Przesadzenie roślin z dzialki w marcu/kwietniu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesadzenie roślin z dzialki w marcu/kwietniu
Witam.
Mam taki problem i chciałam się was poradzić. Na przełomie marca i kwietnia sprzedajemy działkę i chciałabym wykopać większość roślin, które tam posadziłam i przesadzić do ogródka koło domu. Mam tam masę roślin cebulowych (tulipany, hiacynty, szafirki,itp.), hortensje, róże, juki, chryzantemy, żurawki, hosty, powojniki, bratki, prymulki, lilie...Są też drzewka owocowe- brzoskwinia, śliwa, wiśnia i czereśnia oraz iglaki- tuje i kosodrzewiny. Jak je przesadzić, żeby nie ucierpiały? Może wsadzić część do doniczek, a później do ogrodu? Ehh nie wiem co zrobić ze względu na wczesne miesiące, a nie chce tego wszystkiego zostawić na działce.
Mam taki problem i chciałam się was poradzić. Na przełomie marca i kwietnia sprzedajemy działkę i chciałabym wykopać większość roślin, które tam posadziłam i przesadzić do ogródka koło domu. Mam tam masę roślin cebulowych (tulipany, hiacynty, szafirki,itp.), hortensje, róże, juki, chryzantemy, żurawki, hosty, powojniki, bratki, prymulki, lilie...Są też drzewka owocowe- brzoskwinia, śliwa, wiśnia i czereśnia oraz iglaki- tuje i kosodrzewiny. Jak je przesadzić, żeby nie ucierpiały? Może wsadzić część do doniczek, a później do ogrodu? Ehh nie wiem co zrobić ze względu na wczesne miesiące, a nie chce tego wszystkiego zostawić na działce.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przesadzenie roślin z dzialki w marcu/kwietniu
Wszystko przesadzasz jak temp. będzie na plusie i będzie można wykopać. Im wcześniej tym lepiej. Po co wsadzać do donic? większa szansa na uszkodzenie korzeni. Rośliny wykopuj z jak największą bryłą korzeniową.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ciekawa jestem w jakim wieku są drzewa i krzewy, bo jeśli są duże i rozrośnięte to chyba nie warto ich ruszać?
- PiotrekP
Bufo-bufo pisze:...bo jeśli są duże i rozrośnięte to chyba nie warto ich ruszać?
Właśnie dlatego warto je wysadzić i zabrać ze sobą
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź. Wszystkie rośliny są młode- na jesień były sadzone, dlatego tak bardzo mi ich szkoda. Starsze, rozrośnięte zostają- niech nowi właściciele też coś mają ;)
podlacze sie pod temat
chcialam zapytac czy moge sadzic roslinki do ogrodu, jezeli temperatura w nocy spada do -3 stopni? mieszkam w anglii i zazwyczaj o tej porze roku nie ma przymrozkow, jak na zlosc teraz sie pojawily... a ja specjalnie wzielam urlop, zeby przerobic sobie ogrodek!
planuje posadzic kamelie, rododendrony, jalowce, laurowisnie, hoste i pare innych malych krzaczkow, boje sie tylko, ze swiezo posadzone, beda bardziej narazone na taka temperature...
powinnam poczekac, czy takie male przymrozki nie sa niebezpieczne?
chcialam zapytac czy moge sadzic roslinki do ogrodu, jezeli temperatura w nocy spada do -3 stopni? mieszkam w anglii i zazwyczaj o tej porze roku nie ma przymrozkow, jak na zlosc teraz sie pojawily... a ja specjalnie wzielam urlop, zeby przerobic sobie ogrodek!
planuje posadzic kamelie, rododendrony, jalowce, laurowisnie, hoste i pare innych malych krzaczkow, boje sie tylko, ze swiezo posadzone, beda bardziej narazone na taka temperature...
powinnam poczekac, czy takie male przymrozki nie sa niebezpieczne?
- PiotrekP
Jeżeli ziemia nie jest zmarznięta to sadź smiało. Jeżeli możesz to na noc czymś zabezpiecz. Rośliny kopane czy z doniczek?
wszystkie kupie, wiec beda w doniczkach. Ziemia nie jest zamarznieta, w dzien mamy tu okolo 7 stopni, tylko ostatnie pare nocy bylo takich lekkko mroznych...takze smialo będę sadzic, a w razie spadkow temperatury, przykryje tym specjalnym bialym materialem, nie wiem jak sie nazywa, ale wiem ze zabezpiecza przed mrozem ;)
dziekuje!
dziekuje!