Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miluck - proszę napisz , budyń w proszku czy ugotowany z mlekiem .
Ciasto ładnie wygląda i oczywiście na bardzo smaczne . ;:137
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ewkapaw
Budyń w proszku dosypujemy do polewy.
Jagoda :P
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie święta Bożego Narodzenia. Pachnie piernikiem, wszycy jedzą ryby...

SKŁADNIKI
200g cukru,
200g miodu (ja uzywam wielokwiatowego, ew. lipowego),
500g mąki poznańskiej,
50g masła, nie margaryny,
15 proszku do pieczenia (standardowa saszetka),
Przyprawa do piernika,
1 jajko.

PRZYGOOWANIE
Na patelni rozpuścic masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Byle cukier sie rozpuścił. Ostudzić, tak by po zetknięciu ze skórą się nie poparzyć, ale nie pozwolić na zbyt duży spadek temperatury, bo masa będzie za gęsta. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masę (dokładnie wyskrobać z patelni drewnianą łyżką) i jajko. Zagniatać rękami, do uzyskania jednolitej konsystencji, czasem w białymi pojedynczymi kropkami. Można dodac jeszcze trochę mąki. Włozyć ciasto na kilka minut do lodówki, po czym rozwałkować i wycinac wzorki. Do piekarnika na 2-6 minut, 180 st C, bez termoobiegu.
Ja przeważnie wycinam gwiazki, więc wiem, gdy na rogach pojawią się jak najmniejsze oznaki dobrego podpieczenia od razu wyciągam. Nic nie stanie się, gdy sprawdza się ciastka, uchylając piekarnik. Rozwałkować na 1-3 mm grubości. Osiem do dziewięciu tac włożyłem na pewno. Ufff. Pracowity wieczór.

Rozwałkowane:
Obrazek

Nie dopieczone:
Obrazek

Ścinki:
Obrazek

Dopiero po wyjęciu:
Obrazek

Trzy z pięciu spalonych ciastek. To niezły wynik dla osiemdziesięciu radości. Są gorzkie i nie nadają się do jedzenia.
Obrazek

Prezencik dla siostry. Z chłopakiem sobie zje. Będzie kłutnia, bo jedna połowa większa... ;:72
Obrazek

Gwiazdka uśmiechająca się do wszystkich korzystających z przepisu...
Obrazek
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam dzisiaj najszybsze ciasto jakie znam i które zawsze wychodzi.
Oto przepis:
Szybki placek z owocami
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju ,
kropla aromatu .
50 dkg śliwek lub kwaśnych jabłek (pokrojone w grube plastry)lub
owoce z kompotu np. wiśnie(wydrylowane)
(chociaż ze śliwkami jest najlepsze).
Dzisiaj wersja z wiśniami z kompotu.
Sposób wykonania"
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .(można dodać łyżkę wody).
Blachę taką jak do ciasta z rabarbarem(20x40cm) , wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto cienką warstwą (około 1 cm) i układamy owoce.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 230 -250 stopni C. Obrazek

Smacznego
Jagoda :P
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Właśnie pałaszujemy dopiero co upieczone ciasto z rabarbarem Odkąd mam ten prosty przepis nie robię z owocami innego ciasta.Chociaż te podane przez Miluck tez są w kolejce do wypróbowania.

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2/3 do 1 szklanki oleju
Im mniej oleju ciasto jest bardziej piaskowe.
Włączyć piekarnik.
Ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym.Dodać mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Po trochu wlewać olej.Wszystko robię ręcznym robotem. Nie zajmuje to nawet 10 minut.Wyłozyć do blacy,a na wierzch rabarbar lub inne owoce.Mozna owoce wymieszać z ciastem przed wyłozeniem na blachę.
Upiec w temperaturze 170-180 stopni.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stało się, ciasto z przepisu Kaji upieczone.
Mogę śmiało polecić , szybkie i smaczne.
Dziękuję
Jagoda :P Obrazek
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Cieszę się,że smakuje. W tym przepisie oprócz prostoty wykonania jest jeszcze dobre to, że właściwie wszystkie potrzebne składniki są zawsze w domu.
Może ktoś jest zainteresowny zebraniem przepisów w jednym miejscu w komputerze.
Ja od pewnego czasu korzystam z darmowego programu, który można ściągnąć ze strony :

