Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Podaję przepis na obiecany makowiec
40. Makowiec z jabłkami
Pół kilo maku
60 dkg. jabłek
pół litra mleka
1 szklanka cukru
5 jaj
1 margaryna
aromat migdałowy
bakalie
Po kolei:
Mak sparzyć gorącym mlekiem,odstawić na jedną godzinę.Skręcić jeden raz.
Mak i jabłka razem skręcić.
Margarynę i cukier ucierać do białości i dodawać po jednym żółtku i łyżce maku.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodać bakalie.
Formę wyłożyć ciastkami np. biszkoptami albo herbatnikami.
Piec ok.60 min. w temp.180-200 st.
Gdy lekko wystygnie polac polewą czekoladową,przybrać według uznania.
40. Makowiec z jabłkami
Pół kilo maku
60 dkg. jabłek
pół litra mleka
1 szklanka cukru
5 jaj
1 margaryna
aromat migdałowy
bakalie
Po kolei:
Mak sparzyć gorącym mlekiem,odstawić na jedną godzinę.Skręcić jeden raz.
Mak i jabłka razem skręcić.
Margarynę i cukier ucierać do białości i dodawać po jednym żółtku i łyżce maku.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodać bakalie.
Formę wyłożyć ciastkami np. biszkoptami albo herbatnikami.
Piec ok.60 min. w temp.180-200 st.
Gdy lekko wystygnie polac polewą czekoladową,przybrać według uznania.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Grażynkoagrazka pisze:Ja skorzystam z tego przepisu z polewą, ciasto wygląda na kruche.
Niezłę świeta się zapowiadają dzięki Krysi.
Fotki nie ma, bo ciasta za pyszne były
To jest ciasto biszkoptowe.Ja robie dwoma sposobami i oba są niezawodne.
1-ubijam najpierw same białka,a kiedy już są dobrze sztywne dosypuję po trochu cukru,ciągle kręcąc.Następnie żółtka po jednym,a potem mąkę zmieszaną z proszkiem, też po trochu.Na koniec dodaję łyżkę oleju.
2- białka z cukrem ubijam na gęsty krem,potem dodaje żółtka i dalej już tak jak wyżej.
Nie ma takiej siły żeby się nie udały.
Z takich biszkoptów można robić różne pyszności,z kremami, z galaretkami,z makiem ,z serem....to zależy od gospodyni.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
NaleweczkoNalewka pisze:A u mojej teściowej na Wielkanoc do żuru dodaje się dodatkowo krojone mięsko i chleb w kostkę. Mięsko jest gotowane, mięciutkie i pyszne, ale ten chleb, taki namięknięty, kwaśny i ciapciaty, fuj Dwadzieścia lat minęło, z okładem , a ja nie umiem się zmusić, żeby mi smakowało, za to przyzwyczaiłam rodzinkę, że dla mnie nie kładzie się na talerz, a do koszyka, bo chleb się gryzie, a nie mamle :P
Ja nigdy nie dokładam do żuru chleba,każdy może sobie dogryść jak ma ochotę. Natomiast do kiszenia, dobrze jest dołożyć piętkę chleba razowego,wtedy lepiej się zakisza.Chyba dobrze napisałam ?
Jeśli gotuję żur na wędzonce , to zawsze można dołożyć kawałek wędzonego boczku,szynki ,grzybów suszonych, czy nawet wędzonych kostek,ale zawsze wlewam na talerz czysty żur.Wtedy kładę kiełbaskę białą sparzoną,połówki jajka, albo to i to.Do gotowania żurku używam zawsze duuuużo majeranku i czosnek roztarty z solą.Żur nie może być zbyt wodnisty ani bardzo kwaśny,bo wtedy jest niesmaczny.Na koniec gotowania dokładam łyżkę chrzanu.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 164
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
- Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk
Masz rację Nelu.Nela pisze: Krysiu- do żuru to mam specjalistę w domu. Mój mąż stale kisi żurek sam, nie je kupnego.
