Przesadzenie roślin z dzialki w marcu/kwietniu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
sos czosnkowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przesadzenie roślin z dzialki w marcu/kwietniu

Post »

Witam.
Mam taki problem i chciałam się was poradzić. Na przełomie marca i kwietnia sprzedajemy działkę i chciałabym wykopać większość roślin, które tam posadziłam i przesadzić do ogródka koło domu. Mam tam masę roślin cebulowych (tulipany, hiacynty, szafirki,itp.), hortensje, róże, juki, chryzantemy, żurawki, hosty, powojniki, bratki, prymulki, lilie...Są też drzewka owocowe- brzoskwinia, śliwa, wiśnia i czereśnia oraz iglaki- tuje i kosodrzewiny. Jak je przesadzić, żeby nie ucierpiały? Może wsadzić część do doniczek, a później do ogrodu? Ehh nie wiem co zrobić ze względu na wczesne miesiące, a nie chce tego wszystkiego zostawić na działce.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przesadzenie roślin z dzialki w marcu/kwietniu

Post »

Wszystko przesadzasz jak temp. będzie na plusie i będzie można wykopać. Im wcześniej tym lepiej. Po co wsadzać do donic? większa szansa na uszkodzenie korzeni. Rośliny wykopuj z jak największą bryłą korzeniową.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ciekawa jestem w jakim wieku są drzewa i krzewy, bo jeśli są duże i rozrośnięte to chyba nie warto ich ruszać?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bufo-bufo pisze:...bo jeśli są duże i rozrośnięte to chyba nie warto ich ruszać?

Właśnie dlatego warto je wysadzić i zabrać ze sobą ;:170
sos czosnkowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2013, o 10:40

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Wszystkie rośliny są młode- na jesień były sadzone, dlatego tak bardzo mi ich szkoda. Starsze, rozrośnięte zostają- niech nowi właściciele też coś mają ;)
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03

Post »

podlacze sie pod temat :wit
chcialam zapytac czy moge sadzic roslinki do ogrodu, jezeli temperatura w nocy spada do -3 stopni? mieszkam w anglii i zazwyczaj o tej porze roku nie ma przymrozkow, jak na zlosc teraz sie pojawily... a ja specjalnie wzielam urlop, zeby przerobic sobie ogrodek!
planuje posadzic kamelie, rododendrony, jalowce, laurowisnie, hoste i pare innych malych krzaczkow, boje sie tylko, ze swiezo posadzone, beda bardziej narazone na taka temperature...
powinnam poczekac, czy takie male przymrozki nie sa niebezpieczne?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli ziemia nie jest zmarznięta to sadź smiało. Jeżeli możesz to na noc czymś zabezpiecz. Rośliny kopane czy z doniczek?
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03

Post »

wszystkie kupie, wiec beda w doniczkach. Ziemia nie jest zamarznieta, w dzien mamy tu okolo 7 stopni, tylko ostatnie pare nocy bylo takich lekkko mroznych...takze smialo będę sadzic, a w razie spadkow temperatury, przykryje tym specjalnym bialym materialem, nie wiem jak sie nazywa, ale wiem ze zabezpiecza przed mrozem ;)
dziekuje!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”