http://www.outcook.pl/

Jest bardzo prosty w obsłudze.Trochę mylące jest to,że domaga się wpisywania każdego składnika,ale wystarczy wpisać sobie tylko jedną pozycję,bo i tak przy wyświetleniu przepisu widać wszystkie potrzebne składniki.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ zbliża się wiele dni, w których przyjmujemy gości (komunie, Dzień Matki ,itp.)
dzisiaj proponuję ciasto trochę pracochłonne, ale za to pyszne o bardzo atrakcyjnym wyglądzie.
Rarytas z makiem

Ciasto I

8 białek ubić z 1 szklanką cukru pudru, wsypać pół szklanki maku i pół szklanki maki,
dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, starannie wymieszać.
Wlać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszka (rozmiar około 35x25 cm).Piec w temperaturze około 200 C do momentu, aż się zarumieni na wierzchu.(około 20 minut)

Ciasto II

Ubić 8 żółtek z 8 łyżkami cukru pudru, dodać 2 całe jajka. Wsypać 8 łyżek mąki wymieszanych z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia .
Dokładnie wymieszać z masą jajeczną.
Piec jak wyżej około 30 minut.

Masa
½ litra śmietany 30 lub 36% schłodzić a następnie ubić na sztywno.
2 Galaretki najlepiej malinowe (lub czerwonego koloru) rozpuszczone w ½ litra wody
połączyć ze śmietaną delikatnie mikserem.

Przekładanie

Z ciasta II odkroić nożem wierzchnią skórkę, położyć masę i przykryć pieguskiem (ciastoI) tak, aby góra leżała na masie(inaczej krem nie przyklei się do ciasta i będzie się rozwarstwiać)
Można zrobić polewę.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Podam mój przepis na szarlotkę i ciasto z rabarbarem. Podaje razem bo przepisy bardzo podobne.

Szarlotka na kruchym cieście

ciasto: 40 dkg mąki, 25 dkg masła, 15 dkg cukru, 4 jajka, jedna łyżka śmietany 22%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie jest to konieczne)

Farsz: 2 kg jabłek (mieszam pół na pół "gloster" i "szarą renetę"), cukier, cynamon

Jabłka obieram i kroję w niezbyt drobne kawałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję jabłka, dodaję cukier i cynamon do smaku. Ja dodaję dwie łyżki miodu :)
Podsmażyć to wszystko ale uważać by się nie przypaliło, ciągle mieszać. Wole jak jabłka nie rozpadną się na pulpę ale zachowują swój kształt. Zostawiam do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę. Dodaję cukier i rozdrobnione masło. Następnie wszystko, bardzo dokładnie "rozdziabuję" sztywnym widelcem. Musi to wyglądać jak gruboziarnisty piasek ;) Dodać 4 żółtka, śmietanę i proszek. Następnie wsadzić do tego rączki i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 0,5 mm. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. wyciąć nadmiar ciasta, tak by został równy spód. Podziabać to widelcem i włożyć do piekarnika nagranego do 200-220 stopni na ok. 10-15 min. (aż się zrumieni). Wyjąć, nieco przestudzić, nałożyć farsz. Jak ktoś lubi to z części ciasta porobić krateczkę z wałeczków lub posypać kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 25 min.
Przepyszna jest na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów śmietankowych :)

ciasto rabarbarowe różni się jedynie... farszem ;) Obieram rabarbar, przesypuję go cukrem i zostawiam na durszlaku by odciekł sok. Można go poddusić jak jabłka ale można dodać i bez duszenia. Dalej postępuję tak jak z ciastem na szarlotkę.
Na wierzch daję ubitą pianę z 3 białek i 50 gram cukru. Po upieczeniu zostawić ciasto w ciepłym piekarniku i otwartych drzwiczkach by piana doschła. Choć na cieście nigdy nie będzie taka puszysta i chrupka jak beza.

