Nie dało się wysadzić bobu więc został przycięty i właśnie zaczyna wypuszczać liście. Pory mają się świetnie, selerki też szybko rosną. Lobelie i żeniszki czekają z pikowaniem aż miną święta. Wysiana następna partia aksamitek i poziomki.
To już chyba ostatni atak zimy. Piesek jest szczęśliwy mogąc biegać po śniegu ale do jutra zostanie go niewiele. W końcu do tunelu trafiła pierwsza partia szpinaku.
Też tak myślę i liczę na to, choć ważniejsza jest dla mnie wiosna w duszy niż ta na zewnątrz.
Przemku czyżbyś miał za towarzysza azjatyckiego psa obronnego?
Olu to chow chow mojej starszej córki i praktycznie widuję go (a raczej ją, bo to suczka) tylko na święta. Faktycznie robi wrażenie na ludziach i ma niski głos ale to raczej nie jest pies obronny (przynajmniej ten egzemplarz).
Rozsada szpinaku "po przejściach" radzi sobie w tunelu zupełnie przyzwoicie. Tam gdzie wytapia się śnieg pojawiają się ponownie przebiśniegi, ranniki i ciemierniki. Ciemierniki niestety nie wyglądają zbyt pięknie.
Zdjęcia były z wtorku. Dzisiaj i u mnie przybyło sporo śniegu. Co do ciemierników to one same się wysiewają ale siewki najczęściej trafiają do doniczek, które często nie są później podlane więc rośliny giną. Kilka siewek trafiło na stanowisko w gruncie i te rosną w miarę dobrze. Co do podziału roślin to wolę się nie wypowiadać bo jeszcze tego nie robiłem. W połowie miesiąca pojadę do "Szkółki Zygmunta" to się wypytam odnośnie podziału karp.
Byłoby miło. W tym roku dokupiłem różowego ciemiernika - tak dla kontrastu. Natomiast co do nasion to zawsze je obcinałem zanim dojrzały - nie chciałem obciążać rośliny. W tym roku wypróbuję wysiew ;)
Priam Przemku najlepiej zostaw na roślinie po 1-2 zapylonych kwiatach (resztę zetnij). Ja się nie bawiłem w późniejsze zbieranie nasion. Wysiewały się same tylko siewki pikowałem do doniczek, ale chyba najlepiej posadzić w miejsce docelowe prosto do gruntu. Ciemierniki nie lubią zbyt kwaśnej gleby i nie znoszą jak zostaną za głęboko posadzone.
kalil Witaj i oczywiście zapraszam do mojego wątku. W pozostałych wątkach powoli zaczynam się ograniczać ale tutaj będę odpowiadał na pytania. W Lubartowie jest kilka sklepów ogrodniczych ale jak dla mnie nr 1 jest sklep przy dworcu kolejowym (za wieżą ciśnień) pana Sagana. Specjalnie na moją prośbę są tu do kupienia rozpinane pierścienie do rozsad a ostatnio właściciel ściągnął folię ogrodniczą wzmocnioną plastikową siatką (wcale nie jest dużo droższa). To także jedyny chyba w Lubartowie sklep z nasionami Vilmorin. Bogata oferta środków ochrony roślin i nawozów, są byliny, drzewka i krzewy.
Dziękuję za cenne informacje. Mój ciemiernik ew minionym roku bardzo obficie kwitł więc w tym roku myślę, że warto zebrać nasiona ;) Oto on: Ciemiernik Hellobrus niger --
Ładny ten ciemiernik. Moje dzisiaj ponownie zaczynają pojawiać się spod śniegu. W tunelu dosadziłem trochę szpinaku, wysiałem roszponkę, sałatę oraz rukolę i okrągłą marchew z rzodkiewką. Zlitowałem się też nad pomidorkami VP1 i je popikowałem. Do doniczek trafiło też część bazyli. 1 paleta cebuli wylądowała w tunelu. 2 palety porów i 2 palety cebuli powędrowały wczoraj do przydomowej szklarenki u teścia. Krzew wawrzynka ponownie zaczyna rozwijać pąki kwiatowe. W donicy zaczynają kwitnąć ranniki. Te w gruncie jeszcze mocno przysypane śniegiem.