I przyznam się na uszko, że też i sam gotuje ten żurek- bo mnie" kłuje w zęby". Osobiście nie przepadam- ale taki z grzybami, świąteczny 2 razy do roku bardzo chętnie zjadam.
A jak chwalę głośno, że dobry- aby broń Boże nie zbuntował się i nie kazał mnie gotować ten żur
Kupny jest na paszę jak mówi mój mąż.Ja zawsze sobie ukiszę więcej a potem, kiedy już jest odpowiednio kwaśny,zlewam do butelek i trzymam w lodówce ,tym sposobem przerywa się proces kiszenia.Zawsze kiedy potrzebuję mam świeży żurek.Często gotuję zalewajkę bo moja wnuczka bardzo ją lubi.Taka zalewajeczka z grzybkami i śmietanką mmmmniam.Jak dziecko poje takiej zupy to jest zdrowe i nabiera apetytu.Jeszcze teraz po chrobie to już nic nie chciała jeść,ale zalewajeczkę zjadła.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
41.SERNIK Z PIERNIKAMI
Ciasto :
20 dkg mąki
10 dkg margaryny
5 dkg cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 cukier waniliowy
Trochę posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ser :
1 kg sera
40 dkg cukru pudru
6 jaj
15 dkg margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z serem.
Na blachę dajemy ciasto , smarujemy powidłem. Układamy pierniki w czekoladzie/ 3 - 5 paczek- serca /, na to ser i pieczemy
Ciasto :
20 dkg mąki
10 dkg margaryny
5 dkg cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 cukier waniliowy
Trochę posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ser :
1 kg sera
40 dkg cukru pudru
6 jaj
15 dkg margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z serem.
Na blachę dajemy ciasto , smarujemy powidłem. Układamy pierniki w czekoladzie/ 3 - 5 paczek- serca /, na to ser i pieczemy
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Zdarza się , że przy pieczeniu ciast pozostają nie zużyte białka. Ja piekę wtedy kokosanki
42. Kokosanki
Podaję przepis na 1 białko:
1 białko
10 dkg cukru pudru
10 dkg kokosu
Ubić piankę z białka, stale ubijając dodać po odrobinie cukru. Na końcu wsypać kokos- już nie ubijać tylko wymieszać.
Na pergamin na blasze układać za pomocą 2 łyżeczek od herbaty kupki masy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach do uzyskania złotego koloru
42. Kokosanki
Podaję przepis na 1 białko:
1 białko
10 dkg cukru pudru
10 dkg kokosu
Ubić piankę z białka, stale ubijając dodać po odrobinie cukru. Na końcu wsypać kokos- już nie ubijać tylko wymieszać.
Na pergamin na blasze układać za pomocą 2 łyżeczek od herbaty kupki masy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach do uzyskania złotego koloru
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2644
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
43.SERNIK Z GOTOWANEGO SERA
Ciasto :
60 dkg mąki
margaryna
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
2 jajka
cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zrobić ciasto i upiec 3 placki.
Masa serowa:
30 dkg cukru pudru
1 kg sera
20 dkg masła
4 żółtka
1 łyżka kaszy manny
5 łyżek mąki kartoflanej
pół szkl. mleka
skórka pomarańczowa.
Ser zemleć. Do rondla włożyć masło, roztopić. Do ostudzonego włożyć ser, żółtka, wsypać kaszę mannę, na końcu dodać ubitą pianę. Postawić na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się zagotuje. Osobno rozmieszać mąkę ziemniaczaną w mleku i zalać gotujący ser. Odstawić nie gotując. Smarować masą placki. Po wierzchu posmarować czekoladą.
