Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
52. PIERNIK Z POWIDŁAMI
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
120g. margaryny
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika ( do tego piernika kupuję zawsze "GELLWE"')
bakalie
Margarynę roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem ubić dodać mleko,kakao , mąkę z sodą , przyprawę do piernika i ubijać, na koniec mieszając dodać powidło i wystudzoną margarynę wymieszać i dodać bakalie. Piec 60 min. w 180 C .
Można polać polewą , przełożyć powidłami , marmolada , masą.
Przepis sprawdzony ja przekładam masą z kaszy mannej , polewy nie robię.
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
120g. margaryny
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika ( do tego piernika kupuję zawsze "GELLWE"')
bakalie
Margarynę roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem ubić dodać mleko,kakao , mąkę z sodą , przyprawę do piernika i ubijać, na koniec mieszając dodać powidło i wystudzoną margarynę wymieszać i dodać bakalie. Piec 60 min. w 180 C .
Można polać polewą , przełożyć powidłami , marmolada , masą.
Przepis sprawdzony ja przekładam masą z kaszy mannej , polewy nie robię.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
chatte pisze:No to zdradźcie mi dziewczyny, do jakich ciast użyłyście te żółtka???
Bo mnie zawsze zostaje 6-7 żółtek jak piekę babkę makową i nie wiem co z nimi zrobić
Te białka zostały mi po zrobieniu
53. KRUCHE CIASTECZKA WYKRAWANE
Składniki:
1/2 kg mąki
1/4 kg tłuszczu (w tym: masło i łyżka smalcu)
3 żółtka
1 całe jajko
1 cukier waniliowy
1/4 kg cukru pudru (ja dodaję zwykły cukier)
szczypta soli
2 łyżki śmietany (ja dodaję 18%)
sok z cytryny
Na stolnicy wszystkie składniki posiekać nożem.
Zagnieść, rozwałkować i podsypywać ciasto odrobiną mąki żeby się nie kleiło do stolnicy.
Wykrawać foremkami ciastka i na blachę. Piec w dosyć gorącym piekarniku minimum 220st. C. do zrumieniena.
Ta porcja jest na dwie blachy te z pieca.
Później tylko polukrować i przyozdobić klorową posypką, orzeszkami, migdałami, pociętymi morelami jak kto woli.
Ja zrobiłam z 1 kg mąki i takim oto sposobem zostało mi 6 białek.
Pozdrawiam,
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Podaję przepis na gofry. Spróbujcie a przekonacie się sami.
54. GOFRY
20dag masła
1 szklanka mleka 3,2%
2 dag drożdży
3 żółtka
1/4 puszki piwa
Mleko podzielić na pół: w jednej części podgrzanej rozpuścić drożdże a z drugą roztrzepać żółtka.
1/2 kg mąki pomieszać z 25 dag cukru, dodać szczyptę soli,
dodać mleko z drożdżami i mleko z żółtkami.
Następnie dodać rozpuszczone masło i pomieszać.
Na końcu dodać piwo.
I gotowe.
Gofry kojarzą mi się z pobytem w lecie nad morzem. Fajnie i smacznie.
Pozdrawiam wszystkich łakomczuszków.
54. GOFRY
20dag masła
1 szklanka mleka 3,2%
2 dag drożdży
3 żółtka
1/4 puszki piwa
Mleko podzielić na pół: w jednej części podgrzanej rozpuścić drożdże a z drugą roztrzepać żółtka.
1/2 kg mąki pomieszać z 25 dag cukru, dodać szczyptę soli,
dodać mleko z drożdżami i mleko z żółtkami.
Następnie dodać rozpuszczone masło i pomieszać.
Na końcu dodać piwo.
I gotowe.
Gofry kojarzą mi się z pobytem w lecie nad morzem. Fajnie i smacznie.
Pozdrawiam wszystkich łakomczuszków.
55. DOMEK BABY JAGI
Utrzeć 1 kostkę masła z 25dkg cukru pudru i 1/2kg zmielonego sera białego. Masę podzielić na 3 części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
Potrzebne są jeszcze herbatniki (6 paczek).
56. GALARETKI
Galaretka truskawkowa, mrożone truskawki(zatopione w galaretce), śmietanka 36%(ubić z 2 łyżkami cukru) + dodatki na wierzch wedle uznania. Ja dodałam borówki i pokrojoną galaretkę cukrową.
Utrzeć 1 kostkę masła z 25dkg cukru pudru i 1/2kg zmielonego sera białego. Masę podzielić na 3 części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
Potrzebne są jeszcze herbatniki (6 paczek).
