Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie dało się wysadzić bobu więc został przycięty i właśnie zaczyna wypuszczać liście. Pory mają się świetnie, selerki też szybko rosną. Lobelie i żeniszki czekają z pikowaniem aż miną święta. Wysiana następna partia aksamitek i poziomki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To już chyba ostatni atak zimy. Piesek jest szczęśliwy mogąc biegać po śniegu ale do jutra zostanie go niewiele. W końcu do tunelu trafiła pierwsza partia szpinaku.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Też tak myślę i liczę na to, choć ważniejsza jest dla mnie wiosna w duszy niż ta na zewnątrz.
Przemku czyżbyś miał za towarzysza azjatyckiego psa obronnego?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu to chow chow mojej starszej córki i praktycznie widuję go (a raczej ją, bo to suczka) tylko na święta. Faktycznie robi wrażenie na ludziach i ma niski głos ale to raczej nie jest pies obronny (przynajmniej ten egzemplarz).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozsada szpinaku "po przejściach" radzi sobie w tunelu zupełnie przyzwoicie. Tam gdzie wytapia się śnieg pojawiają się ponownie przebiśniegi, ranniki i ciemierniki. Ciemierniki niestety nie wyglądają zbyt pięknie.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcia jakby z innej Polski ;) U Ciebie wiosna a u mnie za oknem śnieg. Nawet kos zajada się słoniną: https://www.youtube.com/watch?v=Vv2ONU7mzoM a zamiast cieszyć się pierwszymi zwiastunami wiosny, codziennie z okna mam taki widok: https://www.youtube.com/watch?feature=e ... 8tSyg&NR=1 ;:202

Rozmnażałeś już może ciemiernika (przez podział lub z nasion)? Zastanawia mnie ilu letnie okazy najlepiej się do tego nadają...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia były z wtorku. Dzisiaj i u mnie przybyło sporo śniegu. Co do ciemierników to one same się wysiewają ale siewki najczęściej trafiają do doniczek, które często nie są później podlane więc rośliny giną. Kilka siewek trafiło na stanowisko w gruncie i te rosną w miarę dobrze. Co do podziału roślin to wolę się nie wypowiadać bo jeszcze tego nie robiłem. W połowie miesiąca pojadę do "Szkółki Zygmunta" to się wypytam odnośnie podziału karp.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Byłoby miło. W tym roku dokupiłem różowego ciemiernika - tak dla kontrastu. Natomiast co do nasion to zawsze je obcinałem zanim dojrzały - nie chciałem obciążać rośliny. W tym roku wypróbuję wysiew ;)
kalil
50p
50p
Od: 3 sie 2012, o 13:59

Post »

Witam. Trafiłam tu z wątku o pigwowcu, ale nie żałuję, zostanę dłużej jeśli można :roll:
Pozdrawiam Anna
kalil
50p
50p

Post »

Mam pytanko, gdzie w Lubartowie jest jakiś sklep ogrodniczy warty odwiedzenia? Bywam często, to może bym wstąpiła ;:173
Pozdrawiam Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Priam Przemku najlepiej zostaw na roślinie po 1-2 zapylonych kwiatach (resztę zetnij). Ja się nie bawiłem w późniejsze zbieranie nasion. Wysiewały się same tylko siewki pikowałem do doniczek, ale chyba najlepiej posadzić w miejsce docelowe prosto do gruntu. Ciemierniki nie lubią zbyt kwaśnej gleby i nie znoszą jak zostaną za głęboko posadzone.

kalil Witaj i oczywiście zapraszam do mojego wątku. W pozostałych wątkach powoli zaczynam się ograniczać ale tutaj będę odpowiadał na pytania. W Lubartowie jest kilka sklepów ogrodniczych ale jak dla mnie nr 1 jest sklep przy dworcu kolejowym (za wieżą ciśnień) pana Sagana. Specjalnie na moją prośbę są tu do kupienia rozpinane pierścienie do rozsad a ostatnio właściciel ściągnął folię ogrodniczą wzmocnioną plastikową siatką (wcale nie jest dużo droższa). To także jedyny chyba w Lubartowie sklep z nasionami Vilmorin. Bogata oferta środków ochrony roślin i nawozów, są byliny, drzewka i krzewy.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za cenne informacje. Mój ciemiernik ew minionym roku bardzo obficie kwitł więc w tym roku myślę, że warto zebrać nasiona ;) Oto on:
Ciemiernik Hellobrus niger
Obrazek -- Obrazek
kalil
50p
50p

Post »

Dziękuję Przemku za informację :D
Pozdrawiam Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładny ten ciemiernik. Moje dzisiaj ponownie zaczynają pojawiać się spod śniegu. W tunelu dosadziłem trochę szpinaku, wysiałem roszponkę, sałatę oraz rukolę i okrągłą marchew z rzodkiewką. Zlitowałem się też nad pomidorkami VP1 i je popikowałem. Do doniczek trafiło też część bazyli. 1 paleta cebuli wylądowała w tunelu. 2 palety porów i 2 palety cebuli powędrowały wczoraj do przydomowej szklarenki u teścia. Krzew wawrzynka ponownie zaczyna rozwijać pąki kwiatowe. W donicy zaczynają kwitnąć ranniki. Te w gruncie jeszcze mocno przysypane śniegiem.

ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Co z tą Wiosną Przemku :?: :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”