44.SEROWIEC Z ROLADAMI
2 łyżki kakao
pół szkl. cukru
4 łyżki wody
5 dkg margaryny
te składniki zagotowac
Do przestudzonego dodać 2 jaja, 1 szkl mąki, łyżeczkę proszku. Wylać na formę i na to dać roladki
/ zrobić 2 biszkopty z 3 jaj, przekroić wzdłuż na połowę, posmarować powidłemi zwinąć 4 roladki/
Na to dać ser:
pół kg sera
5 jaj 15 dkg cukru
pół budyniu żółtego
zalać masą kokosową:
4 białka
10 dkg cukru 10 dkg kokosu, /ubić/
Ciasto :
60 dkg mąki
margaryna
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
2 jajka
cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zrobić ciasto i upiec 3 placki.
Masa serowa:
30 dkg cukru pudru
1 kg sera
20 dkg masła
4 żółtka
1 łyżka kaszy manny
5 łyżek mąki kartoflanej
pół szkl. mleka
skórka pomarańczowa.
Ser zemleć. Do rondla włożyć masło, roztopić. Do ostudzonego włożyć ser, żółtka, wsypać kaszę mannę, na końcu dodać ubitą pianę. Postawić na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się zagotuje. Osobno rozmieszać mąkę ziemniaczaną w mleku i zalać gotujący ser. Odstawić nie gotując. Smarować masą placki. Po wierzchu posmarować czekoladą.
44.SEROWIEC Z ROLADAMI
2 łyżki kakao
pół szkl. cukru
4 łyżki wody
5 dkg margaryny
te składniki zagotowac
Do przestudzonego dodać 2 jaja, 1 szkl mąki, łyżeczkę proszku. Wylać na formę i na to dać roladki
/ zrobić 2 biszkopty z 3 jaj, przekroić wzdłuż na połowę, posmarować powidłemi zwinąć 4 roladki/
Na to dać ser:
pół kg sera
5 jaj 15 dkg cukru
pół budyniu żółtego
zalać masą kokosową:
4 białka
10 dkg cukru 10 dkg kokosu, /ubić/
45. WAFEL Z GALARETKĄ
10 łyżek cukru
8 łyżek śmietany
1 kostka masła lub margaryny
1 galaretka wiśniowa
Wszystkie składniki zagotować i przestudzić , następnie ciepłą masą smarować wafla.
46.WAFEL Z GALARETKĄ
1 szklanka śmietany
pół szklanki cukru
pól kostki margaryny
Wszystko zagotować , wsypać galaretkę zamieszać, przestudzić i smarować.
10 łyżek cukru
8 łyżek śmietany
1 kostka masła lub margaryny
1 galaretka wiśniowa
Wszystkie składniki zagotować i przestudzić , następnie ciepłą masą smarować wafla.
46.WAFEL Z GALARETKĄ
1 szklanka śmietany
pół szklanki cukru
pól kostki margaryny
Wszystko zagotować , wsypać galaretkę zamieszać, przestudzić i smarować.
47. WAFEL Z GALARETKĄ
2 galaretki
20 dkg. margaryny
6 łyżek cukru
10 łyżek śmietany
Wsztstkie składniki rozpuścić podgrzewając - nie gotować,
smarować zimną masa.
48. WAFEL KOKOSOWY
6 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
wiórka kokosowe ( pół paczki)
Wszystkie składniki zagotować , przestudzić i smarować.
49.WAFEL- MASA
1 margaryna lub masło
1 szklanka cukru
8 łyżek wody
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić następnie dodać :
1 szklankę mleka w proszku wymieszać i smarować wafla.
2 galaretki
20 dkg. margaryny
6 łyżek cukru
10 łyżek śmietany
Wsztstkie składniki rozpuścić podgrzewając - nie gotować,
smarować zimną masa.
48. WAFEL KOKOSOWY
6 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
wiórka kokosowe ( pół paczki)
Wszystkie składniki zagotować , przestudzić i smarować.
49.WAFEL- MASA
1 margaryna lub masło
1 szklanka cukru
8 łyżek wody
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować i ostudzić następnie dodać :
1 szklankę mleka w proszku wymieszać i smarować wafla.
