na gładką masę ? miksowałam krótko, z przerwami, kilka razy.
Ew doprawić po swojemu, przełożyć do szklanego słoika, zamknąć, wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Świetnie się mrozi, na zdjęciu zamrożone i z lodówki mieszane z pędów czosnku i kopru, zalane odrobina oliwy
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przypadkiem się tu zaplątałam i bardzo dobrze :D , czosnek uwielbiam i pastę zrobię z pewnością :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Szukałam przepisu na pastę z pół godziny,a skoro go znalazłam,to odświeżę wątek :) Może ktoś jeszcze się skusi?
Robiłam ją już wiosną i ciągle myślałam,zeby zrobic repetę,aż wreszcze nadarzyła się okazja (po wykopaniu pietruszki ) ,której nie wolno zmarnować ;:108 .
Mam mnóstwo natki ( ekologicznej ) i czosnek eko zakupiony niby do sadzenia,ale z dużą nawiązką.....
Ojjj,będzie pasty na całą zimę ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
taksa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2013, o 09:03

Post »

Tak zachwalacie, że koniecznie muszę spróbować :)
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2012, o 10:55

Post »

Pastę czosnkową robię regularnie (gdy mam pod ręką świeżą natkę), jest świetna i używam ją w kuchni właściwie zamiast czosnku. Poza tym bardzo lubię kanapki z tą pastą ;:152 ;:217
Pozdrawiam Justyna
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17

Post »

Witajcie! Z wielką prośbą i pytaniem: może ktoś z Was robił całe ząbki czosnku w oleju z curry? Bardzo mi smakują te ze sklepu, a mam nadmiar czosnku z działki. Chętnie bym sama coś zrobiła.
x-xm-a

Post »

Alutka1963 nie wiem, czy Ci pomogę, ale gdybyś chciała zrobić konfit (utrwalanie w oleju) https://www.google.pl/search?q=garlic+c ... CAYQ_AUoAQ to czosnek będzie miękki, ale pyszny. Ten, o którym prawdopodobnie piszesz, np ten z inną domieszką w oleju https://leclerc.com.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=27440 jest konserwowany - moim zdaniem najpierw marynowany - a dopiero później pasteryzowany w oleju. Pasteryzujesz taki 'martwy' czosnek w oliwie jak np. pomidory suszone (przepis Ave na pomidory suszone znajdziesz na FO)

Niestety ja mam tylko przepis na bakłażany w oliwie, przedtem zamarynowane. Może i by się nadał...
Marynata do bakłażanów to 1 część wody na 1 część octu winnego...do Twojej marynaty chyba trzeba dać trochę soli (bakłażany są wcześniej solone). Zalewę zagotowuje się i na wrzątek wrzuca się jarzyny do ponownego zawrzenia. Trzeba je natychmiast wyjąć i schłodzić, no i zapakować do słoików z przyprawami, zalać oliwą i zapasteryzować (lub nie jeśli na krótko).
Alutka1963
100p
100p
Od: 15 lis 2009, o 20:17

Post »

Dziękuję za odpowiedź, spróbuję coś zrobić, sporo mi zostaje z ubiegłego roku.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

Zaplatałam się do tego wątku, dobrze że odnowiony - teraz przynajmniej mam proporcje soli i czosnku do pasty. O tej porze nie będą dawała natki.Używałam takiej pasty czosnkowej portugalskiej - była bez oleju. Kiszony zrobiłam przez przypadek - jest super. W wątku czosnkowym trochę z innej beczki - zrobiła pastę z papryki słodkiej w sezonie paprykowym - tylko papryka i sól + pasteryzacja. Pastę czosnkową i paprykową kupowałam portugalskie stąd kojarzą mi się razem. A papryka jest do tej pory ok. czym jestem zaskoczona.
Dorotaka23
100p
100p
Od: 9 mar 2014, o 08:13

Post »

O taka pasta to dla mnie nowość :)Wypróbuje! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”