Jeśli zostaje mi ciasto to robię maleńkie ciasteczka z dżemem :)

SMACZNEGO :) Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać z takiego cista można lepić przeróżnej formy ciasteczka :) Dzieci to uwielbiają a i dorośli przy tym się relaksują ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Właśnie włożyłam do pieca ciasto z rabarbarem :lol: Czekając na niego podam Wam przepisik na superowego jabłkowego placucha . Zostałam niedawno obdarowan tym przepisem i piekłam już klkakrotnie . Pyszny , szybki i nie drogi , jak widać same plusy :D

Jabłkowy Cynamonowiec

Ciasto

Składniki

6 żółtek
3 białka
cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka

Wykonanie

Masło rozpuścić i ostudzić . Biłaka ubić dodać cukiery chwile jeszcze ubijać i dodać żółtka . Po dokładnym połączeniu dodajemy makę z proszkiem do pieczenia mieszamy i na końcu dodajemy masło rozpuszczone . Wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę .
Jabłka kroimy w plasterki i układamy na cieście .

Piana

Składniki

3 białka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Ubić piane na sztywno dodać cukier chwilę ubijać . Potem dodajemy mąke z cynamonem i delikatnie mieszamy .
Wylewamy piane na jabłka i pieczemy około 35-45 min w 180*
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Beatko ,że smakowało!
Moje chłopaki ,też pochłaniają je ekspresowo.
A dzisiaj obiecany

SERNIK GOTOWANY

1 kg sera mielonego( z wiaderka)
4 jajka
1 kostka masła lub margaryny Kasi
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
biszkopty na wyłożenie dna tortownicy.
2 galaretki owocowe
Ser włożyć do rondla dodać tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i jajka(całe).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rondel postawić na małym ogniu,podgrzewać cały czas mieszając.
Gdy masa zrzednie,dosypywać stopniowo budyń , non stop mieszać.
Gotować do chwili, kiedy będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza.
Zestawić z ognia i wylać do tortownicy, uprzednio wyłożonej biszkoptami.
(Ja nie wykładam biszkoptami, ale piekę biszkopt z 2 jaj , taki ala naleśnik,
można też dać jedną część, gotowych spodów biszkoptowych.)
Rozpuścić galaretki i zostawić do ścięcia.
Jak ser będzie zimny, można( ale nie trzeba) ułożyć owoce (dziś wyłożyłam maliny),
zalać tężejącą galaretką.
I do lodówki , jak galaretka ściągnie to serniczek gotowy.
SMACZNEGO.
Zdjęcie jutro rano bo jeszcze stygnie ser.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Wy wiecie ile ważę!!!! :lol: 8) A co tam, skorzystam z waszych przepisów :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto serniczek gotowany :
Obrazek
deszczowa-piosenka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2008, o 06:58

Post »

Obrazek

Ciasteczka ,,Orzeszki,,które wypieka mój mąż.Przepisu strzeże zazdrośnie,ale jeśli ktoś będzie zainteresowany,to postaram się wydrzec tą tajemnicę:)

Obrazek
ja smażę dzieciom takie racuszki,są bardzo łatwe-trzeba zrobic bardzo gęste ciasto naleśnikowe,dodac odrobinę octu,i cukru,i przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn.Smażę na rozgrzanym oleju,polewam lukrem cytrynowym i posypuję skórką pomarańczową.Zawsze zostawiam skórki z pomarańczy,i później je smażę,oprócz tego,że mam zapas,to cały dom pięknie pachnie:)
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Dostałam ten przepisik niedawno i postanowiłam zamiast zrobić z niego zwykłego placuhca zrobić torcik dla dzieciaczka na urodzinki ... pycha wyszło :D

Bajka

Upiec biszkopt duży kakaowy / do podzielenia / i mały zwykły .

Masa

Składniki

1 l śmietany kremówki
6łyżek żelatyny
40 dag galaretki w cukrze
cukier puder do smaku

Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody . Galaretkę pokroić w drobna kostkę /prostokoaty/Śmietanę ubić , dodać cukier puder , letnią rozpuszczoną żelatynę oraz kostki galaretek .

Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - połowa masy - biszkopt jasny - połowa masy - biszopt ciemny - polewa

Osobiście lubie dobrze nasączopne biszkopty , wiec nasaczyłam herbatką

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”