50. ROŻKI Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
15 dkg masła utrzeć z 5 łyżkami cukru i 1 torebką cukry waniliowego. Ucierając wbić 2 jaja. Wymieszać z 1/2 pojemniczka kandyzowanej skórki cytrynowej, 30dkg mąki i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Gotowe ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce i piec ok. 15 min w tem. 180st.
Na patelnię wsypać 40dkg cukru i lekko skarmelizować. Dodać 3 łyżki masła i dolać 8 łyżek wody. Utrzeć na kremową masę, a potem wymieszać z 60dkg orzechów laskowych. Masę równomiernie rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia.
Ciasto pokroić na trójkąty i koniec każdego zamoczyć w rozstopionej czekoladzie.
15 dkg masła utrzeć z 5 łyżkami cukru i 1 torebką cukry waniliowego. Ucierając wbić 2 jaja. Wymieszać z 1/2 pojemniczka kandyzowanej skórki cytrynowej, 30dkg mąki i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Gotowe ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce i piec ok. 15 min w tem. 180st.
Na patelnię wsypać 40dkg cukru i lekko skarmelizować. Dodać 3 łyżki masła i dolać 8 łyżek wody. Utrzeć na kremową masę, a potem wymieszać z 60dkg orzechów laskowych. Masę równomiernie rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia.
Ciasto pokroić na trójkąty i koniec każdego zamoczyć w rozstopionej czekoladzie.
51. PIERNIK
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu sztucznego
1 przyprawa do piernika
6 jajek
1 łyżka kakao
1,5 łyżki sody
Robimy jak biszkopt, a więc ubić białka następnie dodać cukier i ubijać,dodać żółtka ubijać , dodać mąkę wymieszaną z sodą , i pozostałe składniki wodę,olej, miód , kakao ,przyprawę do piernika, można też dodać bakalię : orzechy włoskie i rodzynki. Piec w temp. 150 sprawdzić patyczkiem po 45min. w razie potrzeby dopiec.
Po upieczeniu można polać polewą lub lukrem, i można przełożyć masą z kaszy mannej , marmoladą morelową , powidłem co kto lubi. Przepis sprawdzony robię go , ale bez żadnej masy na drugi dzień pycha jeśli ktoś lubi pierniki bo ja bardzo, to jest przepis na podwójną porcję czyli z tych składników piekę dwie blaszki ciasta , na pojedynczą porcję dajemy połowę mniej składników.
Masa z kaszy mannej .
pól litra mleka, 6 łyżek grysiku ugotować i ostudzić następnie dodać 25 dkg.masła i 20 dkg. cukru , olejek migdałowy i wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Ja daje cukier puder to niemuszę długo ucierać i próbuję smak bo nie lubię słodkich mas.
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu sztucznego
1 przyprawa do piernika
6 jajek
1 łyżka kakao
1,5 łyżki sody
Robimy jak biszkopt, a więc ubić białka następnie dodać cukier i ubijać,dodać żółtka ubijać , dodać mąkę wymieszaną z sodą , i pozostałe składniki wodę,olej, miód , kakao ,przyprawę do piernika, można też dodać bakalię : orzechy włoskie i rodzynki. Piec w temp. 150 sprawdzić patyczkiem po 45min. w razie potrzeby dopiec.
Po upieczeniu można polać polewą lub lukrem, i można przełożyć masą z kaszy mannej , marmoladą morelową , powidłem co kto lubi. Przepis sprawdzony robię go , ale bez żadnej masy na drugi dzień pycha jeśli ktoś lubi pierniki bo ja bardzo, to jest przepis na podwójną porcję czyli z tych składników piekę dwie blaszki ciasta , na pojedynczą porcję dajemy połowę mniej składników.
Masa z kaszy mannej .
pól litra mleka, 6 łyżek grysiku ugotować i ostudzić następnie dodać 25 dkg.masła i 20 dkg. cukru , olejek migdałowy i wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Ja daje cukier puder to niemuszę długo ucierać i próbuję smak bo nie lubię słodkich mas.