56. GALARETKI
Galaretka truskawkowa, mrożone truskawki(zatopione w galaretce), śmietanka 36%(ubić z 2 łyżkami cukru) + dodatki na wierzch wedle uznania. Ja dodałam borówki i pokrojoną galaretkę cukrową.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
57. SERNIK Z ROSĄ
1 kg sera
pół szkl oleju
1,5 szkl mleka słodkiego
1,5 szkl cukru pudru
1 budyń śmietankowy
2 jaja
4 żółtka
Ser zemleć . Wszystkie składniki zmiksować, dodać mielony ser i dalej miksować.Wylać na spód.
Spód:
30 dkg mąki
10 dkg margaryny
2 żółtka
1 jajo
1 czubata łżka smalcu
2 łyżeczki proszku do piecz.
Na blachę kładę papier do pieczenia/ z wystającymi brzegami, aby potem można było wyjąć ciast- na drugi dzień- łapiąc za brzegi papieru- we 2 osoby- bo inaczej trudno wyjąć z formy/
Wyłożyć dno blachy ciastem wylac na to ser i piec 50 minut. Potem ubić pianę z 6 białek ze szklanką cukru, wylać na podpieczony placek i dalej 10 minut piec.
Na pierwszym zdjęciu placek po wyjęciu z pieca , a na 3 widać rosę , która po pewnym czasie "wyłazi na wierzchu. To jest prawidłowe- nie należy się tym martwić bo to ta rosa...
1 kg sera
pół szkl oleju
1,5 szkl mleka słodkiego
1,5 szkl cukru pudru
1 budyń śmietankowy
2 jaja
4 żółtka
Ser zemleć . Wszystkie składniki zmiksować, dodać mielony ser i dalej miksować.Wylać na spód.
Spód:
30 dkg mąki
10 dkg margaryny
2 żółtka
1 jajo
1 czubata łżka smalcu
2 łyżeczki proszku do piecz.
Na blachę kładę papier do pieczenia/ z wystającymi brzegami, aby potem można było wyjąć ciast- na drugi dzień- łapiąc za brzegi papieru- we 2 osoby- bo inaczej trudno wyjąć z formy/
Wyłożyć dno blachy ciastem wylac na to ser i piec 50 minut. Potem ubić pianę z 6 białek ze szklanką cukru, wylać na podpieczony placek i dalej 10 minut piec.
Na pierwszym zdjęciu placek po wyjęciu z pieca , a na 3 widać rosę , która po pewnym czasie "wyłazi na wierzchu. To jest prawidłowe- nie należy się tym martwić bo to ta rosa...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
58. SERNIK KRAKOWSKI
kg białego sera
10 jaj
1,5 szkl cukru
4 łyżki masła
15 dkg rodzynek
sól
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
Ciasto:
1,5 szkl mąki
2 żółtka
pół masła
5 łyżek cukru
zapach waniliowy
sól
Ciasto rozwałkować, odciąć 1/4 placka, pokroić w 1,5cm paski. Placek ułożyć na blasze, zrobić wyższy brzeg, wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć ktatkę z pasków.
Piec 60 minut w 160-160 stopni.
kg białego sera
10 jaj
1,5 szkl cukru
4 łyżki masła
15 dkg rodzynek
sól
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
Ciasto:
1,5 szkl mąki
2 żółtka
pół masła
5 łyżek cukru
zapach waniliowy
sól
Ciasto rozwałkować, odciąć 1/4 placka, pokroić w 1,5cm paski. Placek ułożyć na blasze, zrobić wyższy brzeg, wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć ktatkę z pasków.
Piec 60 minut w 160-160 stopni.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
59. MAKOWIEC JAPOŃSKI
margaryna
35 dkg cukru pudru
60 dkg jabłek
8 jaj
9 łyżek kaszy manny
0,5 kg maku
bakalie /1 szkl mielonych orzechów/
zapach migdałowy
proszek do pieczenia
rodzynki
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka utrzeć na grubej tarce. Mak sparzyć, zmielić 2 razy. Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami dodać mak, jabłka, 9 łyżek kaszy manny, proszek do piecz., bakalie i zapach. Na końcu ubitą pianę z białek.
Piec 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu dowolnie udekorować/np.polać czekoladą/
margaryna
35 dkg cukru pudru
60 dkg jabłek
8 jaj
9 łyżek kaszy manny
0,5 kg maku
bakalie /1 szkl mielonych orzechów/
zapach migdałowy
proszek do pieczenia
rodzynki
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka utrzeć na grubej tarce. Mak sparzyć, zmielić 2 razy. Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami dodać mak, jabłka, 9 łyżek kaszy manny, proszek do piecz., bakalie i zapach. Na końcu ubitą pianę z białek.
Piec 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu dowolnie udekorować/np.polać czekoladą/
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
60. PLACEK JACKA
ciasto:
0,5 kg mąki
margaryna
13 dkg cukru
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
Masa:
0,5 kg maku/mielonego/
5,5 szkl mleka
2 torebki budyniu waniliowego
2 jajka
15 dkg cukru
13 dkg rodzynek
5 dkg tartej bułki
4 łyżki cukru pudru
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Zagotować 1,5 szkl mleka, zalać mak i odstawić na kilka minut. Proszek budyniowy rozprowadzić odrobiną zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać proszek budyniowy, ciągle mieszając gotować przez kilka minut. Do budyniu dodać mak, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do masy wbijać kolejno jajka, dodać cukier, rodzynki oraz tartą bułkę, dobrze wymieszać.
Rozwałkować 3/4 ciasta. Rozsmarować na nim masę makową, wygładzić starannie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski o szer. 1cm. Ułożyć na masie makowej dekoracyjną kratkę. Gotowy placek wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i obficie posypać cukrem pudrem. Porcje ciasta dekorujemy kleksem ubitej śmietany.
ciasto:
0,5 kg mąki
margaryna
13 dkg cukru
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
Masa:
0,5 kg maku/mielonego/
5,5 szkl mleka
2 torebki budyniu waniliowego
2 jajka
15 dkg cukru
13 dkg rodzynek
5 dkg tartej bułki
4 łyżki cukru pudru
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Zagotować 1,5 szkl mleka, zalać mak i odstawić na kilka minut. Proszek budyniowy rozprowadzić odrobiną zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać proszek budyniowy, ciągle mieszając gotować przez kilka minut. Do budyniu dodać mak, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do masy wbijać kolejno jajka, dodać cukier, rodzynki oraz tartą bułkę, dobrze wymieszać.
Rozwałkować 3/4 ciasta. Rozsmarować na nim masę makową, wygładzić starannie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski o szer. 1cm. Ułożyć na masie makowej dekoracyjną kratkę. Gotowy placek wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i obficie posypać cukrem pudrem. Porcje ciasta dekorujemy kleksem ubitej śmietany.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3193
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
61. PIEGUS
tak ja też taki piekę czasami, jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
1 szklanka maki
1 szklanka maku sypkiegi
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 paczka masła - roztopić
2 łyżeczki poszku do pieczenia
Wszystko mieszam i dodaje roztopione masło, piekę ok. 30 min.
tak ja też taki piekę czasami, jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
1 szklanka maki
1 szklanka maku sypkiegi
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 paczka masła - roztopić
2 łyżeczki poszku do pieczenia
Wszystko mieszam i dodaje roztopione masło, piekę ok. 30 min.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Ja to samo piekę bez tłuszczu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=15
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=15
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
62.PIEGUSEK
margaryna
6 jajek
1,5 szkl cukru
0,5 kg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
15 dkg maku
papier do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Margarynę, żółtka, cukier i olej utrzeć , dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak i aromat migdałowy. Formę wyłożyć papierem/ lub natłuścić/. Wlać kolejno białe, kakaowe i makowe ciasto. Piec 1 godz. w temp. 180 stopni.
margaryna
6 jajek
1,5 szkl cukru
0,5 kg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
15 dkg maku
papier do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Margarynę, żółtka, cukier i olej utrzeć , dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak i aromat migdałowy. Formę wyłożyć papierem/ lub natłuścić/. Wlać kolejno białe, kakaowe i makowe ciasto. Piec 1 godz. w temp. 180 stopni.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
63. PIEGOWATY WIENIEC
margaryna
szkl cukru pudru
5 jajek
1,5 szkl mąki
szkl maku
łyżeczka proszku do piecz.
aromat migdałowy
tłuszcz i bułka do formy
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka, wsypać powoli mak, mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Białka ubić na sztywno, pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką formy, piec 40 minut w temp. 180 stopni.
64.KANTYCZKA
2,5 szkl mąki
1,5 margaryny
8 jaj
2 szkl cukru pudru
pół szkl maku
2 łyżeczki proszku do piecz.
2 łyżki kakao
2 paczki okrągłych biszkoptów
dżem morelowy lub malinowy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.Wszypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę/2 łyżki/. Na blachę wysmarowaną tłuszczemi posypaną bułką tartą / lub wyłożoną papierem do piecz./ wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temp. 180 stopni do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
margaryna
szkl cukru pudru
5 jajek
1,5 szkl mąki
szkl maku
łyżeczka proszku do piecz.
aromat migdałowy
tłuszcz i bułka do formy
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka, wsypać powoli mak, mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Białka ubić na sztywno, pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką formy, piec 40 minut w temp. 180 stopni.
64.KANTYCZKA
2,5 szkl mąki
1,5 margaryny
8 jaj
2 szkl cukru pudru
pół szkl maku
2 łyżeczki proszku do piecz.
2 łyżki kakao
2 paczki okrągłych biszkoptów
dżem morelowy lub malinowy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.Wszypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę/2 łyżki/. Na blachę wysmarowaną tłuszczemi posypaną bułką tartą / lub wyłożoną papierem do piecz./ wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temp. 180 stopni do czasu, aż się zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec